Първи опит за собствен бизнес - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Първи опит за собствен бизнес
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 2405 пъти
Здравейте, мили хора!
Много се нуждая от вашата помощ.. На 22 г съм и съм работила на много места, най вече, като продавач в магазин за хранителни стоки. Но започва да ми писва, все някой да е над мене и да ми определя работното време, заплата и т. н. Не уча, прекъснах, поради лични причини. Та.. имам една малка мечта да си отворя мое кафе или бар, със различен стил, на комуникативно място и да се развива добре.. Проблема е там, че не знам от къде да започна, нямам спестявания, нито идеи.. Искам да ми дадете съвет или да ми кажете стъпките, които трябва да следвам за да реализирам скромната си мечта.
Благодаря предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: efb76b662b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Здравей,

Преди години през 1998 с брат ми отворихме първото си магазинче в гараж. Във времето нещата се разработиха, направихме още магазини и по-големи, нещата се развиваха някакви години, после замираха още няколко години накрая затворихме бизнеса.
Макар за някой глупендър това може би да изглежда като провал, това беше един от най-ценните ми опити в живота. Сега съм на 39 и съм много, много напред като знания, опит и финанси спрямо огромната маса на моята възраст.
Няколко важни неща:
1. Никога не си спестявай опит! Сега си на 22. Няма кой знае колко страшни грешки. Бъди готова да приемеш, че може и да сгрешиш. Светът принадлежи на смелите.
2. Взимай решенията хладнокръвно! Веднъж брат ми каза, че съм единственият човек който взима важни решения все едно, че се отнасят за някой друг. Зарежи емоциите. Не го мисли как ще изглеждаш в очите на другите - понякога ще те смятат за луда, глупачка, тъпа. Но винаги ги изслушвай и обмисляй чуждото мнение, взимай го впредвид независимо какво решаваш накрая. Всичко се изчерпва с и -, математика 2 клас. Оценявай всичко, дори и времето си. Сравнявай различни възможности по изгодност/вреда.
3. Живей скромно, но не си лишавай здравето. Харчи по-малко отколкото печелиш.
4. Инвестирай. В знания, в опит, в бизнеса си. Нарочно ги подреждам така. Лъскава кола не е инвестиция, освен ако не изкарваш пари директно с нея. Ремонтът вкъщи не е инвестиция, защото не изкарваш пари от това. Инвестиция е само това, което ще възвърне стойността си към теб с конкретни ползи. За мен добрата инвестиция възвръща стойността си за около 2. 5-3 години. Трудно оценими са инвестициите в знания и опит, но мисля, че винаги си задлужават.
5. Не си губи времето. Заеби фейсбук, сериалите, игричките на компютъра. Направи си план и го действай. Планът трябва да съдуржа цели, време за което да ги постигнеш и какво ще ти костват. Трябва да имаш конкретен план за следващата една година. Трябва да имаш по-размазан план за следващите няколко. Трябва да имаш още по-размазан за остатъка от живота ти. Разбира се плановете могат да се актуализират, но те ти дават посоката в която работиш. Никой не знае колко време му е отредено, майка ми почина когато бях малък, баща ми по-късно. Живей така, сякаш утре умираш. Направи нещата които искаш без отлагане. Обичай близките си и им го показвай, кажи им нещата които трябва днес. Недей да отлагаш нищо. Давай си време за нещата които изискват такова.
Сега директно на въпроса:
1. Защо искаш бизнес?
- За да нямаш шеф. Тая причина не струва. Шефът не пречи нищо. Разликата е в начина по който възприемаш работата. В момента аз работя на ръководно ниво в чужда фирма. Възприемам таботата си там като един от своите бизнеси. Имам шефове, но ги възприемам като партньори във взаимоизгоден бизнес. Те са ми клиенти и се държа с тях като с такива. Аз им давам моите знания и опит, те ми плащат в пари и в знания и опит. За последните не сме се договаряли хаха. Работата не пречи да развивам и друг бизнес.
- За пари и финансова независимост. Това вече има серозна стойност. В живота не всичко е пари, но само когато ги имаш. Ако животът на твой близък, родител, дете в някакъв момент зависи от пари, няма нещо което да не направиш за тях. Спомни си кампаниите за болни деца по телевизията - много народ в Б-я са в такава ситуация.
- Заради начина по който ще изглеждаш в чуждите очи. Това са откровени глупости.
- Заради начина по който ще изглеждаш в собствените си очи. Това има значение, стига да не минава през очите на другите. Намери важното за себе си.
2. Финансова грамотност, в бизнеса това е основно.
- Смятай всичко. Всичко е математика втори клас. Събиране и изваждане, умножаване и деление. Трябва да станеш факир на Ексел. Всичко пишеш, това толкова пари, това толкова време. Времето си го смяташ на заплатата която е реалистична за теб. Наем толкова, обзавеждане, документи, време за институции, кола. Накрая резерв за непредвидени 25% - зависи колко точно смяташ. Накрая тотал.
- В твоето положение ще трябва първо да събереш сумата от тотала.
- Винаги харчи по-малко отколкото печелиш.
3. Хъс! Другото основно нещо в бизнеса. Това е съставката, която те отличава от другите около теб. Това е нещото, което те блъска напред. Хубавото е, че за него не се изисква нищо. И можеш да го възпитаваш.
Директно на плана:
1. Решаваш какво ще правиш.
2. Смяташ колко струва.
3. Смяташ колко ще печелиш и за колко време ще си върнеш парите. Тия 2 и 3 май всъщност са на едно място.
4. Събираш парите.
5. Действаш.
Успех и ДЕЙСТВАЙ ВЕДНАГА.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 8bf25bbe10
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Гледала си и си повярвала на рекламата на Нескафе ;)

" все някой да е над мене и да ми определя работното време, заплата и т. н. "

В частния бизнес над теб ще са:
НОИ, НАП, ИТ (иснпекция по труда)

Работното време пък ще ти е почти 24/7 за да осигуриш оборот.

Вкратце е това.

Да не кажеш, че не са ти казали ;)

Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: de288d34cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Основното в един бизнес е идеята.... ти нея като нямаш, а така както виждам и елементарна грамотност липсва.... не знам, как точно си представяш нещата! Най-приятелски съвет - вложи в себе си.... няма защо да се дразниш, че има някой над теб... сигурно са полагали усилия хората. И с развитието ти ще дойде и идеята и начина....

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 8bf25bbe10
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   <1> "Затворила" си твоя бизнес, но даваш акъл как се прави успешен бизнес. ;)
Браус бе джанъм, ашколсун !

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: a62686dc23
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   До 2

Ако имаш кафене и си зает 24/7 с него, значи правиш нещо грешно.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 5d32013490
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Само номер 1 е написал супер коментар, другите пак започнаха да си изливат негативите. Защо веднага трябва да обезкуражавате човек.

Номер 3, от малък град съм, 25000 души, половината от "богаташите" нямат никаква езикова култура и пишат неграмотно. Но имат мислене, държание и идеи, които карат разни умници да работят за тях. И най-вече имат кураж да действат. А не като мишкарите, които правят всичко по учебник, знаят всичко на теория и цял живот си натискат парцалите на скучната си работа и плюят успелите.
Не мислех да коментирам, нищо лично, но не се сдържах, писна ми от негативно настроени хора.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3704ffcf39
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   Защо всички кандидат бинесмени си мислят, че няма да имат шеф? По-суров шеф от клиента няма. Шефа все ще ти даде някаква заплата или най-малкото можеш да го съдиш, ако не даде. Клиента изобщо не му пука колко работиш, той си гледа келепира. И не можеш да го съдиш, че те е оставил гладен. От институициите също няма по-сурови шефове. Нито от конкуренцията, която често е по-опитна и по-знаеща и с повече ресурс. Като дойде някоя голяма корпорация да ти е конкуренция, можеш да се оплачеш на Карекин II Нерсисян - върховен Патриарх на Арменската църква.

Освен всичките ти я шефове всеки месец трябва да изкараш за наеми, доставчици, данъци, заплати на персонала и едва тогава ако осттане нещо за теб. Всеки си мисли, че бизнесмена само купува, продава и прибира едни пари.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 9869ecaf5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От авторката :
Номер 1 - Благодаря изключително много !!!

Ще се радвам ,да прочета още мнения !

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 8bf25bbe10
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   <6> Бъркаш негативизъм и реализъм.
Това е реалността мен. И да не ти харесва - друга няма. ;)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 5d32013490
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9 това е твоята реалност и пораженско мислене. Напомняш ми за вуйчо ми, който на всяка идея намираше кусурите, както и на всяка частна фирма, за него най-добрата работа беше държавната, защото е сигурна. Пенсионира се с 38 години стаж в един голям завод, другаде никога не е работил. Само съжаляваше, че не станал военен на времето, защото реално и той не беше на държавна работа след социализма.
Откакто се помня го слушам как всеки бизнес е обречен, бизнесмените са прости бандити и само крадат. Всичко им е кредити. Слуги са на някой и т.н. В момента е с 300 лв. пенсия и едни мизерни 15000 в банката, спестявания, които го е страх да барне, защото ще свършат бързо. Няма нито кола, нито си е оправил жилището. Не е и женен. За мен той е пример за човек с пораженско мислене, който сам си е виновен за състоянието и сам си е поставял граници.
Баща ми е коренна противоположност, нищо че е с по-ниско образование от вуйчо ми. Успя да осигури добър стандарт на семейството ни, защото имаше позитивно мислене и се трудеше доста. Нито е бил в групировки, нито е теглил кредити. Не сме били богати, но сме си живеели нормално и сме си посрещали без проблем разходите плюс някой глезотии.

Друга реалност със сигурност има и около мен е пълно с примери за това.
За мен няма да говоря нищо, защото ще излезе, че се хваля.
Както и да е, всеки сам си избира какъв да е, поне кажете нещо градивно, вместо не става и това е. Плюс това, хора без опит няма как да знаят.

Като гледам 9 е най-активен/а, може ли да попитам, ти колко бизнеса започна и не тръгнаха? Всъщност в това, че нещо е спряло да работи няма нищо странно, всеки бизнес има жизнен цикъл, голям пик, после спад, който може да премине пак в пик, но може и да стигне дъното. Именно тогава е добре човек да се преориентира. Доста хора около мен, като бяха в пик се сетиха да купят недвижими имоти, които да отдават под наем, като така си осигуриха сигурен доход за цял живот, пък после нека затварят.

Нямам нищо лично към теб, но сигурно си млад човек и ми е неприятно, като видя млад човек с такова мислене.

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 69533b8df4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   E кой отваря бар, ресторант или такава глупост в днешно време? Това е губещ бизнес на 100% Не ми разправяйте как дискотеките били пълни, те са на буквално 5 човека и са една перачница за пари.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 8bf25bbe10
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   до <10> от <9>

Нищо не смятам да ти обяснявам. Ще оставя животът да ти го "обясни" ;) Както казаха и други по-напред :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 5d32013490
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   от 9, Добре, ясно е, че нямаш никакъв личен опит. Бих се радвал, ако беше написал/а нещо, над което наистина да се замислим. Около мен има доста хора на възраст, на които животът още не им го е "обяснил" това, което искаш да кажеш. Както и да е, съжалявам, че си с такова мислене. Плюй успелите и се радвай, че обезкуражаваш хората около теб.
Няма нищо лошо да загубиш понякога, с връзките е същото, опитваш докато откриеш твоя човек. Някой цял живот не го намират, други пък от първия път. Няма смисъл от спор, няма и как да се получи, защото нищо съществено не каза.
Айде със здраве!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: c8c4333dbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Избери мястото и помещението, добре е да е работещ бизнес или поне да е било заведение, защото предназначението на помещението е важно. После си сметни разходите за дизайна, персонала, вкл. и осигуровки, за счетоводство, ток, вода и т.н. /първоначалните разходи и така наречените постоянни разходи/. Включи и разходи по откриване на фирмата, включително и касов апарат, банкови сметки, патентен данък, разрешителни от различните инстанции, хасеп система, трудова медицина и др. Определи менюто. Сметни си себестойността на артикулите в менюто. После си сметни на каква печалба трябва да работиш, че да остават малко пари и за теб, след покриването на разходите и колко клиентски поток трябва да имаш. Ако е реалистично, чак тогава виж дали не можеш да изтеглиш заем. Добре е да е фирмен заемът, обходи банките за различните възможности. Все пак са ти нужни доста изчисления преди това. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: dbbed2ece3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Според мен има два вида хора- такива, които биха били добри началници и такива, които са добри изпълнители. Не може да се опитваш или да се насилваш да бъдеш друг, без значение образование и мечти. Всеки трябва да си разбере мястото. Не е лесно да си шеф, не е лесно и да си наемник.
Авторке, хубаво вече са те посъветвали коментиращите, но за мен преди да почнеш с проучване, сметки и юридическата страна на начинанието, трябва да имаш начален капитал. Който ти нямаш, няма и да имаш на тази работна позиция. Проблемът ти не е, че имаш шеф, проблемът ти е, че работиш точно тази работа, за точно този шеф. Съветът ми е да инвестираш в себе си- да си избереш професия и да завършиш образование, да попаднеш сред интелигентни хора, то тогава с голяма вероятност и шефът ще е точен/личен пример/.
Всяка мечта трудно се постига и това е хубаво. Животът наистина е за смелите, не се страхувай да рискуваш. Нека рискът да е премерен, да не затънеш в заеми, разпитай хора с опит в този бизнес и премисли всичко.
Но помисли дали не е по-добре първо да се образоваш и да станеш по-осъзната, по-сигурна в себе си.
Хареса ми, номер 1, само с едно не съм съгласна- вярно, че ремонтите не са инвестиция, но са необходимост, поне за мен де, не мога да живея в неподдържан дом.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: f123eb8d51
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Проблемът е, че, както сама казваш, нямаш нито спестявания, нито идеи. Това означава, че ти не искаш да изградиш собствен бизнес, а искаш да "спечелиш от лотарията" - някой друг да ти каже какво да направиш и ти просто покорно да последваш стъпките. Това е работнически маниер, а не бизнес мислене.

Ето ти един пример, за да разбереш къде ти е проблемът: "Аз пък искам да напиша книга. Не знам за какво, не умея да пиша, нямам пари да я самоиздам, ама много искам да съм писателка. Дайте ми идеите си, кажете ми какво да напиша. "

Никой не би ти дал идеята си, освен ако не си му дете. А дори и тогава ще очаква поне част от печалбата в замяна. Научи се да мислиш сама. Това е единственият път за теб и единственият съвет, от който имаш нужда. Ако ме разбереш правилно, някой ден ще си ми благодарна за тези думи.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 4055c25c48
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Мисля, че не е добра идея да отваряш барчета и кафета. Конкуренцията в тази ниша е голяма, най-вероятно се перат и много мръсни пари и ще ти бъде доста трудно. Може да си направиш малко ресторантче с уникална кухня, но трябва ти да си много добър готвач.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ec97dbee5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Търси помещение с нужните разрешителни до училищата /с по-големи класове/ и с малко конкуренция. Не е необходимо да е много голямо - две - три маси предлагане на сандвичи. По междучасията ще има тълпа и това е. Може и квартално, но ще трябва да търпиш квартални пияници... За малко помещение надали наемът ще е непоносимо голям. Що се отнася нужните спестявания - минимум за 6 месеца парите за наем, консумативи, счетоводство началните разходи разрешителни, касов апарат и т. н. малко стока, която трябва да имаш грижата при първите постъпления да я подновяваш като наличност. Освен това ти трябват и лични спестявания за да изкласиш през тия 6 месеца, в рамките на които най-вероятно няма да остават пари за теб. Ако за 6 месеца не успееш да разработиш мястото и бизнеса си, така че да покриваш всичките му нужди и да започне да остава нещо за теб, то няма смисъл да се мъчиш повече и да затъваш в дългове. Имай предвид, че инвестицията /т. е. вложените спестявания/ няма да се върнат много бързо /най-вероятно ще трябват година-две-три или повече - зависи от успеха на бизнеса ти/.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6740ef2c1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Според мен мечтата хич не е скромна. Опитай да я споделиш с някой в процес реализация - риска става двоен, какво остава за когато наемеш персонал. На много места това си е мутренски бизнес.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker