Променен договор - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Променен договор
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1472 пъти
Здравейте! Днес на работа ни раздадоха фишовете за заплатите, и с изненада установих че договора ми е променен. Променен е без мое знание, питах преките си началници, те вдигат рамене. Правилно ли са постъпили с мен, и какво ме съветвате да направя? Предварително ви благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 36ca41a501
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма как без твой подпис, който и да е да ти промени договор. Не вярвам да са променили договора ти. Обаждаш се на по висш началник или в счетоводството или на Човешки ресурси зависи от фирмата ви, там където си подписал първия си договор и питаш относно проблема си.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 650e54ae9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Трябва да дадеш повече подробности. Не става ясно какви са тия промени, в основната заплата ли са или в бонусите, в чия полза и какъв точно ти е договора. Това "договора ми е променен" не ми говори нищо, че да ти дам отговор.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 74b58d9868
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Договора ми от по голям щат, е променен на по малък щат. При нас когато има увеличения, автоматично се променят договорите, но когато има смяна на позицията, би трябвало да ме уведомят.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 650e54ae9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3, какво значи щат? Такъв термин няма в законодателството. Виж, много неясно го обясняваш, но ще се опитам да ти обясня. Трябва да погледнеш във фиша от коя част точно са ти намалили заплатата. Ако е от основната, нямат право, ако са някакви КТД-та, бонуси и т.н., тях работодателят не е длъжен да ги дава.

А договорът ако е променен, както казваш, не е валиден без твоя подпис. Можеш да говориш с когото трябва да си коригират, ако е грешка. Ако е променен договора и ако не желаят да се придържат към действителния, можеш да ги съдиш спокойно. Ако са ти фалшифицирали подписа - също. Но няма как да правят договори и анекси без твой подпис. Ако не си се подписвал никъде и ако намалението не е в съответствие с договора, е лесно доказуемо и в съда техните доводи ще паднат веднага.

Но пак ти казвам - въпросното намаление, за което говориш, има ли го като клауза в действителния договор или си е от основната заплата?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 74b58d9868
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Основната ми заплата е променена, както и длъжноста. Днес като отида на работа, ще питам в човешки ресурси.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 0c850e6878
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Нещо не си разбрал правилно. Не може да са ти "променили" договора. Вероятно има клауза в него за натовареност.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 650e54ae9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   до 5

Ако си разбрал правилно и го обясняваш правилно, това е абсолютно незаконно. Освен това какво означава "променен"? С анекс ли е изменен или направо нов договор имаш? Ако е с нов договор, трябва ти да си се пдписал, а стария да е прекратен. За да е прекратен стария, пак трябва да има молба от твоя страна или поне заповед за прекратяване от управителя и да е посочено по кой член, какви обезщетения ти дължат и т.н. Ако е с допълнително споразумение към стария договор (анекс), пак трябва ти да се подпишеш. А ако няма нито анекс, нито нов договор, значи просто нарушават договора.

Но имам съмнения, че или не си разбрал правилно, или може би просто хората, които изчисляват заплатите са сбъркали. Не ми се вярва толкова левашки да те цакат целенасочено. Трябва да са малоумни да го правят по този начин. Ако искаха да те цакат, има си много по-елегантни и трудно доказуеми начини. Това просто няма как да мине в съда, нито пък ти има как да не забележиш. Така че се съмнявам да е точно така, както го оябсняваш. Или ти, или който прави заплатите се е объркал най-вероятно.

Сигурен ли си, че нямаш примерно отпуски, болнични или нещо? Защото основната заплата се смята пропорционално на присъствените дни. А отпуски, болнични и т.н. са в отделна графа.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 74b58d9868
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   То си пише самата длъжност,предните месеци пишеше една длъжност и основна заплата,сега пише друга длъжност и друга основна заплата.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3029eceec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Внимавай със съвета на номер 4.

"Спокойно съдене" няма. Не и когато говорим за компания за милиони. Такива постъпки, трябва да бъдат добре обмислени. Да не казвам, че ако си извън София, може дори и да не си намериш свестен адвокат, а ако фирмата е "наши и ваши", съдът ще ти проточи делото. Тогава ще се забатачиш с адвокатски такси (коит може да стигнат пет цифрирени суми, ако се проточи делото), с това, че вероятно ще измислят някаква причина, да те съкратят и да не ти палтят обезщетение. Следователно ще имаш месец без работа, а и го има и другото - ако си тесен специалист, другите фирми не биха те наели, защото не искат "бунтари" на работното място. Един вид "кариерно харакири". Накрая, я спечелиш делото, я не, а дори и да го спечелиш, обезщетенето ти не покрива и половината ти загуби. Разлиакта е, че доакто фирмата може да си позволи, да загуби 5-10 000 лева, за повечето хора, това е равносилно на финансова смърт.
Разбира се, това може да не е изобщо случая, да имаш парите, да имаш добър адвокат, да имаш други места да започнеш работа - тогава да. Но обмисли много внимателно следващите си стъпки!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 650e54ae9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, имаш предвид във фиша ли? Така и не разбрах, ти "променен" договор видя ли черно на бяло? Или под "променен" имаш предвид това, което пише във фиша? Възможно е да е неволна грешка и фиша да е сбъркан и сътоветно начислената заплата. Ако е така, е поправимо.

Ако е умишлено, вече тогава има смисъл да продължаваме дискусията. Такова нещо като "променен договор" няма. Има анекс (допелнително споразумение) към договор, има нов договор и прекратяване на стария, има и неспазване на договор. Така и не разбрах ти в коя графа попадаш и какво въобще си видял като документация.

Моля ви, като искате съвет, бъдете малко по-конректни, подробни и ясни. Иначе е просто несериозно да искаш съвет, а да не можеш да обясниш адекватно проблема.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3029eceec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   "Възможно е да е неволна грешка и фиша да е сбъркан и сътоветно начислената заплата. Ако е така, е поправимо. "

По-скоро е от типа грешки "ако мине номера"

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4f7df3dd45
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Оказа се че не е грешка, питах един от шефовете си, той каза че така е решил, и като го питах защо не са ми казали. Ами от трз не са ли ми казали и дотам. Просто пълна пародия. Ако се оплача в инспекция по труда, после ще си загубя работата, а не искам това.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 605473c8f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Единствено без твое знание могат да ти издадат заповед за увеличаване на заплатата по чл. 118 от Кодекса на труда, за всякаква друга промяна трябва да си подписала допълнително споразумение. Прочети си трудовия договор добре и тогава отиде в човешки ресурси на какво основание са промените, като не си подписвала документ за промяната.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 650e54ae9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   12, а имаш ли нов договор или само във фиша ти пише друга длъжност и заплата? Между другото ако шефа ти просто "така решава", това е много лош знак и трябва да ти светне червената лампа. Особено ако види, че номерът минава. Ами той утре може да реши да те пише на минимална работна заплата, пак ли ще си мълчиш, че да не си изгубиш работата? Могат да си подпишат договор, че ти им дължиш пари и неустойки, могат да пишат, че си откраднал пари, че не си идвал на работа, че си сгафил и не ти се полага заплата и даже ти дължиш неустойка, пак ли ще си траеш? Сериозен ли си? Ако дори за това грубо погазване на правата ти си замълчиш, познай какво следва след това.

На твое място бих пробвал да оправя нещата, ако не става - бих си потърсил нова работа, защото остави заплатата, но това е супер неуважение и ще ми стане ясно, че бъдеще в такава фирма с такива шефове нямам. Те щом се ебават така грубо с теб, какво развитие въобще очакваш там. Ако нямаш проблем цял живот да те тъпчат, да не се развиваш и периодично да ти смъкват заплата, трай си.

Не мога да повярвам, че има такива хора.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: afaaa21d35
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   българска работа ...всичко е измама в кочината булгаристан

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 17be77fe47
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Това е, за да те накарат да поискаш да напуснеш. Защото им е по-лесно и по-изгодно сам да напуснеш. Когато искат да се отърват от някого му орязват часовете, бонусите, заплащането. Не е законно. Но честно минава, особено при студенти и млади майки. Затова е хубаво човек да членува в синдикат, в такива случаи те обясняват правата и следващите стъпки от твоя страна.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 17be77fe47
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Какво значи "ако се оплача, ще си загубя работата", на какво основание ще те уволнят? Очевидно не могат да си позволят да те съкратят, уволнение не се прави, защото "така съм решил", има си кодекс. Оплачи се, ти не си безправен роб и шефът не е султан. И двамата имате права и задължения, не става така. Все едно да не ходиш на работа през ден, "щото така си решил". Да бе да. Подписал се е на едни условия е длъжен да играе по тях!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker