Работа в банка - предимства и недостатъци - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Работа в банка - предимства и недостатъци
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 6167 пъти
Здравейте!

Нуждая се от съвет, защото обмислям смяна на работата. Истината е, че съм малко объркан какво искам да работя, дори по-объркан от времето, когато завършвах и тепърва трябваше да работя.

Междудругото, до неотдавна имах хубава работа, която за мое съжаление не успях да оценя навреме и напуснах. Сега няма шанс да си я върна и ще трябва да търся нещо ново. И затова в момента искам много внимателно да прецизирам какво точно ще работя за напред, тъй като до момента съм сменил три професии (а съм на 30 г. ) и нито една не е свързана с това, което съм завършил. Не казвам, че цял живот трябва да работиш на една работа, но нека не забравяме, че честата смяна на работни места се гледа с лошо око от работодателите - излиза, че си ненадежден.

Имам икономическо образование - магистратура по специалност "Финанси", с конкретна насоченост - банково дело. Бакалавърската ми степен също е икономика (не точно финанси). Средното ми образование е банково дело. Завършил съм висшето си образование преди 6 години с добри оценки, но никога не съм работил по специалността си. Работил съм на сериозна и много отговорна работа, но не тясно свързана с икономика и финанси.

Това, което се питам всеки един ден е какво искам да правя или какво би било най-полезно за мен.
В последните месеци все по-често ми минава през главата идеята, ако някои хубав ден ми се отдаде възможност да работя по специалността си, да направя точно това!

Както споменах магистратурата и средното ми образование са конкретно свързани с банковото дело най-логично е да търся работа в банка. Но има един голям проблем - нямам стаж в тази сфера! Освен това, минало е доста време откакто съм завършил и много от основните неща, които трябва да знае един икономист съм ги забравил тотално.

Ако си намеря работа в банка, то най-вероятно ще е свързана с обслужване на клиенти - на гише или на каса. Обикновено от там се започва, особено ако не си работил на подобна позиция до момента.

Виждам и друг проблем - май ще излезе, че 99% от служителите на гише са жени, а аз съм мъж. Държа да подчертая, че в подобна работа не виждам нищо "женско", но явно е такова търсенето на кадри... знам ли? ! Такива са моите наблюдения.

Въпросите са ми много, но ще задам най-основните:

Първо, имам ли шанс за работа в банкова институция при положение, че нямам стаж в тази област. Работел съм с клиенти, но в сфера различна от финансите.

Второ, какви са предимствата и недостатъците на работата в банка и по-конкретно работата на тези служители, които са на гише - хората, които имат пряк досег с клиентите? Ще съм благодарен хора, които работят и са работели на подобна позиция споделят как минава един работен ден и как оценяват характера на този вид работа - биха ли избрали това или биха се насочили към друго, ако можеха сега да избират.

Не се стремя към някакво супер високо заплащане и никога не съм бил кариерист. По-скоро търся относително спокойна работа - нещо, което да ме кара да се чувствам в свои води и вечер да се прибирам в добро настроение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: c12de8008d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За първи път пиша в сайта, но отдавна го чета. Работила съм в банка на различни позиции, като първата беше на гише.
Ще отговаря на всички въпроси, първо много е трудно да започнеш в банка, ако нямаш предишен опит. Второ, ако успееш, скоро ще разбереш, че това е изключително неблагодарна работа. Позицията на гише е неодоценена, както като пари, така и като отношение. Колегите, които са по-високо в йерархията, те смятат за по-нисш от тях, клиентите те винят за всичко, тъй като ти си лицето на банката, а шефовете мислят, че си само обслужващ персонал, защото не предоставяш кредити.
Относно спокойствието, вечер ще се прибираш като парцал, след като цял ден си се усмихваш и си бил душевна изтривалка за половината клиенти и виновник за всичко, за останалите, без да бъде оценен твоя принос от никого.
Към днешна дата не работя в банка и ако животът не ме принуди, не мисля да го направя.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 4a1fe5d1d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Эаплатите в банките са ниски. Работата е типично женска, нископлатена, но в същото време много отговорна. 98% наетите са добре иэглеждащи жени, които си търсят богат мъж (спонсор). Ако вашите имат пари и няма да чакаш на эаплатата - става, колкото да се води, че работиш някъде и да не си стоиш във вас...

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0f485bda69
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Недостатъци.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0f485bda69
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Когато и да отида в която и да е банка, винаги половината персонал е сменен, ама винаги. Това предполагам ти говори нещо. Никой не бяга от хубавото. Ако днес отида в някой клон, персонала ще един. Ако след месец отида в същия клон, със сигурност ще има поне двама-трима нова, а след още един поне един от новите ще е още по-нов, а някои от старите също ще са нови. Не преувеличавам, това е почти всеки път като отида в някоя банка.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: fc06791f57
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Това, което ти го казва номер 1 е вярно. Аз също съм работила в банка, но не "на гише". Действително текучеството е голямо. По тази причина могат да те наемат и без опит. НО, ако си съвестен и се стараеш, ще те повишат. В банката, в която работех, повишаваха служители от фронт офиса в кредитни инспектори. Хубавото в банката е, че имаш регламентирани работно време, обедна почивка и отпуски. Винаги ти плащат заплатата на договорената дата. Което е огромен плюс в сравнение с други места и особено, ако имаш собствен бизнес. И ако са доволни от теб, ще растеш нагоре. А там заплатите не са малки. Въпросът е да издържиш първите няколко години. В банките има огромен проблем за качествени служители /както и навсякъде в момента/, така че ще те оценят, ако си амбициозен и кадърен.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 03c50f5b5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Вмомента съм е предизвестие от позиция на кррсиъвн експерт,била съм и на гише в друга банка. Плюсовете са малко и те са, че си знаеш отпуската и работното време. Останалото - ниско заплащане, много отговорности и стрес и постоянни обяснения пред някой за нешо.Освен ако не си в централата няма смисъл, а текучеството е игромно.Доколкото слушам от стари колеги е било добре в банките в периода 2004- 2008 , когато е нямало таргети и заплатите са били добре за времето си. Оттогава в повечето банки заплатите са ЗАМРАЗЕНИ, на една пизната дори я намалиха и не мърдат, а растат само таргетитв.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: fc93fdd497
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Търси анализаторски позиции, не ти трябва да работиш на гише.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 8d1b6a46ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   "Не се стремя към някакво супер високо заплащане и никога не съм бил кариерист. По-скоро търся относително спокойна работа - нещо, което да ме кара да се чувствам в свои води и вечер да се прибирам в добро настроение."

Никога няма да наема човек с такава нагласа. Тя си личи по време на интервю. "Абе да си свърша работата за деня, ако има време да се чупя по цигарка всеки 2 часа, да се прибирам вкъщи".

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0f485bda69
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   8, и аз. Освен ако не ми трябва портиер на обеккт, който е сългасен да варди по 8 часа за 300 лв. Човек с такава нагласа е идеален само за такава работа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: eefe98af2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Номер 8, мисля, че грешиш.
Човекът казва, че иска работа "в която да се чувства в свои води" - т. е. да е добър в нея. Изобщо не коментира обема на работа - т. е. може да се товари и с много.
За мен това е един добър служител.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d6e23fba17
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Никога не ми е дремало колко листа имам бачкам си охрана цел живот парите си ми стигат за ядене пиене ток си плащам жени си каним приятели си имам време си има колкото искаш един път се живее не се продавам за пара по добре 8 часа за 600 лева отколкото роб на системата без приятели сами си избираме пътя все пак парите нито може да ми купят ден живот нито да върна някои от онзи свят нито да върнеш времето назад един път живеем карам го лежерно колкото може по малко бачкам гледам си мачлета с приятели скитам си из улиците близък съм с родителите си хората ме харесват не е важно колко имаш важното е колко те прави щастлив най важното е здравето другото бели ядове със малко но щастлив не изпитвам омраза нямам завист не хейта никога помагам винаги с каквото мога не разбирам как хората предпочитат бизнес живот без приятели без да си канят женички чувствам се сякаш имам 1 милиард нема ли приятели здраве и женички нема нищо ден и нощ гледане на мачлета сериали скитане из улиците много рок музика с китара под нощното звездно небе най важното е здравето приятелите да имаме на кое рамо да се опрем в трудни моменти после и аз помагам черпим се взаимно приятели семейство жени природа рок музика звездното нощно небе Важното е не колко пари имаш за колко те правят щастлив факт мъж на 36

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 639fb864aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Здравей.

Теорията и практическите упражнения във учебните заведения, както и четенето, курсовите работи във къщи, включително и самоинициираните проекти са от полза. Дават доста информация и можеш да добиеш доста практическа подготовка преди истинска работа.

Аз тази седмица започнах работа към банка. Завърших Бизнес и Управление на Човешките Ресурси. Работата не ми е по специалността. Паднах и летва на доло, защото преди да завърша работех точно по специалността си и отново във компания където всъщност се чувствах добре. Аз също като теб направих грешка да я напусна, като на всичко отгоре я напуснах по не особено добър начин, макар и да мога да получавам препоръка за други места. Сега, не мога обаче да се върна. Не знам как си напуснал старата, обаче за обеца по принцип е това че е важно как напуска човек, за да не си затваря врати за във бъдеще.

Абсолютно си нямам и идея от банкиране, работата ми я дадоха защото преди това пък имах опит със финансова работа, отделно минах и бях минал един курс за retail banking. Колегите на новото място са пълни интриганти и не ми харесва културата или поне там където съм аз, може би хората които са около мен. Това с което се запознах на момента беше че, дори работата във банка да се води престижна, 'всичко е за клиента трябва да е идеално, а какво става във къщата, само хората от вътре си знаят'. При все, това се води навсякъде, разбира се.

Както ти каза, във много от случаите човек започва от определено стъпало. Кариеристите обикновено са от трансфериращият се човешки капитал по пазара. Тоест дори и да се закачиш във една банка, после ако се отвори нова врата във друг клон другаде за по-горна позиция, може да опиташ да се трансферираш във друг град. Може да качиш и стапало във друга банка. Много от кариерните възходи стават чрез познати и добре изградена мрежа от контакти както във, така и извън организациите.

Честно да ти кажа, не знам какво да те посъветвам. Мен също ме е яд на това което съм в момента. Провери за стажантства ако си склонен на това, както и ако имаш контакти. Може ако ще да направиш проучване. Ако питаш дори във социалните мрежи познатите си дали някой познава човек който работи във банка, може да попиташ човека дали има възможност да те запознае със него / нея, за да зададеш въпроси за индустрията. Разбира се, отново впечатлението е важно.

Ако можем да сме полезни с друго, сподели

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 204cba2f44
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Авторе, не се страхувай да опиташ! Разбирам, че си притеснен, нормално е за културен и интелигентен човек, само простаците знаят и могат всичко. Средното и висшето ти са еднакви, чудесно, при всички случаи ще се справиш, сигурна съм! Не се знае на каква длъжност ще започнеш, важно е да станеш вътрешен човек и като се ориентираш, можеш да се пренасочиш на по-добра позиция, може и в друг клон на банката. Радва ме това, че ти е важно работата да те удовлетворява, а също и че си искаш свободното време и спокойствието, не си биоробот!
Да не ти пука от мнението на 8 и 9, сигурно са частници, дето ако има как по 12 часа на ден да им бачкаш, ако може и за без пари, айде де! Те дали знаят, че е нормално първо да дадеш съгласие, ако се налага удължено работно време и че това се заплаща с 50% отгоре? А в събота и неделя- със 100%? ! Не забравяй, че ти не си работата ти, ти си нормален човек, със своите нужди и очаквания, уважавай себе си и труда си, хвърлен за учене, за да те уважават и другите.
Кандидатствай си в твоя бранш, с тези дипломи имаш шанс, а на интервюто после все ще обясниш някак забавянето и липсата на опит, мисля, че не е чак толкова важно, ако имаше опит, но на друга позиция- е все същото.
Давай смело, имаш шанс, виж къде какви хора търсят и успех от мен!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d6e23fba17
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Никога не ми е дремало колко листа имам бачкам си охрана цел живот парите си ми стигат за ядене пиене ток си плащам жени си каним приятели си имам време си има колкото искаш един път се живее не се продавам за пара по добре 8 часа за 600 лева отколкото роб на системата без приятели сами си избираме пътя все пак парите нито може да ми купят ден живот нито да върна някои от онзи свят нито да върнеш времето назад един път живеем карам го лежерно колкото може по малко бачкам гледам си мачлета с приятели скитам си из улиците близък съм с родителите си хората ме харесват не е важно колко имаш важното е колко те прави щастлив най важното е здравето другото бели ядове със малко но щастлив не изпитвам омраза нямам завист не хейта никога помагам винаги с каквото мога не разбирам как хората предпочитат бизнес живот без приятели без да си канят женички чувствам се сякаш имам 1 милиард нема ли приятели здраве и женички нема нищо ден и нощ гледане на мачлета сериали скитане из улиците много рок музика с китара под нощното звездно небе най важното е здравето приятелите да имаме на кое рамо да се опрем в трудни моменти после и аз помагам черпим се взаимно приятели семейство жени природа рок музика звездното нощно небе Важното е не колко пари имаш за колко те правят щастлив факт мъж на 36

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 639fb864aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   #15

Сигурно имаш и апартамент. Тези които нямат трябва да минават друг път. Приятели пък идват и си отиват. Кани си жени, а когато овяхнеш няма да идат толкова лесно. Охрана да си, не се изисква много ум за това, а по-скоро мусколи и да се стои на място. До де живот и здраве се стигне до възраст, ще разбереш че всяко красиво цвете увяхва. Не залагай всичко само на момента и младостта. Кога дойде време мъжествеността ти започне да увяхва, не приеми възрастта като нещо нормално.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 860257b2af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Въпрос към №15
Кефи ме твоя живот, бих искал и аз да живея така - необременен и лежерно, да се радвам на малките неща като тренировки, приятели, гледане на филми и мачове, но имам въпрос?
Смяташ ли да имаш деца и как ще ги гледаш с тези 600 лв.?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0f485bda69
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   19, не мисля, че начина на живот на номер 15 е много правилен. Трябва да има баланс в нещата. Да, съгласен съм, че човек не трябва да е прекален работохолик и да страда емоционално заради това, но и да живееш ден за ден като циганите и да нямаш никакви цели, освен гледане на филми и мачове, също не е ОК. Ако си на 15, добре, ама мъж в разцвета на силите приоритет да са му филми, мачове и пиене, не мисля, че е ОК. И като стане на 50, какво ще му е останало на този човек, като цял живот нищо няма да е изградил с тези 600 лв заплата. Нито деца може да гледа, камо ли да ги изучи, нито нормално семейство, нито на почивка да е отишъл като хората, нито жилище да е купил, нито да се е развивал професионално, нито пък да е постигнал ей така нещо за себе си - само гледане на мачове - голям живот, няма що. Типично циганско мислене - днес имам 5 лв, ще ям, ще пия, а за утре утре ще мисля.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d5a2c61ca0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   "мъж в разцвета на силите приоритет да са му филми, мачове и пиене, не мисля, че е ОК. "

Моите са. Гледам си децата, всичко ми е наред и друготе е само кеф.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 30402ca0e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Ами, според мен истината е някъде по средата. Хубаво е човек да се развива и да има цели в живота, но всичко трябва да е с мярка. Ако животът ти се превърне в работа от сутрин до вечер и през почивните дни, значи си му изпуснал края. Може да стиснеш зъби няколко години главно от финансова гледна точка, но това не може, а и не бива да продължава цял живот. Познавам доста хора, които печелят по много пари, но нямат никакво време за себе си и децата. Реално, тези пари дори не им трябват, защото не могат да изхарчат дори малка част от тях. Доста време ( около 8 години ) и аз работех здраво, особено първите 5. Нормалният ми работен ден беше около 12 часа, понякога и повече. Първите две съботи и недели от месеца също работех, т. е. събираха ми се по около 20 работни дни без почивка. Въпреки това аз бях много щастлив, понеже Господ ми предостави точно това, което исках - да се развивам професионално и усвоявам нови и нови неща. Пак Той ми показа кога трябва да спра. Работата без спирка е до време. В противен случай просто падаш зад борда на нормалният живот. Нито можеш да се порадваш на семейство и приятели, нито да се отпуснеш нормално. Няма никакъв смисъл от подобно нещо. Колкото до децата, според мен те се гледат с първо с любов, а после с всичко останало. Възпита ли се добре едно дете, то ще си подреди добре живота, както и обратното - не го ли възпиташ, какъвто и старт да му дадеш, всичко отива на вятъра.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 25facf2870
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Не започвай във банка. Няма да имаш никакво свободно време, заплащането е подигравателно, а работата е много и впъти повече колкото може да поемеш за деня. В йерархията ще си на най-ниското стъпало, изкачването е трудно и зависи дали ще те препоръча директпр или мениджър. Работата с клиенти те скапва. По цял ден ти викат, слушаш оплаквания,мрънкания за всичко си виновен , унижаван от клиенти, а пък се случи да тв разпределят при някакви зли колеги просто си обирай крушите.
Единствената полза е стажа. После ще ти стои добре в св-то , но хърча е голям.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 54d10592cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Работя в банка, и не, не в клон, доволно заплащане, но ми скъсаха нервите и ми изпиха силите. Нямам енергия да се насладя на останалото свободно време.

Така че... Хубаво помисли.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 8c0330167e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Нищо не пречи да пробваш да се развиваш в твоята сфера, за която си учил. Дори и да си позабравил някои неща, мисля, че бързо и лесно ще навлезеш в нещата. Около мен доста хора поработиха и продължават да работят в банки. Повечето нямат дори твоето образование. Дори една близка приятелка някъде на около 30 год. възраст започна да работи в банка и да ти кажа за 10-ина години успя да се издигне, дори минат се не минат няколко месеца и все някой се опитва да я привлече в конкурентна банка. Ама тя си харесва мястото и особено заплащането /което се оказа, че е доста по-голямо отколкото при конкурентите/. Друга една подлъгаха я в частна фирма, но пак се върна да си работи в банката, в която последно си бачкаше. Трета - е тя от рано стигна до високите постове и ми е споделяла, че е имало моменти, в които е стояла на терасата на дома си и е умувала, дали да скочи от нея... стресът и идваше в повече... Има много истории, така че не се влияй само от споделените негативни истории. Ако наистина искаш, просто опитай. Може пък да ти хареса.. а и в никакъв случай не ти е късно да се насочиш към тази сфера.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker