Поет който не пише, а става счетоводител - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Поет който не пише, а става счетоводител
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 1583 пъти
Преминах пре 3 много големи, престижни топ 500 компании. В едната работих като бизнес анализатор по изрядността на поръчки за определен бизнес партньор. Едвам издържах година, накрая молих да ме пуснат, толкова стресово ми беше това постоянно натякване как гоним срокове, отворените офиси, където не може да се фокусираш (а работим с данни и важни документи уж!? ). Е, намерих си работа в също толкова известна компания като нещо като счетоводител (Accounts Receivable).

И на двете места ме дразнеше, не направо ме влудяваше, рутината - всеки ден трябваше да се занимавам с едно и също - поръчки, да връщам ако има липсващи документи или да коригирам обърканата сума, безкрайни екселски таблизи с цифри и т. н.

Аз ли не мога да си търся правилно работа или има друг проблем? Нима това, че съм с Бизнес администрация означава, че винаги трябва да търпя такива отвратителни корпоративни работи? Вижте, аз едвам изкарах Счетоводсво, Математиката и Статистиката като студент и то от 2 или 3 път. Имах най-добрите оценки по Право, Търговско право, Политическа история, а в училище по Литература, История и Изобразително изкуство. Вътрешно винаги съм искал да се занимавам с изкуство. Но понеже родителите ми са икономисти, като типични дървета казаха, че не съм за изкуствата. Но душата ми крещи, иска си да работи нещо креативно. Но гледам обявите в сайтовете - вече нищо не е креативно, или ако е (графичен дизайн напр. ), то си има изисквания за диплома. Най-добър съм в писането на поезия, след това в рисуването. В сайтовете за работа гледам предимно телефонисти, продавачи, работници и IT хора се търсят. Тук-там нещо с графичен дизайн. Тук-там нещо с Икономика или Счетоводство, но ако още веднъж трябва да смятам нещо на Ексел ще се побъркам. Аз Ексела го използвам вкъщи за чертане на коли и рисуване.

От дългото пренебрегване на любовта ми към изкуствата и креативността ми за уж сигурната и добре платена* работа изглежда е закърняла фантазията ми. *(от друга страна, ако искаш да живееш под наем тук или в чужбина, работа като офис дрон рядко заплаща добре ако не си IT) Някой бил ли е на моето място? Някой успял ли е да превърне любовта си в изкуството към добра работа? Не вярвам, че защото имам МБА и преди това Комуникации трябва цял живот да работя като поредния офис дрон на който тийм лидерът му му трие сол за Екселски таблици.

Повечето икономисти и бизнес хора ме плашат честно, идват ми някак престорени, студени и безчувствени. Въпреки клишето, че хората на изкуството са престорени, много по-добре се чувствам сред певци, художници, поети, писатели и пр. С тях мога да си говоря с часове, със счетоводители, икономисти и пр. просто не знам за какво да си говоря. Моите колеги бягаха от реалността в каторгата и безличността, като почти всеки ден след работа се наливаха с алкохол, да забравят, че са просто нечии мишки. Апропо уж топ 500 фирми, но повечето тийм лидери и мениджъри не бяха минали по нашия път, а бяха парашутисти (едната фирма беше в чужбина)

Само за нарисувани графики в подписа на имейла дори ми е трита сол. Не можело да имаш персонален подпис, там не си личност, а поредния дрон. Мразя цифри, дребнавост и логика, обичам чувствата, цветовете, думите и емоциите. Но все повече виждам как толкова много хора им минава живота в дълги редици в някой отворен офис-хамбар и дори нямат време да са креативни, защото на края на деня са смачкани за каквото и да е. Това да те цедят като парцал от 8 до 18, пък да рисуваш или ходиш на солфеж вечерта работи, но за много малко хора и не може да обърнеш качествено внимание.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: 57cf4d9466
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Така е, ужасно е, разбирам те напълно. Аз също съм завършила Бизнес Администрация и счетоводство, за разлика от теб на мен ми върви и математика и счетоводство, но ми е ужасно скучно. Пълна скука и тъпня е в тези отдели. Интриги, срокове, едни цифри и монитор, ужассс.
Ако все пак искаш да работиш в корпоративна структура, то мислил ли си за HR - (аз ги намирам за щуротии, особено разни тийм билдинги и пр. измислици), логистика? там поне има тръпка, много разговори, струва ми се супер, също мислил ли си за това да работиш в отдел продажби, търговия?
Предполагам повечето хора избират счетоводство, защото има уж сигурност, плаща се добре.
Мисля си, че в най-лошият случай, ако по друг начин не можеш да се реализираш, а имаш нужда от сигурен доход, то би могъл казвам в най-лошият случай да станеш учител или да си имаш група с деца, които да вдъхновяваш и учиш на изкуство? Графичен дизайн? Интериорен дизайн? За тези не знам има ли работа.
Отделно мислил ли си за някоя по креативна професия например готвач, фризьор? Чела съм за много известни готвачи, които имат издадени дори книги. Един ден можеш и свой ресторант да си откриеш. Трудно е и точно несигурността е онази греда, която много хора не могат да преодолеят.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 57cf4d9466
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Сетих се още нещо, какво ще кажеш да правиш татуси? Не знам колко са заплатени, имат ли работа и т. н., но исках да добавя като идея.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5e00e9775b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз напуснах супер добре платена работа за да работя нещо супер робско но доставящо ми кеф и доста по ниско платено но уж, защото когато правиш нещо с кеф разбираш как да печелиш от него.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d8512a75cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Точно съвет не знам дали мога да ти дам, но историите ни много си приличат. Винаги са ми натяквали, че трябва да работя в офис, на държавна работа или в посолство. Заради това намразих и езиците. Все пак парите ми бяха главна цел. Всяка работа, която съм започвала от обикновена позиция стигах до мениджър. Всеки път напусках и все си мислех, че проблемът е в работата, шефа, колегите, подчинените ми, офиса или нещо. Вече знам, че проблемът е в мен. В момента съм ръководител отдел продажби, но психиката ми въобще не
издържа! Не спя, не ям, пия много. Тези дни взех крайното решение да променя живота си драстично. Не се издържа! И да, аз съм се насочила по твоя път. Не е вярно, че в jobs няма такива позиции, не си търсил достатъчно добре. Има достатъчно за автори на статии, работа в галерии, винарни и всякакви подобни. За изобразително изкуство днес ми се на биха много обяви, но не съм ги разглеждала подробно, защото не мога да рисувам.

Заплатите, където бяха упоменати, не бяха по-ниски от стандартните, напротив! Надявам се да намеря нещо подходящо за мен и най-вече спокойно!

А на теб ти пожелавам успех с търсенето и по-малко мислене! Такива набити мисли от родители като при теб имам и аз. Е, високата позиция и многото пари въобще не ти дават щастие. А и като си харчиш парите за психиатри, хапчета, алкохол (защото ако не се чувстваш добре и до там ще стигнеш) по-добре ли е?! Смело напред! :)

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 35544f0ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Поезията и изкуствата в съвременна България са единствено хоби, а не професия - не бъркай понятията :)

И да, някои преживяват офис работата и рутината като каторга и се написват заради това, други пият от отчаяние, безпаричие и безперспективност. Според мен си просто едно разглезено мрънкало, което дори още няма семейства, а ако един ден има ще разбере, че романтичните представи са едно, а грозната реалност - нещо съвсем друго.

Един съвет от мен: Изкарай един месец с 50-те лева хонорар на един поет и след това ще пееш хвалебствени оди в често на корпорациите-изедници. И между другото, и аз не съм им фен, но както казах - хобитата са си хоби, а работата - работа. Макар че аз лично никога няма да имам работата, от която ти ревеш, и вероятно просто в някакъв момент ще емигрирам, за да спася всичко живо в себе си буквално и преносно.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9910b69579
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Креативните задачи са за тия които пишат обявите, а не за тия които ги чета.
Мразя, обичам... Ако си плащаш сам проблеми няма да имаш. Когато става въпрос за изкарване на пари, правиш нещо за някого. Полезен си на друг който е свършил пък нещо от което ти имаш нужда.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2c92ed2485
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей! Аз също съм влюбена в изкуството и душата ми жадува за него. Обожавам хората на изкуството. Не се отказвай, занимавай се с това, което обичаш. Животът е твърде кратък, за да го прекараш в работа, която не ти доставя удоволствие. Ако работиш това, което искаш, животът ти ще е песен, защото по-голямата част от живота ни преминава на работното място. Има само един начин да успееш и той е да се занимаваш с нещо, което желаеш от цялата си душа. Така няма един ден да имаш чувството, че си изгубил голяма част от времето и живота си заради нещо, което не си струва.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 555ec13e62
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   1, работил съм в продажбите, но основно се занимавах с въвеждане на данни в сайт. Но бяхме 5 човека и сроковете бяха нормални. Не харесвам безкрайни редици в опън спейс. В големите фирми продажби означава по телефона. Не обичам да говоря по телефона. HR-ите също говорят много по телефона. Фризьорство и мода не ми харесва, нито да готвя.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 59cdf30669
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Не ти трябва диплома за графичен дизайн, а само едно хубаво портфолио с направени проекти. Работодателите в тази сфера те питат какво и колко можеш, а не имаш ли диплома ;)

Преквалифицирай се. Много е хубаво да работиш нещо, което наистина харесваш. Е, няма идеална работа, разбира се. Дори творческите професии са свързани с клиенти, т. е. не правиш изкуство, а нещо, което да помогне на нечий бизнес. Казвам ти го, за да не тръгваш с големи очаквания и да не се разочароваш после.
Но си заслужава да опиташ все пак. На работа си 5 дни седмично. Важно е да правиш нещо, което ти е по душа.
Избери си желана професия, направи план какво ти е нужно, за да започнеш работа в нея и действай.
Успех

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker