Мога ли да се махна преди датата на предизвестие? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Мога ли да се махна преди датата на предизвестие?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 2638 пъти
Здравейте,
На скоро започнах работа. По стечение на обстоятелствата миналата седмица си пуснах предизвестие. Ще заминавам да живея в чужбина след един месец, а и направо не издържам там. Дори и да нямаше да заминавам щях да се махна. Всичките ми колежки са ужасни ( с изключение една), включително и шефката, даже тя най-вече. Държат се безобразно с мен (не знам дали е защото съм нова), но постоянно ми крещят, правят ми малоумни забележки, говорят ми зад гърба, абе общо взето ужас! Та, предизвестието ми е до 17 юли, аз взимам заплата на 10ти и искам да се разкарам след това. Болничен ли да си пусна, да им казвам ли или направо да се махна и да не се появя повече? Тъпо ще ми е за едната колежка, която е пич, защото така ще я прецакам, от друга страна й нямам доверие да кажа само на нея и тя после да изпее на другите и накрая да не ми платят. Имам още 2 седмици и направо броя дните след които трябва да се махна, какво ще ме посъветвате?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: b2400d6084
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не можеш. Ще имаш черен печат в книжката и после никъде няма да искат да те вземат на работа.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 03eb5b871f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Парите и не ти трябва да чакаш нищо, научете се да не им давате трудови книжки

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 356ed7143c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ако напуснеш преди края на предизвестието ти им дължиш обезщетение за неспазване от датата на напускане до края на предизвестието, ако имаш изпитателен срок в трудовия договор, виж в чия полза е, ако е в ползва на двете страни или ако не е писано в чия ползва, се приема автоматично, че е в ползва на двете страни, това означава, че можеш на основание чл. 71 от Кодекса на труда да напуснеш от днес за утре, т. е. подаваш молба на това основание за напускане днес, считано от утре, че напускаш. Но ако в трудовия ти договор пише, че изпитателния ти срок е в ползва на работодателя ти, не можеш да напуснеш на това основание. Може да ги помолиш да напуснеш по взаимно съгласие, т. е. да си промениш молбата, а ако не искат така, ти остава да им платиш обезщетение за дните до края на предизвестието или както казваш да си вземеш болничен до края на предизвестието.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ceb33e05aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Ще те посъветвам последните седмици да си вземеш един болничен и така никой не може да те пипне - разболяла си се. Друг вариант не виждам. Пак ще ти приведат по-малко пари, заради болничния обаче.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13914d08ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравейте. На скоро и аз имах подобен проблем. Случиха ми се едни неприятности в работата и ми се искаше колкото се може по-бързо да напусна. Реших проблема по следния начин – пуснах си едногодишен неплатен отпуск в сила от следващия работен ден. Шефката малко се опъваше но в крайна сметка се съгласи. Когато си в неплатен отпуск не могат да ти задържат парите. През това време започнах нова работа и като изтече неплатения от старата, няма да го подновявам, изобщо нямам намерение да се връщам там.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5d2bde1655
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От авторката. Към 1 и 2, а ако изобщо не си дам трудовата? :Д

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c20088e814
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Болничен разбира се

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 669899378f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Взимай си парите и дим да те няма, това съм го виждал стотици пъти, след 2 дена ще ти се обадят да скъсате по взаимно съгласие. На никой работодател не му се занимава с дисциплинарно уволнение, защото процедурата е тромава и защитава работника. Наистина дължиш обезщетение, но трябва първо дисц. уволнение, после съд, после изпълнителен лист
Към 1 и 2-хората имат по 10 трудови книжки
Към 3-никога не съм виждал и чувал изпитателен срок за двете страни, съществува само в КТ.
Към 4 болничният увеличава предизвестието
Към 6-абсурден случай, работодателят ще те пусне 1 година неплатена, но не иска да ти скъса договора по взаимно съгласие, а между другото нямаш право да си на 2 трудови договора по 8 часа, дано да си на граждански на 2рата

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f24c658ba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Здрасти!
Номер 1 говориш глупости... Как така черен печат в книжката, тва да не ти е паспорт?
Трудовата книжка се дава за подпечатване при започване и при напускане на работа. През останалото време е при служителя, те са длъжни да му я върнат а не да стои при тях.
Номер 2 се изрази правилно, Научете се да не им давате трудовите си книжки.
По принцип може дори и да не им я даваш да ти я подпечатат накрая ако не си работила дълго време разбир се. А направо можеш да духнеш. Ако очакваш и искаш да си вземеш кинтите устискай тия две седмици. Ако положението е наистина нетърпимо си обирай крушите веднага без никакви, ама никакви обяснения, молби и глупости. Ако почнеш да им се обясняваш ше те размотават здравата, и отношението спрямо тебе ше се проени в отрицателна посока. Просто изчезни, и не се появявай повече там, там нямаш работа вече. Използвай момента на изненадата, да се научат да уважават служителите си нещастниците скапани. И да се научат че човешкия ресурс е всичко. Нищо не могат да ти направят. Естесствено първите дена ше ти досаждат с обаждания, блокираш ги навсякъде и си свиркаш. Говиря ти от опит. Този мач го играх два пъти вече, и грам не изпитвам затруднения да си вдигна чуковете, веднага щом не ми изнезе, не правя компромис с себе си никога. Така че и ти не прави, още повече и емоционалния комфорт. Работа има бол, навсякъде можеш д си намериш. Не е тяхната работа последната. Въпросната маневра ми се случи скоро. Поздрави и успех в чужбина!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13914d08ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До №9. №6 съм. Можеш! Ако на едната работа си в неплатен, да се хванеш на друга работа през това време можеш! Проверено и лично изпробвано! И много хора познавам, които също го правят, с цел евентуално, ако не им потръгне с новата работа, да могат да се върнат отново към старата, т.е. един вид да им се пази известно време мястото. А дали ще ти дадат за 1 година неплатен, това вече си зависи само от шефа :).

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b2400d6084
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 10 - говориш пълни глупости. Работа няма! Ти знаеш ли колко трудно се намира работа в днешно време? Как може да казваш, че на който не му изнася веднага можел да изчезва? Това да не ти е концерт по желание. Трудовата книжка е държавен документ и после на пенсия как ще си смяташ стажа ако се напускал сто места изведнъж. Това са пълни глупости!!!!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f24c658ba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   До 12, от 10 ...
Говориш небивалици, или живееш в некво минало време ! В днешно време много хора имат по няколко книжки, ше си напускам, когато пожелая. Доста ограничено зе изразяваш. Точно такива като тебе, карат работодателите да се вземат за богове, аре у лево ! Седи си кеси за жъллтите стотинки и си трая и вийй врат ! Звучиш като роб.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f24c658ba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Допълнение от 10 за 12....
Как да няма работа, звучиш като някоя бабичка... За младите хора има работа навсякъде, по всяко време! Що тва учудва ли те! Ти явно си яко изпаднала или изпаднал хаха Работа нямало... Колко трудно се намирало работа. Ако си тъп наистина е трудно да намериш! Няма работа за мързеливите
..

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3b00c9f8b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От авторката:
Благодаря много на всички за отговорите. 10 е абсолютно прав за всичко, което каза. А в последните дни става все по-нетърпимо, дори вече започнаха да ползват някви тънки обиди и още повече се надъхвам да не давам никакви обяснения и болнични, ами направо да се разкарам и да се оправят както знаят... буквално ме правят на нищо, а аз на ден правя около 3 4 хил лева... и е доста неуважително от тяхна страна, всеки ден отивам с мисълта просто да свърши по-бързо и да се прибирам вкъщи. Дори онзи ден ме разреваха, а не съм от хората, които реват за тъпотии... както и да е, не ми пука за тая трудова книжка, нито за стажа.

Още едно нещо се сетих, когато подписах договор ме попитаха как искам да работя (2 на 2 по 12ч или 6 дни по 6ч) и аз избрах по 6ч., чак след като ЗАПОЧНАХ и бях на работа видях в графика ми, че има 12ч смяна един ден, а тази седмица даже имам 2 дни по 12 часови смени, а аз не съм се съгласявала с такова нещо и изобщо не са ми го опоменали.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 874eb3da16
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Трудовата, другия път няма да я даваш веднага, а в случай че я дадеш, си я вземаш веднага след като я разпишат.... Сед което и да издухаш преждевременно книжката си е в тебе, дори и да не е подпечатана да не ти пука. А и винаги може да си купиш нова трудова. Махай се от там веднага! Работа бол, и в БГ и в Европа!

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c1d21f42ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   От авторката: Сега си прегледах договорът отново и пише, че съм шест месеца на изпитателен срок в полза на работодателя. Моля, някой да ми обясни какво значи това :D А трудовата си е в мен, аз си я взех още при подписването, при тях имам само здравна, която мога да си взема още днес.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c1d21f42ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Демек сега ако просто издухам след 3 дена, могат ли да ме осъдят или да ме занимават с нещо такова?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 874eb3da16
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Махай се без да им се обясняваш. Ти като не идеш на бачкане и те за 3 дена, трябва да те уволнят и точка хаха :))) Хич не им се шашкай :) Надявам си се да си се махнала вече. Същата одисея имах края на миналия месец, и бам изненада :))

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c1d21f42ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Пуснах си болничен и ми звъннаха да прекратим по взаимно съгласие :D

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ebb5594925
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Айде честито! Колкото повече не ти пука толкова добре за тебе. Запука и ти, ти се качват на главата ! Само така ! Теглиш им майните и тва е !

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: f5e186f238
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Здравейте имам следният проблем.
Започнах работа, пуснах си предизвестие и веднага излезнах в болничен, след като ми се обадиха от офиса, тъкмо си взимах втори болничен, но жената от човешки ресурси ми каза да не си взимам, защото не ме искат да си изкарвам предизвестието, да отида в офиса и Даме освободите, казаха че няма да си получа заплатата, защото не съм си изкарала предиз. но то не е по моя вина, аз искам но те не ме допускат

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: a0ea519e65
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   До 22 номер, да, не ти се полага заплата, ама ти си имаш парите от държавата, която ти плаща болничния. Тоест ще си получиш заплатата на определеното число, ама ще е малко по-малко, понеже си била в болничен. И наистина принципно като си пуснеш болничен, предизвестието ти се удължава.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 153a465720
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   До номер 23
Грешиш, болничният не спира и не удължава предизвестието. Може да си болничен и да са ти връчили заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения. Болничният единствено, ако си бил по време на настъпване на заболяването в някакъв вид отпуска (платена годишна или неплатена).

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: f5e186f238
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   До 23 Не взимам защото нямам 6 месеца работа на това място

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: f5e186f238
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Имам заработени дни за януари и февруари, не искат да ми дадат това което съм изработила за януари

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 19e69e1f92
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   До 22 жената от ЧР те е изамила! Но вината не е само нейна, защото пред закона не е извинение, че ти не си знаеш правата и задълженията!
1. Много е важно предизвестието да е писменно и да имаш документално доказателство за това, за да не изхвърли заявлението ти работодателя и да твърди пред държавни институции или евентуален съд, че не е получил заявление за предизвестие от теб!
Доказано предизвестие става само с препоръчано писмо, чрез Спиди или друга лицензирана частна поща, пишеш заявлението с текст "Днес 27. 02. 2023 с настоящото писмо и на основание чл 326 ал 1 от КТ Ви предизвестявам, че след изтичане на законовия (уговорения) срок от 30 дни прекратявам трудовото правоотношение, от дата 28. 02. 2023г. " на разписката за писмото (товарителница) е много важно да пише "Заявление по чл 326 ал 1 от КТ". Когато работодател или негов представител, като ЧР получава писмото, се разписва на бележката (товарителница) за препоръчано писмо и тя се връща при теб от Спиди, тази товарителница е твоето доказателство, че си пуснал предизвестие на дадената дата!
Важно е да се знае, че всеки безсрочен, трудов договор е с най-малко 30 дни предизвестие, независимо дали това е вписано в него! Възможно е да е вписано и повече, но не повече от 90 дни.
2. Всяко предизвестие започва да тече от датата която следва, датата вписана на товарителницата ти, ако пише 27. 02, и имаш обикновен безсрочен трудов договор, то ти до 29 март включително се водиш на работа, без знчание какво ти говори работодателя, за да можеш по закон да си изискваш всичи дължими заплти! Ако по време на предизвестие не те допуска до работното място, седиш пред цеха и викаш Инспекция по труда, за да имаш доказателство, че не е твоя вината че не присъстваш на работното място.

3. Много е важно да не подписваш какъвто и да е документ представен от работодателя, без да си напълно наясно какво пише в него, те обикновенно прикриват с цитиране на няко член от КТ. Какъвто и документ да ти предложи да подпишеш, ти имаш 7 дневен срок да решиш дали да го подпишеш, в този срок можеш, да проучиш с точност, какво означава текста под който се подписваш. Ако ти дават документ за подпис, вземаш го и им казваш: "ще го прегледам и ще се посъветвам дали да го подпиша", това важи и за трудовия договор, който Ви се предоставя, преди започване на работа!!! За него също имате 7 дневен срок да решите дали да подпишете!
4. Никога не започвайте да работите преди подписване на трудов договор. обикновенно е прието да ви се предложи трудов договор за подпис с вписана дата поне 7 дни в бъдеще, тоест днес 27. 02 ви се предлага работа, за която да подпишете договор и в него трябва да пише, че започвате на 8 март. Българските работодатели се възползват от това че не знаете закона и ви карат да работите преди подписване или в деня на подписване на трудовия договор.

5. Това което Ви предлага жената от човешки ресурси е да прикрие вашето завление за предизвестие и да не го представи пред държавните институции, като причина за прекратяване или да представи подписан от теб документ че оттегляш предизвестието, вероятно да ти предложи да подпишеш нещо друго, което може да те лиши от опоменатата от теб заплата.

Специално до номер 23!!!
Заплащане се полага за всяка изработена минута труд! Стига да си знаеш правата и да можеш документално да ги защитиш пред съд (ако това се наложи) Никой вид отпуск не удължава срока за предизвестие. Времето на предизвестие е нормално работно време, през което работникът може да ползва платен или неплатен отпуск – в случай, че му е разрешен от работодателя такъв. Той може да ползва и отпуск за временна неработоспособност (болничен), но какъвто и отпуск да ползва той не удължава срока на предизвестие, нито удължава срокът на трудовия договор. Възможно е да се случи, работникът да е в болничен до края на предизвестието, работодателя е длъжен да чака. Единствената причина да ти удължат предисвестие може да е ако си материално отговорно лице, до предаването на повереното имущество, ако не може да се извърши в 30-дневния срок по чл. 326, ал. 2 от КТ, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието. Но работодателя ти трябва да има доказателство, защо предаването на имуществото не е могло да се извърши в 30 дневния срок и какво налага всеки от дните удължение.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker