Има ли дистрбутиори - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121022)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14345)
 Тинейджърски (21876)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Има ли дистрбутиори
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1491 пъти
Моля някой запознат да ми обясни как действа на практика пазара на потребителски и хранителни стоки? В смисъл какъв път извървява стоката от производителя до крайния потребител?

Предполагам големите производители не се занимават с малки магазинчета, а работят с дистрибутори и големи магазини. Примерно магазин като Кауфланд може би не работи с дистрибутор, а директно с производители.

А малките производителите (примерно малките селски мандри) работят ли с дистрибутори или директно се свързват с магазинчетата из кварталите?

Изобщо как става прехода, ако става изобщо от:

- голям производител към малък търговец
- голям производител към голям търговец
- малък производител към голям търговец
- малък производител към малък търговец

И как стои въпросът, когато производителят в чуждестранна фирма? Има си официален вносител, който в България продава на дистрибутори, а те на търговците? Или директно вносителя си работи с търговците? Или търговците директно с чуждестранния производител, ако са достаъчно големи, че да си го позволят?

Такива магазини като Кауфланд, ако не работят с дистрибутори имат ли си собствени камиони или работят със спедитори?

Изобщо как горе-долу се случва целия процес от производството до консумацията?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3f530c8ffe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Баща ми е дистрибутор на козметика и зарежда както малки магазини, така и големи хипермаркети тип Кауфланд. Производител - склад - дистрибутор - клиент.
Произвеждане и опакавона - внасяне - дистрибутиране (разнасяне) - купуване. Това е пътят. В неговия случай: продуктът се произвежда на място А. Там също се опакова. После в колети/кашони стига до място Б, което е складът. Всеки ден баща ми ги носи до място В - магазини, аптеки и т.н. От място В попадат на място Д - в дома на клиентите.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9c59bf3e93
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм търговец и работя както с дистрибутори, така и директно с производители. Всяка фирма е различна и работи както сметна за добре предвид някои фактори - големите чуждестранните фирми обикновено работят с посредници (напр. Марс с техните дъвки Орбит, Файв, десерти Сникърс, Туикс и пр.), но тези посредници са ексклузивно и само за тях - например Марс работят с една фирма за района на София и имат специално назначение хора в тази фирма, които отговарят само и единствено за продуктите на Марс и за нищо друго, като причината е, че Марс държат много на това във всеки един обект задължително да се продават техните дъвки и десерти и е задължително да са позиционирани на касата - това е част от техния мърчандайзнинг.
Има случаи, когато пак се с работи с посредник, но този посредник предлага разнородни продукти на различни фирми. Има случаи, когато хем има посредник на чуждестранна фирма, хем самата фирма си има представителство тук и нейни си търговски представители - например Рошен. Някои български фирми също работят така - Кармела.
Но общо взето големите производители разчитат повече на външни посредници, защото така е по-лесно и сравнително по-евтино.
Колкото до Кауфланд - те си имат логистичен център (един от най-модерните на Балканите) и работят както директно с производител, което им позволява да държат много ниски цени (някои стоки буквално са им под масовите доставни цени!), но работят и с посредници и дистрибутори за някои стоки.

Общо взето всичко, което си описал и питал, се прави и се случва в търговията. Ако имаш конркетен въпрос относно някоя фирма за бързооборотни стоки и начина й на работа, може да пишеш тук и ще отговоря. :)

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 034aa9508b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Големите вериги се договарят директно с големите пройзводители без посредник. Примерно за тая седмица доставяш 2 000 000 кисели млека до логистичните центрове на веригата и те си ги разпределят.
Ако си малък пройзодител голяма верига няма да се занимава с теб защото ще доставиш 2 000 млека примерно ама те трябва да ги развозят из всликите им магазини и сметката не излиза.
С дистрибутурите обикновенно се работи така - ето 1 000 млека, ако ги пласираш по кварталните магазини. И те вече си правят мрежа от малки търговци.
Може да си малък и да работиш с голяма верига ако пройзвеждаш уникални и скъпи стоки който не се купуват ежедневно но имат голяма принадена стойност - на пример вино, разни деликатеси и тн...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8d19612cab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря за хубавите отговори. Имам и въпроси за по-конкретен продукт. Как стои въпросът с млечниет продукти и най-вече сиренето? Примерно в България има множество малки мандрички из селата. Не съм запознат, сигурни има и доста големи производители, но да речем сиренето на малката мандра как стига до магазин като Кауфланд и на последните не им се занимава с малки производители? Как примерно една малка селска мандра си търси магазини в града, които да предлагат нейното сирене? Има ли дистрибутори, които купуват от различни малки мандри и ги разнасят по магазините или направо се прави връзка между мандрите и магазините?

И още един въпрос - как горе-долу се търси пазар в чужбина? Как го направиха примерно Рошен? Как един български птицевъд например или пекар би търсил чуждестранни пазари? Просто търси дистрибутор и се надява той да му намери или обикаля магазин по магазин в опит да сключи сделка, или може би първо маркетинг и реклама, за да популяризира продукта?

И изобщо как да стимулираш дистрибутора да предлага предимно твоята стока?

И друго - прави ми впечатление, че някои барчета казват примерно "не предлагаме Каменица", явно имат клаузи в договорите с другите доставчици, които не им позволяват да продават конкурентна бира, не знам.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d6455e63fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   № 4 - големите вериги държат продуктите да са унифицирани и повтаряеми, за това не работят с малки пройзводители. Т.е. едно и също сирене да можеш да си го купиш и от магазина в София и от магазина във Варна. Може сиренето да е най големия боклук ама тябва да е еднакъв боклук и днес и другата седмица и след три месеца.
Освен това те продават огромни количества който селски мандри нямат физическата възможност да пройзведат.

Това с барчетата - да имат догори само с един снабдител и в замяна получават хладилна витрина, автомат за бира, преференциални цени и тн.... То и ти да им дадеш витрина без пари ще държиш в нея да се зарежда само твоята бира.

За пазарите в чуждбина - пак въпрос на договорки. Пекар не виждам как ще си пласира стоката зад граница тъй като тези продукти са с къз живот - никой не иска вчерашен хляб а по границите по някога стават такива опачки, че тировече чакат с дни. Логистиката на такова нещо е кошмар!

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: fe28430b50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз и нещо друго съм чувала за големите вериги, не знам дали е на 100 % истина. Мой познат, който произхожда вино ми го каза. Когато опитал да започне да продава виното си в такава верига, те поискали от него цена с 25% по-ниска от реалната, на която той продава. Основно изискване за да поставят виното му на рафта е то да бъде с най-ниска цена при тях. При виното е съвсем различно, разбира се, всяка реколта е различна, от там и качеството на виното и цената му, времето за производство е повече и т.н. Та моят приятел им казал, че така няма да си покрива себестойността и те му казали, един вид да намали самата себестойност на партидата за магазина. Това било честа практика. Това с виното няма как да стане, щото е бутилирано преди една година, например. Обаче другите по-бързи производства сигурно го правят.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c117e294e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 6

Спри да ползваш "друго съм чувала", "един приятел" и "сигурно", когато говориш, ако искаш някой някога, да те вземе сериозно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker