За престъплението да работиш допълнително - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

За престъплението да работиш допълнително
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 1881 пъти
Имам редовен трудов договор и се осигурявам на реалната заплата. Парите естествено не стигат до никъде... Обажда ми се един "бизнесмен" понякога да свършим това-онова. Слагам го в кавички, защото обикновено я кара "по ръба на фалита". Работа, за която му трябва помощ, се появява епизодично. Съответно и желаещите да се включат "не се прескачат", та ми се обажда при нужда. Предвид, че си имам основна работа, не му търся договори и осигуровки. До колкото знам, законно могат да се наемат работници за свършване на конкретна работа. Трябва ли сутринта преди започване на работа работника да получи някаква заповед (за назначаване)?
Тия дни ми се случи следната къде нелепа, къде смешна ситуация (макар че в момента хич не ми беше весело):
За да свърша нещо ми трябваше дълъг арматурен прът. През улицата отсреща има строеж. Помолих работници да ми дадат един за малко. Няма проблем (срещу изпросен галон бира :) ). Връщам пръта барабар с бирата. Обръщам се да си тръгна и зад мен на пътя спряла полицейска кола. Изскочилият едър униформен почти изкрещява всички (които вижда) да си дадат личните карти. Почти спокойно минавам покрай него като си мисля, че не става дума и за мен. В този момент полицаят рязко извърта глава и сочейки ме с пръст изткрещява: "и ти! " На репликата ми, че не работя на въпросния обект реагира още по-остро. Казах му, че не е в мен и трябва да отида да си я взема. Нямаше други претенции и си отидох. "Забравих" да се върна. Изобщо не съм убеден, че щеше да ми се размине без сериозни неприятности ако го бях направил.
Раздвоен съм дълбоко в себе си. Съгласен съм, че сивата икономика не е добра за държавата ни. От друга страна - още по-малко намирам за добре това, че със заплатата си (около средната за страната) я карам по ръба на мизерията. В крайна сметка ако реша да поправя последното с допълнителна работа, рискувам да си навлека сериозни неприятности. Да изисквам от дребен работодател да изпълнява буквата в закона, за да си получи бюрократичната машина някакви стотинки приход, е направо несериозно. Алтернативата е да не работя извънредно и да си мизерствам на спокойствие. Човекът с фирмичката вероятно ще фалира и ще я закрие (поне да не плаща за съществуването й). В следствие на това държавата ще загуби не по-малко ма карай...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 месеца
hash: 98701d1c5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не ти разбирам точно въпроса или ти не можеш да го зададеш. Но до колкото разбрах.
Работиш някъква работа на 8 часа на ден и искаш да работиш на друга при друг работодател за по 5 часа седмично примерно, нямаш против при втория да нямаш осигуровки, какъв ти е проблема? Страх те е някой ден икономическа да не те хванат, че работиш на черно ли?
Казуса ти се решава лесно с подписване на договор за изработка по ЗЗД и в случая ти сам си плащаш данък на държавата за получените през годината пари от договори за изработка, чрез подаване на данъчна декларация. Не е нужно да имаш фирма за да свършиш дадена работа, просто подписвате договор за изработка със онзи, който иска да те наеме и в началото на следващата година подаваш данъчна декларация че си получил с труда си 500лв по еди си кой договор и искаш да платиш данъка за тези пари.
По принцип грешката да ходиш на строителен обект без да си работник там си е твоя и онзи дето е трябвало да му свършиш работа с арматурен прът няма вина в казуса ти. Вина също има и отговорника за строителния обект, че е допуснал в обекта да влезе човек, който не е работник там.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d55a809883
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   ...Тука един ми се обажда, отивам, без документи, взимам арматура, черпя с бира, искат ми лична карта, "забравям да се върна"...
Пич, тея работи само в България и в Източна Европа се виждат. Заради това сме и на т'ва дередже и ако не обърнем нещата никога няма да се оправим.
В Англия дори и за най-нискоквалифицираната работа ти искат една камара документи, застраховки и подобни. Подписваш договор, имаш обучение буквално като за бавноразвиващи се и започваш. Аз в момента си търся и втора работа за през уикенда и пак ще подписвам договори.
Трябва да се занимаваш с една камара документи, но после ти е мирна главицата и не се вкарваш във филми.
България с тези леки шефчета тип селски ТКЗС-ари скоро няма да се оправи.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 4e1059fd8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   В ЕС-то е така. Една камара закони и правила, които АБСОЛЮТНО НИКОЙ не е в състояние да спазва изцяло. И в Германия не се спазва всичко, а за страни като България да не говорим. Всичко щеше да фалира, ако трябваше да изпълнява всяка точка от наредби и закони.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 64e5cfca00
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря ви за включването!
Добре, няма да работя повече допълнително. Ще си почивам през трите ми (от всеки четири) свободни дни. Ще си мизерствам със заплатата от законната ми работа по източно европейски и ще си мърморя по нашенски, че (я съсипаха тази държава). За бунтове, стачки и протести изобщо не си помислям. Ако не изкарат танковете, просто ще се намерят някои да яхнат събитията и да се облагодетелстват дебело лично, а долу крещящите ще им бъде доставена възможността да го духат.
Ще ви попитам по друг начин - наистина ли смятате, че така ще се оправим (като не работим повече)? Моля не ми казвайте, че е много просто да накараш работодател да ти направи договор!!!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 7d4bbfda6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Първо, въобще не става ясно какъв точно е проблемът? Искаш да одобрим, че работиш без договор и ясна регламентация на труда ти и заплащането му?
Не знам какви квалификации имаш, но, повярвай ми, в България има много начини да си заработиш пари с честен труд, просто те са за изключително умните хора. За хора с базови умения е доста трудно.
Огледай се, може и да се намери някакъв друг вариант.
Казвам го като човек, който е преминал през много неща, вкл. на 18 г. единствените пари вкъщи да са били едни забравени стотинки в чекмедже...

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: a53e64bd08
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Завършил съм техникум по електроника преди 35 години. Основната ми работа е ръководител движение в железницата. Държавата си взима достатъчно (поне според мен) от реалните ми доходи. Да ви осведомя, че от едни "нейни хора" не взима примерно за здравно осигуряване.
Та си позволявам за си доработвам като електромонтажник. Общо взето - мръсна и не особено привлекателна работа.
От кога работя... Преди мнооого години като завърших 6-ти клас през ваканцията започнах работа в местното ТКЗС. Следващите ваканции - в строителството. През какво да съм минал... Без пари почти не съм оставал, но винаги съм работел допълнително. Явно дошло е време, когато нямаме право и да работим повече.
Добре, нека си работят "много умните" и да оправят държавата. Ние неумните ще си мизерстваме недавайки си много зор.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: eb074a243f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Можеш да сключиш гражданско договор с фирмата, за която казваш, че ти е допълнителна работа и да сключиш с нея втори трудов договор. Ако на първата ти работа имаш трудов договор и те осигуряват на 8 часа, този трудов договор ти се води основен, то имаш право да сключиш втори трудов договор, на който те осигуряват до още 4 часа., т. е, можеш да имаш няколко трудови договора, при които общо на ден да работиш до 12 часа и да осигуряват максимума на 12 часа. При гражданските договори няма ограничение за работното време. Но при трудовия и гражданския договор, както работодателя е задължен да внася осигуровки в НАП, така и работника е длъжен.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 563f56095e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Проблема не е в допълнителната работа, а че работиш за някой при който нямаш нито трудов договор, нито нищо.
В развитите държави се работи много, да. Но всичко или почти всичко е регламентирано. Просто гледай да не работиш на черно, или ако работиш извънреден труд да ти дават повече пари. Така е в нормалните държави.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: dafbc13076
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Виж пич, продължавай си по този начин. Тук нивото във форума е много зле, или са някакви озлобени некадърници, на които всички са им криви по ред на номерата- държава, фирми, космоса и др. или са някакви супер начетени, но не излезли от офисчето/училището си книжни мишки. Така че безсмислено е да чакаш някакви точни коментари.
Много точно ти го е казал един коментар- така са направени законите, че ако спазваш всичко ще фалираш още преди да си започнал. Но това човек, който никога не се е занимавал с бизнес, било дори такъв на сергия, няма как да го знае.
Важното е да знаеш, че ако те хванат ще имаш проблеми и работодателя ти също. Между другото 90% от работещите в техническата сфера също непрекъснато търсят някаква работа на частно. Има някакъв вариант с граждански договор, ама не съм сигурен до колко е приложим в твоя случай.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 1160f8d048
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Между другото 90% от работещите в техническата сфера също непрекъснато търсят някаква работа на частно. "

Аз си мислех, че 90% от работещите са вече на частно...

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: dafbc13076
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   н.10 работа на частно е когато отиваш да свършиш някаква странична работа в свободното си време за някакви допълнителни пари, това при положение че имаш постоянна работа. В случая няма нищо общо дали работиш в частна фирма или държавна служба. Като пораснеш ще ги разбереш тези неща.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 34d85f6851
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Какъв ти е проблемът? Искаш допълнителна осигуровка ли? Ако я искаш, работодателят ще ти я удържи от надницата и при работа от дъжд на вятър едва ли ще е особено смислено. Или се вманиачаваш ей така за принципа? Единственото, за което може да е от значение договора е, ако стане злополука да я броят за трудова. Но тоя работодател едва ли има интерес от това. Така че си карай така или му искай повече пари със заплаха, че иначе ще настояваш за договор. Иначе има еднодневни договори, но не знам дали не бяха само за селскостопански дейности.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 1160f8d048
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   До 11

"Значение на думата частен
частна, частно, мн. частни, прил.
1. Който не е държавна собственост, а принадлежи на отделно лице или на група лица. Частен университет.
2. Който не е типичен, а характерен за част от нещо. Частен случай.
3. Който се отнася до отделно лице; интимен. Частен живот.
4. Който се извършва от отделно лице без отношение към колектив или обществени среди. Частна практика.
5. Който не участва в колектив. Частен производител. "

Надявам се, че когато порасна, ще обновят тълковния речник. Съжалявам, но попринцип избягвам, да се уча от "улицата"!
Ще помоля, следващия път да ми обясниш, без "забавен и остроумен" пасивно-агресивен придатък накрая.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: dafbc13076
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   н. 10/13 какво точно се опитваш да докажеш тук? Ти се включваш в разговор по определена тема с тотално неадекватен коментар, след това се оплакваш, че съм ти отговорил с "пасивно-агресивен придатък накрая".
Работа "на частно" е широко разпространен жаргон и ти обясних вече какво означава. Има една приказка точно за твоя случай - "Чест прави на тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат". Приеми го като съвет.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 1160f8d048
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До 15

Не съм в среда, в която "жаргоните" са нещо, което се ползва често.
Всичко щеше да е добре, ако ми беше обяснил и ми беше пожелал лек ден, но не! Ти трябваш да завършваш с "когато пораснеш", което е една груба, долна, безчовечна и напълно непровокирана нападка. Кое е адкетватното в избраните от теб действия? Кой са мотивите, да нараниша тама, едно друго човешко същество? Не знам!

Аз просто бях объркан! Извинявам се, че не изразих по-ясно емоциите си, но за момент си помислих, че ограничените ми познания върху българската икономика (другата ми грешка е, че диретно приех за факт, че се работи в България, без да е изрично опоменато, където и да е... съжалявам. Напълно сериозно ти казвам, че се чувствам много зле за това - честно!!! ) са изключитело грешни и объркани.

А аз доказах, че думата официално няма придаденото от теб значение (не отричам, нито потврждавам дали е така в "широка" ѝ употреба", защото просот не съм запознат), следователно никой не е длъжен, да знае или да разбира и нямаш извинение да ападаш човек човек, че не е бил запознат с това, как "говорят" някъде.

Колкото до "съвета ти" - съжалвам, но когато съм изненадан и "незапознат" ще искам, да науча повече, а няма да си мълча и да го оставя, да ми се изплъзне! 10 години ме беше страх, да попитам, каквото и да е, защото в Бългрия всеки биваше нападан от всички, когато зададеше въпрос, даже и другите да не знаеха. Добре, че баща ми имаше хубава работа за чужда компания и се пораздвижих малко, че сигурно днес, щеше да ме е срам, да попитам за цената на нещо в магазина, ако не можех да видя цената.

Лек ден! А аз ще те осъветвам, да бъдеш по-умерен в изказа си! Все пак, говориш с хора!

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e631a6a575
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До тези дето ми казват: "искаш допълнителен договор... ". Някога случвало ли ви се е това? Единственото, което мога, е да не работя при него! И не само при него. Работил съм и за други по същия начин. Не знам как си представяте това заставяне да ти направи какъвто и да е договор. Ще се повторя: единственото, което имаш право, е да не работиш за въпросния работодател.
Има и друго: след толкова време все съм изкарал за една глоба. А тя я се случи, я - не. Относно риска - той си е за моя сметка, но без него няма напредък!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker