Недооценени ли са Квалифицираните кадри в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Недооценени ли са Квалифицираните кадри в България?
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 2511 пъти
Здравейте,

От доста време съм убеден, че наистина няма смисъл да си давам зор да уча, да стажувам и в последствие да работя отговорни, изискващи и напрегнати работи в България.
След смяната на няколко работни места и кандидатстването/ходене по Интервюта за безброй други квалифицирани позиции, стигнах до извода, че наистина няма смисъл.
Живея в голям град. Квалифициран кадър тук най-често стартира и остава на 1400-1500 нетна заплата. Абсолютно неквалифициран кадър ( без образование, без специални умения и без опит) стартира на позиция без особени изисквания за 1100-1200 нетна заплата. Еднакви социални придобивки, еднакви работни часове и дни. Това е разлика под 1/3. Преди ме стимулираше поне потенциалната възможност за кариерно и финансово развитие, но поне от досегашния ми опит изгледи за такова няма. Виждам постоянно хората, които получават някакво развитие в дадени фирми. Те не са показали нещо повече от другите, не са по-добри, напротив. Просто са послушни, прехвърлят топката когато стане напечено и окрасяват нещата за пред техните шефове на края. Ако всичко на пръв поглед е ок, значи е ок. Това е.
Та, според вас и спрямо вашият личен опит, смятате ли че квалифицираните кадри са наистина подценени и игнорирани спрямо нискоквалифицираните?
Пс: като гледам обявите особено последните няколко месеца са почти само за чистачи, продавачи, готвачи без опит и т. н.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 месеца
hash: d3cbf44be6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Каква трябва да е разликата в заплатите на квалифицирани и не квалифицирани според теб?
Ако работника за който говориш, че бил неквалифициран кадър ( без образование, без специални умения и без опит) е наистина такъв работодателя нямаше да му дава стартова 1200лв нетна заплата. Без образование се нарича човек който няма 1 клас!!!
Неквалифициран кадър е чистачката по улиците, която не е нужно да има каквото и да е образование, нито пък специални умения. Тя трябва да има умения да мете с метла, затова нейната заплата е 432лв нетна. Тук говорим за чистачка с метла в момента в който й се връчи прахосмукачка или да мие с различни препарати вече е различно, допълнителните умения се заплащат. И ти като образован кадър ти предлагат 3, 5 пъти повече от заплатата на чистачката с метлата.
Спрете да си мислите и да омаловажавате хората, че който има само средно образование нямал квалификация и умения и щом няма висше бил неквалифициран. Уж сте учили висше, а не знаете какво е квалификация. То една шофьорска книжка си е квалификация, знанията на чистачката да прочете препаратите кой за какво се ползва е квалификация, затова онези без основно образование метът улици, а онези с основно чистят офиси и апартаменти за повече пари, защото могат да четът.
Бижутерът не е висшист и дори не му е нужно средно образование, но може с израбитка на бижута да си направи 50 пъти повече месечни доходи от теб висшистът.
В крайна сметка е напълно нормално хора със средно образование, на длъжности в които няма много желаещи работници, да бъдат наемани за 78% от стартовото възнаграждение на висшисти, при които има желаещи на опашка със същите дипломи. Хем е до трудност на работата, хем е и до търсене и предлагане. Да не говорим за опасните за здравето дейности, които извършват доста от хората със средно образование.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 9f0caa48d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Наистина не си си давал зор с учението, имайки предвид правописа ти. Иначе не съм съгласна с мнението ти, поне за мен и хората около мен. Щом се чувстваш подценен започни нискоквалифицирана работа, какъв ти е проблемът?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: fa7cd09328
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   До Автора - Моля прочети мението ми критично и се замисли.

На ниско квалифицираните и без това им е трудно. Работата е там че за квалифицираните трябва заплащането да е по-добро. Също много зависи и от това какъв е и що е човек и кого познава. Човек без квалификация но с контакти, също може да бъде сложен на определени позиции където да добие практически и теоретичен опит на място. Всичко това което прочиташ важи за навсякъде по света, а не само в България.

Друг е въпроса че икономиката е слаба и има много глуповато население. Има липса на образование, както и самосъзнание. Според Евростат българите са на последно място в ЕС по купуване на книги. Има висока корупиция из между граждани и управление което допълнително удря икономиката и спъва бизнес обстановката, както и инвестиции от вън. На сватба дори да идат хората от страната, пак подкуп ще дадат за булка. Корупцията е вродена и във културата на населението. За да има богатство, трябва да има култура, образование, изграждане на бизнеси, развиване на вътрешният пазар подканващ покупко-продажба, производство и износ и не говорим просто за земеделие а цялостно за продукти и услуги.

Виж колко теми има за това как да се запишат Право хората и тем подобни. Много не знаят какво да учат / 'учат'. Липсва анализ и преценка на пазарната обстановка, за реални интереси из личностите и силните им страни / лични качества. От това страда населението, критично мислене.

Бизнес пазара ако се развие тогава би било по-добре. Ако е на държавна работа пък човек, заплатата му идва от данъците. Проблема е че няма как да се съберат данъци, защото голяма част от малкото бизнеси които съществуват ги укриват, както и самите граждани чрез работа на черно. Има много хора в страната които не работят на Договор, а на черно. Няма и много-много бизнеси като цяло. Липсва маркетинг. Липсва единство из между гражданите. Това включва и приемането на малцинствени групи от етно-религиозни потекла, до LGBTQ и ако ще, дори различната мода за дрехи и обличане и прически. Каквото дойде на ум. В тази страна има една съседка която 30 години е фризьорка, 30 години подстригва една и съща прическа на всички мъже както в комунизма.

Даже един стил подстрижка на обикновена фризьорка може да окаже влияние за това дали бизнеса ще привлича клиенти или не. Да не говорим че като цяло населението е силно консервативно / комплексирано и трудно подлежи на промяна в много отношения. Дори да идат и в чужбина, пак обикновено тези хора си остават в гета от себеподобни националности. Особено на Запад може да се види под формата на идентичност за принадлежност към източна европа, или пък че са уж всички славяни ако се съберат от България, Полша, Словакия и прочие. Ниско образованите или по-скоро (неразвити човеци) са болшинство от всички аспекти. Там идва и предизвикателството ти и за това Ти да си добре осигурен като рефлектираща награда за положеният ти труд за развитие.

Не забравяй, все пак 'разнообразието' из някои Западни страни, както и визовият режим ориентиран към привличане само на високи кадри и отхвърлящо ниско-образованите, съществува именно и заради това.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 2d37581a3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Архитект съм, на 850 лева нето, искам да си намеря работа с по-добро заплащане, но искат шофьорска книжка, да съм и надзор, да ходя по общините, да проектирам и сгради за строителни инвестиции... Прав е коментар N1 - по-добре да не следваш, в България се търсят най-вече хора в сферата на услугите. Един препарат в повече ако купиш и дръпваш като совалка в кариерното развитие. Иначе последно намерих 2 грешки по чертежите на 5 звезден хотел, бяха объркали шахти за асансьори с помещения за чистачки, а те чистачките в бъдещия хотел... ще взимат повече от мен. Ако си купят препарат.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0b4b8472aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Аз също съм си задавал подобни въпроси.

Обаче има няколко момента:

1 - медала има две страни. Аз съм гл. счетоводител (единствен и взимам) 1300 лв. Да, малко е (макар че работата ми е айляшка) и съм се питал за какво съм учил и за какво съм се издигнал, след като общите работници във фирмата с 8. клас образование взимат 900 лв, а има продавачки и сервитьорки с 1200 лв заплати. Да не говорим, че една мед. сестра, която носи отговорност за живота на хората и по цял ден се разправя с пияндурници, цигани и какви ли не взима 600-850 лв в нашия град. Това си е обидно наистина. Обаче ако питаш работниците, те казват "ти си стоиш зимата на парно, лятото на климатик с чистите дрешки на бюрото на чистичко и взимаш с 400 лв повече от нас". И като се замисля, и те са прави донякъде. Да, не са учили, обаче съм виждал в какви условия работят. Те излизат черни от дим, пепел и не знам какво. Зимата работят на открито при температури -10 градуса. Ти как си представяш всеки ден по 9 часа да стоиш на -10 градуса. Аз замръзвам, само докато стигна до работа и едва дочаквам да вляза в офиса на топличко. А лятото в адската жега на 35 градуса и повече 9 часа на вън, добре ли е? Изложени са на силен шум постоянно, на вибрации и на фин прах, за който и маските не помагат. Постоянно вдигат и тежко. Айде младите се справят, ама как си представяш 50-60 годишен да му минават тонове през ръцете всеки ден. Той ако се контузи, после остава без работа за цяло живот и няма и да го пенсионират. Така че и тяханта не е лесна.

2 - това колко получаваш, изобщо не е до квалификация, а до търсене и предлагане и някои други фактори. На никой работодател не му пука кой колко е учил, а как стоят нещата на пазара на труда. Ако към момента пазара е залят от счетоводителите, а има кът на общи работници (понеже на тях им е в пъти по-лесно да избягат в чужбина), както е в момента, ами никой няма да дава ей така благотворително на счетоводителя, а ще дава на работника, за да има хора. Не го разбирам това схващане, че само заради квалификацията някой е длъжен да те наеме и да ти плаща. Плаща ти се, защото имат нужда от теб. Ако имат нужда от нещо, което го няма на пазара на труда и ти можеш да им го предложиш, ще ти плащат много. Ти като отидеш в магазина, плащаш ли повече за някаква стока, само защото производителя имал повече квалификация от други производители? Не, ти си гледаш дали стоката ти върши работа и плащаш според това колко ти върши работа и дали има по-евтини конкрентни продукти. Ако на теб не ти върши работа, голям праз, че производителя измислил там някакви екстри, които реално не вършат нищо допълнително.

3 - работниците в момента са по-кът от квалифицираните, защото един работник лесно може да излезе в чужбина. Защото в чужбина западноевропейци на работят на бюро бол, ама черната работа остава предимно за такива като нас. За тях няма кой знае какви изисквания за език, за квалификация и т.н. На квалифицираните им трябва много добре ниво на език, сертификати, евентуално приравняване и не на последно място за такива позиции местните са с предимство. Особено за професии, които не са конвертируеми (право и счетоводство например) става почти невъзможно. А пък някой, който иска да работи на полето примерно, може още ей сега да тръгне.

4 - не си мисли, че в чужбина разликата в заплатите е кой знае колко голяма. Един добър майстор-строител в Германия може да си докарва споконо 2500 евро, че и 3000 чисто. Гледах заплатите на IT специалистите там, ами според статистиката тези с не голям опит взимат пак толкова, че и по-малко. Една мед. сестра взима около 2000 чисто. Един счетоводител пак горе-долу толкова. Дори и в страна като Германия, пак няма да взимаш много повече, освен ако не си ценен специалист. Още повече че там облагането е прогресивно. Демек дори и да взимаш повече, веднага ти вдигат данъчния клас, съответно процента на данъка, който може да достигне дори до 50% и на края се оказва, че почти не взимаш повече въпреки по-високата заплата. Дали ще взимаш примерно 4000 евро и ще ти удържат 30% или ще взимаш 5000, но ще ти удържат 40%, няма особена разлика. В единия случай ще взимаш 2800, в другия 3000. Разбира се, цифрите са примерни, нямам представа какви са точно процентите, но въпроса е принципен.

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c3cc799097
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   От автора :

Явно някои хора убидиха на определението ми за нискоквалифицирани кадри, защото и те са такива.
Първо искам да уточня, това за което вие говорите (чистачки) не са нискоквалифицирани кадри. Това са неквалифицирани кадри. Нискокеалифициран кадър е такъв със средно образование и никакъв опит по специалността си. Не е изключено и висшист, който тепърва завършва да е нискоквалифициран. НО с случая говоря за хора, които имат нужното висше образование, завършено с приличен успех, с изкарани стажове по време на редовното си образование. Плюс това години опит в големи компании на отговорни длъжности близки до позициите за които кандидатства. Този човек ест. че няма да се сравнява с чистачката. Когато в един и същи град, човек, който едвам е завършил, работил е общак цял живот, няма никакви специфични умения, едвам говори правилно български език и взима 100-200 лв по-малко от първият, не смятате ли че това е крайно убидно?
ПП: Тъжна картинка е когато някой каже 1000лв да се взимат, пък другото иди дойди. И то човек, който с право може да изисква много повече.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c3cc799097
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пак от Автора :

Вникнете малко в това, което съм написал. Не искам на нискоквалифицирания кадър да му се намалят привилегии, заплащане или квото и да е. Той не ми е проблем. Проблемът е бизнесът и отношението му към работната сила на всяко едно ниво. Но това отношение и откровенна подигравка се усеща най - силно от хората, които най - много зор са си дали през годините, дали от гледна точка на образованието си, стажове, заемане на различни отговорни позиции в последствие и т.н. Заплащането е прекалено малко, отговорностите прекалено много. И да сигурен съм че в много държави с нормално работеща икономика и бизнес положението не е такова.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d3cbf44be6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Не висшисте не си ме Убидил. Аз може и да имам грешки в текста си, но на мен като нискоквалифициран ми е простено.
Между другото нямам висше образование и в България, в провинцията, ми плащат 3000лв нетна заплата, може би за разлика от теб имам умения. Как мислиш?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c3af8e40ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Към Номер 8.

При писане от телефон с автоматичен редактор е така.
Силно ме съмнява да взимаш толкова дори в София, освен ако не си тесен специалист. А такъв няма как да си без никаква диплома и с такова закостеняло мислене.

Към Номер 5.

Единственото адекватно мнение до момента. И все пак не съм съгласен със всичко, което каза. Квалифициран кадър може също толкова лесно да замине в друга държава и да работи като общак, но обратното няма как да стане. В България общак може да е всеки, но главен счетоводител не ! Дали един общак ще донесе повече добавена стойност и ще поеме повече лична отговорност от счетоводителя ? Ест. че ще има много повече свободни работни места за общака, тъй като в повечето случаи говорим за хора, които се напиват по време на работа и от време на време забравят да отидат. Тук не говорим за търсене и предлагане. Разбира се, че колкото по-висока е дадена позиция, толкова по-ниска ще е бройката на свободни места. Разбира се, че от този човек ще се очаква да прави няколко дейности, но когато работодателя му делегира още толкова на брой несвързани просто защото знае че може. На общака може ли да му каже да свърши нещо по-словно от основната му работа ? Силно се съмнявам.

Истината е съвсем друга. Живеем в държава, където умишлено се тъпчат хората амбиции и умения, слагат се наши и ваши на високите позиции и колелото се върти. И не, не говоря само за държавни позиции, там е пределно ясно, че е така. Това се случва дори в големи международни компании с представителства в България, защото звеното тук се управлява от българи.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 833b9e46f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Кадрите с образования, езици взимат по-малко от някой със средно и който пише на родния си език с грешки. Тъжно, но факт. И да, неодоценени са. Не може човек блъскал се години да учи, или с отличен успех в училище да взима по-малко пари от завършил с 4. На работа сме имали колежки с диплома за средно по някои предмети оценки 3 и 4. И са взимали колкото мен.Няма стимул за хората, изгубили време да научат нещо, никакъв няма.

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0b4b8472aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   10, стимул има, но не е в оценките. Разберете, че хората ви плащат много, само ако можете да им предложите нещо, което много малко други хора могат. Ти ако си бизнесмен, какво би те топлило, че си изкарвал/а шестици едно време, ако нямаш умения за работа? Разберете, че шестиците в училище и уменията са коренно различни неща и изобщо не е задлжително да са в корелация. Ако става въпрос, имам съученик, който едва завърши даскалото, даже щяха да го изключват по едно време, а сега има няколко сайта, сред които един от най-известните за колективно пазаруване, както и такива за дигитален маркетинг. Но аз чак наскоро разбрах, защо преди 15 г. е имал толкова отсъствия - ами човека денонощно е учил как се правят сайтове, програми и т.н. И всичко сам - с търсене, учене и т.н. А аз през цялото време си мислех, че е калпазанин.

Имах и един друг, който едва си пишеше името, обаче после се хвана като бачкатор във фирма за ПВЦ. Ами човека сега има работилница и прави дограми за цялата област. Ама бачка здраво момчето. Просто в живота не е като в училище. Престанете да изисквате пари, само защото сте завършили нещо си там. Ами замислете се, как да се развиете така, че да можете да предложите нещо на работодателите, което малко хора могат. Ей тогава вече можете да се пазарите и за 10 бона заплата буквално. Ако такива като вас има още хиляди, защо да ви дава на вас 5 бона, като има достатъчно гладни, които ще правят същото и за 1000?

И на мен не ми се иска да е така, но замислете се реално как работи живота и се поставете на мястото на работодателя. Ако само се оплаквате кой бил връзкар и защо шефа не работи според вашите разбирания, еми няма да станете по-платени. Не ме разбирайте погрешно, и аз до скоро се оплаквах по същия начин и недоумявах. Но просто в един момент си зададох въпроса - как искам да действам - според това как по мое мнение трябва да работи живота или според това как работи реално наистина? И тогава прозрях много неща и промених коренно начина, по който се развивам. Да, аз сега взимам едни кирливи 1300 лв, но вече се усетих накъде да вървя. Въпрос на време да дойдат и резултатите. Вече имам и ясна визия какво точно трябва да направя и как и за колко време.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 833b9e46f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11 от 10
А работодателят поставя ли се на място на работника? Осигурява ли подходяща среда, условия? На някои места обедната почивка е лукс, както и да имаш къде да си оставиш дрехите. И елементарна закачалка даже, да не говорим за шкафче. На друго място те гледат на кръв ,ако изпиеш едно кафе. Или не заплащат извънредния труд. А на място,където уж обяда ти се полага, ти го удържат от заплатата после. Така че не става само с това какво ние предлагаме, а и какво получаваме насреща. Затова и младите избягаха, защото тук не им дават стимул, няма развитие. Една бивша колежка не знаеше грам чужд език, но я наеха да работи в хотел на рецепция.Според теб какви неотразими умения има, които доста преди нея нямаха? А се явяваха все хора с опит в сферата и с поне говорим английски. А тя цял живот продавачка в хранителен магазин, но явно има неотразими умения. Просто повечето неща стават с връзки и се наемат хора,които са всячески глупави, че да не искат много-много. Това иска българският работодател, покорен работник, който е доволен на всичко.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c3af8e40ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Към 11. Никои тук не ти говори само за образованието, а и за опита по специалността натрупан в последствие от реална работа. Тук не говорим за хора тепърва завършили и очакващи наивно нещо да се случи заради тапията.
Кво значи да си от много малкото дето можели да направят нещо супер специално за великия работодател, за да им бил платил адекватно? Ти осъзнаваш ли колко позиции има, които изискват доста знания и умения, и специфичен характер. В същото време в една голяма международна компания има екип от поне 10 такива човека. Щото едвам смогват. Тея 10 човека са доста по-малко от 500-те работника в производството, обаче по тяхната си част обема на работа не е по-малък, но сложността е много по-голяма. Тези 10 човека въпреки, че са само 10 и разходите за тях са за толкова, взимат почти същото като всеки от 500те.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 4e1a4bf7c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Имам роднина с основно, който взима по 1500-2000лв. месечно. Но си цапа пръстите и си чупи кръста по разни коли и машини. В България и аз мога да получавам толкова, но за сметка на това ще стоя в офис и ще си въртя химикалката. Така че много зависи и каква работа ще извършваш. Защо трябва да се цапаш или да те дуАт ветровете, като с образование можеш да си спестиш тези неща.
Авторе, има и чужбина. Там поне ме оцениха подобаващо и си получавам хубава заплата. България е само за децата на комунистите, мутрите и плеймейтките.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: de52b636d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   12, същото важи и за работника. Ако не му харесва какво му предлагат, просто сменя работодателя. Няма лошо. Въпроса е дали е достатъчно кадърен, че да си намери работодател, какъвто иска. Работодателя пък ако не му харесва работника е свободен да си търси по-добър, само че дали ще може да му предложи това, което по-добрия работник търси. Така че всичко важи и за двете страни.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: f5330784d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Авторе - там е проблема. Докато има служители, които се съгласяват да работят при такива условия, работодателите ще се скатават.
И мен са ме гърчили - но съм си бил виновен аз. Никой не може да се възползва от теб, ако ти не го позволиш. Истината е, че си подписал договор при определени условия и заплата и никой няма да промени условията, докато ти не се възпротивиш.
Що се отнася до нискоквалифицирани работници, които са надценени - това също е доста условно. След като работодателят му дава такава заплата значи човекът му върши работа. Аз не бих се сравнявал с другите. Определи за себе си какво би те удовлетворило като цели и условия и работи, за да ги постигнеш.
Въпросът е, че българинът винаги е свикнал да гледа в чуждата паничка и дори да си е извоювал заплатата, която иска, ако разбере, че колегата му взима повече, моментално ще си кажа: "абе, тоя не е по-квалифициран от мен, пък взима повече". И се почват оплакванията и чувството за неоцененост.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 9fc73a68d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

18.   Абе къде има работодатели, пазар, икономика, умения в Бг, всичко е фалш и пунта мара на бившите комуняги, мутри, крадци и убийци. Въобще пародия на държава, всичко обърнато надолу с главата. Хора без никакви умения, морал, ценности и образование са в първите редици. Що говорите измислици наизуст в този сайт не знам. Доходи колкото на седмица в Европа, а цените същите 100%. Всичко е лъжа и гетоцид ако не си от съответния произход и партия и не умееш да лъжеш и лижеш задници

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: cf5c8045aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   н. 18, дай пример с цените в Европа? Например колко струва жилище в нормален квартал във Виена, цена евро/кв. м. Или колко струва да дойде водопроводчик да ти отпуши канала. Колко струва една нормална вечеря с консумация на алкохол в обикновен ресторант, евро/човек? И не давай примери с разни гмо- боклуци, защото тук същи ги знаем колко струват.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bb1840504f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Водопроводчика ще вземе около 100 лева.

" Колко струва една нормална вечеря с консумация на алкохол в обикновен ресторант, евро/човек? "

Какво означава обикновен ресторант за теб? И нормална вечеря? На мета означава, да си направиш резервация, защото от петък и събота са винаги пълни. Повечето хора си поръчват 5 курса, сервитьорите поднасят и представят всеки отделен курс, както и съпровождащото го вино, ако има такова. Средното време, което се прекарва в такова място е около час и 40 минути. Това не е "гурме" или "тузарски" ресторант. Там, където живея в момента, ще е около 180-190 лева на човек. А места тип "октрита кръчма" са малко и слабо посещавани, има и такива, и ще ти е някъде около 60-70 лева, за 3-4 бири, някакъв фурст и картофи.

" И не давай примери с разни гмо- боклуци" - Официално, такива не се предлагат.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 2d37581a3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   N19, не съм N18, но ще ти отговоря. Напиши в интернет „minimum wages in the EU Member States, as of January 2019”. Там ще намериш сравнителни таблички на минималните заплати на някои от страните членки на ЕС, където ни има и нас, на последно място. Разликата между нас и Белгия, примерно, ако пресметнеш с калкулаторчето, е около 6, 4 пъти. Така, твоят водопроводчик, който сигурно се ползва веднъж на 10-20 години, а може и такъв да не пуснеш (освен по лични причини) в дома си през целия си живот, е : конкретен пример от интернет (пак) – смяна на мивка – между 60 и 150 евро в Белгия, между 40 и 60 лева (което на прост български означава – поне 60 лева) в България. Следователно, водопроводчикът ти излиза около 2 пъти по-скъп в Белгия, отколкото тук.
Но нека погледнам как стоят нещата за нещо по-често използвано от водопроводчика. Билетът на градския транспорт в Белгия варира между 1, 7 и 3 евро на територията на цялата страна. Да направим сравнение между най-скъпият – 3 евро и нашия столичен от лев и шеесе. С 1600 евро минимална заплата в Белгия, биха могли да се закупят 533 билетчета. С една минимална заплата в България, могат да се закупят 350 билетчета. Обаче, забележи, че автобусите в Белгия не се чакат понякога по половин час през зимата, че няма място да мръднеш в градския транспорт, докато там си седиш и са редовни, и нови и не смърдят на гнус, защото освен, че са нови, и ги почистват, а и шофьорите им не бачкат почти без пари. Ще спомена също, че горивата у нас са с около 14 процента по-ниски от тези в Белгия. Относно рестораните и кръчмите, нещо което виждам, че те вълнува. Не се безпокой, ако отидеш в Белгия, ще можеш също да ядеш дюнер. Превеждам „в Испания цената на дюнера е около 3, 5 евро, в Германия – 1 евро, в Словения – 3, 15 евро, в Полша – 2, 5 евро, в Турция – 90 цента, във Франция – 3, 8 дюнер с картофки, 4, 5 - безалкохолно, 4, 5 евро чинията. Влизам сега в някаквъв бг сайт за дюнери ала... дин и гледам – 2 дюнера с 2 две безалкохолни и без картофките – ПРОМОЦИЯ – само за 12, 99. И, мираж – 6, 59 лева е порцията, което ще рече, че е по-евтин от френския дюнер с няма и 30 процента. Обаче, във Франция, минималното месечното възнаграждение е 1 521, 22 евро, докато в нашата таковина е около 280 евро. Което прави над 5, 4 пъти в тяхна полза, а не 0, 3. Колкото до кифтетата на по 80 стинки, там е забранено да се продава такова месо, но ако идеш у техну, винаги можеш да си размразяваш готови стекове от кайма – 20 на по 80 грама струват 10евро76 (на днешна дата в Карфур във Франция) – грубо 21 лева, където ще ти се получат точно 20 кифтета и кибапчитъ за по левче. Сравнения повече няма ти давам, че ми отиде вечерта да се занимавам с глупаци (съжалявам, но трябва да си изключително тъпа ганка, за да не си зацепила, че страната ни е превзета от малоумници с връзки, а хората масово живеят в нищета). В МИЗЕРИЯ, МОМИЧЕ! Минималната пенсия, джанъм, е 95 евро, за какви ГМО говориш въобще?

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: dc0b6f79ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   До 19

Всичко ок, ама говорим за ресторанти, не за кръчми и определено НЕ за долнопробни дюнерджийници!!!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: cf5c8045aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   н. 20, н. 21
Първо не съм жена, не знам как го реши, н. 21.
Така представени от вас нещата са изключително манипулативни, имайте предвид, че повечето хора тук в бг имаме някакъв стаж навън и тия работи не вървят. Изглежда сте не особено успешни емигранти и по този начин се опитвате да се самоубеждавате колко хубаво сте направили.
Така по темата, първо за храната в ЕС. Имам кратък престой в Германия от преди 10-тина години. Храната там е ОТВРАТИТЕЛНА, не го мисля само аз това. Зеленчуците и плодовете са пластмасови, месото и саламите са отврат, хляба е сладникав. Качествените продукти са 3-4 пъти по-скъпи. А заради хормоните отдавана се говори за проблемите със затлъстяването на младежите в целия ЕС и САЩ.
Второ, сравнението с минималните заплати не е много удачно, защото много малко хора тук работят за МРЗ. Голяма част дори от тези официално осигурявани на минималната всъщност взимат още пари под масата. Дали е правилно, законно и приемливо, в случая няма голямо значение, защото реално имат по-високи доходи. Ако погледнем средните заплати за страната са около 1000 лв в по-развитите области, за София мисля че беше около 1500 лв. Това означава, че сравнително кадърен млад мъж може да взима около 1200 лв извън София и около 1800-2000 в столицата.
Цените както казвате, макар че пропускате умишлено някои неща, са между 2 и 3 пъти по-високи от тук. Да погледнем заплатите- масовите заплати на нашите емигранти в ЕС са около 2-3 хил евро чисти. Което съпоставено с разликата в цените в бг нещата не са толкова категорични. Пропускате неща като цените на жилищата и наемите. В Германия в повечето градове двустайно жилище в нормален квартал (нямам предвид емигрантско гето пълно с араби и афганистанци) струва 800-1000 евро/месец, горе долу толкова е и вноската по ипотечния кредит. Пропускате също, че европейската образователна система е такава, че е почти невъзможно майка на дете под 10-12 годишна възраст да работи. Тогава издръжката на семейството се пада на мъжа, с посочената заплата от 2-3 хил евро и наеми в този диапазон, просто става доста сложно. Другото цените на алкохола -ако искаш да се напиеш като човек дори и с алкохол от кварталния магазин ще ти излезе доста солено. Не случайно младежите от Западна Европа идват на алкохолен туризъм у нас и надутите цени в курортите ни им изглеждат смешни в сравнение тамошните такива.
Другото, хайде да обясните защо никой не е виждал богат емигрант-работник? Защо емигрантите ни масово идват тук да си оправят зъбите и да се лекуват? Защо хора изкъртили се от работа за години се връщат с по 50-60 хил лв спестявания, поне тук във форума има много такива теми?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 2d37581a3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Ам, човек, звучиш като момиченце. Не ти говоря само от нетя неща, но не сравнявам това, което е било преди 10 години и това, което е сега. Нещата не са се променили определено и там към по-добро, но именно желаех да избегна подобна офазива. Само дето ти пропускаш един факт, че доматите и краставиците преди 10 години не миришеха на пластмаса и тук. Останал си си със сравнението от детските си мечти, съжалявам да ти го кажа. Сега едно кило розови домати, които по нищо не се приближават до тези, отпреди 10 години, това лято беше между 4 и 6 лева, колкото кило свинско. И пак на вкус не бяха същите като преди. Ти за София можеш да мислиш, но мисълта ти не носи полза никому, поне по това, което показваш тук. Не се притеснявай за мен, аз се върнах с големи надежди, там съм работила 1 година като чистачка и 5 като инженер, всичко мога да върша и всякак се справям, но не това е проблемът, който плиткият ти мозък не съумява да осмисли.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d3cbf44be6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   24 посмали малко!
Отвратителната храна в Германия я ядът 83 милиона германци. Това че обичат сладникъв хляб и салам с различни от нашите подправки не прави храната им некачествена.

"много малко хора тук работят за МРЗ" информацията от Министерство на финансите е 1 494 883 българи са осигурявани на МРЗ, колко от тях да вземат пари под масата? Моля, моля, значи има реални европейци които вземат техните МРЗ, а няма българи на МРЗ така ли?

А най нагло е да сравняваш 1000-1200лв бруто с "2-3 хил евро чисти"

Казваш 800-1000 евро/месец отииват за сносна кварира в Германия, а ако българин на 1000 бруто или 775лв чисти си наеме сносна квартира в България колко от заплатата му ще отиде?

Моля да обясниш разликите в образователната сиситема, че аз примерно не ги знам. За мен германките не работят защото не им е спешно/нужно, едно семейство спокойно оцелява с заплатата на бащата затова майките не бързат да работят до 12г възраст на детето.

"хайде да обясните защо никой не е виждал богат емигрант-работник?" Защото е работник. Никой никъде не твърди, че обикновен работник забогатява, твърдението е че обикновен работник в Европа може да изхранва семейството си нормално, да плаща квартира, да ги храни, облича и да ги води на почивки. Докато българския работник взема заплата почти равна на наема на сносна квартира от 650лв примерно.

Алкохолните ти мечти въобще няма да коментирам.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: cf5c8045aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   н.26 мисля, че добре поясних, че става въпрос за нетни заплати. Скачайте ми колкото искате, обаче изнасяте нещата много манипулативно. Отделно при изнесените от теб данни, щом 1.5 мил. българи работят за мрз, тогава останалите трябва да работят за 2-3 хил лв, за да се получат обявените средни заплати пак от НСИ. Въобще, ако сте некадърни и смотани си е ваш проблем, че не можете да се реализирате, същото се отнася и за запада.
н. 26 отново към теб, като не знаеш за какво става въпрос, какво си тръгнал да обясняваш тогава? Например детските градини са до 14 часа, обяда на децата се приготвя от родителите им. Началните училища също са по тази схема. Лично баба ви Меркел говореше за промени в образователната система, за да могат повече жени да работят.
Изобщо коментиращите тук имате ли представа от нещата, които коментирате или си тикате вашите измислени представи?

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: cf5c8045aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   н.25 относно храната нещата не са се променили, много българи живеещи в Германия ще ти го потвърдят. И аз имам един въпрос към тебе, имаш ли поне 20 години?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bb1840504f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   От 20 до 24

В коментар 19 се питаха четери неща:
Какви са цените в Европа? - Това е практически невъзможен за отговаряне въпрос, защото в Европа има доста държави и милиони стоки и услуги.
Колко са наемите в ще Виена? - Не зная.
Колко взима водопроводчик, за да отпуши канала - В Копенхаген идва, отпушва и 400 датски крони (малко над 100 лева) за 3 минути работа. Номводопроводчиците са високоплатени, дори спря о местните заплати.
Колко струва вечеря в ресторант ? - Повечето хора дават по 180 лева за ресторант. Сега, има и 6-7 места, където може и 1500 лева да удариш, но това са изключения.

Ще отговоря на въпроса за цените на жилищата, но в Копенхаген. Говоря за изцяло собствени жилище, а не кооперативно притежание. Цените за кв/м варират от 8500 крони (2215 лева), но това е кажи речи най-евтиното място, което никой не иска, защото е апартамент на 120 години, до 66000 крони (17200 лева), но това е ако искаш да живееш в историческия център. Средно, апартаментите сапо 27500 кр, което е около 7100 лева. И преди да кажеш “Ахаааа, виж колко е зле”, искам само да добавя - 1.1% фиксирана лихва, завишен праг на минималната сума необлагаема от такси сума (излиза, че макр че изплащаш жилище, в края на месец, ще тиностанат повече пари, отколкото ако плащаше наем), както и редица помощи, ако останеш без работа. Най-лошият ваирнт е, че ще се наложи, да продадеш апартамент и ще си възстановил голям част от платената сума. И както се покачват заплатите, след 10 години, вниските ше са ти смешни.

Така - отговорих на всичките въпроси, зададени от н.19 по-най-добрият начин, по който можах. Обвиненията то за манипулация от моя страна са безпочвени.


ПП - Номер 21 няма никакви индикации за пола ти. Откъде да знае мъж ли си или жена? Тъй като жените са повече, по-вероятно е да си жена, отколкото мъж, следователно е разумнито нещо, да се обърне към теб, като жена.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bb1840504f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   И квалифицирания труд в Дания винаги е по-високо заплатен!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d3cbf44be6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   №27 цитат "Например детските градини са до 14 часа"
Истината: двамата родители трябва да докажат заетост над 50%, за да получат целодневно място в градина за детето си. Ако работи само единия родител тогава трябва да вземат детето в 14ч.
№27 и за нетни 1000лв да говориш пак ако платиш наем на сносна квартира с остатъка едвам ще оцеляваш, камо ли да издържаш семейство.
Колкото до данните на МФ има 1,5 милиона на МРЗ и 200 000 българи на заплата от 9 000 до 12 000лв. затова средната ти идва висока. Не мога да приема че всички българи, които не получават над 9000лв са некъдърни или смотани,щом като тук не могат да оцеляват със заплатата си а отивайки в Европа им плащат достатъчно че да издържат семейства значи проиблема не е в тях а в бг работодателите.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bb1840504f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   А и колкото за "лечението", не си мисли, че е ограничено само до "емигранти", защити половин Скандинавия си прави зъбите в Полша и Латвия. Излиза им по-евтино да хванат самолета, да си наематт хотел и да платят на специалист датски зъболекар в Полша, а след седмица, д го направят пак. Аз лично съм препоръчва на познати, да отидат в София, защото за 400 лева билети, 150 лева за нощувка и 1800 лева за маниоулации, ще спестят едно 3000-4000 кинта.
И това е, кажи речи единствения проблем, който е по-лош от всичко останало в България.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: cf5c8045aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Н.31, значи ако не взимаш 9000 лв заплата, непременно си на МРЗ?
Е все пак се напънахте и дадохте някакви реални цени на посочените от мен неща, които далеееече не са 100% с българските. За ипотечните кредити дори и с 1% лихва на 5-600 хил евро пак се получава стабилна сума, а целия кредит ще го изплащаш до пенсия, но пропускаш факта, че ако си в бг може да имаш наследствено жилище и да не плащаш 1 ст наем. За Дания специално, страната с едни от най-високите данъци в Европа, със високи цени, с гаден климат (лятото може да се случи в работен ден) и др. Не искам да споря, има една друга тема в раздела, казва се "Каква заплата взимате", може да я погледнете и тогава елате ми спорете кой какво взима тук в БГ. Едва ли всички лъжат в нея. Също в другите раздели масово хората си пишат какви заплати взимат и по 2-3 хил лв за София вече са нормални.
н.29/30 обясни какво е нужно, за да стигнеш до квалифициран труд в Дания? Трябва да си добър специалист от България или да си завършил образование в добър западен университет. С диплома от Нов български и никакъв опит, едва ли ще те посрещнат на червеното килимче.
Каквото и да се опитвате да докажете тук, факт е, че заплатите в бг се вдигната в последните години. Много хора си позволяват неща, които преди бяха достъпни за малцина.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c3af8e40ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   От автора :

Темата стана поредната България срещу Чужбина.

Обсъждаме нещо конкретно, а то е нископлатения квалифициран труд и не оценяването на такива кадри от компаниите.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: d3cbf44be6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Авторе не разбра ли че ти правиш голяма грешка да сравняваш заплащането с малко по ниско квалифицирания труд. Искаш заради това че имаш висше образование да ти плащат 10 пъти повече от на онзи със средно, но не вдяваш че той може да е вложил онези 5 години, които ти си вложил във висше, в заучаване на специалност и да е станал търсен специалист.
Плюс това знанията по специалността на онзи със средно лесно се доказват в европа, тоест за половин час доказва дали е добър заварчик, докато българското висше не е сред уважаваните и търсените навън, там си имат достатъчно висшисти от техните. Тоест той има много повече варианти къде да иде да заваря, а завършилия висше в бг няма толкова варианти да работи по специалността си. Затова на бг работодателя се налага да се опитва да задържи средниста специалист с добро заплащане.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: f0ed8f0344
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

38.   Учила съм в чужбина, но не съм работила там, така че няма да коментирам как е там, защото нямам личен опит, но за България авторът е напълно прав.
Не е нормално една продавачка в мола да взима колкото млад специалист в БАН, колкото учител или колкото току що завършил лекар. Ще ме извиняват продавачките, но по никакъв начин трудът им не е по-отговорен от труда на един лекар или от труда на един учител. И после защо образованието и медицината ни са на такова ниво!
Понякога чак ме е яд, че бях от "глупаците", които учиха толкова много. И сега взимам колкото една продавачка, въпреки всичките дипломи, езици, стрес и отговорности.
Ама хайде, да кажем аз сама съм си виновна, че на интервютата за работа се спичам и не знам как да преговарям за по-добро заплащане, но проблемът е масов!
Просто в България още си я караме като при соца, когато продавачките в ЦУМ, сервитьорите и т. н. бяха на по-голяма почит от учените. Тъй де, ако познаваш някоя продавачка в ЦУМ или Детмаг, може и да се уредиш с дефицитна стока, която е предназначена за износ и съответно е с по-добро качество. А ако познаваш някой известен учен... ми нищо! Нито с мебели ще те уреди без да чакаш, нито с кола... нямаш полза. За това на почит бяха продавачките. Лошото е, обаче че и 30 години по-късно пак е същото. Ама то и предвид каква икономика имаме... производство? високи технологии? развита медицина? Нееее! Ние си имаме молове, кол центриве и т. н. и съответно не ни трябват образовани хора, защото в мол или в кол център можеш да работиш и без висше.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 2cf5531ae4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Не парче хартия прави квалификацията, а уменията. Умението да вършиш нещо добре и да го продадеш добре. Това е. Ако нямаш едно от двете - развивай го.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker