Странни интервюта за работа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Странни интервюта за работа
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 2407 пъти
Сигурно всеки от вас се е сблъсквал с интервюта, които по един или друг начин са били странни. Било държание на кандидат работодателя, или самия начин на провеждане, условия. Аз съм се нагледала на доста такива, пък съм от достатъчно голям град.
Един пример- малък семеен хотел до нас. Позицията- администратор. В уречения час отивам на мястото и сме три жени на различни възрасти поканени. Собственикът ни чака на една маса в ресторанта към хотела. Условията и заплащането колкото навсякъде за тази позиция в града. Но тук идва уловката- камериерката е само една, и тя почива два дни от седмицата. И администраторът трябва да поеме задълженията и през това време и да оправи стаите. Последва култовата реплика- Аз, че съм мъж, че чистя, а вие като сте жени... На моя въпрос дали това се заплаща допълнително, отговорът беше не. Колкото е заплатата, толкова. Другите жени се съгласиха, аз просто си станах. Едната после ми вика, че нямало проблем да чисти, все пак не е кой знае какво. Но това за мен е обидно, и за тия пари да вършиш и двете дейности.
Друг пример- магазин за бебешки стоки, дрешки и подобни. Позицията- продавач. Предният ден по телефона жената ме пита семейна ли съм, деца имам ли. На моят отказ не каза нищо, а ми определи час за другия ден. Отивам до магазина, който за мен се намира в другия край на града. Върти се явно в момента от жената, мъжа и, и сина им. Жената нито ме поздрави с добър ден, сбърка ми името, и ме попита аз ли съм. Изкара ме навън пред магазина да ме интервюира, направо на тротоара. Пак ме пита семейна ли съм и деца имам ли. Все едно не ме пита същото предната вечер. Видимо неадектватна беше. Пак и отговорих същото, че не съм. Пита ме опит като продавач имам ли, дали мога да работя с касов апарат и постерминал. Казах, че съм работила като касиер, но не и като продавач. Изгледа ме отгоре до долу, и заяви, че и трябвали семейни хора с малки деца, и с опит като продавачи. Неща, които можеше и да научи и от СВ-то ми, щом уж го е чела, там ясно е посочено къде и като какво съм работила. Пък и ме пита същото и по телефона. Било сложно и нямало да се справя. Нямала време да ме учи и други такива. С чиста съвест и казах какво мисля за нея, и как ми загуби времето и разкарва до другия край на града, за да ми каже нещо, което можеше и по телефона. Врътна се и си влезна в магазина. Аз се радвам, че не започнах при такива хора работа. Пак им седи вече втори месец обявата.
Какъв е вашият опит с подобни интервюта? Ще се радвам да прочета случки, естествено без да се споменават имена на фирми. Мислите ли, че някои работодатели просто не могат да провеждат интервю, или са прекалено повярвали ли си, че са велики?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: ddaf48888f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В България всичко става с батко и братко. Трябва да имаш за всичко човек, за да ти се свърши работа.
Да започнеш работа по обяви е загубена кауза - нито условията ще са каквито трбва да бъдат, нито парите ще са достатъчно, нито ще ти плаюат навреме... няма как да си добре от работа по обява. Замисли се, ако работата е читава - защо ще я обявяват на широката публика? Нима собственика няма роднини до 9-то коляно, познати, съседи и пр.?
Самите обяви за работа са все едно да пускаш тото, т.е. пълна загуба на време... Изпратете автобиография и ние ще изберем от 1000 човека един, който да започне при нас... за 500лв чисто...?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 7fe45f845e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторе, ще те успокоя - ВСИЧКИ са такива !
Дерзай и поздрави от реалността !!!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: fbec003e34
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   В малките фирми е обичайно един човек да съчетава няколко дейности, тъй като не може времето му да бъде уплътнено само с една. Как си представяш да стоиш по цял ден и да ти плащат /в семейния хотел едва ли има голям наплив от гости/? А за магазина - вероятно е станало объркване с друг кандидат. Била е нелюбезна, има и такива хора. Ще се сблъскваш с всякакви. Вземи да учиш нещо, за да имаш професия. Тогава по-малко ще се срещаш с такива работодатели. Макар, че аз съм работила в банка и там имаше подобни изцепки. Най-добре е да си направиш собствен бизнес, за да видиш каква борба е за клиенти, за плащане на всички данъци, такси и др. на държава и общини, застраховки, разрешителни и какво ли не още. Пък тогава си назначи за всяка дейност отделен работник и му плащай.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5eed523445
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От авторката
Завършила съм и си търся работа и по специалността. Но гледам и да натрупам стаж, все пак без пари не се живее. Но това да ловят балами е прекалено. По обяви съм си намирала прилични работи, но на някои места се радвам, че не съм започнала. И в хотели по цял ден съм стояла, но без да съм камериерка , просто персонал си имаше, дори и хотела да е малък. Но това, мъж на годините на баща ми да ми казва, че щом съм жена, значи няма проблем и камериерка да съм, си е обидно. Колкото до магазина-просто името ми е малко по-сложно, и тя го сбърка, но пак беше със същата буква. Реклама ли си правеше, не знам, но крайно лошо впечатление ми остави. А магазина хич не е малък.
Знам, че не е лесно да се върти бизнес, но отношението на някои работодатели не може да се оправдае. Това, че на шефовите им е по-лесно с малко кадри, не значи, че е правилно.
Досега не съм виждала шеф да наеме роднина , все търсят млади и неопитни хора.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 6956774a3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Е, ти пак си се сблъскала с малки ид...ти. Да знаеш мен какви циркове са ми разигравали! Отказвали са ми работа с мотива, че съм под 170 см! И не става дума за манекенка или нещо такова, а за продавачка! Канили са ме на интервю и в последствие, без дори да ме интервюират, са ми отказвали работа с мотива... ами вие сте млада жена, сигурно имате планове да имате дете в близко бъдеще, а при нас това е неприемливо! Е, м...ка му в СВ ми пише на колко съм години!!! Какво се правиш на изненадан като ме видиш, че съм млада?! Даже това не са си направили труда да прочетат преди да ти загубят времето. А иначе съвместяването на 2, а най-добре 3 длъжности с една заплата си е направо класика! Съвсем за кратко работих при едни шмекери (направо се радвам, че ме уволниха, че май извършваха незаконни сделки с коли), при които бях: секретарка, чистачка и застрахователен брокер едновременно за 6 дни седмично, за някаква безумно смешна заплата (вече не помня точно колко, че беше преди 15 години). Та значи няколко човека бяха се регистрирали всеки като ЕТ, внасяха коли втора употреба, бяха си наели офис и бяха наели мен и понеже търговията с колите не беше много, правехме и автозастраховки. А аз имах пред себе си печатите на всичките ЕТ-та и изготвях разни измислени договори, с които те си препродаваха един на друг скъпи коли за смешни суми. И сега подпиши този, подпиши онзи... и накрая ме уволниха с мотива, че нямам шофьорска книжка, въпреки, че аз още на самото интервю им казах, че нямам и те дори обещаха да ми съдействат, защото нали се занимавали с коли, та познавали много хора в тази сфера. Така, че представи си колко им е пукало за мен, щом дори това не са си направили труда да запомнят и 1 месец по-късно ме уволниха заради това. Ама както казах, всяко зло за добро. Не се знае в каква каша можех да се забъркам с подписването на тия договори. Та представи си едни такива шемети какво интервю за работа биха провели. И това са само няколко случки... а иначе имам още много.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f64183cac8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Оф, преди време като нямахме опит с жена ми, тогава бяхме младо семейство, доста такива интервюта имахме. Сещам се за едно интервю, на което са я питали дали е омъжена и дали мъжа и бил ревнив, че шефа обикалял много и част от работата била да го придружава, а позицията не беше секретарка или подобна. С две думи човека си търси любовница. От тогава минаха 10 г. и обявата им още си седи. Или никоя не му връзва, или ги сменя постоянно.

А най-култувото беше едно интервю за рецепционист в частна клиника, на което още се смеем и си ни остана като спомен, даже си го използваме като лаф на шега. Отива тя на интервю и я питат дали е има дете, дали ще прави още и т.н. Тогава имахме дете в детската. Ама имало ли баба пенсионерка да го взима, ама това-онова, не можело да се излиза рано, не можело да се закъснява, ако боледувало имало ли кой да го гледа и 1000 уговорки. И на края казват заплатата, която е умопомрачителните 230 лв БРУТО. Тогава минималната беше 460 лв, а той човека щял да я води на 4 ч, ама да работи 8, съотверно няма осигуровки като хората, транспорт не поема, храна няма, отпуски, болнични забравя, не може да закъснява и всичко това за 230 лв бруто. Тя го излъгала, че ще си помисли и си тръгнала. Той звъни след няколко дни, а тя му казва, че не е съгласна. На въпроса защо си казва директно, че е заради заплатата, при което той с невероятно изумление казва "е, ама нали ще стоиш на топло зимата". Хахаха скандал. До ден днешен се бъзикаме с тоя лаф "ама нали ще стоиш на топло зимата".

Аз пък бях кандидатствал за банка. Обаждат ми се за интервю, а аз изрично им казвам по телефона, че нямам опит, защото ми беше писнало да ми губят времето да ме викат, само за да ми кажат, че не ставам, понеже нямам опит. Те ми казват "няма проблем, ела". Отивам, първото интервю минава добре и ме викат на второ, само че то е в София и трябва да бия 300-400 км до там.

Там ме посреща един и ме пита дали имам опит. Ааз му обясних, че точно това съм обяснил и ми казаха, че няма проблем. Той ме потупа по рамото с една унизителна насмешка в стил "абе къде си тръгнал да работиш в банка, като си нямаш хал хабер". И за това потупване по рамото аз трябваше да мина 700 км в двете посоки, да изхарча сума ти пари и да си изгубя цял ден.

В една друга банка пък ми казаха, че са ме одобрили даже ме запознаха с "колегите" в клона и после ме изпратиха с уговорката, че ще ми звъннат, когато са готови да ми кажат кога почвам. След 2 седмици чакане им звъннах и вече "не търсеха" хора.

Един друг пък ми каза, че ще ме наеме като икономист, обаче щял да ме води стругар и никой от производството не трябвало да знае, че съм икономист и да съм се представял за стругар и тайно да съм пишел за кое изделие колко материал отива, за да му смятм, себестойността. Запитах се, ако реша някой ден да сменя работата как точно ще докажа, че имам опит като "икономист".

Сега ни е доста смешно и си ги спомняме тези неща с насмешка, но тогава ни се беше ебала майката и бяхме на ръба на отчаянието.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: e69b691322
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Вие сте бахти наглеците. Не стига, че зимата сте на топло, ами и пари искате.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 8799a5b980
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ох, тука томове хартия може да се изпише. Сигурна съм, че всеки има такава история за разказване.
БълХарски манталитет ли е, не знам.
Преди време бачках като камериерка в един хотел няколко месеца и като попитах за договор...щели сме да видим, ма дай първо ремонта да си направим, в отпуска е счетито и какви ли още не глупости. После се чудят защо са без персонал и що ги зарязват. Значи и по-високо възнаграждение предлагат само за да те задържат, но за договор ни вопъл, ни стон пак.
Кога работодателите ще разберат, че без договор е нито редно, нито законно да се наема работник. Познавам хора, които с години (3-4-5)! са без договори... и това 2019 година...
Ж42

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 6956774a3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Ами номер 3, след като очакваш служителите ти да са 3 в 1, не мислиш ли, че е редно и заплатите да са поне като за двама? Или за теб не е проблем един служител да прави всичко, ама да му плащаш 500 лева? И после ще има да се чудиш защо нямаш свестни кандидати или хората ти напускат след месец.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6fae54d280
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ти да видиш разните нахъсани (а прости и некомпетентни) HR-и в София, мале! С измислени дипломи от НБУ и УНСС или някоя простотия като Психология в СУ колят и бесят.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 06ffa763a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Проблемът е, че има много работодатели, които се възползват от състоянието на безизходица при хората, които си търсят работа. Просто самата пазарна система създава неравенство между работодателите и работниците при договарянето на условията за работа. Работодателите имат много повече възможности да лавират, за разлика от работника, който в момента има нужда от някакви пари за да преживее месеца.
Работодателят много добре знае, че ако интервюира 100 кандидата за съответната позиция, все ще се намерят 5 или 10 души, които да отговарят на всичките му изисквания, колкото и абсурдни да са те. Затова той няма зор да те наеме на всяка цена, и да остави работата, която ти не умееш, да се върши от някой друг. Работодателят няма интерес от това на работниците и служителите му, да им е по-лесно, а да се свърши дадена дейност с минимални разходи... Освен ако не си някакъв супер ценен кадър, благодарение на който съответната фирма реализира огромни печалба. В такъв случай работодателят има интерес ти да се чувстваш добре, за да може предприятието да "бере плодовете" на твоя гений. Но това обикновенно се случва само в най-големите компании, там където позицията е творческа. Примерно разработчик на софтуер и други подобни иновативни продукти. На по-ниските позиции обаче кадрите са заменими, и работодателят няма смисъл да им създава добри условия, а чисто и просто ги експлоатира, тъй като техният труд не му носи добавена стойност. Освен това ние като работници или служители, се прецакваме сами себе си, когато някои от нас приемат безумните условия на роботодателите. Така работодателите имат още един стимул, да не променят условията и заплащането. Защо да го правят, след като някои хора са доволни и на това?
Същото нещо се е случило и с авторката, когато другите две жени на интервюто в хотела, са приели условието да бачкат и като камериерки. Притиснати от моментното си финансово състояние, те вероятно са нямали възможност да откажат на хотелиера. Разликите в уменията и чисто физическите и психически възможности на кандидатите за работа при тежки условия, също обрича тези, които не са толкова адаптивни, да приемат условията, на които другите се съгласяват. Така се получава, защото работодателят няма да промени специално за тях условията... Докато не се промени икономическата системата, която позволява всички тези издевателства над обикновените хора да се случват, нещата ще си останат по този начин. Енергията за промяна, обаче трябва да дойде от същите тези хора, но как да стане, след като всички сме различни и мислим по различен начин? Някои хора нямат нищо против да роботят при тежки условия, защото са издръжливи на психически и физически натоварвания, а и самата работа е по възможностите им. При други нещата не стоят така добре, но какво от това, след като работодателите имат голям избор от потенциални кандидати? Ситуацията е точно както при робите на времето в САЩ. На плантациите за захарна тръстика и памук, робите са работили буквално до смърт! Тези, които са се справяли с работата, са оцелявали, а другите просто са били заравяни някъде.
А сега, след като не се справяш с работата, или сам напускаш или работодателят те уволнява. Което е почти същото като да умреш от претоварване, защото останал без доходи все едно жив си се погребал.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: f284710c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За наивниците по-горе, които си мислят, че все още има балами - няма такива, драги ми прикрити работодателчета. Не пиешете и не манипулирайте с хората с мокрите си сънища. Подобни интервюта вече са супер рядкост и ако на един човек на му отърва не се занимава ни с обяви, ни с интервюта. И вие го знаете много добре. Защото ако не давате пари и не се държите нормално няма кой да ви работи.

Вече до такава степен реват бг работодателчетата, че нямат хора, че се наемат и необразовани роми, които не могат да четат и пишат. Хората, даващи акъл на останалтие как било нормално да те експлоатират за 500лв са наясно, че такава заплата вече няма. Вече ти се молят да им вземеш 1000-та лева в магазин за цигари и алохол (т. нар Нон стопове), защото няма кой да им работи. На една позната нейния брат бачка в такъв и за една година 3 пъти му вдигаха заплатата, защото не могат да си намерят хора. Повтарям в МАГАЗИН, не в завод, не техническа специалност, а магазин, в който подаваш 5лв и подаваш цигари. Демек нищо работа, в сравнение с някои технически професии.

Филма ви за 500-700лв отдавна свръши. Ако искате кадри ще трябва да плащате. Коментара ми е адресиран до всички озлобени и прикрити по-горе работодателчета, които прокарват сред хората абсурдите на 2008-2009 година, когато имаше тълпи от хора пред всяка фирма, гладни и чакащи да работят за 300лв и съгласни на всякаква гавра. Такива времена няма отдавна и ще трябва да се бръквате за добра заплата. Иначе ще продъжлите да си хленчите като госпожички "що никой не идва на интервютата". Вижте темата "Мързели ли са българите". Един самозванец работодател го направиха на 2 стотинки. Дори не се включи да се защити.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker