Наивен и добричък? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Наивен и добричък?
преди: 5 години, 22 дни, прочетена 1812 пъти
Добър ден, момче на 29съм и се занимавам в ИТ-сферата и когато става въпрос за семейство и приятели винаги съм помагал... оправи ми windows-са, инсталираи ми това, направи ми еди за какво си конфигурация винаги съм помагал с радост и никога не съм им искал един лев. Та имах малко свободно време тука предните дни и баща ми си има негов бизнес с машини под наем, ми се обади искам ли там да бачкам в неговата фирма за 5 дена на една машина. Понеже съм любопитен и всичко ми е интересно викам чакай ходя ще вида как е интересно ли е ще ми хареса ли, а и ще науча нещо ново. И така всичко точно ходих там по цял ден свърших работата и доиде момента да ми плати.... Отидех днес, че снощи късно му е платил клиента и ми дава пари който бяха с една добра цифра по-малко от очакванията ми викам колко взе на клиента на ден тои вика еди колко си за-траях си и си тръгнах. После се прибрах бесен естествено, защото си направих сметката че той ме е ползвал по-зле от обикновен работник и сме делили петдесет на петдесет, хайде да си извади за консумативи на машината разбирам нормално.... ама това е просто.... Аз ходих работих по цял ден там а накрая какво... делихме равно. Колко пъти съм му правил ИТ support, window-си, office си, мрежи грубости съм му инсталирал една стотинка не съм му искал, а той какво третира ме по зле от обикновен работник. Мисля че от сега нататък ако има нужда от моята сфера на компетентност ще си струва пазарната цена а няма да има отстъпката "friends and family". Ядосвам се просто не-мога да разбера аз ли съм много наивен и добричък или хората са много зли и долни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 21 дни
hash: 2c1d6fb945
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Може би е съчетание от двете. Имам един приятел, който винаги е на линия за проблемите на хората, дори на напълно непознати - винаги да помогне, да ги пита с какво да е полезен, жертва много от личното си време и работа, за да е в услуга на друг. Много хора се възползват от този факт недобросъвестно. Колкото и да грозно това, все пак сам отговаряш за себе си и не можеш да ги обвиняваш. Най-лесното е просто да спреш да угаждаш на всички. Не говоря за дребни услуги 2-3 пъти, това е нормално, ами за откровени жертви и използвачества. Просто отказвай и/или си отстоявай правата. Много бързо ще разбереш кой гледа да те използва и кой не. Не очаквай другите да пазят достойнството ти, това си е твое задължение.

 
  ...
преди: 5 години, 21 дни
hash: e0ffa96a4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз си имам златно правило. Избягвам да смесвам личния и професионалния си живот. Никога не бих работила за роднина или приятел, да бъда назначена от тях за някакъв период от време и да очаквам заплащане. Такива неща винаги са били в състояние да създават напрежение и спорове. Да, помагала съм винаги, когато съм можела, но без да очаквам заплащане и без да се води работа. Отивам, споделям опит и мнение, помагам, получаваш чаша кафе и разговор, толкова. И при теб няма лошо да отидеш при близък, да му преинсталираш компютъра, да му инсталираш някаква програма, да погледнеш конфигурацията и да дадеш мнение, докато си пиете кафето или бирата и си приказвате за живота. За теб тези неща трябва да се водят минимални работни усилия, не особено затрудняващи. Имам много приятели, чиято специалност е съвсем друга, но могат да се справят с такива дейности. Нормално е да помагаме на близки, използвайки нашите придобити умения и знания. Обаче да ходиш в нечия фирма, да си нает и всичко да е толкова официално... по-добре не. Сам виждаш, че не води до хубави емоции. Мисля, че 50% никак не са малко, възможно е и баща ти да предлага услугите на фирмата си на по-ниски цени. Има причина да е такова заплащането, не вярвам, че го прави от злоба или те използва. Ако не беше негов син, можеше да ти заплати по-малко, знае ли се. Вместо да се ядосваш, гледай да си в добри отношения с баща ти, защото родителите не са вечни. А занапред, избягвай да работиш за пари при близки.

 
  ...
преди: 5 години, 21 дни
hash: 495d99fb13
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Браточка, щом ходиш да бачкаш допълнително за кинтите, а не щото би ти било кеф, при това работа, дето уж не ти е по специалността, никакво IT не си. Ама никакво. :-)

Освен това, кажи ми - ти на баща си колко точно пари плати за това, че те е отгледал и, че ти е бърсал наакания гъз, м?

50%, пикльо е МНОГО повече, отколкото един "обикновен" работник би мечтал да вземе. Не забравяй и факта, че ти си взел 50%, ама не от печалбата, а от оборота! Къде смяташ цената на връзките на баща ти, времето, което е отделил за да привлече клиенти, цената на материалите, машините, наем за помещения, електричество и т. н.?

Дееба и неблагодарните пишлемета, дееба...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 21 дни
hash: e649569ff5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   :) следващия път си купуваш сам машината. ОСигуряваш си помещение, най-важното - намираш си клиент. И ще си е всичко 100% за теб.
Бачкал ли си изобщо някога някъде ти или само си се "занимавал"?
Хем и за баща ти си свършил работа... Ако не сте се разбрали предварително за твърда сума, няма за какво да си бесен. По-скоро трябва да си благодарен. Никой на никого не плаща за учене. Като ще беснееш, по-добре не се прави че помагаш.
Ако не можеш да си договаряш възнаграждението, това си е твой проблем. Няма човек, който да се сети сам, че искаш повече пари, като си премълчиш. А пък ако вдигаш скандали, дори баща ти ще спре да ти предлага работа.

10 s

 
  ...
преди: 5 години, 21 дни
hash: 98646b27ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Подобно отношение от твоя страна е срамно, баща ти и майка ти са те зачели, родили и отгледали а сега ти си правиш тънки сметки за някаква работа за 5 дена. Човече, замисли се, че ти си им много по-задължен и едва ли някога ще можеш да им се отплатиш, не бъди такъв себичен егоист, уважавай своите родители.

 
  ...


...
преди: 5 години, 19 дни
hash: fc0d6822ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   С роднини не се прави бизнес. Ама никога. Те стават само за масата, нищо повече.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 16 дни
hash: 220b8bbdc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Обикновеният работник взима 10%, а не 50 на 50. :)

 
  ...
преди: 5 години, 15 дни
hash: 8e468fdd9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   В нашата фирма служите взимат от 1 до 2% от оборота за текущия ден като възнаграждение.
Не мисля че си ощетен и даже смятам, че баща ти е бил доста благосклонен към теб. Защо очакваш по-висок процент?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker