Законосъобразно ли е такова уволнение? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Законосъобразно ли е такова уволнение?
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 2488 пъти
Здравейте! Обръщам се към хора, които имат понятие от трудово право, за съвет, защото до понеделник трябва да взема решение. 15 години напълно безпроблемно работих в нашата (вече "предишната") фирма. Вчера вечерта се свика съвещание, на което бяхме поканени 11 души, на които беше съобщено, че поради реорганизация на работата трябва да бъдат съкратени. Дотук добре. Не сме малки деца, разбираме положението, това са нещата от живота и т. н. Озадачаващото е друго. Казаха ни, че ще ни бъде пуснат един месец предизвестие, в който обаче ние ще сме в отпуск. С една дума - след 5 минути да ни няма. Обидно е, но и това се преживява. Да, ама през септември ни пришпориха да си изчистим отпуските, заради финансовото приключване на годината, т. е. да не се налага да ни ги плащат. И ние си ги използвахме. Аз имам само 3 невзети дни. Как сега аз да съм един месец в отпуск? Освен в неплатен такъв? От нас се иска в понеделник да подпишем две неща. Молба за напускане и молба за отпуск, какъвто практически нямаме.
Сега! Аз нямам нищо против, след като работодателят не иска от днес да ме вижда, да си седя в къщи, а пък да се водя на работа и да ми се плаща заплата, но... има нещо, което ме тревожи. Защо е това бързане? Защо ни отстраниха буквално от следващия ден? Аз имах дежурство по брой в неделя (във вестник работех), други колеги - насрочени интервюта, планирани командировки и т. н. Нито дума не беше казана предварително. Отидохме на това съвещание просто както винаги в края на работния ден, мислехме си, че ще правим график за дежурства по празниците.
Та, въпросът ми е: Как се процедира в такава ситуация? Че работодателят е некоректен, дори и само като човешко отношение, това е ясно. Но аз си мисля, че има нещо гнило в цялата работа и това не е законно.
Много моля модераторите, въпреки тяхната заетост, да придвижат тази тема колкото се може по-бързо, защото след понеделник от отговорите на потребителите поне за мен няма да има полза.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: 297c2e95a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Със сигурност не е законно да те карат да си подписваш на сила молбата и отпуска. Ако реорганизират, закриват длъжности и т.н., има си чл. от Кодекса, по който могат да те освободят, но са длъжни да ти платят и обезщетение. Вероятно това са им съображенията - един вид да се води с едномесечно предизвестие от служителя - хем да не плащат обезщетение, хем да се изчистят неизползваните отпуски, че да не ги плащат и тях.

Подай сигнал в Инспекцията по труда, но честно казано не знам как ще докажеш, че са те карали. То ако подпишеш, си е доказателство, че сам си го искал, ако не - тогава пък нищо черно на бяло и няма как да се докаже. Ако другите свидетелстват, може и да се случи нещо, но както в повечето случаи, ако решат ад си мишкуват и само ти да се занимаваш, нищо няма да се случи. Но поне ще ги проверят и ще си имат едно на ум другия път, иначе ще продължат така без угризения и за вбъдеще.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1274a03d40
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз лично бих ом теглил един як, хубав бой на изпроводяк. Да ме запомнят с добро.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 431bd1dd55
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Всичко това го правят, за да не използват въпросния член от Кодекса, за който споменава 1. При молба за напускане никой не може да докаже, че работодателят го е изискал, а ако ви освободят по въпросния член ви дължат сума, която хич не е малка. Съвета ми е да се консултираш с адвокат, да изискаш освобождаване по съответния ред и да не подписваш нещо друго.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 297c2e95a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пак съм 1. На твое място не бих подписвал нищо на сила. Ако нищо не подпишеш, те няма как да те освободят или поне не без обезщетение. Така заплатата ти ще върви, ако не те освободят, а ако да - ще получиш обезщетение.

Но пък вероятно ще се държат гадно с идеята да те принудят. Ако не ти се занимава и смяташ, че не си заслужава да си трошиш нервите, просто си пусни молба и напусни, ако ти се занимава, потърси ГИТ и адвокат и ги съди, без да подписваш нищо на сила.

Но каквото и да предприемеш, имам само една молба към теб. Напиши всичко това в специализираните сайтове за мнения за работодатели. Всеки потенциален бъдещ служител има право на информиран избор и би било колегиално спрямо тях. Отделно ако те правят същото, пък някой ден на теб самия могат да ти спестят неприятности. Така че най-доброто оръжие срещу такива работодатели е просто хората да ги знаят колко струват и да се пазят от тях. Нека бъдем солидарни, защото утре пак ще се озовеш в подобна фирма и ще ти се иска да си знаел предварително, както и другите биха искали да знаят.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: c623691b62
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ако напуснеш по свое желание, след това мисля, че от бюрото по труда не ти плащат 9 месеца пари за безработица. Поне така беше едно време. Провери защото все пак има значение дали след 1 месец ще се озовеш на улицата с 0 лв доход или ще имаш примерно 9 месеца 60% от заплатата си. Все пак 15години си плащал осигуровки всеки месец точно заради това.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 297c2e95a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   5, така е. Ако напусне доброволно, ще получава 4 мес. по 7,20 лв на работен ден, а ако го освободят те - 10 мес. по 60% от средната брутна заплата за последните 24 мес. Демек реално около 77% от чистата си заплата - 10 мес.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9777022040
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Едно мнение от мен, никой на тази планета не може да задължи възрастен човек да подпише каквото и да е. Единствения човек, който може да те задължи да направиш нещо се нарича г-н съдия. Просто мисля, че много хора го забравят.

Не подписвай нищо, ако не си сигурен и се консултирай с адвокат.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 09244c5de7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Не подписвай нищо. По закон работодателя е длъжен след като те съкращава И НЕ ИСКА да чака 1 месец или колкото време е определено в трудовия договор за предизвестие да ти преведе заплата за неспазен срок на освобождаване. Това, което правят във фирмата ти е с цел да си спестят тези пари. Не подписвай нищо! Говори с човешки ресурси или с управителя, че си знаеш правата и щом искат да те съкратят незабавно - да ти преведат това, което ти се полага по закон - последната заплата, неизползван отпуск (в случая нямаш) и сума за неспазване на срока на предизвестие от негова страна.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 8d46141d2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Намери адвокат, който е водил дела при трудови спорове. Към разните измислени синдикати си има такива. Цялата работа си смърди отвсякъде.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 55aead5283
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не подписвай нищо, защото ще си изгубиш и правото на обезщетение от работодателя при неспазено предизвестие и правото да получаваш близо 80 процента от заплатата си в продължение на месеци след съкращаването от бюрото по труда!!! Говори и с другите да не подписват по взаимно съгласие - 80 процента от заплатата за близо година напред никому не са излишни.

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: f4d9270800
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Наеми адвокат и ги съди направо примерно за пари

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 0291bd17fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Здрасти авторе. Недей да излизаш в никакъв отпуск. Очевидно не си знаеш правата. Откажи да подпишеш каквото и да било и когато ти се даде документ от работата отиди на адвокат. Той ще ти каже най добре.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: ad680095e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Не подписвай! Съвсем различно е да си съкратен, както е в твоя случай и съвсем друга бира е да си тръгнеш "по взаимно съгласие". Освен това при съкращаване ти дължат още една заплата и ще се минеш дори финансово. Не се притеснявай, защото 99% от всички дела завършват в полза на служителя и то сравнително бързо.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e9a40a0cc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Авторът съм. Послушах ви и се преборих. Договорих две допълнителни заплати, с гаранция, че няма да ме уволнят дисциплинарно, защото имам свидетели, че те самите не ме допускат до работното ми място и сега практически една година ще бъда почти на пълната си заплата. Но свиках целия управителен съвет, преди да подпиша каквото и да било.
За тези, които може да попаднат в такава ситуация: знайте, че при предизвестие ви се връчва и един документ, изискван от здравната каса, в който са описани състояния и заболявания, при които не можете да бъдете съкратени. Бременна жена не може да бъде съкратена, например, както и човек с тежко хронично заболяване. Ако заплашите работодателя с медицинско свидетелство, че страдате от туберкулоза, например, той кляка моментално. Да пази Господ от туберкулоза, естествено, но мисля, че това е полезна информация.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b1ec936f22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Молба за напускане? В никакъв случай. Те искат да те уволнят, а ти ги молиш да те освободят? Цялата работа е, че ако ти напуснеш доброволно тоест с молба, те моментално могат да назначат друг на твоята позиция. Докато при съкращение извествно време не могат да назначават никого на твое място. Логиката е, че като нямат пари да те държат теб, нямат и за другиго. Освен това, ти имаш право на обезщетение от работодателя при съкращение и то след 15 години хич не е малко. Освен това имаш право на обезщетение от трудовата борса. Така че никаква молба за напускане, да ви готвят те съкращенията и като нямаш отпуска - нямаш. Егати наглите.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 3e63d65491
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 19, грешиш, приятелю, в България всичко е възможно. В деня, в който отидох да си подпиша бумагите, т.е. два дни след като ми беше сервирано предизвестие, минах и през нюзрума да си взема един чадър, оставен там, както и тефтера с телефоните на хора, с които работя. На моето бюро вече седеше друг, непознат човек и се почувствах неловко. А аз продължавам да съм в едномесечно предизвестие. Добре, че ми стигна умът да парирам следния ход. При положение, че съм в предизвестие и нямам отпуск, аз мога да изляза само в неплатен такъв. Но това е по мое желание. Ако не искам, никой не може да ме принуди. Да, обаче устно ми се казва да си събирам партакешите след 10 минути. Не само на мен, а на още 11 души. Да, обаче в случай, че ние не сме в отпуск, а само имаме едномесечно предизвестие, след три дни неявяване на работа нас могат да ни уволнят - и то с право - дисциплинарно. И тогава губим и обезщетения, и последни заплати, и полагащото ни се от трудовата борса. Този капан бяха заложили шефовете на хора, които работят без всякакви забележки от по 15, 18 и 20 години в тази фирма. Е, номерът не мина! Казах, че ние ще продължаваме да ходим на работа, а ако не ни искат, един на друг ще сме си свидетели, че не ни "допускат до работното място", а това променя картината драстично. Нямаше накъде да мърдат! Сега ще си вземем всичко, което ни се полага. Аз вече имам куп други предложения и си вървя по пътя. Изключително съм благодарна на всички тук, които си направиха труда да участват със съвет! Аз направих и допълнителни консултации, но ми беше важно това, че ме накарахте да се отнеса прагматично към казуса, защото някои колеги от обида просто отидоха в счетоводството и подписаха всичко само и само да се махнат колкото се може по-скоро. Тези хора бяха гръбнакът на фирмата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker