Защо хората продължават да учат специалности, за които няма търсене? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо хората продължават да учат специалности, за които няма търсене?
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 3415 пъти
Мислих си че ще съм последния вързал се по гръмки реклами на Стопанско управление в УНСС. Но гледам в Тиндър пълно с жени завършили или учещи в УНСС, НБУ, свободните, Ценов или педагогики в СУ (мъж съм). Знаете ли колко счетоводители дето едвам вземат 800-900 чисто знам? Аз съм един от тях. И това е доста добре всъщност. Имаме и хора с педагогики, чужди езици и т. н. в офиса. Да, като учители и толкова няма да вземат.

Но един кодер взема 1000 чисто и нагоре. Имам чувство, че всички по-така позиции за икономисти, счетоводители и пр. отиват при любовницата или племенника на шефа. Андрюс Фешън, Каритас, къде ли не кандидатствах и нищо! Назначават си познати и роднини.

Вместо да си губя времето с Икономики, счетоводства, статистики и чужди езици (от които научих само английски и испански добре защото са лесни), можех да уча програмиране. JavaScript и Python със сигурност се учат за по-малко от година. И работа има. А и ми е интересно - в тях за разлика от чуждите езици има някаква логика. Нещата са такива и такива, за да стане това и онова действие или да излглежда така уеб страницата. А аз си давах парите да уча Френски.

Една пълна отличничка от моя клас с перфектен Френски и фиология си търсеше работа... като секретарка! За някой тъп шеф-мутра, който е физкултурник примерно. Но защо все още толкова хора продължават да правят нашите грешки и да учат специалности, за които просто няма търсене или ако има получават смешни пари? Да, не може на всички да им харесва или да им се отдава програмирането, но има и други търсени неща. Медиците например у нас може и да са зле, мо в чужбина изкарват доста добре. Тези учещи езици, бизнес, изкуства, статистика, икономика и право май сме най-претаковани.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: b5e5d8418f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Съгласна съм със заключвнието ти, че се изучават грешни специалности за настоящия момент, но не мога да се съглася за заплатите на счетоводителите и учителите. Един учител взима основна около 920лв. плюс добавки, три месеца платен отпуск и дипълнителна възможност за работа.
Имам приятели със стаж около 3 години, които по закон могат да извършват и подписват счетоводни документи в провинциален град за чисто месечно около 1500лв.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 1e05a615cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Според мен защото когато свърши гимназията не си много ориентиран, а родителите ти не са толкова компетентни или не им дреме, за да те насочат в хубава посока. Другото при нас е криво разбрано, че всеки трябва да има университетско образование пък после може да си продава домати на пазара. Друго като видиш, че не си добър в нещо по време на следването не отпадаш от системата и не се отказваш, а го завършваш, но или не ти се работи или не си достатъчно компетентен да го работиш. И да като отидеш в чужбина за всичко това което изреди получаваш прилично заплащане и нормален живот.
А да и този труд в България не се цени, като си завършил филология всички около теб ти влачат някакви страници с какво ли не и викат я го преведи ще почерпя. Никой не вика брато налепи ми плочките ще почерпя.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: b79476e6c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   За всеки влак си има пътници. Някой хора са за едната диплома и няма значение реализацията след това. Родителите имат достатъчно възможности и са изпратили сина/дъщерята за каква-да-е дипломка, колкото да се каже че има и той/тя висшУ.
Колкото до НБУ, УНСС, свободните - те са фабрики за дипломи, конвейр. Плащаш едни пари и ето ти сертификатчето.
Малцина са записалите, които са жадни за знания. Както ти сам си забелязал - никой няма реална нужда от придобиване на "знания", важно е какви са ти роднините и познатите - т.е. всичко става с препоръки. Важното е не какво си "учил", а къде ще се уредиш да работиш в последствие. Примерно аз има средно биология, но имам връзка в телекомуникациите - и хоп, ето ме управител в телеком ;)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 382eff6b6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Аз не съм кодер, бачкам с двете си ръце и акъла си - електротехник съм, промишлен, вземам 1500 чисто и са ми малко, не знам вие счетоводителите как я карате с 800, а тия общаци с по 600 чисто направо ги съжалявам.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 4457f2d00a
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Защото никой не мисли, секое се хвърля през глава да има едното ВИШУ, за да си придава важности, че било учено, че имало уж акъл, било постигнало нещо, имало квалификация. Всеки ден виждаме, че вишуту и четенето на книги не на всеки наливат акъл. Една моя съуеничка изчете до дето имаше блудкав любовен роман и все се мъчеше да го натяква една такава горда сякаш е измислила нова ядрена физика, а гледаш срещу теб тлъста женица с не особено добра хигиена и толкова нисшо и комплексарско мислене опиращо до там все да се присмива на някой и все да плюе, а тя все така си седи дебеличка, смърдяща в кварталния магазин за 700 лева. Същото е с висшистите ни. Един дори тича в Холандия да учи, тате хвърлил една торба пари и накрая?! И той като тлъстуша- мърляв, комплексиран, простоват и толкова тъп, че дори след като има пари от тати и вишУ от чужбина, едва едва докарва средната класа и 99% от времето му минава в плюене на жените най-вече. Нали виждаш и "бизнесмените" ни какви са. Имат грамотността на 3-годишно и простотата на каруцар. Не виждаш ли, че и тея с вишуту как все плюят по "неквалифицираните" хора, от къде на къде искали по-високи заплати, да били учили. Според тях неквалифицираните професии едва ли не, не трябва да се заплащат, нищо не били правели тея хора и нищо не можели видиш ли. А те като учили какво.... Седят си все такива неграмотни, простовати комплексари. Заплатите тук никога няма да тръгнат нагоре, все има хора на ръба, които не могат да откажат ниската заплата, и всяка година гимназиите бълват поредната паплач юрнала се за вишуту, колкото да се водят студенти, че е модерно, а след това да си придават важности на фона на овчарските им изказвания и неадекватни действия. "Колкото по-нависоко летиш, толкова ти е по-празна главата. Проста физика."

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 232057b433
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Да ме прощаваш, ама за по-малко от година като научиш малко JavaScript и никой няма да те вземе насериозно. Подценяваш работата на програмистите.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 15082a5bcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Късмет, де научиш JS или Python за по малко от година, то ако ставаше така лесно.....

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 47864c6d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   За невежите висшето си е висше и не правят разлика между отделните специалности. Изанзибаристика да учат, те пак си мислят, че ще хванат господа за шлифера, щом имат висше. Или просто родителите им ги натискат да "учат неща" и те нямат нищо против да ги издържат 4 г. и да купонясват в студентски град, вместо да бачкат.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: a61b0a0e2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Хората не са ориентирани просто. Но и търсенето не е постоянна величина. Чувала съм, че преди е имало глад и търсене за счетоводители. В резултат пазарът в момента е пренаситен.
С програмирането в един момент ще се случи същото. Обаче за много добри специалисти, според мен, винаги ще има място във всяка сфера.
Друг е момента, че да работиш, нещо което ти е неприятно, макар и за много пари, е убийствено.
Всичко е индивидуално - човек да успее да намери нещо, което му доставя удоволствие и е търсено. А и винаги да има готовност да учи и да се преквалифицира, защото обстановката е динамична.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: e980b79c6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Знаеш ли кое ми е най любопитно авторе? Работя в производство като общ работник. Работата е трудна, но сравнително добре заплатена, като за България. Взимам около 850лв на месец. Непрекъснато съм виждал хора в други фирми, в които съм работил, които не правят нищо по цял ден и имат функцията на администрация(човешки ресурси, пишман мениджъри, подизпълнители, пишман началници). Любопитно ми е дали ги държат, защото са необходими или да запълнят някоя бройка дадена от кмета на дадения град. Голяма част от фирмите в Пловдив(от където съм аз) са чуждестранни и най-вероятно имат разбиране с общината относно това, колко работника трябва да назначат.
Истината е, че има прекалено много кадри в тази държава, които не произвеждат нищо и не са продуктивни. Като започнеш от полиция и държавна администрация и стигнеш чак до частния сектор. Проблемът е наистина голям. Дори кадри, които са полезни на икономиката биват третирани като роби(инженери, доктори, медицински сестри, техници и т. н. )

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: b14edb7357
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 5

Ти наричаш хората комплексари, а ти самият плюеш хората като каруцар и комплексар. Това с какво те прави по различен от тях?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6203f21742
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Комунизма е виновен за всичко. 30 години след разпада на тази система от еднообразие и еднаквост, още сме на никъде.

За 30 години нито едно правителство не е промотирало бизнес учения и предприемачество, разнообразяване, креативност и иновативност за да се развие този пазар.

Комунисти на капитализъм няма как да те научат.

Специалностите и потенциала за тяхната реализация зависят от пазара и тяхната търсеност / нужда. Без бизнеси няма ефект от тези специалности, защото няма къде да се прилагат. Хората трябва да учат бизнес и предприемачество. Нагледали сме се на теми за измислени специалности от ВУЗ-овете колкото да генерират приходи от такси и да съществуват. Много хора нямат умение за анализиране, като това води до проблеми. Имаме стотици теми за специалност Право и тем подобни които нямат потенциал, защото подобно на медицината изискват практика. При все 1/3 от студентите са прависти. Не виждам логика. Учете бизнес хора.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: dba4837fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Аз уча Computer Science и искам да ти кажа, изобщо не става за една година да научиш JS & Python... ти искаш да си кодер само заради парите ли? Ако е така направо те съжалявам, не всичко е пари...

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 772d31bd74
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Защото не се набляга на това хората да са функционално грамотни, а да помнят... неща(от историята, литературата, икономиката, физиката). Вече те питат какво МОЖЕШ, а не какво ЗНАЕШ. Рапър съм, искам така и така да ми се направи клипа, можеш ли? Не? ! Значи ще търся друг човек.
Управител съм, искам да ми се направи сайт, който да изглежда така и така? Можеш ли? - "Ам, то, малко с HTML така се прави... ". Можеш ли? Ами, не аз...
Ще търся, който може.
Шеф съм на фирма, трябва ми счетоводител, можеш ли да осчетоводяваш и да работиш с документация? - "Мога! ".
700лв. - "Малко е, не съм съгласен" - Като тебе под път и над път, все някой ще е притискан от обстоятелствата, ако не си ти.

Трябва ми човек умеещ да работи с анимиращи програми,
трябва ми софтуерен разработчик, трябва ми опитен машинен инженер с немски, трябва ми...
Продавачи, можем да станем и със седми клас, но никой не ни казва, че освен по отъпканите пътеки - адвокати, лекари, икономисти - има и други, за които се изискват умения и за които умения се плаща, понеже другите хора ги няма тия умения. Като не мога да програмирам, или ще се науча или ще ям дървото, ако пък нямам капацитета да се науча, ще търся друг начин да правя повече пари или да забогатея, просто така е в живота, така стоят нещата. Просто хората не обичат да си признават пред себе си, че нищо не става от тях.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 122165104f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Неориентирани, защото образованието и възпитанието започват много по рано, а не след 18, няма примери, модели на поведение, търсене и развиване на потенциала у децата. Неграмотна нация, създава неграмотни деца.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 1316db6a4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Номер 8, не само за кандидатстващите, а и за много работодатели няма значение какво е висшето. Има работа, която може да се научи само от опит, и "тапията" показва точно това - че този човек може да учи.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6fe7239cd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   АЗ като препатил и закъсал бих казал, че от стопанско управление могат да се вадят хиляди, десетки хиляди, стотици хиляди... има примери да не продалжавам. Но не става само с диплома, трябват много други качества и предпоставки.
Проблема в Бг е, че при свития ни трудов пазар много хора си казват ще уча това, звучи престижно и готино, без реално да мислят за реализацията - дали е възможна.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 85d2f64bd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Не може пазара да има нужда от 2000 счетоводители всяка година, а пък разни университети да бълвът по 10. 000. Много ясно че тези 8. 000 са без работа. В Б-я се навъдиха прекалено много висши училища. Взимат ти парите, обучението им калпаво и всеки втори е с диплома. Това е капан за наивници които имат болни амбиции да са вишисти

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 2b6479cadf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Хайде стига глупости, счетоводители се търсят, ти ако имаше интерес и мсс тата щеше да изядеш с кориците и изпитите за международен сертификат щеше да си взел. Завършващи счетоводство многоооо, обаче знаещите и читавите са много малко. Ако сам не се образоваш, заеби и обучение и всичко. Поне си признай, че нямаш никакъв интерес, не ти се чете, но ти капе там една заплатка и си траеш. И как с френски да не можеш да изкарваш минимум 2000, ти вероятно нищо не знаеш и по френски.
Аз съветвам тези, които искат професия с бъдеще, да учат за медицински сестри/братя. Сега ще кажете, тъпа професия, нали, в България взимат минималната заплата. В Америка една медицинска сестра може да изкарва и 100 000 долара годишно. Там и за развития свят като цяло това е професия номер едно за светло професионално бъдеще. Единствения минус, който отчитам на обучението в БГ е това, че няма вечерно обучение, за работещи. Е това е нещото, което спира хората да се преквалифицират или пък си избират икономика, защото първо не знаят какво да запишат, второ лесно се избутва и трето лесно се съчетава с работа.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 79720b3097
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Няма значение какво си завършил, за да се реализираш в живота.

Двамата ми най-близки приятели не са завършили нищо и имат собствени фирми от повече от 20 години.

Що се отнася до счетоводството - аз също упражнявам тази професия и взимам 3500 чисто. Нямам представа къде работиш, за да взимаш 800 лв. Това е подигравка. Бъди малко по-комбинативен, търси позиции и инвестирай в поведението си. Явно нещо ти куца там. Липсата на самочувствие обикновено води до това да се забиеш в ниско платена и безперспективна работа.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 4f09c442bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Е какво може твоята приятелка с френска филология? Какво наистина умее, освен да говори на френски, за което не знам някой навит да плаща. Учила съм филология, знам за какво говоря. Имахме три профила: педагогически - за учител, преводачески и екскурзоводски. Колко свободни позиции има за учители по френски, за преводачи, за редактори? А да води групи на Рилския манастир или е под достойнството ѝ, или не съвпада със семейния график, или е толкова спорадична работа, че с нея не може да се издържа.

Аз не бих я взела за секретарка, защото тя не знае да ми организира календара и срещите, не знае да ми поръча работни материали и командировки, не владее английски - работен език, а друг, който не ми трябва. Не може да стенографира, не може да напише текст от диктофон бързо. Отделно ми трябва човек с офис-пакет, да не гледа пет минути как да обработи пдф и как да обедини и преформатира документи и прочее. Секретарката не трябва да знае много неща, но определено филологията не те подготвя за секретарска работа.

Логиите са за аристократите, за богатите хора. Те не са инвестиция в бъдещето. Ако е за езика, отиди във Френския културен институт на вечерни курсове. Нивото е страхотно и паралелно си работиш или учиш нещо рентабилно. Да, там няма да добиеш представа за Френския Романтизъм, за авторите от 17-и век, за сравнителното езикознание на романските езици. Все неща, за които наистина не знам кой би платил.

Икономистите просто са страшно много. Преди 20 години унитата избълваха едно невероятно количество и хората не мислеха за това, че така си подбиват цената.

А тези институти, дето дават на всеки пожелал висше, аз изобщо не ги разглеждам като образователни институции и не бих взела човек само с такава диплома, без допълнителни умения, все едно колко шестици има. Тези дипломи не струват колкото хартията, на която са напечатани дори.

Изход има: допълнителна квалификация или още едно образование. Или тясна специализация в рядка област на икономиката. Или безплатен стаж за страхотна компания, чието име ще ти отвори врати. При всички положения нещо допълнително трябва.

Аз учих друга специалност и още един език след филологията, за да има какво да ям въобще. Щото с нея нямам и 1000 евро изкарани.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 9913314e3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Педагогиките и езиците ще са търсени специалности вечно (докато има общество). Това че не са заплатени е вярно само в държавната система, но и продуктът която тая система дава е шит. Хората търсят учители, ментори, мотиватори, някой който да обучи децата им, да умее да привлича, насочва и задържа вниманието...
"пре-подавател" е човек работещ в държавната образователна система. Не обучава, а пре-подава някаква информация, която човек вече може сам да си я "подаде" от всякакви източници: писмени, видео, аудио. Педагогиката е полезна, но ако е насочена да тренира обУЧИтели, ментори... Преподаването все още се търси, но не е заплатено добре.

Езиците винаги са били и ще са полезни. Не мога да си обясня как може хора с по няколко езика да не се реализират. Комуникацията между хората е нарастнала толкова много последните десетилетия, а нашият малък език и обществото ни стават все по-малки. На всеки среден бизнес му трябват преводи на документи, преводи на техническа литература, преводи на обучителни материали, превод на кореспонденция... Само желание да имаш да бачкаш.

10 s (програмист)

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: c00000c1dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Поредният програмист Wannabe. Вие прогрмирането като да ядеш дюнер вече го имате. Хоп-троп и айде 2000 лв. в джоба. Батенце, аз като започвах с програмиране навремето, заплатата ми беше 500 лв. чисто и две-три години съм блъскал като луд по 4-8 часа СЛЕД работа, за да мога да докарам някакво що-годе ниво, че да мога да се нарека Junior без да ме е срам. А ти JavaScript за една година си тръгнАл да учиш...

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 738fe70352
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Амии... Така е, хората масово не умеят да си подбират образованието. На първо място трябва да има нужда от тая професия и на второ, да ти се отдава. Но... може би е по-важно да си продавач с висше икономическо... Висшето образование е инвестиция, която трябва да има възвращаемост. Но все още няма тази култура в България. Инерцията от преди 89-та, където каквото и да завършиш все ще има работа, все още влачи своите последствия.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 4885f5e9f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Всичкото хубаво ама ти на 40-45г ли си? Какво се вайкаш след като се учи Питон за 1 година - започвай и го учи. Или искаш след 5г да се сетиш, че ей сега е било удобно време, а ти за втори път си лапал мухите.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 30899927b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Аз съм учител и взимам 1500 чисто. Само за сведение. Другото е, че ако си уреди държавна работа може да стигнеш много далеч.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: b2050202b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Отдавна не съм гледал обявите да моя среден по големина град, но преди време, като ги гледах може би 90 процента от тях могат да се вършат от хора без висше образование. Преди време, като разглеждах основно имаше пуснати обяви за продавачи, бармани, пазачи, шофьори и тн.
За счетоводители много рядко виждах някоя обявя, а за програмисти няколко фирми може би около 5 фирми, бяха пуснали обяви.
Имаше и обяви свързани с езици, но и те небяха много.
При квалифицирания труд трябва човек да се доказва и да се развива понеже за неговото място чакат още много хора.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 4dfbc9d34b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Аз съм от ужким супер търсените инженери. Магистърска степен. Работя си по специалността вече девет години в държавно предприятие и познай - 1000 лв чисти със зор и то в София. Всичко е до късмет, въобще няма значение кой какво и колко е учил.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 896c3a3b42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Защото не всички хора искат да учат това, което не ми се отдава или не харесват и после да си мразят работата или да се чудят защо им е толкова трудно. Отделно вече сте пазарна икономика и света е толкова глобализиран и бързо променящ се, че няма абсолютно никаква гаранция какво търсене и предлагане ще има днес, утре или след 10 години. Нещо повече. Ние не сме производителна държава. Нямаме това произовдство и едро мащабност, която да ни изкарат една педя по-напред в научно-техническите, инженрните и всички други специалности, за които са нужни високо-образовани кадри. Всичко е превърнато в един нестабилен хаос. Но висшето трябва да остане фактор, тъй като в противен случай няма да има никакъв ред. Това означава, че хора от всякакво естество ще имат място на ръководни функции за всичко. Но това довежда само до един отлив и емиграция на малко по-възспираната прослойка. Представете си специалисти без регламентирана подготовка. Представете си доктори. Представете си учители, подбирани без това да могат да покрият никакъв държавен стандарт! До голяма степен ние сме превърнати в това. А работниците са лишавани от елементарни социални права, само защото могат да се намерят в повече. Висшистите просто не са търсени, защото нямат опит или имат високи претенции.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 2703d1a0f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   До 10 - колега, аз се водя администрация също - мога да ти кажа, че взимам по твоята заплата, а стоя по 10 часа 5 дни в седмицата, НО се налага да си ги пиша 8 ч.!!! Има по-големи риби от мен - недей да си мислиш, че като гледаш отстрани, че някой е "администрация" (както ти се изрази) взима големите пари и не го товарят с работа - че и на мениджъра често трябва да се върши работата!
В България общите работници работници понякога (понякога казах! ) взимате над 1000 лв. Не се обиждай, НО това е истината!!!
Мога да ти кажа, че освен "администрация" се налага да замествам на количката и някой от ВАС, тъй като сте решили да не идвате на работа, защото сте се напили предния ден!

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 5705074f1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Нс съм съгласна със заключенията ти, че щом заплатата е ниска, професията/позицията/образованието е ненужно. Това, че държавицата ни е наопаки във всяко отношение, не прави всички други, освен програмистите и т. н. задължително загубеняци и клошари, едва ли не. В една нормална държава има нужда от всякакъв труд и той трябва да се цени. Трябва да има и кой да ти измете улиците, да ти продаде хляб, да ти произведе стоките, които ползваш, да ти построи сградата, да пише програми, книги и прочие. Може ли да съществува икономика само от програмисти, или адвокати, или частни зъболекари? Всеки трябва да си е на точното място, а не да се мъчи с омразна или непонятна работа, защото е платена. Утре може други професии да са на "мода", и какво? Ще учим 10 специалности и ще започваме отначало 100 пъти? Винаги си личи, когато някой е отдаден на работата и когато само чака заплатата. Трябва да се мисли как трудът да бъде достойно заплатен, а не само кои са печелившите за момента специалности и работни места.

 
  ...
преди: 5 години, 26 дни
hash: 45794efac5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Защото системата е устроена да подчини интелигентните, за да не застрашават хитрите.

 
  ...
преди: 5 години, 19 дни
hash: 54df85852c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Аз получих образование на графска дъщеря, въпреки че родителите ми едва свързваха двата края. Първо - Художествената гимназия в София, после - световна литература в Москва. Т. е. мога с часове да говоря за импресионистите и руските акмеисти. И какво? Като се прибрах в България с отлична диплома в средата на 90-е години, просто нямаше какво да работя. Обиколих големите издателства, няма свободен щат. Но в онези години масово се издаваха вестници. Това бяха първите свободни медии и хората имаха нужда от по-различната информация. И то някак естествено се получи, че без ден в живота си да съм учила журналистика, но с добри умения за писане, да се окажа и аз в редиците на младите репортери. После станах редактор. После главен редактор, днес издавам списание и т. н. Кое ме спаси? Спаси ме това, че аз имах ЗА КАКВО да пиша по абсолютно професионален начин - литература и изобразително изкуство. В тези две области и до днес нямам конкуренция. Така че излиза, че цял живот мен всъщност ме хранят точно специалностите, които смятах за огромна грешка. Второ, през годините се постарах да си създам добра репутация, като никога не претупвах работата, както и да изградя контакти. Винаги съм обръщама огромно внимание на младите хора, просто инвестирах в тях. Днес част от тях вече са на високи позиции и нито един не би отказал да работи с мен. На една позната й беше закъсало издателството, помоли ме за помощ и аз й го организирах за два дена - автори, печатница, предпечат, реклама - всичко. И цялата работа се състоеше в телефонни разговори от типа: "Жоро, абе за новия роман имаш ли вече договор? " или "Петьо, може ли да поеме печатницата ти по една книга на месец, ама на цени като за мен? " Та, искам да кажа, че няма излишно знание, важното е как то се използва. Защото работата ми е уморителна, а съм наясно, че не ставам по-млада, в момента съм втора година докторант по руска литература в университета, не защото там ще науча нещо ново (между другото, потресена съм от нивото на висшето образование в България! ), а защото тази тапия ще ми отключи вратата към преподавателската работа. Предпочитам на 60 години, вместо да си късам ежечасно нервите и да търча от среща на среща, да чета лекции. Т. е. планирането на кариерата също е от значение. Какво обаче, прави средностатичстическият хлапак? Записва примерно "журналистика" и после разнася пици и се чуди защо. Ами, пич, ти ЗА КАКВО можеш да пишеш? Ето, имам нужда от икономически редактор (ама не разбираш от икономика), имам нужда от спортен репортер (и от спорт не разбираш), добре - иди отрази една изложба или театрално представление (но и от живопис и драматургия не разбираш). Това е положението. Съпругът ми е електротехник със средно образование и изкарва повече пари от мен, между другото. Обаче има занаят, който е търсен - всичко работи с ток.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 14 дни
hash: 5cae842673
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   До номер 32. Знаете ли, в съвременния свят е нормално за един човешки живот да се наложи да се сменят няколко професии. Десет едва ли, но 5-6 може би. Причината е, че технологиите се развиват много бързо. Аз съм завършил изчислителна техника (много модерна специалност) през 1984 г. Докато учех, това беше нещо като индустрия, в която имаше предприятия - изчислителни центрове. В тези изчислителни центрове имаше позиции за:
- проектанти на системи;
- програмисти;
- инженери (механици) по поддръжка на техника;
- оператори по подготовка на данни;
- оператори на ЕИМ.
Къде са сега инженерите по поддръжка? Колко е цената на една нова платка и колко струва трудът на човек, който е в състояние да ремонтира платката?
Къде са операторите на ЕИМ/по подготовка на данни?
Ами в строителството? Кой преди трийсет години беше чувал за пластмасови водопроводи или за изолации от фибран или за облицовки от гипскартон? Значи ли това, че този, който е завършил строително инженерство преди 30 години сега трябва да бъде безработен?
Не, разбира се. Има курсове, има второ и трето образование. Не случайно сега се говори в световен мащаб за учене през целия живот (Lifelong learning).
Прадядо ми е можел цял живот да оре по един и същ начин нивата си, по един и същ начин да си пасе овцете и да си живее без да се напъва да учи нещо ново. Ама вече не става. Много ни е динамично времето и още по-динамично ще става.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 5ec7b4e5d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   И аз си задавам този въпрос. Всичко търси програмиране и езици и така кадрите на България се унищожават. Политиката е да се работи в сферата на услугите, което няма да ни докара до голям прогрес. Даже и това претопя населението. да не говорим и колко е жалко да работиш настолна работа

 
  ...

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 706a2f9614
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Работя в администрацията на УНСС. У за УНСС! Получаваме по 470 чисто и се чудим как да свържем двата края. При първа възможност сменям работата. Съвет към учащите се - никога не работете в администрация, където и да е! Ще гърбите за стотинки! Не се захващайте!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 111ff54ed1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   Причините са доста.
Първо, на 18 не винаги си добре ориентиран и обикновено избираш със сърцето си, а не с главата си. Второ, родителите ни са започвали кариерата си по друго време и съответно не могат много да ни помогнат, защото още си мислят, че е като "едно време" и като завършиш нещо задължително ще успееш да си намериш работа някъде по специалността.
Точно сега имам проблеми с нашите за това. Работят си на едно място от по 30-40 години и дори си нямат идея как се сменя работа през 2019 г.
Трето, завършваш нещо и успяваш да си намериш работа по специалности, до тук добре, но след 15 години фирмата фалира и се оказва, че 15 години по-късно вече никой не търси хора с образование като твоето.
Четвърто, в моя случай, ти завърши еди-си-какво, баща ти има връзки и ще ти помогне с намирането на работа. И аз се старая и завършвам магистратура с отлична диплома. Обаче за 5 години нещата са се променили и се оказва, че "връзката" на баща ми, в конкретния случай негов приятел на висок пост, вече не заема съответния пост и няма как да ми помогне с намирането на работа. и аз увисвам с отлична диплома, но без стаж.
Така, че причините са много.
Да не говорим, че имах и много колеги в университета, които им беше все едно какво ще завършат, защото тате има бизнес и съответно те ще му помагат в бизнеса, но ей така за пред роднините и за престиж е хубаво да имат диплома за висшУ, която да стои на видно място в кабинета им, че са видят всички в градчето, че "наш`то момче не е просто и е учило у Софията!". Та и такива случаи има. И тогава ти е все едно къде и какво ще учиш, по-възможност някоя по-лека специалност, че да има време за купони и дискотеки. И разбира се, записваш специалност в която се влиза лесно. А ако си съвсем тъп, тате директно ти купува дипломата от някой измислен университет. Целта е просто да се водиш студент, че да може цялата рода да се гордее, че "наш Гошко учи в София".

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 295025489d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Не съм съгласна. Аз завърших за учител и търсенето за учители е голямо, но просто не и при тези условия. За много добри пари работя супер лека работа сега. Винаги има полза от образованието.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: de1901c770
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Първо, далеч не съм съгласна, че добър счетоводител взима само 800-900 лв. Ти дори на фирми на 2-3 приятели да водиш счетоводството месечно с по няколко фактурки осигуровките да им пускаш, те ще ти плащат по поне 150 лв. и ще си скалъпваш по 300-400 лв. допълнителен доход.
Варианти да изкараш сравнително лесни пари има много, специално по-малките фирми не си търсят някой супер счетоводител, защото те са доста по-скъпи, а ти с елементарни фактури и осигуровки за 1-2 души можеш да се справиш (или поне би трябвало да можеш).
Има много варианти, но трябва да си предприемчив и хората да виждат, че си компетентен.

Проблемът при теб обаче е следният - ти не си търсиш да правиш това, което на теб ти харесва, и в което съответно можеш да си добър. Ти гледаш в паничката на другия - лекари, програмисти, френски филолози. Спри да правиш това и гледай себе си.
Ако си мислиш, че програмирането е много лесно, в грешка си. В момента работя друго, но се интересувах от програмиране доста години, включително ходех и по състезания. Има разлика между програмирането, при което твориш, създаваш, и това да проверяваш чужд код за грешки. :) Все едно някой да напише роман и ти да му провериш запетаите. Проверката на запетаи не те прави писател.

След не повече от 10 г. в България няма да има такова търсене за "програмисти" - горе-долу толкова, колкото ще ти отнеме да се реализираш в тази сфера. И какво правим после? :) Търсим нова ниша?

Вече си инвестирал в образование (макар и качествата му, по написаното от теб, да са спорни) и е глупаво да скачаш в нещо тотално различно само заради заплащането. Всъщност, ти си избрал специалността си именно заради гръмкото име и заплащането, а сега седиш с пръст в уста и се чудиш с какво да се захванеш.
Опитай се да инвестираш време и може би още малко средства в повишаване на квалификацията си.

За твое сведение, завърших специалност, в която реализацията е дори още по-слаба (в повечето случаи). Работих за гадни работодатели и ми отне съвкупно общо 15 години, докато достигна реализацията, която исках и която бях виждала по телевизията и за която мечтаех. Не ми е било лесно, но не съжалявам. Ако се бях отказала и бях започнала да търся нещо друго, щях да срещна същия проблем и там. Просто в България нямаме бизнес, който да търси толкова много специалисти.

Успех, каквото и да решиш, но запомни, че няма успех без борба.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 706a2f9614
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   Аман от тия учители! Колко пъти протестирахте за по-високи заплати! Спрете се! Незаслужено високи са ви заплатите!

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 6b6dcff23c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   Така ли, номер 42? Много учители се търсят, кандидатствай!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker