Някой може ли да ми обясни каква е разликата между графичен и уеб дизайнер - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121134)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Някой може ли да ми обясни каква е разликата между графичен и уеб дизайнер
преди: 4 години, 6 месеца, прочетена 2078 пъти
В нета търсих информация по въпроса, но ми стана още по-объркано. Някой може ли да ми обясни с прости думи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: 8327906bed
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Уеб дизайнерът прави дизайн на уеб сайтове.
Графичният дизайнер прави дизайн на печатни материали (например визитки, листовки, брошури, билбордове...), но би могъл да прави и дизайн на изображения, използвани в интернет (например рекламни банери в гугъл, изображения във фейсбук и т.н.).
При уеб дизайна се изисква да се мисли за потребителското изживяване, как да преведеш потребителя до определена цел (например лесно и удобно да закупи даден продукт; да изпрати запитване и т.н).
При графичния дизайн се мисли главно за композицията; как да привлечеш потребителя, как да се заинтригува от продукта и т.н.
Двете неща са изключително свързани, но си имат специфики. Задължително на първо място трябва да бъдеш графичен дизайнер, т.е да разбираш от композиция, цветове и т.н., за да бъдеш и уеб дизайнер (като тук е добре знанията да се допълнят с потребителско поведение и т.н.)

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 4683ba289c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Най простия начин по който мога да обясня е: графичния прави дизайна на хартиените/печатните издания, а уеб прави дизайн за видеа.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9ccbf3700b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Разликата е малка. Графичен дизайнер е човек, който се занимава със създаването на реални растерни или векторни изображения - реклами, флаери, логота на фирми и т.н
Уеб дизайнера създава и прави дизайна на сайтове
За да си графичен дизайнер ти трябват основните Photoshop и CorelDraw,
за да си уеб дизайнер ти трябват същите програми, само че още. Тоест, по-трудно се става уеб дизайнер, трябва да знаеш още програми HTML.
Тоест Уеб дизайнера може да стане когато иска графичен дизайнер, докато графичният дизайнер трябва да научи още неща, за да стане уеб дизайнер

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 717feded66
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Уеб дизайнерът прави дизайн на уеб сайтове и/или дизайн на съпътстващите ги материали като например онлайн реклами.

Графичният дизайнер прави дизайн на лога, реклами в конвенционалните медии (вестници, списания, билбордове), дизайн на корици и тн.

Объркването може би идва от това, че в някои фирми на уеб дизайнерът му се налага да разбира и малко от програмиране (аз така станах програмист - бях си дизайнер, но ме караха да уча JavaScript и видях, че го разбирам и ми хареса). Графичният дизайнер пък често просто оформя страниците на някое списание. Впрочем, докато бях уеб дизайнер имаше случаи и да правим лога и цялостен фирмен имидж на клиенти, въпреки че фирмата беше насочена изцяло към уеб. Така че нещата наистина са размити.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b311171559
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Термините, за съжаление имат доста всеобхавтно решение, така че е най-елементарното, което мога да ти кажа е, че:

Уеб дизайнер е графичен дизайнер, който се се занимава с дизайна на уеб приложения и/или страници.

Но това е само върха на айсберга.

Графичният дизайн има за цел, да направи нещо по-лесно за позлване/асимилиране. Ето ти един елементарен пример - Стигаш до кръстовище, но край крастовището има дърво, а някой е залепил лист хартия, който е изписан с дребен шрифт и ти цитира местния закон за движение по пътищата, какви са наказанията за неспазването му и това, че трябва да спреш на това кръстовище, защото нямаш предимство.
Но графичният дизайнер би ти казал:
- Сложи нависоко един ярко червен знак, на който с бели букви пише STOP, така че и 3 годишен да го види и да може да го разпознае, но нека формата му да е на осмоъгълник (окатгон), че да се разпознава дори и ако е покрит със сняг.
И работи от почти 100 години в цели свят.

Графичен дизайнер е човек, който се занимава с това, как изглеждат нещата, в опит да предаде някаква информация, като се ползват типография - шрифтове, как е разпределен даден текст, къде се намира и прочие, илюстрации (може да е всичко от елементарни знаци, от рода на , -, /, *, който се виждат на всеки калкулатор, през някакви рамки, които са специфични за списания - примерно списанието Time e извесно с иконичната му чарвена рамка и червен или бял шрифт използван за логото, а като заговорихме за иконично - иконите на компютъра и телефона ти, също са нещо, което се води илюстрация, а накрая стигаме и до фотографията, която също е част от графичния дизайн, като там се разбира, как позлваме дадени снимки, за да предадем информацията, която искаме.
Графичният дизайн се прилага във всетници, списания, уе сайтове, рекламата, карти, пътни знаци, опаковки, таблата на автомобили, готварски печки, игрови конзоли, операционни системи и прочие.

Уеб дизайнерът е човек, който ползва принципите на графичния дизайн, за да създава дизайна на уеб приложения - (уеб приложение е приложение, което върви на уеб страница - примерно YouTube.com е страницата, която ти дава достъп до приложението YouTube).

Цялото объркване след това идва от факта, че в различни организации, нещата се правят различен начин.
Уеб разработчикът е програмист, имащ за цел, да приложи този дизайн на практика, като създаде въпросната уеб страница, ползвайки различни технологии (HTML, CSS и JavaScript).
Уеб дизйанерът може да е и уебразработчик. Тоест - той сам решава, как ще излгежа сайта му, само прави сайта си, да изглецда така и затова често, термините уеб дизайнер и уеб разработчик се ползват за една и съща позиция, макар не винаги да е така.
Днес, имаме абривиацията UX/UI, която означава User Experience/User Interface, за да опишем дизайнеърт отговорн за това, как потребителя ще се почувства, като ползва апликацията и как ще взаимодейства с нея.

Цялото объркване идва от факта, че много често хората ползват тези термини, като едно и също.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 068c7ce100
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Завършил съм графичен дизайн в НХГ Сливен. Специалноста също така я наричахме и плакат или рекламна графика.
Правиш плакати и композиции за филми, мукални изпълнители-групи, логота на фирми, дизайни на различни неща, рекламни брушури, албуми, дизайн на опаковки на различен тип продукти, примерно кутии на крушки, етикети на вина и други подобни неща. Измисляхме си и авторски шрифтове. Можеш да работиш на компютър използвайки програми като Фотошоп и Корел, или да работиш на ръка.
Уеб дизайна е повече обвързан с изработването на сайтовете. Измислянето на банери, дизайн и изглед на самият сайт. Имахме и такива часове- Компютърна графика. Там естествено се насочваш повече към компютрите.
Но общо взето едното не изключва другото. Повечето уеб дизайнери са и графични дизайнери. Повечето ми съученици и колеги се насочиха и към уеб дизайна като част от работата си.
За мен добрият уеб дизайнер трябва да бъде и добър графичен дизайнер, да има все пак някаква представа от рисуване, познаване на самата материя и тн.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 53559386ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Колебаеш се за работа ли? По-хубаво започни като охрана и чети и учи някакви езици през това време, защото това изобщо не е сериозна професия. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker