Какво ви е мнението за професия Зъботехник. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какво ви е мнението за професия Зъботехник.
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 2571 пъти
Здравейте,

Имам желание да се преквалифицирам. В краят на 20те години съм, като образованието мй е икономическо. Работя предимно в сферата в която съм учил, изкарвам в момента добри пари, но не се чувствам удовлетворен. Професията ми не предполага възможност да работя някога за себе си. Независимо на колко висока и отговорна позиция съм, винаги съдбата ми ще зависи от някой "шеф". В същото време ми липсва "творческата" част от работата ми. Както е във всяка административна работа в голяма компания, така и моята е процедура след процедура, научаваш нещо правиш го, стабилни нерви и това е. Никаква индивидуалност не оставяш в това което правиш. В повечето случаи ако получиш повишение ще е за позиция, за която трябва да почнеш да учиш всичко отначало, т. е при смяна на позиция или работно място не надграждаш почти нищо.

Та, във връзка със всичко горе написано се насочих поради ред причини към професията зъботехник. До колкото разбрах се учи 3 години, има стабилно ниво на креативност, трудна, но вярвам, че е удовлетворяваща работа. До колкото знам в началото в трудно, но не е невъзможно да печелиш доста добре финансово. Плюс това приятелката ми е стоматолог и може да ми помогне доста, а когато завърша, бихме могли да работим заедно за себе си, разбира се ако всичко е наред между нас като двойка. Притеснява ме факта, че съм на 27, но не мисля, че е късно за такава стъпка, дори сега е последният ми шанс. Притеснява ме факта, че едва ли ще мога да работя нещо по време на учението си, ще гледам да е поне почасово. Имам достатъчно спестявания да си платя обучението. Смятам да работя сегашната си работа докато не стане време за приемния изпит.

Въпросът ми е към запознатите или практикуващи тази професия. Заслужава ли си? Чувствате ли се удовлетворени? Смятате ли че ще се задържи като професия в по-далечно бъдеще? Имате ли представа колко са разходите по обучението, колко точно време отнема, колко е трудна като изучаване и прием. До колкото знам има изпит по етика и моделиерство в МУ Пловдив. Записване през Юни, двата излита през Юли 2020та. До колкото знам има и някви курсове за по 400лв, те кога са, задължителни ли са?

Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 51b2dcee8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като гледам майка ми след 40 години стаж и собствена лаборатория където самичка си работи, не е забогатяла и е мръсна работа като цяло и много трябва да ти се отдава моделирането и да си търсиш връзки със зъболекари които да не ти плащат дребни пари а ти да се гърбиш или да си готов да бачкаш за някоя голяма лаборатория като пчеличка.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e732eb0c64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Има такава специалност и в МУ-Варна, като изпита ти е само по моделиране. Аз бях кандидатствала преди и ме скъсаха, но ако можеш да рисуваш, предполагам че ще ти бъде лесно. Курсовете не са задължителни, поне за специалността във Варна. Успех. :)

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e10a16ff73
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз също съм с бакалавърска професия и ще стана на 27 след наколко месеца. Също като теб тъкмо сега гледам да се ориентирам към друга професия и записване на ново.

Никога не е късно за ново начало щом човек иска промяна. Плюс това получаваш повече възможности така.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c3f8e32493
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Със сигурност ще се задържи. Зъботехниците са необходимите колеги на зъболекарите :) Винаги ще има нужда.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: fbb2de1323
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От Автора:

Имате ли информация по колко часа са общо лекции и упражнения на ден, предполагам 5 дена в седмицата. Каква е цената на обучението на семестър. До колкото знам са 3 семестъра. Изпита по етика труден ли е? Като цяло съм учил етика и преди и ми се стори ала бала. Средно колко време е необходимо за подготовка за изпитите. Дали 4-5 месеца упражнения събота и неделя по моделиране и паралелно четене на суха материя от време на време ще са достатъчни. Да кажем един месец по-рано да го отдам само на подготовка.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e10a16ff73
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Изкуственият интелект само притеснява и това че 3D принтерите влизат все повече и повече в употреба. Всичко що се отнася за технологично разнитие или бъдещи, професии и прочие те съветвам да търсиш информация на английски. Милиард и 400 милиона души говорим английски за разлика от няколко милиона български. На английски има много повече информация, анализи и отделно, икономически перспективно има много повече информация от развити страни относно тези теми за бъдещето и работата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: fdf71936d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз бях на 31 като записах стоматология, хаха. със сигурност не е късно за теб, но имай предвид, че и зъботехниката се ориентира към дигитализиране на почти всички процеси. Тук в Германия смятам, че след 10 години над 90% от изделията (коронки, мостове, шини, протези, винири, инлеи и т.н.) ще се изработват дигитално с CAD CAM или някъкъв еквивалент. Така че въпросът дали професията зъботехник не е застрашена съвсем не е нелегитимен, най-малко със сигурност в близките години ще се промени от моделиране на коронки на ръка и леене на щифтове към компютърно моделиране. Просто последното е много по-бързо и вече почти по нищо не отстъпва на класическите техники. В България всичко това може би ще дойде няколко години по-късно, но със сигурност също ще се наложи. Аз самият имам известни идеи ако се върна да инвестирам в подобна техника.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 0ac5e9acc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Чичо ми прави оборот от 10 000 лева, само че дава много от тях за материали, знам от майка че е много трудно и е завършил това и работи, живее в най-хубавия квартал и тн.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: ae63b3c701
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мисля, че два грама металокерамика не струват колкото златен пръстен. Ето това мисля за коронката на зъб започваща от 200лв и за зъбът с винт започващ от 1000лв. Не знам обаче коя от двете страни хънди така здраво хората-зъболекарят или зъботехникът. А зъболекарите да си мият ръцете и инструментите преди всеки клиент че ми писна да ми се драйфа като изляза от кабинета им. Сигурно заразяват всеки с паразити и стафилококи така. Изключенията са много малко. Хъндят те здраво за пари, а за капак допускат да глътнеш и амалгамните стружки от изпилената пломба в устата ти. Могат и да те набият ако им направиш забележка. А не искам и да знам през какво е минавало изделието на зъботехникът преди да го натикат в устата ми. Направи нещо авторе. Това е терор в спящата ни тъпа страна.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: cc1ca9028b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Към номер 8, ти от каква професия се преквалифицира за зъботехник. Работеше ли докато следваш. Според теб постижимо ли е следването за такава професия да се съчетае поне с почасова работа. Твоето обучение беше ли спонсорирано от държавата или сам си го плати?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker