Само с познати ли се намира работа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (95334)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22420)
 Секс и интимност (11107)
 Тинейджърски (20007)
 Семейство (4750)
 Здраве (7703)
 Спорт и красота (4008)
 На работното място (2104)
 Образование (5775)
 В чужбина (1276)
 Наркотици и алкохол (916)
 Измислени истории (730)
 Проза, литература (1483)
 Други (12881)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Само с познати ли се намира работа
преди: 10 месеца, 3 дни, прочетена 2010 пъти
Замислих се дали да си сменя работата, но гледам в обявите в нета такива или няма, или дават в пъти по-малко от това, което получавам. Не знам как въобще някой очаква висшист с опит и 2 перфектни езика да работи за 600-800 лв, че и извънредни да кара. Явно в нета обявите се пускат на бъзик, защото не ми се вярва нормален човек да пусне такава обява. Както и да е, аз едно време си намерих добра работа от джобса, но беше луд късмет. От тогава повече от 10 г. работя и се развивам, но съм абониран да ми пращат обяви в случай че излезе нещо по-добро и за това време ми изпратиха една-единствена свястна обява, която си заслужаваше. Редовно проверявам и в бюрото по труда, но там кура е още по-голям, там дори и 600 лв няма, просто няма.

И се замислих, ако случайно остана без работа, какво ще правя. Сигурно в София се намира по-лесно, но аз там не искам. Лошото е, че аз не съм човек с много познати. А работа съм сигурен, че има, защото града ни е голям и има доста фирми, вкл. и големи чуждестранни, но явно всичко става само с познати.

Та вие, които не сте от София, как си намирате свестни работи? Само с познати ли става?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 5da402c851
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Не е само с познати. Работил съм на много места, доста над средното заплащане за Пловдив. Сам съм си намирал работа всичките пъти без 2 (на едното място се махнах след седмица). Но е факт, че дори в големите международни фирми все още е стабилна сила шуробаджинащината и в общи линии губят на хората времето с няколко безсмислени интервюта, а от самото начало очевидно са имали избран човек. Доста често пускат същите обяви след 1-2 месеца когато техния човек не се справи.

 
  ...
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 603c2232b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   1, как сам? В смисъл обикаляш фирма по фирма ли?

 
  ...
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: f6606d7798
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Уви, за свестните места ти трябват връзки. Тъжно, но факт. Дали някой ще ти каже къде търсят, дали ще те препоръча, но без вътрешна информация трудно става. В джобса се въртят едни и същи. В бюрото предлагат мизерни работи по програми или за места, които никой не ги иска. Добре, че не се навих за такова място, ами започнах на място, където ми каза позната за него и ме беше препоръчала. В нашата страна е така, трябва си вътрешна информация къде какво търсят, струва ли си да работиш там, плащат ли редовно. Лукс е, ако плащат навреме.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 7ce82907fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   В България да. За чужбина не знам, но вярвам, че там по има шанс човек да се уреди някъде без връзки, а на основа личностните си качества.

 
  ...
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 12fd18888c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Благодаря за отговорите. Исках някой да сподели личен опит как търси работа. И да потвърди или да ме опровергае за връзките.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 7b3b0a861a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Зависи на какво ниво в кариерата си. Първите си два ангажимента съм ги намерила по обяви - както ти казваш: късмет. Оттам нататък винаги съм работила с препоръка от колега. Просто с годините хората в един бранш започват да се познават, знаят кой какво може, в каква точно работа е най-добър, може ли да му се има доверие, какво е професионалното му ниво, лесно ли се общува с него и т. н. Така че, когато се търси човек за дадена позиция, вместо работодателят да пуска обяви и да интервюира десетки кандидати, от които я някой става, я не, обикновено се обръща към екипа си да търсят подходящия колега. И все някой казва: "Абе знаете ли за кой се сетих? За еди кой си. Идеален е за позицията! "
Лично аз в момента събирам екип за ново списание. И го събрах само от проверени хора, с които съм работила през годините. От печатницата, през редакторите, репортерите, графичните дизайнери, предпечата, фотографите, коректорите, художниците, че чак до чистачката - всичко това са кадърни хора, които с удоволствие поканих, защото мога да разчитам на професионализма им, а и те откликнаха, защото ме познават като коректен човек.
Това, авторе, не са точно "връзки", аз нямам с тези хора някакви кой знае какви лични отношения, просто си имаме взаимно доверие. Така както ти си купуваш домати от дадена сергия на пазара, защото там винаги са вкусни и не те лъжат в грамажа, когато някой те попита къде да намери добри зеленчуци - ще му препоръчаш "твоя" търговец.
Така че моят съвет, авторе, е да създаваш непрекъснато професионални контакти, защото има една поговорка: "Първо ти работиш за името си, после името ти работи за теб". Потвърждавам я абсолютно.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 12fd18888c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   6, идеално разбрах какво имаш предвид, то и аз гравитирам около това мнение. Само че моята работа не е свързана с общуване, ами съм по-скоро от типа бумажен плъх. А и да си призная, като цяло не съм много общителен, за което съжалявам и не знам как да го поправя.

 
  ...
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 11d3509325
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   За съжаление е така, при това даже в София. Да, тук намирането на каква да е работа не е проблем... ама за 700-800 лв, което си е едното нищо. Те хората не ми вярват, но в София, с висше образование работих за 500 лв чисти. Ако искаш! Сега взимам повече, но понеже и аз нямам такива познати, които да ме уредят, ми отне доста време и много търпение. Пак не е колосална сума, ама на фона на тия 500... си е направо постижение! Какво да ти кажа, ние ли сме тъпи, че се съгласяваме, работодателите ли са алчни... ама май истината е по средата. Защото като имаш 3 кредита, примерно и семейство, просто нямаш избор и накрая се прежалваш и за по-малко пари. Просто няма как 1 година да си стоиш вкъщи и да търсиш "идеалната" работа. В това време децата какво ще ядат? И точно на това разчитат работодателите. Че ще се мусиш, ще се мусиш, ама като почнат да те притискат от банката, че закъсняваш с вноските по ипотеката и накрая ще склониш.

 
  ...
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 7b3b0a861a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Авторе, пак съм 6. Като каза, че не си особено общителен, се сетих за една комична случка отпреди години, която ще ти докаже, че и с нахалство по някой път става. Пак търся репортери. Общо взето екипът се сглоби. Не зная откъде е разбрал, че събираме хора, но идва един напълно непознат господин да пита за работа. На пръв поглед прецених, че е изцяло неподходящ: около 50-годишен, с плетено от мама пуловерче, мирише на яхния, с очила като лупи и на всичкото отгоре фъфли почти неразбираемо. И основното - никога в живота си не е работил като репортер, бил е счетоводител. Бре! Обяснявам аз, че екипът вече е готов, благодаря му за интереса и го изпращам. На следващата сутрин идвам на работа и той ме чака пред входа. Пак обяснявам, пак изпращам. Това се случи минимум 10 пъти. Идвам - чака ме. Ад някакъв! Накрая започнах да получавам фобия, направо взех да се плаша, че си имам работа с луд човек. За да го изпъдя окончателно, предприех следното действие. След поредното причакване пред асансьора го поканих да се качи и казах: "Вижте сега! Ценя вашето огромно желание за работа, така че реших да ви дам шанс. Ето тези имена на хора, с които бих желала да направите интервюта". И му връчвам един списък на личности, от които и най-печените ми хора са получавали многократни откази". Викам си: като види, че не става за тази работа, ще се откаже. Още повече, че не му дадох нито телефонни номера, нито нищо, само имената. Изчезна той и след една седмица започна едно след друго да ми носи интервютата. Направо се шашнах и естествено заподозрях, че сам си ги съчинява. Да, обаче като тръгнах да проверявам, съответните интервюирани потвърдиха, че наш човек се е срещнал с тях и всичко е наред, само молят вече да ги оставим на мира.
Викам аз моя новоизлюпен сътрудник (защото твърдо реших да го назнача, въпреки лупите и яхнията) и след като му казвам да мине през счетоводството да му оформят договора, смаяна го питам: "Как го направи, бре, човек?"
Оказа се, че той е използвал същата тактика и при "пациентите". Набелязва някой и започва денонощен тормоз - причаква го пред входа, звъни му посред нощ, човекът изпада в паника, започва да го е страх и накрая пита: "Какво искате от мен?" "Ами как какво? Нали ви казах! Интервю!" След като получи и тикове, жертвата започва да се моли: "А ако ви дам интервю, ще ме оставите ли на мира?" "Разбира се - отвръща моят човек, - повече никога няма да ме видите!" И така.
С въпросния Йонко работихме дълги години заедно. По-добър репортер от него не съм имала никога. За него нямаше отковор "не". Пенсионира се и замина някъде в провинцията, иначе пак бих работила с него. Въпреки че освен по работа, я сме си разменили пет-шест изречения, я не. Завършен темерут просто.
Така че, авторе, понякога се пробива и с шут във вратата.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 1 ден
hash: 1dc81e4868
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Номер 10, намали холивудските филми, защото будиш само смях! Нито вече се купуват списание, нито ти си собственик на такива! Звучиш нелепо и измислено!

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 1 ден
hash: bb12c8c6ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   В България съм сменил общо 4 легални работи.
Първите две ги открих по Джобса съвсем на късмет.
При третата имах един приятел, чиито брат създаде собствен бизнес и му трябваха хора. Говорим за малък семеен бизнес, в който работниците бяхме общо 5-6 човека.
Четвъртата ми работа беше подобна, малък бизнес, при който им трябваха доверени хора. Тогава ме уреди сестрата на приятелката ми.
Просто в малките бизнеси с по няколко хора, работодателя си търси хора- приятели на обкръжението му, на които им има доверие и ги познава.

 
  ...
преди: 10 месеца, 1 ден
hash: 932ba03f5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   В частния сектор е така. Искат от кандидатите да знаят езици, да са много добре подготвени, а не дават нищо. Щом имаш по-висока заплата си дръж на нея, със сигурност после на друга работа ще идеш на нещо по-лошо. То си е късмет направо, че и това имаш. Аз не успях да се уредя, затова напуснах след луд гърч и 500лв нето и просто с луд късмет започнах държавна работа, супер лека за 650 чисти лева, но заплатата постоянно расте с по малко и има поне 3 пъти в годината бонус по 600лв. и доста лека е работата, имам си и личен кабиинет, в който си седя и никой не ме притеснява. Иначе не знам.... В частния аз нищо добро не видях. Но има хора като теб, които имат късмет.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 1 ден
hash: f755bb76ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Преди бях адски срамежлив и реших да пращам само сивита, от 30, само 1 ми върнаха. Но когато имаш 5лв. в джоба и сметките чакат, срамът изчезва. Тръгнах по фирмите с една чанта с документи, първата не става, втората не става и на третата ме взимат. Дори не знаех, къде са. Търсих ги с навигацията, понеже не беше в моя град. Така за четири години съм в четвърта компания. Всеки път за по-голяма заплата. И когато почнах в сегашната компания, колегите ми викат, , как са те взели, тук случайни хора няма". За това като чуя, че някой не може да си намери работа ми е много смешно. Винаги има избор, зависи каква мотивация има човек.

 
  ...
преди: 9 месеца, 29 дни
hash: f5f3d39d95
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Номер 14, а какво точно работиш?

 
  ...
преди: 9 месеца, 28 дни
hash: efdea0327c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   14: Общак.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 28 дни
hash: 1cc933067b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   11, това че ти не купуваш списания, не значи, че друг не го прави. За да потвърдя достоверността на примерите, които дадох, ще посоча и конкретните медии. Новото списание ще е дъщерен продукт на месечното научно популярно издание InGlobo, с което сме на пазара вече четвърта година, а случката с нахалния репортер се разигра, докато бях редактор на направление "Общество" в агенция "Балкан" - това беше първата частна информационна агенция; за жалост просъществува някъде докъм 2000 г. После направихме пък първата изцяло работеща в интернет агенция - News. bg, тя още си работи, но новите собственици не я развиха. След това се кротнах като редактор във вестник "Литературен форум" за 4-5 години, а вече 14 години работя в един от централните ежедневници, като си движа паралелно и други проекти като въпросното списание, което скоро ще си има "бебе". Ако не ми мине котка път!
С една дума: опит с назначаване на хора - бол! Опитах се да помогна на автора от позицията на човек, който е преценявал кандидати за работа, за да знае какво гледаме при появата на нов човек.

Номер 10.

ПП Бих се подписала и с името си, ако сайтът не беше анонимен.

 
  ...
преди: 9 месеца, 20 дни
hash: 5ee39a5660
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Проблемът у нас е, че комунистите никога не са си отивали от властта. Просто ги наследиха техните деца и внуци. Дори в малкото международни компании голяма част от мениджърите са от "правилните" хора. Лично съм виждал как секретарка в търговски отдел, без никакъв опит и подходящо образование, става директор на средно голяма фирма, просто защото е внучка на партизанин. Виждал съм и как в международна компания се спуска човек, който не върши нищо, но получава по над 6 000 лева чиста заплата и след година-две става и управител с над 11 000 лева месечна заплата. Виждал също и финансов директор в международна компания, който е работил и продължава да работи само в големи международни компании и който буквално понятие си няма от материята. Бащата на същият този човек, разбира се е бил важен партиен секретар от близкото минало. Да не говорим, че годишните репорти, които трябваше да изготвя, му ги правеха от одиторската компания ( пак много известно, световно име ). Мога да дам и пример за търговски директор, който едвам работи с компютър ( наш човек естествено ). На по-ниските нива положението не е по-различно. Само в една компания, с персонал от около 120 човека, 5 човека от нар. среден мениджмънт никой не ги знае какво вършат. Съответно, заплатите им изобщо не са ниски. Всичко това са все неща, на които съм бил свидетел от първо лице.

 
  ...
преди: 9 месеца, 19 дни
hash: ae3fb82ce3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Така, до номер 6 и 10 -дори събирането на т. нaр. екип си е връзкaрство, тези хорa не са подбрани на принцип конкурентноспособност спрямо други със сходен опит. Дори бих казала с никого не се конкурират.

До aвторa- не се отчайвай, когато добрият шанс е с теб, може да е висша сила, може да е късмет, но ще те намери благодарение на уменията ти. Случи ми се три пъти във вече 20 годишния ми стаж да намеря работа без познанства и препоръки! Вярно, много съм учила, но го отчитам като късмет отгоре. Не обичам връзкaрството, защото отнема възможността на амбициозни, учили, борили се хора да намерят най-доброто за тях, измествани от други, които просто са познати на шефа. Къде отиват първите, срещу кого и как да се борят? Виждам и във фирмата, в която сега работя как се назначават хора на принципа познат или познат на познат. Нa по-добрите позиции, естествено. Целтa е да могaт да бъдат манипулирани.
Но... всичко се плаща рано или късно, всеки си намира майстора, във вид на болест или нещо друго, но и протежетата, и менторите им си получават заслуженото. Когaто рушиш чужда съдба с нечестни средства, това коства твоята съдба.
Горе главата, разчитай на себе си, инвестирай в знанията си непрекъснато и вярвай, че добрият шанс ще е с теб!

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 1499095af3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Голяма лъжа, че в София били високи заплатите, масово са по 600-800 лв, както в другите големи градове. Често съм виждала и обяви за работа на пълен работен ден със заплата 500 лв.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker