Сгреших ли като се преориентирах към счетоводство? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Сгреших ли като се преориентирах към счетоводство?
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 2634 пъти
Здравейте. Ще споделя и аз моето терзание. Аз съм жена, наближаваща 40 години, на която целия и трудов стаж премина в търговията и на леки адмитистративни длъжности с ниско заплащане. Наложи се да изтегля голям кредит и понеже имам завършено икономическо образование на длъжност Счетоводство и контрол, реших да се преориентирам към тази професия. Кандидатствах в счетоводна къща и ме приеха на длъжност Оперативен счетоводител на сравнително добра заплата. На сегашното ми място подадох молба за напускане и сега ми тече предизвестието, но колкото повече време минава, толкова повече се притеснявам дали не сбърках. Не знам на тази възраст дали ще се справя в нова област. Моля, кажете ми в счетоводството много ли е трудно и стресиращо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: f4c976a9f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Точно в канторите масово е голям гърч и експлоатация (дано твоята не е такава), но обикновено от там се почва. Натрупай малко опит там, пък после вече си търси свястна фирма (не кантора). Ако въобще искаш да се развиваш в тази насока де. Ако смяташ, че не си заслужава да чакаш няколко години, за да се развиеш и взимаш що-годе добра заплата при нормални условия на труд, може би е по-добре да се върнеш в старата професия.

Но стреса си го има. Счетоводството не е спокойната лека офис работа тип "секретарка". А и честно казано счетоводството си е скучна професия и не е за всеки. Дори и за мен е скучна, а аз съм много скучен човек.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 83c3f589d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   До 1

Имам познати, които работят като юрист-консулти в кантори и по цял ден ми пишат във вайбър.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: f4c976a9f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   2, мислех, че между юрист-консулт и счетоводител и между счетоводна кантора и адвокатска кантора има лека разлика, но щом казваш, вярвам, че са едно и също.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 83c3f589d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не, не са, разбира се. Визирам канторите като работно място.

До автора - замисли се за застраховател.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 14b52f80d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Предполагам, че зависи от човека и неговите разбирания за стрес. Имам познати в счетоводни къщи, едните са безкрайно доволни, а другите са пренатоварени и изнервени. Средата оказва влияние, защото всичко е в пъти по-лошо, ако колегите не са ни приятни. Твоята търпимост и възприятието ти оказват още по-силно влияние. Наложило ти се е да изтеглиш голям кредит, сега имаш нужда от по-високо заплащане. Напълно разбирам решението ти и на твое място щях да сторя същото. Късно е да съжаляваш и да умуваш. И на 50 години да беше, никога не е късно да смениш професията. Учила си счетоводство, сигурно имаш спомени за предишните знания. Седни, чети стари лекции, допитай се до колеги от университета и не се притеснявай. В началото на новото работно място сигурно ще ти се стори голям гърч, защото не си се занимавала професионално със счетоводство и досега си била на леки длъжности. Да не говорим, че във всяка фирма правилата, базата и материалите са различни. Ти от
една в друга счетоводна кантора ще видиш разлика, така че проблемът ти няма да е пряко с професионалното преориентиране. Нормално е, всяко начало в нова фирма е кошмарно, няма да се плашиш от това. Ще имаш едно чувство, че си изостанала и нищо не разбираш, но там хората ще те обучат и първият месец-два ще си свободна да задаваш въпроси и да наваксваш. Започваш на тази длъжност, защото имаш нужда от по-високо заплащане. Просто такъв ти е случаят и нямаш голям избор. Остава ти да приемеш фактите, да се събереш и да направиш всичко по силите си, за да се справиш с предстоящата работа. Не мога да знам колко натоварено ще ти се стори, а и не мога да знам колко работа ще има. В крайна сметка, ако изобщо не ти хареса, ще поработиш там половин/една година и ще си намериш нова работа. Както каза номер 1, все от някъде се започва.

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 88d12fc08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   А аз мислех, ще се пише юрисконсулт.
Счетоводната работа е работа като всяка друга. Много зависи от шефовете ти. Повечето ми познати в счетоводни къщи са доволни, има работа, но не е страшно. Имам и познат, за който няма събота, неделя, няма детето се разболя. Зависи много.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 30fcb1f5e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не си сгрешила. За да се развиваш трябва да излезеш от зоната си на комфорт. Натрупай опит в кантората, а пък после можеш да си работиш от вкъщи и да си си сама шеф.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: f30cbf8dfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Благодаря номер 1, 5 и 6 за вдъхнатия кураж! Ще опитам и дано да се получи. Силно се надявам да попадна на свестен колектив, който да ме обучи, въпреки това, че започвам от нулата. Иначе не се сещам на сравнително прилична заплата какво друго бих могла да работя, при положение, че нивото ми на английски е А2. Иска ми се да е нещо не толкова отговорно и натоварено. Застраховател предполагам, че не бих могла да бъда, понеже не съм особено общителна, леко интровертен тип съм. Скуката не ми пречи, дори предпочитам нещо, което бързо се усвоява и е монотонно. По-скоро напрежението в счетоводството малко ме притеснява, но вероятно се претръпва.

От авторката

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 9295fe00c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Говориш, така сякаш ще излизаш в пенсия. Почакай, имаш още цели 25 години стаж, време да си смениш професията поне още веднъж. Стискам палци счетоводната къща, в която ще попаднеш да не е кокошарник и да не сте супер натоварени.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: eac8ca243e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Счетоводството си е занаят. И трудно се "краде" занаят. Обикновено в счетоводните кантори оперативния счетоводител осчетоводява фактури за продажби и покупки, до 14 число се работи ДДС-то, после изписване на стоки, продукция т. н., изготвя ведомости за работна заплата, осчетоводяване на банката т. н. и месеца приключва, и пак е 01-во число и всичко отначало. Ако отдавна си завършила и не си работила със счетоводни сметки ще ти е много трудно. Имаш два варианта- да седнеш и да учиш сметките- коя сметка с коя се дебатира и с коя се кредитира като теория, но се иска и опит да приложиш наученото, а то става с работа. Ако счетоводството не ти допада, не го разбираш, скучно ти е или не можеш да се справиш отиваме на вариант 2- по-добре се откажи и потърси друга реализация в сходна работа или ново поприще ти ше си решиш. Понякога се ръководим от нуждата/ кредит / и не отчитаме реалните си възможности. Минала съм по този път и не избрах счетоводството, а трз в голяма организация. Тази работа ми допадна повече. Както се казва"насила хубост не става".

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f30cbf8dfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Благодаря на всички, които ми писаха! Много сте ми полезни и много ме успокоихте :)

От авторката

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: c1d3051a77
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Всичко зависи от теб и от колектива. Аз съм счетоводител. От самото начало съм искала това имам и такова образование, от работа не се плаша. Напуснах предходната фирма, тъй като се смени гл. счетоводител, а от новия гл. счетоводител, нямаше какво да науча, дори аз учих него, ядосвах се, че няма диалог между нас. Аз си казвам мнението според мен как трябва да бъде, а тя казваше, че ще иска и друго мнение и ще види и в крайна сметка приключи финансовата година с дебитни начални салда, по сметки които не трябва да има дебитно салдо. За мен тя е човек на собственика и много неща не разбираше и затова си тръгнах. Почнах в нова фирма, в новата фирма се сменя също ръководството, т. е. прекия ми ръководител ще видим как ще потръгне, ако не разбира и тя от счетоводство, пак ще се наложи да си търся нова фирма и да си тръгна. Аз съм човек, които иска да се развива, не мога да затварям очите, за неща, които не трябва да са така. Само с диплома не се става счетоводител, трябва да се съчетава теорията и практиката. Счетоводството е точна наука, може да има някакви изключения, но те пак да са в границата на закона. За гл. счетоводител или да си открия собствена кантора се още не мисля, защото знам, че в практиката имам още много да уча, макар че имам вече над 3 г. и 6 месеца професионален стаж., аз искам да работя с хора, които действително знаят повече от мен, за да се развивам. Няма безгрешен човек, както оперативният счетоводител може да сгреши, така и главният може да сгреши, но когато се открие грешката да се оправя, а не да се приключва финансовата година с грешно салдо по дадена сметка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: ddeebec1d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Мила, нямаш и 40 години, така че не мисля, че ти е късно да започнеш нова работа, особено ако си завършила това, т. е. все помниш нещо, а няма да започваш от А и Б. За това не се притеснявай толкова, а давай смело. А ако колегите ти са готини, още по-добре. Ще си намериш нова среда, с нови хора.
Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker