Защо след бакалавъра кариерното развитие е трудно? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо след бакалавъра кариерното развитие е трудно?
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 2808 пъти
Здравейте, от много време ме мъчи въпросът " Защо в голяма част от специалностите след като завършиш шансовете да си намериш работа са минимални? "
Моята история, тръгнах към университета с много положителни емоции и очаквания, дадоха ми много големи надежди, че ако уча ще се развия. Учих, знаех, не съм късана на изпит и накрая завърших.... оказа се че мога да работя за 500, но не чисто и то не само начално, но просто такива са заплатите в моя сектор. Реших да започна магистър и да се преориентирам, още в началото започнах да търся стажове и познайте...
Оказа се, че за да си намеря нормална работа по специалността а именно HR трябва английския да ми е като втори роден език.
Еми да ама не, защото за 4тири години в университета нямах време да до развивам английския си и просто останах на доста ниско ниво.
И какво става в крайна сметка шансовете ми не за работа, а за обикновен стаж са около 0.
Изискванията за стаж за 500лв на месец 8 ч 5 дни седмично са
Да имате висше
Да сте креативни и аналитични
Да имате перфектни умения за работа с MS OFFICE
Ако може и умения за разни други софтуери
Ако имате опит привилегия
Отлично ниво на английски писмено и говоримо
Втори западен за предпочитане
И за сравнение заплатата на една сервитьорка без опит и без английски за същото работно време е над 1000лв
Заплатата на продавач консултант 1000 и отгоре +бонуси
Заплата на чистачка от 700 до 1000лв
Еми извинете как да имам мотивация да се развивам като в собствената ми държава ме принуждават да съм англоезична и никой не дава шанс да покажа другите си умения.
За край ще кажа, че това не е моята история само, това е историята на много млади хора в България и накрая тези хора като научат така желания английски, по, знайте... ми нема да ти стоят тука за 500 600лв, също и за 1000 2000... ще хванат самолета и дим да ги няма.
Аз няма да замина, защото обичам страната си и я уважавам и ще стоя тук дори да трябва да гладувам ама колко хора мислят като мен... отговорът: Все по-малко.
Благодаря за вниманието!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: 3ab2f6f742
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Английският е световен език и всеки млад човек би трябвало да го знае и използва активно. Вместо да се самосъжаляваш, изкарай някой курс, може и онлайн, за да си повишиш квалификацията. В интернет има безброй начини да научиш език безплатно. А в училище обикновено се учи и втори език, така че би трябвало и ти да имаш основни познания по такъв.
Аз съм учила журналистика и съм карала дори неплатени стажове с месеци. Въпросът е да имаш нещо в CV-то на първо време, а после може вече да имаш претенции за заплата. Не мисли, че е много лесно и приятно да си сервитьорка, продавачка или чистачка. Не гледай само парите, а и условията на труд.
Иначе е голям проблем, че в България куцо, кьораво и сакато може да завърши университет. В нормалните държави само най-добрите получават шанса да следват в университет и после конкуренцията не е толкова голяма, колкото е в България. Не може всеки твори да е вишист и да очаква първата му работа да е над 1000 лева и да го третират като специалист.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 70a07af420
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "Аз няма да замина , защото обичам страната си и я уважавам и ще стоя тук дори да трябва да гладувам ама колко хора мислят като мен...отговорът: Все по-малко. "

Да, защото гладуващтите умират от глад и мизерия. Или се стягаш и придобиваш уменията, от които имаш нужда, или се обрчаш на скапана заплата. Обичай си родината, колкото искаш, но тая любов няма да те нахрани и облече, а като дойдат сметките, не можеш да им платиш в любовта си към страната.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: c2677c1641
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Както знаеш не си само ти, аз завърших пък една от най високо платените професии само че работата не е като ученето и накрая държавата ти взема огромна част от парите за обучения които самата тя постоянно добавя и документи и за мен остава многото далеч от дома и бъхтенето. Винаги има и други начини седях и го мислех и го измислих, но сега пък държавата не е кефи че нищо не и давам и се опитва да ме тормози, но когато спазваш правилата няма как да те пречупят. Не е важно колко печелиш а колко даваш за да ги печелиш тези пари и дали те удовлетворява. Съвет прави това което ти е хоби или си много заинтригувана и как да печелиш от това. С едно единствено нещо богата няма да станеш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: a1aa79b55b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Нали всички сме наясно, че темата е провокация?
Въпреки това, ще нахвърлям някои неща, пък дано прочете някое хлапе и се вземе в ръце овреме, че да не увисне както лирическия герой в темата.

Пазарът на труда е като всеки друг пазар - има някакви правила, но си се регулира сам на базата на търсене-предлагане.
Обяснявам - аз търся човек за отдел Човешки ресурси (това, което ти си учила), и за да не ми дойдат куцо, кьораво и сакато слагам разни изисквания тип английски, офис пакет и т.н., та на първо ниво да отсея поне най-големите неудачници. Естествено, може и наистина да си трябва английски и т.н., говорим ако не е необходим на практика. На мен хора, които 4 години в университета са се мърдосвали вместо да се развиват не ми трябват. Лошите навици си остават и след университета, за жалост.
Да, ти може да си много кадърна, амбициозна и т.н., но понеже родителите ти не са те издържали и е трябвало да работиш попадаш незаслужено в тази графа - на отпадналите още преди да са кандидатствали. Сори.

Животът е несправедлив, цивилизована джунгла в която по един или друг начин просперират най-добри, подготвени, кадърни, дисциплинирани към себе си и още сто неща. Някой уреден на някаква длъжност не е просперитет, да сме наясно.

И за да не се чувстваш толкова зле, ще ти споделя, че аз съм правоспособен юрист с издържан адвокатски изпит с английски и немски на работно ниво (разбирай сертификати С1). На 26 съм, в самото начало на кариерния си път и едва добутвам до хиляда на месец. Само дето не се жалвам по форумите, това е нещо, за което съм подготвен още от ученик, моят ''занаят'' се учи 5 (на практика 6) години в университета и още 5 след това, преди да започна да вадя пари от него. Това е...

Ти какво прави 4 години в специалност човешки ресурси, че не учи нещо паралелно? Съжалявам, била си глупава, че не си прогледнала в нещата навреме. Може да си била не толкова глупава, колкото мързелива - не знам, фактът е, че ти, като ''готов продукт'' на пазара на труда си ниска топка, причините за това не интересуват никой.

Харви.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: c3e5056562
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Молим! А ние ти благодарим за отделеното време, макар и да нямаше нужда!

Реално, душичка, щом парите са ти най-големият проблем, винаги можеш да станеш сервитьорка, продавачка в магазин или чистачка. Проблеми за това няма (надявам се) да имаш.

Няма как за HR да не се изисква английски, пиленце. Голяма част от компаниите, в които кандидатстваш, са интернационални. Сама разбираш, че общуването на английски е задължително.

И не можеш, просто не можеш да ме убедиш, че езика не си го научила, само защото си била заета да зубриш за изпити. Висшето образование в България е такава пародия, че освен ако не си учила медицина (която не си, тъй като там няма бакалавърски степени), няма как да си била заета за повече от два часа седмично по време на семестър и два часа дневно, по време на сесия. Най-вероятната причина е, че докато е трябвало да учиш език, си се плющяла като невидяла напред-назад.

Разбери, че с претенции нищо не се постига на този свят. Как мислиш, ако отидеш в споменатия от теб "запад" със смехотворен английски някой ще започне да ти плаща по 3-4 к евро месечно ли? Противно на всеобщото мнение, там не посрещат с червени килими, и парите не растат по дърветата. Повечето университетски възпитаници в Германия, след като завършат работят на заплати, които едва им стигат да си покрият разходите за WG-тата и за храна.

Последното нещо, което искам да ти кажа е, че срамна професия няма. Ерго - изобщо не разбирам защо споменаваш с пренебрежение изброените от теб професии, които взимат по-големи заплати от теб. Не разбира и защо смяташ, че да си сервитьор, примерно, е много лесно.

Успех, иначе. И учи езици.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 83fc9ff869
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Английският ти трябва за да проверяваш знанията на кандидатите по време на интервюто, т.е ти трябва да си по-добра от тях за да може да ги оцениш. А на тях им трябва за да четат спецификации на чужд език и да комуницират с международни клиенти. Заплащането може и да е малко, но това все пак е само стаж, т.е не носиш никаква отговорност и половината време ще пиеш кафе и ще се ровиш в нета. Основи собствена фирма и определяй ти правилата или пък стани продавачка за 1000 лв, изборът си е твой, но без поне един чужд език на много добре ниво винаги ще отпадаш от конкурсите. Ясно е, че няма как да ти е като роден, това е голямо преувеличение, но просто работодателите обичат да се правят на големи и преувеличават всичко. Ти просто трябва да имаш едно добро ниво, и също да преувеличиш способностите си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 79059f104a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За мен проблемът не е английския, а факта че е много трудно да те вземат тъй като си имат техни хора в предвид и на всичкото отгоре заплащането е смешно.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 2eb790a7c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Виж сега... сервитьорката, барманът и другите бачкатори взимат хиляда и кусур, ама тавана къде им е? Направо перчемите си опират в него.

Искаш ли да ти кажа колко взима HR директор в интернационална фирма?
Моята първа "истинска" работа беше точно за 500 лева, когато имах много приятели, които бачкаха "нек'ви" вървежни работи и си купуваха парцалки. Сега взимам хиляди и то в евро.

Имам позната, която започна на 390 лева като технически асистент, демек правеше кафета и копия на документи. В момента е COO на IT компания и взима стотици... на час.

Айде сега да поговрим за теб.
Първо - Англисйки не знаеш... и се оплакваш дори... еми извинявай, ама племенницата ми, която е на 9 говори английски на Б2 ниво - ПОНЕ!
Несериозно е човек да не знае английски, ако иска да се развива и работи в сериозна сфера като HR. Имала си цялото време на света да го "учиш".
Ти ако не си имала време да си "оправиш" английския за какво си имала време? За учене?! Ми извинявай, ама трябва да си глуповат индивид ако цялото ти време отива в учене, всеки ден, за да завършиш бакалавър. Това бих го постигнал ако чета материалите в колата, докато шофирам за изпитите....

Второ - пишеш супер отвратително... "по,знайте ...ми нема да ти стоят" ми нЕма да стоят, да. Слагаш разстояния при препинателните знаци, където не трябва да има... абе уникум.

Трето - тапията не е гаранция за абсолютно нищо.

Четвърто - стажът ти предлага нещо различно от пари.



Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 282563a0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ами обичай си родината и стой гладна тогава. Добре, че ми наляха акъл, прекъснах и избягах в чужбина от тая кочина.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: cd90c47388
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Ами, авторке, стой си тук и си гладувай, щом ти харесва. Казват, че гладът е лечебен. Сигурна съм, че ще спре да ти харесва, щом започнат да гладуват и децата ти. А животът не е само ядене, има и други екстри, които трябва да осигуриш.

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1f6c11c2f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Добре дошла в реалността на нашата мила родина! Всички родолюбци и прочие заклети патриоти ще ти обясняват колко добре е тук и как добре се живее и ще са в потрес защо хората бягат. Бягат именно, защото тук няма развитие.
Английският аз съм го научила от училище, а не от университета. Уча го от първи клас до 12, а в университета го имахме само две години. Основните ми знания са от училище и от това,което сама съм научила било от филми и песни. От доста години гледам филми и сериали без превод и много ми помага за езика. Можеш да се запишеш на курсове, или ако имаш познати да си общувате на този език.
Английският език за някои професии е задължителен, но за доста не е. Явявала съм се на интервюта, където знаят езика доста по-зле от мен, или направо си казват, че не знаят, но изискват да го знам. Английският се учи в училище и при желание, не от университета. Пък и трябва да ти се отдава.
И не робувай на втълпени патриотизми, домът е там, където е работата ти и където се чувстваш добре. Родолюбието е похвално, но разсъждавай реално какво можеш да работиш тук и за колко пари. Обмисли добре какъв живот ще водиш, какъв живот ще водят децата ти за в бъдеще. Нацията и родовата принадлежност не са всичко в този живот, нито трябва да се бием в гърдите,че сме българи и да живеем с едно голо родолюбие. Намери си своето място в живота , ако можеш тук.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9d65d562f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Има още да учиш. 99% от обявите за работа имат големи претенции и накрая вземат куцо и сакато. Другата голяма тайна е, че почти всички "знаят" английски и даже си вярват. А реално са Гола Вода. Така че бъди спокойна - ако кажеш, че владееш перфектно английски, най-вероятно ще го знаеш колкото останалите с перфектен английски. Не се подценявай. А изпитващият да знаеш пък как ще знае английски... PS: вероятно няма да те препитва.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 0499621183
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   И кое му е трудното?
Започваш в някоя голяма международна компания и след година-две си на 2000 лв.
После продължаваш шеметно нагоре.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7e792f8b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Кефи ме как представяш нещата като някаква изненада за теб. Учила 4 години нещо и тогава разбрала, че заплатите са ниски в тази сфера. Учила ЧР и тогава разбрала, че й трябва английски. Всички тези неща се проверяват предварително и така не се изненадваш. Само глупаците са вечно изненадани.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 14537b1519
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Не е справедливо, но е така. Магистър по право, миналата година започнах в София със заплата 600 лева нето. Няма какво да мрънкам, преди това работех за повечко пари в един магазин, но средата е друга, работата е по-натоварена, с хората не можем да говорим за нещо различно от това кой какво ще обядва.
Ами... всеки си прави сметка. Претегляш плюсове и минуси и действаш. Ако нямаше къде да живея в София, щях да започна като продавачка за 1000 лева, да.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 6654ae59a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Всичките ви коментари са изключително груби и както правилото повелява в този сайт, коментиращите се хващат за пробойните в историята - в твоя случай с английския и там удрят. Темата не ми се струва провокация, много хора в България работим за около 500 кинта и аз съм един от тях.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1463c34b4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   От авторката: Истината е, че исках просто да събера мнения от по възрастни хора, които имат повече опит. Да естествено учила съм английско, но като втори език и първият ми е немски като не мисля че съм мързелива защото в последните години ходих на практика, на курс по немски, за да си го затвърдя и естествено работих през почти почти цялото си обучение работих, да английския ми е на B1 като знам, че не е достатъчно това ниво и ще изкарам допълнителни курсове може би не един. Но говоря постоянно с млади хора, познати и приятели и непознати и постоянно чувам всичко включено в моята кратка история. Съжалявам, ако има грешки, но пиша под голяма емоция. Благодаря за мненията!!!

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 81a932a96b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Авторке, и след магистратурата кариерното развитие е трудно. Общо взето развитието като цяло е трудно за повечето хора, пък ако ще и по 2 бакалавърски и магистърски степени да имат.
Питай хора от различни сектори, поне 80% ще ти кажат, че в началото са били като в необрано лозе.
Аз лично веднага след завършването заминах за чужбина за да получавам повече пари. Но дори и там ми беше доста трудно.
Повечето ми приятели, които останаха в България, имаха един период от 3-4 години в голяма мизерия, дори на най-добрият ми приятел му пращах пари от чужбина.
Минаха години, всички се развихме и дали в чужбина, дали в България, получаваме добри пари.
В днешно време в БГ трябва да си пълен пенкилер-човек който разбира от всичко. Няма смисъл да се самосъжаляваш. Виж кои неща ти куцат.
Спомена за английския. Има много онлайн курсове и упражнения. След работа, отделяй по 30мин. всеки ден на този език. Ще видиш как след година ще си на много по-добро ниво. Така е с всичко.
Никой няма да те чака, ти самата трябва да си инициативна и да се развиваш. Не само заради парите, но и за личностното си развитие.
Успех ти пожелавам.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: a00b4b9fd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Аз пък английски никога ме съм учил и няма да уча. Само немски и испански. Карам камион в Испания, под 3200 € не съм взимал. Сега фирмата ще кара материали за реконструкцията на "Сантяго Бернабеу" и парите ще са повeче. Ако отидеш и не говориш не проговориш ли - en la calle. Като дойдох и се огледах на "Барахас" - дорева ми се. Ако не бях гадно упорито куче - да съм нахранил червеите вече. Сега ми казват различни хора, че по-хубаво от испанец го говоря. Важно ми е, че разбирам хората и те разбират мен. Никога няма да се върна, защото тук видях ЧОВЕЧНОСТ, а "вкъщи" щяха да ме подритват и да ме заплюват.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b8d4b8f1b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   HR, адвокати... една сервитьорка е по-полезна и е нормално да взима повече пари. То и проститутката е по-полезна. Учили сте, за да не работите. В момента в България няма работа за под 1000 лв. За работа говоря, не за клатене на... в офис.

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 3aa44376c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Директно на въпроса от заглавието.
1. Защото само завършвете, а не учите. Още по малко с интерес.
2.. Освен това, в една среда на капитализъм за малкия и среден бизнес изобщо не е важно колко знаеш, а колко можеш.
3. Българите страдаме от "работя по специалността " синдром, който е остатък от социализма
4. Иновативните фирми, които могат да ти дадат пари никога няма да си сложат такава плоска обява, с преки изисквания към кандидата. Те ще отсеят плявата по-малко по-оригинален начин. Авторе, набутваш се сред масата от клиширана псевдо-интелигентност. Там няма развитие, нито пари. Има уонабита и робия. Ако и ти си задръстен, може би там ти е мястото. Ако пък ли не- ориентирай се към по "цветните" обяви. Живеем в доста шарен свят...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9b97c978c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Ти обичаш страната си, но тая страна ще вземе някой чужденец с английски майчин език, а не теб- колкото и да я обичаш...

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 70a07af420
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   " За учене?! Ми извинявай, ама трябва да си глуповат индивид ако цялото ти време отива в учене, всеки ден, за да завършиш бакалавър. Това бих го постигнал ако чета материалите в колата, докато шофирам за изпитите...."

Супер! Браво на теб! Истински гений!

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 905e93552d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Здравей,

Аз съм HR

Проблема е следният и не е само при теб - много хора учат и 'учат' като накрая излизат със квалификация но нямат практика, защото са карали само теория. Това не важи само за HRM а за хора учещи / ичили всякакви специалности.

Хубаво само теория във университета, но теорията се мени със еволюцията. (Освен модулите които са целели да изградят идентичност и реконструират ценностната система и емпатията). HR не е същия какъвто е бил преди 10 години от към оперативна дейност обаче. Самата функция се променя особено сега във 21-ви век. Има много технологии които намаляват нуждата особено от хартиени носители, поддръжка на данни, обучение и тренировка и прочие. Автоматизират се много елементи силно, както и самите функции пък при HRM от друга страна зависят от организационният размер, струкция и индустрииален фокус.

Трябвало е да търсиш стажантство, доброволстване, да изявиш пред компании или преподавателите си инициатива за добиване на опит (особено Те, преподавателите ти е би трябвало да имат някакви контакти някъде). Както й да е. Не е краят на света. Съмнявам се съучениците ти да са те минали също.

Говори със старите си преподаватели където си завършила и ги питай дали има възможност някаква да доброволстваш някъде, ако не могат да ти ударят рамо за работа някъде. Внимавай как ще ги попиташ за работа или доброволстване. Евентуално ги питай и къде би могла да доброволстваш. Може да ги питаш дали Те имат познати пък които да те вземат.

Отделно, не знам дали има някакви асоциации във България за HR-и, или групи. Евентуално някакви събития, мероприятия ако се организират да идеш да се запознаеш със други HR-и. Може да потърсиш във LinkedIn евентуално и да се свържеш със HR-и да е посъветват (не им сипвай слабите си страни, ами силните и търси съвет или помощ и от тях, отново ако ще доброволстване) Трябва ти нещо на което просто да стъпиш. Евентуално, агенция за подбор на персонал също може да ти е опция за реализация. Като цяло, всякаква административна работа би ти била от полза.

Университета има ли звено за работоспособност някаква? Място където дават съвети и насочват студенти за реализация по това което са учили. Все трябва да има нещо. Провери, питай.

Също, какво е цялото име на специалността? Само HRM ли учи?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: fd8089fc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Коментар 8 е от типичните коментатори на форума от типа на - "Аз започнах като барманка и сега съм шефка на заведението. "
Да, ама не! Когато нямаш равен старт в живота, Бог не те е дарил с външен вид или богати мама и тате, ТО тогава си обречен в тази гадна реалност!!! Гадна е, защото "свестните у нас считат за луди", както беше казал един, ако си спомняте!!! реалността ни е сбъркана и кадърните хора биват ежедневно мачкани и оплювани от разни кифли и мачовци... ФАКТИ дами и господа - да си лажем истината в очите... или поне - във форума!
Лек Ви ден!

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: a3eee674fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   От автора: Благодаря за коментарите! Ще се постарая информацията, която ще е от помощ да стигне до мои колеги и приятели, които също не знаят какво да правят и на къде да продължат. Не съм завършила HR, а съвсем друга специалност обвързана с педагогиката. Уча Трудова психология в момента.
Английският език го упражнявам всеки ден чета и учебници на английски, защото се налага, бавно и славно с речник в близост успявам. Включвам се във всяка една инициатива, която е обвързана с професията, в която искам да се развивам.
Не съм от София. Трудно е налагаше се в един момент да работя по 8 смени седмично да се прибера и да започна да уча, но винаги съм позитивна до колкото мога.
От отговорите разбрах няколко неща:
1. Вървя в правилна посока
2. Щом събера пари ще започна курс от B2
3. Потвърждава се, че част от хората са готови да видят негативите ти и да те разкъсат зариди тях.
4. И една мечта и едно обещание - някой ден да подам ръка на поне един объркан млад човек.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1c4bc1845d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   Извинявай много, но с една диплома какво може да предложиш на работодателя. И да е пълна със 6ци отгоре до долу какво от това. Ти не знаеш нищо за процеса на работа. Сигурно спиш до 10 ч сутринта, а си тръгнала с претенции още от сега. За твое сведение аз на твоите години бях съгласна и за 500 лв да работя, за да натрупам стаж.
По специалността си намерих работа след много откази и разочарование, но никога не съм се възмущавала на заплащането, защото напълно разбирам, че работодателят поема ангажимента да ме обучи, че и да ми плаща.
Смених няколко работни места и сега пак се уча. Мълча си, записвам и стискам зъби. Заплатата ми е 930 лв. чисто. С две висши и три дипломи по счетоводство. Знам, няма да съм вечно на тази позиция и заплата, но израстването изисква жертви.
Като искаш стани сервитьорка или продавачка заради парите. Но знай, че колежките няма да са много интелигентни и ще си вечно в някоя интрига и обект на клюки.

Аз

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 6e0f523821
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   “ HR, адвокати... една сервитьорка е по-полезна и е нормално да взима повече пари”

Да те видя, да трябва да се изправиш пред съда, па си вземи сервитьорка, да ти организира и представи защитата, а ми кажи как е била по полезна.
Или да си инвеститор в компания, която казва “нямаме нужда от HR, нашите 160 служителя се справят перфектни и без такива, но имаме добри сервитьорки в столовата" - ще бъде болезнено.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 92018cf6f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   31, в България повечето хора не могат да разберат естеството на труда, който не дава веществен резултат. Сервитьорката за тях е ценна, защото виждат, че носи нещо физически. По същия начин е и с плочкаджията, и с маникюристката. В града, където живея, има една маникюристка, която взима 150 лв. за ноктопластика, тъй като слага всякакви украси и др.под. И има хора, които си плащат с удоволствие за това. На същите тези хора им се свидят едни 150 лв. за предварителен договор, с който купуват имот. Кое е по-важно в житейски план? Да се защитят интересите ти при сключване на предварителен договор или да имаш маникюр, на който всичките ти приятелки кифли ще се кефят две-три седмици?
Докато чистото материално изражение на извършената дейност продължава да бъде по-важно, ще сме си на същото дередже.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 70a07af420
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   До 32

Особено жалко е, като си мислят, че всеки може да стане адвокат и прочие, но не всеки може да е сервитьор.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b8d4b8f1b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   №31 - Сериозно ти казвам, ако имаше компания, където “нямаме нужда от HR, нашите 160 служителя се справят перфектни и без такива, но имаме добри сервитьорки в столовата", щях веднага да инвестирам в нея.

HR е службичка, където да уредиш твой човек, за когото знаеш, че е некадърен за истинска работа. Неслучайно 90% от HR са жени, дори учители мъже има повече.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: ba3cc24dae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Защото и образованието е лесно, и българската икономика е лъжа. Естествено, че като има хиляди хора на ниско едно и също ниво, дори без добър английски, без който просто не може, че да претендира човек да го назначават, за да стои и да гледа тавана, ами няма как.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker