Избор между два типа работа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Избор между два типа работа?
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 1384 пъти
Здравейте,

Имам предложение от голяма и малка компания. Финансово офертите са близки, малката компания е на по-удобно място и е изцяло българска, но с приличен капитал и брой клиенти. Голямата компания е като всяка голяма, много служители, част от международна корпорация. Като позиция и изисквания, смятам че в голямата компания ще вида повече и ще съм по-ограничен от към начини на работа. По-принцип съм доста добре запознат с минусите на това да работиш в голяма корпорация, тъй като до момента предимно в такова съм работил. За мен единственият плюс на такова място е евентуално потенциалът за професионално развитие. Честно казано, съдейки по предишният ми опит, единственото "развитие" което получих е повече работа и задължения, но финансово и професионално израстване.... Специално в тази сравнително малка, но на пръв поглед добре работеща компания е възможно да получа не по-малко финансово развитие от голямата. Професионално ме съмнява да има накъде на този етап.
Тс според вас, от личен опит, а и не само, кое мислите е по-добрият избор. Ако има значение на 26 съм и съм минал през доста работни места, предимно големи компании и за мен работа в малка компания от няколко човека (не стартъп) е нещо ново.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: 5e51807d50
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм работила за 2 малки компании до момента и наблюденията са ми следните: В големите компании работата е много повече като количество, отговорностите са повече и по-рядко някой ще се заинтересува болен ли си - здрав ли си и дали ще успееш да свършиш работата в срок. Последното важи и за малката компания, но там поне можеш да се обадиш на шефа и да му обянсиш например, че някой е починал и ще ти влезе в положение, че ще отсъстваш, а в голямата до шефа ще стигне само информацията, че в много натоварен момент ти си си взел 1 ден отпуск по лични причини. В малките компании ми се струва, че трудно става вдигането на заплатата, може би защото искат да те повишат в длъжност и с това и заплата, но колкото по-малка е фирмата, толкова по-рядко някой бива повишаван, защото иначе всички ще станат шефове. От това най-много съм страдала до момента, но за сега си трая, защото ако започна в някоя голяма компания ще изискват много повече от мен, а сега ми е някак спокойно. Сега например, не ми се налага да оставам overtime, а в големите не те питат искаш или не, те просто те задължават да стоиш до късно. Поне това е моето наблюдение, в сферата в която работя аз. Колкото до научаването на повече неща, мисля че и двете места имат потенциал, евентуално ако се задържиш много в малката компания и започваш да усещаш, че тъпчеш на едно място, може да решиш да смениш, а в голямата имаш възможност да отидеш в друг отдел, да ти дадат различни задачи и т. н. До човек си е според мен, но ако си ок с лудницата и натовареността, препоръчвам голямата. Успех! :)

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 746a706c6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много е относително.

Зависи голямата компания колко голяма е точно и какви са възможностите за реализация от ТВОЯТА позиция.
Защото ако си съпорт примерно, трудно се става PM. Но не е невъзможно.
Реално ако си много пробивен, кадърен и трудещ се, може би по-гоялмата компания би била по-подходящ избор.

Зависи дали ще си зъбно колелце от голямата или нещо повече.

Ако става въпрос за мениджмънт - бих избрал по-голямата.

Ако става въпрос за трупане на знания и важен опит - по-малката.


Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 6d260afceb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ами зависи от много неща, от колектива, от позицията, от твоето виждане за нещата.
Аз съм работила и в огромна международна компания и в семейна фирма. И на двете си има плюсовете и минусите.
В голямата фирма обикновено работиш точно това за което са те наели, но пък си някак изолиран, общуваш с малко колеги и дори не познаваш останалите.
В малката фирма те наемат за едно, но за да пестят пари ти дават още куп задачи, хем да си уплътниш времето, хем да не плащат още една заплата.
В големите фирми имаш шанс за кариерно развитие, защото над теб има поне няколко нива.
В малките обикновено сте ти, 2-3 колеги, шефът и собственикът, а понякога шефът и собственикът са дори един и същ човек, така че за какво кариерно развитие говорим? !
В големите компании обикновено са точни от към плащане на заплати, работно време и т. н. Е, ако не работиш за някой като Ковачки.
В малката фирма шефът се оправдава, че вместо в петък ще плати следващия понеделник, защото еди-си-кой клиент не платил на време и в момента няма пари и...
В големите компании не е проблем да си ползваш отпуската и болничния, защото има достатъчно хора, които да те заместят.
В малките обаче ако отсъстваш повече от няколко дни става катастрофа и шефът почва да ти звъни да се връщаш, защото най-често той върши твоята работа или пък останалите ти двама колеги работят извънредно за да наваксат, особено ако става дума за завършването на нещо спешно.
В големите компании ще си те осигуряват на реалната заплата, ще ти дадат карта мулти спорт, ваучери за храна и разни други глезотиики.
В малката, най-вероятно ще те осигуряват на минималната, останалото ще взимаш в плик, а за екстри като карта са фитнес, забрави. "То пари за заплати едвам има, ти за глупости ми мечтаеш! "
От друга страна обаче, в голямата компания няма да имаш възможност да си толкова гъвкав. Примерно, ако си родител и спешно трябва да идеш да прибереш детето от градина, защото е болно.
В малката фирма винаги можеш да кажеш на шефа, че ще излезеш за час и ще си го наваксаш по някакъв начин, примерно на следващия ден ще останеш 1 час повече.
В големите компании не става, там офисът се заключва и никой няма да те остави да си работиш до по-късно. А ако искаш да излезеш в работно време, трябва да предупредиш поне 1-2 дни по-рано или най-добре да си пуснеш отпуска за съответния ден.
Та ако си родител на малко дете малката компания е за предпочитане.
Ако обаче имаш планове за кариера, е голямата е правилното място.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7b92b50cfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Към Номер 3

Пп принцип бях на твоето мнение за големите международни фирми докато реално не започнах да работя в такова.

Професионалното развитие в 90% от случаите е пълен мит. Нито ти дават допълнителни обучения с времето, нито развитие професионално или финансово. Моят личен опит е че получаваш само повече отговорности, понякога по-лъскаво име на позицията и смешно увеличение на заплатата, колкото да отбият номера. В големите фирми също така много хора скатават и още толкова разчитат на подмазване, за да се задържат или да се издигнат до някакво "мениджърско" ниво, което освен самочувствие не им носи нищо друго.
И все пак от фирма до фирма има разлика и умните хора трябва да работим само за читави работодатели.
И все пак въпреки че идвам от голяма фирма в малка. Определено бих отишъл отново в международна компания на някакъв етап. Просто шанса да гледам на нещата от глобална гледка точка и да общувам с екипи от различни страни е най-добрият шанс от който мога да се възползвам в момента, дори и да е за сметка на много повечето работа и отговорности.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7b92b50cfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Толкова ли няма хора с опит в голяма и малка компания, за да могат да направят по-подробно сравнение?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker