Как да умножавам спестяванията си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как да умножавам спестяванията си?
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 2490 пъти
Здравейте! Имам възможност да спестявам по 1800-2000 лв на месец, като досега имам 10 000 лв спестени. Това са по около 23-25 хиляди на година. Хубаво е човек да спестява, но за момента не съм помислил как да умножавам тези спестявания, вместо да стоят в банката и просто да добавям някаква сума на месец. Какво бихте ми предложили? :) Нека обсъдим възможностите за инвестиране със суми от този род.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 80e1d20a8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Реално погледнато имаш три опции. Едната е да ги изгубиш, а това непременно ще се случи рано или късно, частично или напълно. Затова на твое място бих мислил как да ги превърна в реални активи, така че хем да имам ликвидност, хем да изгубя най-малко в дългосрочен план. Втората е да започнеш свой бизнес, но за тази цел тия пари са нищо, освен това не се знае имаш ли качества да ръководиш такъв бизнес и печеливша идея. С баналните идеи където пазарът е пренаситен няма как да пробиеш. Третата опция е да се впуснеш в спекулации с акции, където най-вероятно ще изгубиш много. Лошото е, че количеството на парите по света надхвърля много пъти реалните активи, масово хората се стремят към сигурното и налитат на имоти, а банките им раздават измислени кредити, така че ти докато пестиш бай Груйо дето не може да си върже гащите взима кредит за 30 години и те изтласква от пазара, принуждавайки те или и ти да вземеш кредит или просто да си държиш кухите цифрички в банката незнаейки какво да правиш с тях. Ами познай - банките и те вече не знаят и скоро ще ни нахлузят и отрицателни лихви в цяла Европа.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: efaf913bc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вземи елка и ги умножавай. Сега сериозно, докато се фокусираш само върху парите, а не върху стойността на това, което ще ги донесе нищо няма да умножиш. Хората не могат да ти кажат, в какво да инвестираш. Защото никой не те познава.
--
10 000 лв са нищо. Аз на твое място бих ги вложил в подходящо образование.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e068a4afe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Основните инвестиции са 3:

1 - финансови интрументи - това са акции, облигации, взаимни фондове, хедж фондове, форекс, опции, фючърси, метали, петрол, виртуални валути и др., както и по-традиоционните депозити.

От тях има нискорискови, има и високорискови. При нискорисковите като депозити например доходността е толкова малка, че обикновено е горе-долу колкото инфлацията и реално не печелиш, а само се предпазваш от инфлацията, а в момента дори и инфлацията не можеш да си избиеш.

При високорисковите например акции и форекс, там риска да загубиш е 98% статистически. Защото едва 2% от хората печелят дългосрочно. И затова си има чисто матерматически причина, но ще стане дълго, а и не знам дали ще ме разбереш. Играл съм на всякакви борси 10-15 г. и знам за какво говоря. Може и да спечелиш някой и друг месец или дори година, но трябва да си невероятен късметлия да продължи дългосрочно. Това са т.нар. игри с нулев резултат. Няколко души губят, а един ги обира. Като еврофутбола - 20 души залагат по 5 лв, а един взима 90 лв и 10 остават за букмейкъра. Само във форекса казиното взима доста повече от 10%, защото не прибира само комисионна, а директно спекулира, само че те имат информация, която ти нямаш, освен това те определят до голяма степен котировките. То няма как да е иначе, защото това означава маркетмейкъра да влиза всеки ден на позиции с няколко трилиона. Нали ти е ясно, че никой да поеме подобен риск, ако няма някакъв контрол над нещата.

С две думи - този вариант или си губиш парите на 98%, или избиваш колко за инфлацията евентуално, ако е нискорисков интрумент.

2 - пасивни доходи - те са сравнително нискорискови, стига да знаеш кога да влезеш. Най-голямото им предимство е, че не е необходимо да има супер големи познания и да влагаш много време и усилия. Просто е - купуваш земя, апартамен, склад, магазин и т.н. и отдаваш под наем. На първо време не ти препоръчвам да е с нещо различно от апартамент, защото при другите все пак си има тънкости. Само трябва да изчакаш да го направиш след спукване на балон. Ето до 2-3-5 г. се очаква да се спука балона. После купуваш на безценица, отдаваш опд наем и чакаш да поскъпне и после при следващия балон продаваш.

Ето например от 2011 г. до сега имотите поскъпнаха поне двойно. Ако хипотетично беше инвестирал примерно едни 40 000 евро в средно голям град, сега щеше да ги продадеш за 80 000 евро плюс наеми щеше да си взимал за 9 г. около 13-14 000 евро. Айде махни 10 000 евро за данъци, нотариуси, поддържка и тем подобни, пак си едни 90 хил. лв напред.

3 - бизнес. За там си трябват сериозни умения, които ако ги нямаш - има два варианта да наптрупаш опит и знания. Вариант 1 - франчайз, колкото да научиш занаята. Вариант 2 - с доверен партньор, който разбира от нещата, а парите от теб. Във втория най-вероятно ще се скарате, но поне ще натрупаш знания, занаят, опит.

Общо взето първите 2-3 опита поне ще са ти провал вероятно и ще загубиш едни пари, но ще натрупаш опит и на 4-5-ия път ще успееш. Но това изисква много време, търпение, крие рискове и т.н. Не е като да купиш апартамент и да прибираш наем.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7a43117184
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   На твое място щях да спестя пари за жилище. Като го купя да го дам под наем. И наема да пестят или да си помагаме с него. Всеки бизнес е риск да изгубиш всичко.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4ce1c7cbde
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   До 3 - Като цяло са ти горе-долу правилни съветите, но 98 процента да губели от акции вече са глупости, щото знаеш ли, че за 10 години топ Nasdaq акциите като Visa, Mastercard, Facebook, Apple, Nvidia. Dominos са се дигнали средно десетина пъти, да не говорим за биткойн и другите, ето това е топ инвестицията на века, а не надутите имоти.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 80e1d20a8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Моето лично мнение за акциите е,че са по-голям балон и от имотите. Най-голямата част от търговията с акции става на вторичния пазар. Компанията веднъж пуска акции за да набере капитал за дейността си, а тия акции след това хиляда пъти се препродават от тия които искат кешират печалба в момента на тези, които вярват че цената ще продължи да расте и ще има следващ на когото да ги продадат на печалба. В идеалния случай цената на една акция би трябвало да е свързана с доходността, която компанията може да изплаща по нея. Само че тази доходност си стои една и съща, докато цената на акциите непрекъснато расте. Доходността няма как да нараства със същите темпове, защото продажбите на акциите са на вторичния пазар и тези печалби не отиват за самата компания, съответно тя не ги инвестира в ново производство. Реално се дават все повече пари за акции носещи все по-малка доходност спрямо размера на инвестицията. Това е така защото централните банки бълват виртуални пари, които се изсипват на борсата за спекулации и на пазара на недвижимости, докато реалната икономика стагнира. В един момент нови кандидати за купуване вече няма, доходността е стигнала микроскопични размери и балона се пука. Който е купил пръв и продал по-рано касира големите печалби, а стадото както винаги пие една студена вода.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e068a4afe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, добре ти изброи 5 печеливши компании, ама колко има, които са се сринали и фалирали. На тези борси се търгуват милиони компании, каква е вероятността да оцелиш някоя като фейсбука и то в правилния момент?

Когато нещо стане известно най-вероятно вече е късно да се купи. А преди да стане известно или няма да си го чувал, или ще е просто един от милионите стартъпи, 99% от които няма да ги има след 5 г. Но тези 99% ти никога няма да чуеш за тях, ще чуеш само за Фейсбук, Епъл и т.н. и ще си кажеш защо не купих преди 5 г. Постфактум е лесно, ама да оцелиш момента не е за всеки. Ако ставаше така всеки щеше да купи акции на фейсбук и да се пенсионира на 30, ама не става така лесно.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 80e1d20a8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Браво номер 4, много добра идея, само че ако хванеш и последния човек от гората и той ще ти каже същото, което не е добър признак. Тръгнат ли Сульо и Пульо нанякъде, значи вече е късно. Ще изсипя аз 100к евро на балонизиран пазар за да чакам да ми се изплатят обратно след 30 години и то ако имам коректен наемател. Само че понеже и Сульо и Пульо имат вече амбиции за собствено жилище на кредит, то на кого аджеба аз ще давам под наем моето ? Колко будали ще останат да живеят под наем ? На цигани ще го дадеш ли ? Ами ако в един хубав ден наемателя спре да плаща трябва да го гоня с полиция и се почват драмите по медиите - самотна майка с деца остава на улицата. Ами ако наемателя ми подпали апартамента или направи огромни битови сметки и изчезне, тогава какво ?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e068a4afe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   до 5 от тези, които изброи само Nvidia e поскъпнала 10-тина пъти, други преди малко ги проверих и са поскъпнали 2-3 пъти.

Но ти можеше ли да се обзаложиш преди 5 г., че точно Nvidia ще поскъпне 10 пъти?

А да ти кажа ли колко утвърдени компании са се сринали през този период? GoPro губят 90% за периода. Форд губят 60%. BMW - 27%. Метро - 91%. UniCredit - 75%. и т.н. да не изброявам. Т.е. дори и силен ръст на босите като цяло пак има немалко компании утвърдени при това, с които можеш да се набуташ. А при един противоречив пазар да не говорим.

После ти не смяташ, че имаш разходи, за да държиш една акция. Лихвеният суап само ти е 0,025% от цената на акцията на ден. Не от печалбата, а от цената. Тов прави над 9% на година. Имаш и други такси. Т.е. за тия 5 г. акцията ти трябва да е поскъпнала с 50%, само за да си избиеш суапа. От там натаък имаш 10% данък.

Значи при 50% ръст си на нула, а при 50% спад си на -100%. Схващаш ли как правилата не са в твоя полза? ТОва не е като да хвърляш монета и ако не познаеш да загубиш толкова, колкото и би спечелил. Тук ако веднъж познаеш, 100 лв ще ги направиш 150 лв. После ако реинвестираш 100 лв и загубиш, ги губиш всичките 100. Т.е. при статистическа познаваемост 50%, ти не си на нула, а си 50% назад. За да си на нула ти трябва 67% успеваемост, която е доооста над статистическото очакване. Прибави и това, че ти нямаш вътрешна информация за разлика от големите играчи и твоите шансове дори и 50/50 не са, а са по-скоро 20-30% макс и то само при бичи пазар, а реално за да печелиш ти трябват поне 80% успеваемост, че да си избиеш инфлацията и данъците.

Сега схващаш ли защо само 2% печелят и защо математиката не е в твоя полза? Това е все едно да играеш покер срещу професионален играч, на който крупуето му дава предвариетлна информация каква ще е следващата карта и като за капак крупието да прибира част 1/3 от парите на масата като комисионна. Как мислиш, дали има големи шансове?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9087031ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз нямам нищо спестено,затова не го мисля.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b65020343f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Потърси опции, да си отвориш сметка в инвестиционна банка.

До 7

"После ти не смяташ, че имаш разходи, за да държиш една акция. Лихвеният суап само ти е 0,025% от цената на акцията на ден."

Съжалявам, но за какво говориш? В моята банка има доста такси, но такава глупост няма!! Не съм в България, но явно това е много зле!! Че те ти искат 10% от портфолиото на година? Кой луд ще си държи отворена сметка с този фонд или банка!!!


До 9

"Само че понеже и Сульо и Пульо имат вече амбиции за собствено жилище на кредит, то на кого аджеба аз ще давам под наем моето ? Колко будали ще останат да живеят под наем ? На цигани ще го дадеш ли ? Ами ако в един хубав ден наемателя спре да плаща трябва да го гоня с полиция и се почват драмите по медиите - самотна майка с деца остава на улицата."

А можеш, да искаш 3 до 6 месеца депозит, заедно с предлата , като преди това намериш добър адвокат и си изготвиш хубави договори. Също така искай и работни фишове от последните 6 месеца. Дори и да попаднеш на гнила ябълка, но ще си спестиш много проблеми. Хората с добир доходи, остават с добри доходи и са такива, които ще можеш да осъдиш, ако има сериозни щети. Иначе си прав - майка с деца, като остане на улицата, не може нищо да ти плати и ще си на огромна загуба.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8a8e3b6dd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Купи си биткойни.
Според прогнозите, до една година стойността им ще се удвои.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 80e1d20a8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До 11: Нека ти разкажа една история от моя личен опит. Преди 3 години си смених жилището в Германия. Тогава и хазяйката и съседите изпаднаха в ужас. Хазяйката не беше просто кой да е, а брокерка собственик на агенция, т.е договори тя знае как да сключва. Само че преди мен е имала някакъв който просто изчезнал, кутията му била пълна с писма и не могли да го открият никъде. Загубила е там някакви пари от наеми, а там имаш поне по 100 евро месец разходи за кооперацията за поддръжка на парно, зелени площи, чистачка и други глупости. Преди него пък имало някакъв който вдигал джангъри по цяла нощ и целият етаж се оплаквал от него. Хазяйката живееше в друг град на около 80 км и искаше да си няма разправии със жилището. Затова предпочете да го продаде и да не се занимава повече, а съседите палиха свещи да не им се падне пак някой ненормалник.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b65020343f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   До 14

Съмнявам се в истиността на историята ти.

Боркер, осовебно в Германия, ще направи изчерпателно проучване на всички потенциални клиенти, ще изиска финансовата им история за поне 6 месеца назад, ще поиска депозит, равностоен на 6 месеца от наема, а след това и поне 2 месеца предплата, в случай, че намателят "просто изчезне". А ако това се случи, то тогава почти няма проблем, защото реално няма кой да протестира, при неизбежното изгонване, така че всички мекушави закончета от последните 50 години, няма да са пречка. Ще задържи не само депозита, но и предлатата му.

"Преди него пък имало някакъв който вдигал джангъри по цяла нощ и целият етаж се оплаквал от него."

И отново - договорът ѝ е бил лош. В моят първи договори изрично се споменаваше, че ако имам оплаквания от съседи и протокол от полицията, че съм вдигал шум, ще получа официално предупреждение за изгонване, а при повторно провинение в рамките на 6 месеца, ще трябва да освободя квартирата в 30 дневен срок. При над 10 оплаквания в рамките на 2 седмици, две предупреждения от полицията, протокол за силен шум, както и ДВЕ официални предупреждения от хазяйна, доведоха до това, двойка алкохолици да бъдат принудени да напуснат, като си изгубиха предплата (но не и депозитта, защото апартамента не беше понесал щети, извън рамките на нормалното износване).

"а съседите палиха свещи да не им се падне пак някой ненормалник."

Ако дадени нормалнк притежава апартамента и вечно вдига шум, в един момент ще го посипят с акива глоби, че този апартамент ще бъдо отново на пазара, само след няколко месеца.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 96f091c815
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   8, ти живееш в някаква приказка, в която всеки взима кредит за жилище и всеки има такова, което е мит. Големите амбиции за бизнес ли ще са ти вложението? Защото с по-големите идеи в коментарите не правиш нищо друго, освен да рискуваш на момента да изгубиш всичките си пари. Ти искаш рязко забогатяване без риск, но взимаш насериозно само идеите, които са риск. Може идеята ми да ти я каже всеки, който хванеш от гората, но реално тя е най-приложима. Въпроса е, че ти си много лаком за пари и накрая ще останеш само с пръст в уста. Не знам в кой филм живееш, но определено нито всеки има жилище, нито всеки взима кредит за такова.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f575e42ce0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Някакви отзиви за eToro?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: aa53a62962
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   И сега веднага ще се появят умници със съвети като: Купи апартамент ново строителство в "бутикова" сграда срещу едни скромни 1500 Евра на квадрат. 10 бона няма как да стигнат за самоучастието, така че един потребителски за остатъка е разумно решение. След само 30 години е твой апартаментът....

Аз бих направил така:
- половината ще пестя, пък било то в банка. Като дойде кризата и като се сринат имотите, всички горни умници ще ронят горчиви сълзи, а такива като теб ще са заделили солидни пари
- Другата половина бих харчил - пътувания, проститутки, добра храна...
Успех.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 982366ba12
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От автора:

Здравейте и благодаря на всички за отговорите. Към тези, които предлагат жилища и образование - с магистърска степен съм, имам 3 големи и нови апартамента в София и Пловдив, земи, коли и т. н. Нямам нито кредити, нито ипотеки и нямам нужда от такива неща. Написах поста, защото това са едни пари, които вече сам си изкарвам и които просто нямам какво да правя и си стоят и се увеличават малко по малко. След всичките ми харчове, хранене по ресторанти всеки ден и екскурзии (което също може да се намали с минимални усилия), ми остават винаги. Бих се занимавал с бизнес, тъй като цялата ми рода имат бизнеси от много години и поне ще могат да ми помагат с каквото и да е, но все пак си изисква знания и някакви умения. За по-сериозни инвестиции пък си трябва доста четене. Имам 2-3 идеи за бизнес, но ме притеснява дали ще се справя с всичко. Финансовата част я прескачаме, тъй като това е най-малкият проблем. Оттам нататък? Колкото и да планирам, все си мисля, че остава нещо недоизмислено и не трябва да започвам. Завършил съм туризъм, интересувам се от това, говоря свободно 4 езика и 5-ти на ниво Б2. Обичам да помагам на хората, да ги виждам щастливи и благодарни. Спортът също ми е силна страна. Не знам обаче как точно да съчетая тези мои качества, за да потръгнат нещата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 7a43117184
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   18, ама умниците, които коментираме може да имаме и повече заделени пари в банката? Що мислиш, че ще роним горчиви сълзи? Но не сме стигнали дотам да питаме в споделите какво да правим, как да инвестираме и къде, което говори добре за нас. Тука не мисли, че като е някакъв анонимен сайт, са се събрали безпарични мишоци.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 55b1230e03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   До автора: Да, мисля че разбирам. Човек е съвкупност от таланти, придобити умения, а също и хъб за ресурси и трябва да произвежда и канализира енергията, за да не я задържа.
Може цял живот да не се научи, шанса е равен.
Друго е, че трябва да преценя от какво има нужда в момента, със сигурност винаги нещо от ресурсите липсва, недостига за производството. Подчертавам “в момента”. В пирамидата си Маслоу ги е изредил, помага да не забравяш до къде си и кое да е следващото. Особеното е, че пирамидата е вярна за последователността им, в която е възможно да се постигат, но и за необходимото им количество. Храна и вода, които са всъщност природа, трябват първо и най-много.
Трето е, че човек всъщност се захранва със стремежите си. Затова трябва да са хубави.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker