Уеб / php дев изисквания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Уеб / php дев изисквания
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 1984 пъти
Здравейте, занимавам се с програмиране от около година. Имам няколко завършени курса в една академия, и отделно уча в ТУ. Ориентирал съм се към уеб и по - точно с php.
Вече търся обяви в jobs, но можете ли да ми кажете по - запознатите какви са изискванията за junior or trainee.
Познавам добре езика, владея ООП, владея и малко sql, както и html. Владея също и малко css, но имам още да уча, както и javascript, jQuery.
Имам 2 проекта в github - един бейсик КРУД апп, и още един в който потребитеш се регистрира, и след това качва видеа, може да ги харесва, коментира, има и търсачка.
Благодаря

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: 291469ba29
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В сайта има ли уебаджии които да помогнат?

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: b1565f8072
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей!
Това е супер. Звучиш, като някой, който е доста близо до стажантската позиция (половината, започват с по-малко, но нека сме подготвени), но ще трябва, да понаучиш още малко неща. Съветвам те, да търсиш работа още от сега, но все пак, учи следните неща:
Спомена, че си правил CRUD апликации. Това е добре, но още по-добре е, ако са RESTful апликации.
https://en.wikipedia.org/wiki/Representational_state_transfer
Помни - REST не е просто CRUD.
HTML - Няма малко HTML! Или знаеш HTML, или не го знаеш. Научи се, да правиш форми и как работя атрибутите и си готов. W3Schools, мини всичко за HTML, ако трябва два пъти. Като карането на колело е - не се забравя.
CSS - Съветвам те, да оделиш повече внимание на CSS и по точно "Vanilla" CSS, защото много хора, включително и аз, попадат в капна, на "лесни framework-ове". Научи си чистия CSS, направи няколко сайта с него, че да не се чудиш, какво се случва с CSS-a, когато компанията ти реши, да смени framework-a или направо целия стак. Много е важно, да си сигурен с Flexbox-a и Grid-a. Да се впуснеш, да правиш красоти със CSS, си е отделна професия. Но все пак - отдели няколко часа, да прочетеш 1-2 книги по UX, или поне изгледай няколко видеа в YouTube. Научиш ли си добре CSS-a, ще ти е много лесно, да минеш на каквато и да е шантава библиотека. Може би, ще ти отнеме няколко седмици, но е много добра инвестиция... Повярвай ми, повечето шефове се впечатляват от добрe изглеждащи апликации, повече, от това колко сложен проблем сме решили в beck end-a, колко сме намалили голямото О и подобни.
JS - Тук играта e загрубяла. JavaScript претърпя огромни промени. Първо - запознай се малко то малко с npm, който е част от Node.js. Спокойно - познавам хора, които не са сигурни, как да напишат Hello World на Node, нo ползват npm от години. Може, ако не си го ползвал, да ти звучи странно, но е важно. Ще те посъветвам, да научиш всичко ново, свързано с JS (ES6, ES7 и каквото идва). Знам, че ще ти прозвочи доста сложно, но arrow funcion, destructuring, classes, promises, са неща, който ще намериш мнгоо полезни и ако компанията ти не ги ползва, то е много вероятно, в скоро време, да започне. Съветвам те, да напишеш няколко странични, ползвайки JS, както и да експериментираш с няколко по-интересни npm пакета.
Друго важно - Вероятно ползваш xmlhttprequest. Ако все пак не знаеш, научи, защото ще съществува още с години в legacy апликациите. Време е, да обърнем внимание на promises и then:
https://www.w3schools.com/xml/ajax_xmlhttprequest_create.asp
И след това, да научиш да боравиш, като хората с fetch:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Fetch_API
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Fetch_API/Using_Fetch
Аз лично ползвам следния малък помощник, ако ти се занимава:
https://www.npmjs.com/package/axios - доста популярно и надежно API, но се инсталира през NPM
И когато имаш времето, те съветвам, да почнеш малко по малко, да учиш React, Angular и/или в Vue, но едва, след като започнеш работата. Все пак, времето ни е ограничено, a тези не са нещо, което учиш за няколко дена.
А и JSON - просто задължително, ако не знаеш.
https://en.wikipedia.org/wiki/JSON
За jQuery - не се отпускай с jQuery. Лесно е за начинаещи, но създава особено вредни навици и популярността му спада много бързо. Добре е, да се знае защото все още се ползва често, но спагетите с jQuery са легендарни. Не бъди мързелив, защото няколко мързеливи CSS селектора, 20-30 линии copy-paste-нат код, както и лиспа на сериозно познание на JS и си на път, да се обесиш в гореспоменатите спагети.
SQL - Малко SQL е достатъчно за стажант, но все пак, не се оставяй на малко. Поне научи като хората, какво е това нормализация, ако не го знаеш вече:
https://en.wikipedia.org/wiki/Database_normalization
После се научи, да работиш с дати, да join-ваш таблици, за да се справяш малко по сложни "запитвания".
И ако си мислиш, че тук става обръкано, изчакай, да стигнеш до момента, в който трябва да синхронизираш данни, между 10 сървъра. Споко, не е нещо, за което трябва, да се притесняваш в момента. Засега гледай, да понаучиш повече теория, че практиката си е предизвикателство. Ако имаш късмет, в компанията, ще попаднеш на хора, които се занимават с това и е те упътят по-добре.
" владея ООП" - Дръзко изказване, за човек без ден професионален стаж и едва година на самообучение. Не искам, да те разочаровам, но внимавай с подобни неща на интервюто, че ще бъдат особено безмилостни и е вероятно, освен ако не се покажеш, като дългогодишен специалист, да те отсвирят, просто заради егото ти, но за това, малко по-късно. Ако те попитам, както за базови неща, който може би не са свързани с OOP, как ще се справиш? Примерно - какво е това stack и heap ? В PHP как предаваме array (масив) на метод? Като value(стойност) или като reference ? Общо взето, какво е функции и какво е метод и защо имаме две думи, за нещо, което изглежда, че е едно и също? Какво е полиморфизъм? А наследственост (inheritencve)? Дай ми кратък пример, в който би ползвал някое от двете?
И пак - запомни, че не го казвам от злоба, а просто защото това са сравнително базови въпроси, които ще те питат. Вероятно е, да те "запукат" с доста повече неща.
Но съществува и възможността, да ти покажат някакъв развален код, като попитат - къде е грешката, как да я оправим и какво очакваш, да се се появи на екрана, ти да отговориш и да те вземат. Познавам хора, които не знаят както в това CRUD, но започнаха, като стажанти на палтени позиции.
За Php - Научи се, да боравш с PHPUnit, ако не си го направил вече. Тестването важен етап от разработката и определено е нещо, което биха било голям плюс, ако го видят в примерния ти код в Git. A и
https://phppot.com/php/php-restful-web-service/
Да, знам че говоря отново за REST, но е важно. Никой не иска, да види линк, който завършва с /22"%kkQj.
Други неща, които биха се радвали да видят, а и които биха ти помогнали:
XP - научи го, пробвай го, намрази го, няма значение, само бъди готов, да прилагаш Extreme Programming практики, когато и където ги искат. TDD е нещо, което малко хора научават в началото, но за теб ще е огромен бонус.
Agile практики, от рода на Scrum и Kanban. Не ти казвам, да станеш Scrum Master, просто ти казвам, да си наясно, а не да гледаш уплашено, когато те попита, дали си запознат.
Soft Skills - Не, не говорим за software skills, а за адекватно държание, работа в екип, контролиране на егото ти, търпение, разбиране и добра комуникация. Ако си някой, който се кара и вика за щяло и нещяло по цял ден, много е вероятно, да те изритат. Ако си някой, който е много по-напред с материята от голямата част от персонала, но обичаш вечно да го натякваш и да се биеш в гърдите, как си най-добрия, то помни, че никой не иска, да работи със задници.
Взимане на "requerments" - това е много тънък момент, особено, ако шефа ти е от хората, които имат проблем с отварянето на пощата от телефона си. Изисква време, внимаие и нерви - представи си, че работиш с 3 годишно дете.
Малко UML - Диаграми - User Story-та, Case-совел, DB диаграми, Class Диаграми. Поне, научи какво са. Сигурно ще си имате цял отдел бърборковци, които получават повече от теб, за да направят нещо, което всеки 9 годишен би съумял, но какво да се прави.
И още допълнителни неща:
Научи се, да работиш правилно с Git. Работа с история, merge-ване на различни бранчове, pull requist-и и всичко ще е наред. Задължително си свали gitbash(google), ако си на windows-ka машина.
$ git --version, от терминала, ако си с Mac - ако го няма, ще те пита, дали го искаш.
$ sudo apt install git-all
или
$ sudo dnf install git-all
в зависимост от това, как си предпочиташ Linux-a. А като заговорихме...
Работа с Linux - не ти казвам, да станеш linux гуру, но проста навигация, бавори познания на файловата структура, знанието как се инсталират пакети и как да спираш или рестартираш service-и, как да конфигурираш файл със nano, са все неща, които трябва да се знаят. С това върви и базов SSH, както и познание що е то public key cryptography (споко, не толкова сложно за ползване, ако не знаеш вече). След време, напиши и един-два dash script-a. Един ден, когато почне, да те пере съчмата, може да пробваш, да отделиш 100ина часа, за да "научиш" Vim или Emacs, или ако тотално изтрещиш - и двете, но това е само, ако искаш да станеш някакъв еднорог.
Ако не си запознат, научи малко повече за тероията - мреци, как работи нета, какви са протоколите, що е то сървър, как се качва апликация на такъв, какво е това DNS, регистрирай си domein, поиграй си с няколко сървъра. Препоръчвам digitalocean.com - сравнително евтино (макс 5 долара на месец, за инстанция, но ако си държиш инстанциите за по няколко часа, на практика е стотинки), но си заслужава, само заради туториалите, но винаги може, да пробваш с някой морално остарял лаптоп от 2006-а. (Изисква валидан дебитна/кредитна карта), научи се, да ползваш tomcat, да сетнеш един катинар (демек линка ти да е HTTPS) - аз лично препоръчвам Certbot, просто, защото е лесно. Има хубав туториал на Digitalocean.com по върпоса. Разбира се, съществува и AWS, но премени през горите неща, преди да се насочиш натам.
И - всеки популярен или поне сравинително популярен компютърен език, който можеш да научиш, ще ти е от полза.
Python, Java, C#, Rubi, дори функционални програмни езици, като Lisp(вероятността, да си намериш работа е малка, но ще ти помогне доста, просто като изживяване) и Haskell ( Помни - Haskell кода ти, няма да има странични ефекти, защото никой, никога няма да го подкара - малко програмистки хумор)
Заключение
Много от нещата, ще ти се сторят, като че ли не ти трябват, но повярвай ми, няма нито едно, което ще навреди на кариерата ти. Потърси работа, още сега и постепенно учи. Никой никога не каза, че трябва, да е лесно. Надявам се, че съм покрил достатъчно!
Хайде - успех и пиши, какво е станало!!!
ПП - Никога не ползвай програмистки хумор.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3fb93f7548
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   До номер 2 от автора.
Благодаря адски мн за коментара. Насочи ме точно, когато имах нужда и се чудех накъде да подхвана нататък.
Относно HTML, мисля че го владея. Знам артрибутите, формите, а когато ми обегне нещо, лесно се намира :D.
В момента уча чистия CSS, гледам туториали и гледам да вмъквам в проектите, които съм правил, да ги доокрася. За hmlhttprequest - използвал съм няколко пъти в ajax заявки, но не съм много запознат.
SQL съм джойнвал таблици, не съм чай на бейсик ниво, но определено имам още да уча. Иначе за OOP, прав си, предполагам там винаги ще има нещо което да те затруднява. И последно за git bash, използвам го, но основни команди за да качвам в github - а с :Д
Отново благодаря ти много!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: b1565f8072
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Извинявам се! Исках да напиша bash, но аутокоректа хвана и го направи на dash... :v

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: d7e4d5adbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Страхотен коментар номер 2! Благодаря

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 8ab24489a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Евала номер 2 е повече от изчерпателен!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 07abc08564
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   2, въобще не му трябва Линукс, освен ако няма да става системен администратор, но това няма нищо общо с "уеб / php дев".
Като цяло е кофти да си сложиш Линукс на лаптопа или компютъра защото картината и звука са зле, драйверите за нов хардуер идват късно и са по-скопени, някои програми въобще ги няма и т. н.
То ако беше по-добре нямаше само 2% от хората да го ползват.
За сървъри е друго, ама сега не ми пишеш от сървър, нали?

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 2ecfcf5700
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   2, малко си прекалил, иначе е добре да ги научи тези неща, обаче, ако авторът ги знае на добро ниво тези неща, които си изброил може да влиза направо за Middle ниво, за junior позиция в повечето случаи не се изисква да знаеш ООП.

Авторе щом си се насочил към PHP, предполагам ще специализираш в
Back-end development, препоръчвам да се запознаеш по-подробно
с PHP, MySQL, феймуърк, евентуално Laravel най-добре, git, REST, OOP,
solid principles, PHPUnit от front-end на основно ниво HTML/5, CSS/3, JS, jQuery и AJAX(който е и front и бек-енд). Евентуално, ако ти се занимава и с front-end и back-end можеш да се пробваш за full stack.

Щом имаш проект проекти направени, обърни внимание на тези неща, които ти споменах и се пробвай директно за junior ниво, стажантските позиции повече от 800лв, едва ли ще ти предложат, junior варират 1200-1800, така или иначе има достатъчно индийци и др. балами, които
да пишат кодове за жълти стотинки и на техен гръб да бъдат изкарвани много повече пари, като на работниците се дават едни жълти стотинки, защото в повечето случаи фирмите, за които се работи,
аутсорсват(износ на продукт за др. държава), така че си помисли добре дали си заслужава да седиш по цели нощи, да учиш после да ти
предлагат по 900лв за изработка на софтуер, било то и стажантска и евентуално след 1 година да те издигнат на junior позиция.
Лично имам познат, който влезна като Senior back-end без да е работил
преди това нито във фирма, нито е учил висше, като учи една година пред компютъра сериозно ТОЧНИТЕ НЕЩА.
Правилото е да специализираш в едно неща(примерно back-end) и да станеш много добър в това нещо, ако вземеш последствие да работиш на свободна практика можеш да изкарваш много повече, отколкото, ако работиш за БГ фирма, която обикновено е някъв посредник. Та специализираш в едно нещо и гледай да имаш познания(основни) по front-end или др. дисциплини в зависимост с какво се занимаваш.
Така че си цени труда и времето, което си положил.

Съветът на 2 не е лош, но обикновено хора, които изреждат, че знаят много технологии(не става въпрос за него!! ), може да ги знаят, обаче обикновено не на добро ниво, тоест да кажем entry level. Така че за да станеш добър в нещо, гледай наблягаш сериозно на 4-5 технологии, но да ги знаеш добре, а не на 50 и да се окаже, че не можеш впоследствие да напишеш един ред код.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 8cadaa9828
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Номер 7, разбира ти главата от духова музика!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: b1565f8072
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 7

"Мързелив, арогантен и горделив. Не го препоръчвам! "

Това ще кажа на HR-а, когато ме попитат за мнение и дали те искам във фирмата ни.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 07abc08564
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   10, слънце, ти си последния който ще ме наема на работа :)

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: b1565f8072
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 11

Просто потвърждаваш оригиналното ми заключение.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 98bc9dd719
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Хей, авторе!

Какво стана! Би ли споделил опита си?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker