Бизнес със земеделие - има ли смисъл? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121054)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7296)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Бизнес със земеделие - има ли смисъл?
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 2187 пъти
Привет!
Отдава ми се възможност да започна или по-точно да продължа дребен бизнес като арендатор. Под възможност имам предвид следното. Мой много близък роднина е в този бранш от много години. Не обработва много земя, но доходите, които получава са достатъчни. Разполага със не много техника и складова база, които принципно са достатъчни на този етап за да стартираш подобен бизнес. Но са недостатъчни за нещо по-мащабно.
Сега имам предложение аз да продължа тази дейност - оттам, докъдето той е стигнал. Тоест това ще е ново за мен, но няма да започна буквално от нулата. Ще разполагам с някаква техника, място за съхранение на продукция, със арендована земя, а от мен ще се иска да развия тази дейност.
Работил съм в сферата на земеделието (но не като земеделски производител/арендатор) и от административната страна на нещата имам понятие. Да обаче от практическата не много, понеже не съм агроном. Помагал съм му, но не съм проявявал до момента интерес аз да "поема юздите", както се казва :)
В момента имам работа, но не получавам нужното удовлетворение от нея. Много мои връсници вече започнаха някакъв бизнес и виждам, че са успели. В началото на 30-те години съм и все по-често ми се иска да започна да работя за себе си. Досега не съм имал собствен бизнес и ми е малко трудно да се "престраша" да започна такъв. От една страна знам, че всяко нещо си има първи път, всяко начало е трудно, но от друга незнам дали ако се захвана ще се справя.
За незапознатите с този бранш ще поясня следното. По-голямата част от земята, която се обработва се арендова от хората - собственици и наследници. Сключват се договори за аренда/наем на земеделска земя. С този договор арендаторът се задължава да заплати рента на арендодателите в определен размер и до определен период. Тоест, захванеш ли се с това, ти имаш договорни отношения с тези хора и трябва да успееш да реализираш продукция, за да се разплатиш с тях и същевременно да осигуриш доход и за себе си. Отговорно е и знам, че сам да управляваш някакъв бизнес, макар и дребен е трудно. От друга страна няма кой друг да продължи дейността на този човек (пак казвам много близък роднина) и всичките години, да не кажа десетилетия негов труд ще отидат на вятъра. Има осигурена някаква материална база, предоставя ми се (ако желая да продължа) и не ми се иска всичко да се пропилее.

Как мислите, има ли перспектива в този бранш? Заслужава ли си риска?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: fc596e3466
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Значи той от толкова години се занимава със земеделие и не иска да продължи, а ти почти си нямаш понятие и ще развиеш нещата. Не ставай глупав, аз съм от село и цялото ми обкръжение се занимава със земеделие и знам за какво става въпрос. Някои имат и не малко тейника, но изкарват колкото да оцелеят, а труда си много, ама наистина много и не си заслужава. Понякога работят и по 20 часа на ден в сезона и въпреки това някои години са назад, защото са зависими от атмосферните условия. Падне ли една градушка например и всичко отива по дяволите и целия ти труд за годината го хвърляш в кофата.

От земеделие се изкарва само ако си крупен земеделец с много декари и с много техника. Дори и те печелят доголяма степен благодарение на субсидиите.Преди фондовете дори и те не изкарваха кой знае колко. Определено не съм видял някой дребен земеделец да е забогатял от земеделие, а познавам стотици такива и то неслучайни, а занимавали се с това от 30-40 г. Ако си мислиш, че оттова ще си удовлетворен. Ти знаеш ли колко и какъв труд става въпрос? Това не е като да си накупиш една камара техника и наемеш хора катопри едрите земевладелци, а ти само да търсиш пазар. Катоказах пазар - той също е много променлив фактор. Ако има градушка - зле, ако няма пък предлагането става голямо,цената пада и ти едва излизаш на печалба. Ако пък те залее някой внос нея година, пак духаш и сиоставаш с робското блъскане. Земеделието е един от най-трдните и трудоемки сектори и не е за всеки.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 5edd1c8db7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   то си заслужава обаче трябва да си наясно с субсидиите. Мой приятел години наред си работи земята, пуска документи за 7 или 8 вида субсидии, само от субсидии му плащат по над 90лв на декар и каквото си изкара си му идва отгоре.
Така че ти си преценяш с колко декара разполагаш и струва ли си. За себе си да оцеляваш са ти достатъчни едни 500 декара, от там нататък колкото повече толкова повече, човешкото око е ненаситно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker