Дилема: Работа в държавната администрация или в частния сектор? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Дилема: Работа в държавната администрация или в частния сектор?
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 2906 пъти
Здравейте, мъж съм, работя в държавната администрация, работата е сигурна, имам 26 дена платен годишен отпуск, но е ужасно ниско платена, мисля да отида да работя в частния сектор, където заплащането е два пъти по-високо, но работата едва ли е толкова сигурна, колкото в държавния сектор?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: 6d89dd28fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Няма сигурна работа. В държавната администрация сигурно ти е до следващите избори или ако си се научил да лижеш стабилно задници. В частният сектор поне на някои места какво ще се случи с теб зависи от теб. Държавната администрация е за хора неспособни да поемат отговорност и риск, мързели с голямо самочувствие, че са човек на някого.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 2883f1d8ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На колко си години? Ако си на 25 - отивай, пробвай. Ако си на 45 - стой и не мърдай. По специалността си ли ще работиш или просто нещо, от което ще взимаш пари?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 0d285f3be6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   В частния сектор, ако собственика реши да съкращава персонала (което често се случва), ще го направи без да ви предупреди до последно !
При нас например е така - уж компания стабилна, с високи печалби от много години, с около 1000 човека персонал и един ден ни привикаха - ЧАО...Без обяснения ! Още кретаме 25 човека (от около 1000) !!!!!
Май след Нова година сме ЧАО !
Бягай далече от частници и през 2020 година, защото ще закриват цели предприятия и става нещо страшно - не знам защо !

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 02dd6a9b9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ми претегли си плюсове и минуси де, голям мъж си.
В държавната работа все още си е комунизъм все пак, не ти е голяма заплатата, но си знаеш отпуската, почивните дни, хайлазлъка.
В частния сектор, за два пъти повече пари, ще ти смачкат задника от работа.
Аз работя за частник, но условията са ми като на държавна работа. Не е голяма заплатата, но си знам почивните дни, спазената отпуска, излизанията, когато ми се налага, трите кафета на ден. И в 16. 30 вече пътувам за вкъщи.
И не бих си тръгнала за нищо на света.
Има неща, които не се купуват с пари

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 83ad0cfc33
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   В държавната администрация е 100 пъти по-добре. Бонуси, 13 заплати, тийм билдинги, парното надуто до дупка, колежките се разхождат посред зима по копринени блузки и си търсят кой да ги уважи. В частния сектор най-много да се сдобиеш с разширени вени или да си сецнеш кръста.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9c0dca9b53
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ако си жена, ще ти кажа, както прецениш. Но ти си мъж, ще имаш семейство, добре е да се ориентираш към по-добра работа. А сред змии и бабички не знам какво правиш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 4c67fd8ced
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Разбирам те, обаче аз ако работя в администрация, бих стоял там, вярно е че са ниски заплатите, но поне е малко по-спокойно. Няма ли начин да те повишат? Имам предвид да работиш пак в администрацията, но на по-добре платена длъжност? Все пак решението е твое, аз просто изразявам мнение и ти пожелавам успех каквото и да решиш.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b2249d5ea5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   В частния сектор си е "риск печели, риск губи"! Да, може и парите да са повече, но да не ти ги плащат навреме, да те осигуряват на минималната заплата, да не ти дават право да си ползваш целия отпуск, да те карат да работиш извънредно без да ти плащат за това и още хиляди други "екстри". Така, че много си зависи в каква фирма ще попаднеш. Ако имаш късмет може да е много по-добре, с прилична заплата, нормални условия на труд, уважение от страна на шефа и всичко да е както трябва, обаче го има и обратния вариант! Така, че преди да напуснеш, когато си харесаш евентуална фирма в която искаш да работиш, много внимателно я проучи, прочети какво пише за нея в бгработодател, виж дали хората са доволни и тогава действай. Че да не съжаляваш после. Аз винаги съм била в частния бизнес, попадала съм и на готини шефове, но и на пълни боклуци, при един такъв останах точно 1 седмица! Нервите не ми издържаха да ми креши и да ме псува и станах и си тръгнах преди още дори да ми е оформил трудовата книжка. Така, че внимавай. Ако винаги си бил в държавната администрация, просто не си запознат с "капаните", които залагат в на вид "перфектните" обяви за работа. Млад и динамичен екип, кариерно развитие, добро заплащане, всичко това са думи, които ги има във всяка обява, ама не приемай всичко за чиста монета! "Младия и динамичен екип" може да се състои само от роднини и приятели на шефа, кариерното развитие да означава, че по документи може и да те повишим, но това не означава, че ще ти вдигнем заплатата, за сметка на това работата и отговорностите ти ще станат двойни. Под "добро заплащане", пък разбирай 10 лева повече от абсолютния минимум за тази позиция и т. н.
Казвам ти, доста съм патила и вече внимавам. Никога не напускам преди да съм на 100% убедена, че новото място е по-добро от старото и пак понякога стават фалове. Така, че не действай емоционално, а разумно.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9aee7b9967
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Навсякъде това е разликата между държавната и частна работа. Държавната е по-сигурна, ама по-ниско платена. Частната - обратно
В каква сфера мислиш да работиш. Може да поразучиш, как стоят нещата там с фирмите и т. н. Ама сам виждаш, нищо сигурно няма в наши дни. Гласува си нещо Еврокомисията, или нашите управници, наложат някакви санкции САЩ и компания, и така за нула време може да си заминат много фирми

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 01fb5e2ec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Отивай в частният сектор и се развивай здраво. Чети, работи много здраво и ще си много силно платен. До сега никога не съм виждал, нито чул да уволнят някой, който много работи и разбира. Дори и фирмата да фалира и да се наложат да освободят персонал, тогава работа ще си намериш за отрицателно време!

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e1264ea8bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   И къде е по високо платена работата в частния сектор? Е ако си компютърен инженер или лекар, разбира се. Всичко останало са същите заплати и гърч, че и може да не ти я садат

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 174136e675
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, какво се случи с теб? Кой път избра?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5c2163a512
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Работил съм в държавна администрация и "на частно". Не бих препоръчал администрацията. Има някои привилегии, но тях могат да ги оценят по-възрастни хора, които искат да кретат спокойно до пенсия. Един млад човек не би трябвало да има подобна нагласа. Какви са привилегиите: относителна сигурност, въпреки че при избори и смяна на ръководството са възможни чистки; освен ако не си назначен с връзки, ще ти се налага да си много угоден и да се превърнеш в безгръбначен подмазвач, което всъщност ни кара да заключим, че трябва да си такъв по принцип; редовна заплата и пълни осигуровки - но какво от това, като са ниски?! И разбира се, едно от най-важните неща: че може да се скатаваш. Малко да работиш, повече да не работиш. От това, обаче, страшно се затъпява. Все пак държавната работа може да е от полза, за да натрупаш известен опит и контакти, което да ти помогне за работа в частния бизнес. За разлика от държавните длъжности, частният сектор предлага много по-голямо разнообразие от бизнеси, фирми, длъжности, така че не са възможни изчерпателни обобщения, за да кажем кое е "по-добре".

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f7d15a64a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Работя на държавно. 800лв чисто и яйляк. За нищо не заменям.... Няма шеф, няма гърч. На частно не! По важно е спокойствието... пори та пари.. не мерси.. за 600лв ци пукаха г.. а.. не мерси...

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 97c6f6de3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Здравейте, аз съм автора, според мен в България нито в частния, нито в държавния сектор е добре! Аз работя държавна работа, имам 26 дена годишен отпуск, който мога да си го ползвам когато си поискам, дори по един два дни, осигуряват ме на реалната заплата, получавам си парите точно на деня, всеки месец, но, какво от това, като взимам чисто 600лв. В частния сектор, дават парни, но когато решат, ти казват от утре не идвай повече на работа, нямаме повече нужда от теб, не всички осигуряват на реалната заплата, няма платен отпуск, не можеш да си взимаш болнични, работи се извънредно и т.н...

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f974db8adc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Аз пък работя в държавната администрация от 10 години. Много е напрегнато, постоянно има стрес и яка работа, нямам опции да се скатавам, плащат ми доста добре. Но има интриги, лицемерие, политически чистки, но и сигурна заплата и осигуровки. Ако си деен и четеш много, не се затъпява.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f08e5a2a74
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Частния бизнес е само за град като София, където има конкуренция. За провинцията не само че почти нямаш друг вариант, ами честно без връзки извън държавна работа не взимат.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 57f87ed730
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Държавна администрация и герб е едно и също.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e1264ea8bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Ако има разлика в заплатите тя е в полза на държавната работа. ВСИЧКО друго е по зле също в частните измекяри

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 108424cd38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   До 19

Не съм съгласен. Може да се каже, че ОГРОМНАТА ЧАСТ от частните начинания, не предлагат такова спокойствие, комфорт и сигурност, като държавните работи, но все пак има места, кдъето редица неща са по-добре.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 244bcc7c09
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Зависи от държавната работа. Има доста места, на които си пиеш кафето и никой не те закача по цял ден, не работиш и с граждани... но да, няма влизане там, трудно е и почти винаги става с връзки.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 174136e675
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Ако имаш пари от наем на имот и ти трябва само стажа - стой на държавна работа. Но иначе не е за препоръчване, особено за млади хора. Скатават се там, така е, но се скатават възрастните пред пенсия и остават да гърчат младите, те и не си търсят правата, а ги правят на маймуни в държавния сектор. Не е работа за млади и като цяло нормални хора. Има и много интриги, като теглиш чертата: нито парите нормални, нито обстановката е дружелюбна, нито някой ще оцени труда ти.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker