Нова позиция - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Нова позиция
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1563 пъти
Здравейте, наскоро се явих на интервю, което премина без препятствия. Но впоследствие ми се поиска фиш за заплата от сегашната ми работа, който да представя, за да представят като основание пред отдел за одобрение на бюджет за тази позиция. Поне това беше аргумента. Да, но аз изтъкнах, че получавам пари, които не получавам, естествено, едно от основанията ми е и получаване на по-висок доход. Но доколко е въобще правомерно това тяхно искане, ясно е че блъфа ми, че получавам тези пари е донякъде неправилен. Благодаря за отговорите ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: ebfeba0dfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не съм специалист по трудово право, но смятам, че самият въпрос колко получаваш е неправомерен. Да не говорим пък да ти искат счетоводен документ, което нарушава правилата на поверителност в досегашната ти фирма. Ще постъпиш некоректно към досегашните си работодатели, ако го предоставиш, което пък може и да е уловка от страна на новите - да видят доколко си лоялен. Всъщност, допускам го. Бъджетът за дадена позиция се определя от самия работотател и няма нищо общо със заплатата на работника на предишното му място. Тук нещо не е наред. Според мен е някакъв тест, на който те подлагат.
Иначе, е нормално да преговаряш за по-висока заплата, но не е трябвало да посочваш колко точно получаваш. Можело е да се измъкнеш с това, че фирмената политика не позволява да разгласявате заплатите си. При нас поне е така. Никой не знае колко получава колегата му. Единственият ти шанс, според мен, в тази ситуация е да се позовеш именно на това. Да кажеш, че с предишния ти работодател имате споразумение всички документи, подписани от вас двамата - договори, служебни бележки, фишове и прочее - да не стават достояние на трети лица и ти държиш да бъдеш коректен.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: f107f66256
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Фишът за заплатата ти е личен документ и никой, повтарям НИКОЙ, няма право да го изисква от теб, независимо какъв е поводът. Бъдещият ти работодател престъпва закона, изисквайки ти фиш от заплата. Аз на твое място бих изтъкнал това, вмятайки, че бъдещи служебни отношения не се градят на недоверие в която и да е от двете страни (визирайки факта, че ти искат фиш за заплатата само и единствено за да видят колко получаваш в момента).

P.S. На всекиму е ясно, че винаги на интервю се казва по-голяма заплата от тази, която получаваш реално в момента. Когато на мен ми задават въпроса колко получавам на настоящата си работа, отговарям просто с формулировката колко бих искал да получавам в момента.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: d737a972ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ти си блъфирала, обаче и онези маймуни от новата фирма също блъфират! Как си се хванала на приказките, че новата ти заплата ще се определя на база старата?! Как не си им теглила една майна на момента? Веднага са разбрали, че послъгваш и че не знаеш някои неща за работната етика, дето по-горните коментиращи са ти написали. Скроили са ти шапката и според мен са ти намазали ските и ще те пуснат по пързалката...Бъди внимателна следващия път и внимателно проучвай фирмите. Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b9db453bab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В трудовата ти книжка ясно и точно е упоменато колко пари си вземал, кога ти е повишена заплатата, всичко. Кандидатствайки за определена работа, заедно с автобиографията, заявлението за назначаване на желаната длъжност се иска и препис- извлечение на по-горе споменатата трудова книжка. Толкоз за непрофесионалния ти опит да излъжеш евентуалния ти бъдещ работодател. Следващият път да си знаеш.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 66cc3b3fd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Има лесно - кажи им че имаш клауза за кофиденцалност и не можеш, да споделяш такава информаци (и вземи си виж договорите, защото вереоятно имаш).
А ако се заинатят, кажи им, че не си там, за да тъпчеш на едно място. Ако кажат, че "на толкова те е оценил старя работодател", просто им отговори с това, че те е подценил.

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: de9c0cced4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Няма да стане, номер 5. Авторът вече е нарушил споразумението за конфиденциалност, като е обявил заплатата си. Голяма грешка! Усетили са се и сега търсят формален повод да не го допуснат до позицията. Аз съм номер 1 и моите предположения се доказват от последващите коментари. "Маймуните", както ги нарече номер 3, просто искат доказателство, че този човек е некоректен и утре може по същия начин да разгласи финансовата картина и в тяхната фирма, а никой не иска това, конкуренцията не спи. Моят съвет е сходен с твоя, но целта му е друга - лъжата да не му съсипе репутацията в бранша на автора. По тази причина не бива да предоставя доказателство за това, че е излъгал. По-добре да се откаже от позицията и следващия път да преговаря по-обмислено. На въпроса колко пари получавахте досега, се отговаря: "Това е поверителна информация и би било неетично спрямо работодателя ми да я споделя, но мога да кажа колко бих очаквал да получавам при вас". Това да си добър продавач на собствения си труд, повярвай ми, авторе, се цени от един работодател, защото по същия начин ти би защитавал и интересите на неговата фирма.
Поради тази причина не съм съгласна и с мнението ти, номер 5, за това, че че е разумно авторът да коментира в негативен план стария си работодател, който "не го бил оценил". В съзнанието на новия такъв това се превежда като: "Един ден и за мене ще разправя наляво-надясно, че съм бил глупак".
По принцип блъфирането не е препоръчително, без да си наясно с политическата ситуация в някаква сфера. Старите кучета навсякъде обикновено се познават и отлично знаят кой какви възможности има. А ако тези двама шефове предишния ден са ходили заедно на риба и са си говорили точно за това кой какви заплати дава? Напълно възможно е! И на следващия ден пристига младежът и на подвеждащия въпрос за парите - директно лъже. Е, как да го назначиш?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: a5c6e4ea9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не знам каква е причината, но за мен само това би бил повод да откажа работата. Най-вероятно или е някакъв шит тест или шефа е абсолютен селтак. И в двата случая не бих искал да работя за подобен екземпляр, който постоянно ще ми къса нервите. Нервите ми не струват едни 200 или 500 лв отгоре, защото после ще ги дам за антидепресанти. Не ми се иска да работя за някой шеф клюкарин, нито пък за такъв, който постоянно ще ме измъчва с някакви си негови тъпи шит тестове. Нали се сещаш, че това в един момент ще те съсипе емоционално, това не са един и два дни да ги изтърпиш. Това вероятно ще е ежедневие. Такива евтини номера да си ги прави на някой от неговото село. Предпочитам да взимам по-малко пари, но ходя на работа с мерак, отколкото всеки път да се сдържам да не пребия някой на работа. Последния филм съм го играл през първите 4 г. от кариерата си и търпях само защото нямах избор, обаче това е адски изнервящо. Шефа нарочно ме подлагаше на подобни тестове и се заяждаше за всяка запетая, при положение че знае, че съм прав. Ами какво да ти кажа - веднъж, дваж се изтърпява, но в един момент вече избухваш. Но той продължава и накрая цялото ти ежедневие започва да минава в постоянно напрежение каква поредна простотия ще измисли комплексара. Всички бяха вдигнали ръце от него и на няколко пъти за малко се размина от боя. Добре, че накрая го изгониха, та направо се родих.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1b89bd129b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО и основание да ти искат фиш или въобще да питат какви пари си изкарвал на предишната работа. Тях ги интересува ти какво искаш при тях да взимаш. Нищо друго.

Тъй като явно ще работиш там с цел да не стават проблеми. Кажи че са те осигурявали на толкова колкото си взимала, а другото са ти го давали под масата. Няма как да се докаже или отрече. Аман от нагли работодатели.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 798708d895
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Наистина, никой няма право да изисква от теб подобен документ. А номер 8 е прав, че в 90 % от българските фирми не те осигуряват на реалната заплата.
Тези явно искат да си намерят работници за без пари. Това не би трябвало да бъде мястото, към което се стремиш.
Имай предвид, че ако отсега започват с такова нагло поведение, после най-вероятно ще издевателстват - ще те карат да работиш извънредно, ще ти искат друга конфиденциална информация и т.н.
Далеч от такива Ганьовци. Не се научиха, че пилци с картон не се ловят.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 02cf85e241
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Егати чорбаджиите, докъде наглеят. Нямат право, ама какво може да направи човек, ако не иска да седи гладен. Започвай, ама веднага почвай да си търсиш нова работа.

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 66cc3b3fd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 6

Виж - това ша шибани долни корпорации, които не биха продавали и органи, ако ще им донесе печалба. Лъжи ги наред. С времето, ще се научиш, да ги лъжеп добре. Цени се само амбицията и жаждата за пари. Ако те надушат, че си като тях, ще те вземат в глутницата.
Всички, коит са нагоре в корпоративните стълбици, са лъгали с автобиографии, няой са наемали други хора, да им вършат работа, а познавм и такива, които стигат до врховете с подкупи, изнудвания и заплахи, започнали още от стажантските им години.
Те не ценят живота и времето ти. Ти не трябва, да цениш технте, освен ако не получаваш адекватно заплащане.

Казваш им, заплтата която искаш. Ако попитат за старата ти работа, казваш им, че вече не си там, заради нискоо заплащане. Трудът ти струва нещо и искаш добра цена за него. Нека знаят, че си точничя човек за работат, че ще направиш ВСИЧКО, само и сам да си постигнеш целите, стига да ти се ПЛАТИ.

Това са съвеременните корпорации. Има едни 95% работещи там, които не го разбират, но те са тези, които си казват заплтие, дават си фишовете, честни са и прочие. Не бъди като тях.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e02d778d0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хехе, определяли бюджета си на базата на фиша ти...
Подобни работодатели са най-малкото несериозни. Не се занимавай с тях.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker