Кой е най-добрият начин да осъществя прехода към IT - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121112)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14353)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Кой е най-добрият начин да осъществя прехода към IT
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 1988 пъти
В момента уча в Софтуни с идеята да се преквалифицирам. Иначе работя коренно различно нещо и съм стигнал определено ниво, но искам ново предизвикателство. Може би е рано да мисля за това, но се замислям за следното.

Аз хубаво ще завърша, но в момента взимам 1500 лв в сравнително голям град. И като завърша, дори да си намеря работа, вероятно ще трябва първо да почна като стажант, а като такъв вероятно ще взимам доста по-малко. Аз нямам нищо против, но не мога да си го позволя, тъй като имам семейство и с по-малко пари няма как да се издържаме, тъй като заплатата на съпругата ми е ниска, а изплащаме жилище и имаме дете.

Та въпросът ми е как според вас мога да осъществя този преход. Има ли шанс да започна като джуниър, ако след като завърша, примерно половин до 1 г. си правя проекти в GitHub, за да натрупам определен опит. Или може би като за начало да правя някакви дребни проекти като фрийлансър за допълнителен доход, дори ако трябва и почти без пари, колкото за опита или да работя почасово допълнително към някоя фирма? Това реалистично ли е или само с едно Софтуни, няма как да стане? Изобщо каква заплата мога да очаквам, ако си работя известно време по проекти?

Иначе (ще) уча следните неща - Java, Javascript, OOP, MySQL, Spring, HTML, CSS. Не съм запознат как става на практика тази работа и ще съм благодарен на всякакви мнения, съвети и критики.

Сигурно задавам глупави въпроси и ще отнеса мъмрене, но просто не съм запознат толкова добре, така че моля за търпение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: 6426200495
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Заплатите варират доста в различните градове. В София са най-високи. Ако се справяш доста добре може и да започнеш направо като джуниър на заплата между 1300 1800 но това в София, в някой друг град заплатите ще са малко по-ниски.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: db5f8a0cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По какви проекти да работиш? Кой ще ти ги "даде" тия проекти? Знаеш ли какво е Github??

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 79ac6e7b1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Уеб девелопърите на фронтенд са най ниско платените. С тия умения(освен Джавата) ти никога няма да вземаш хубави пари. В момента живота ти в този град е в пъти по-добър от този на дев със среден опит в София.
Ти дори и копач още не си станал. Пътят ти е дълъг. Поне едно пхп, питон, руби научи... нещо което е по-тясно специализирано, за да изпъкваш.
Ако питаш мене, стой си сега на 1500 и странично си прави проекти и ще си супер. По този начин и мотивацията ти няма да падне. Повярвай ми, не искаш да искаш да имаш шефове на главата си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 6bd2dd1330
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Със Софтуни ще стигнеш до 3-та глуха линия. Но поне ще поживееш с надежди.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 5c3e8493ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   4, би ли се обосновал? Така необосновано изглежда като хейт. И къде е по-добре да се учи според теб?

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 43a8dba788
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Далеч от Софтуни... Това са продавачи на надежди.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 43a8dba788
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Далеч от Софтуни... Това са продавачи на надежди.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 476a1c09ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Това е работа която може да я работиш от вкъщи. Поискай от софийската фирма да работиш дистанционно и си харчи софийската заплата в родния град.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 0d0c47093a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Започвай с проектите още от днес. Не се притеснявай, да си напълниш гит-а с глупави и полвинчати неща. Упоритостта и желанието да се развиваш, са неща които се забелязват. С времето прави повече неща, по възможност с други (колеги, приятели, непознати хора от интернет). Възможността за работа с екип е много важна. Идеята е, да работиш постоянно да работиш и да имаш какво да покажеш, още преди да си завършил.

А иначе - има възможност, да започнеш като "junior", но истината е, че такава позиция трябва да се разглежда, като платен стаж. Ситуацията ти е много сложна. Freelance изпълненията работят само за тийнейджъри или хора с повече опит, а при теб, освен ако нямаш познат, който е готов да те наеме, да работиш с него и да ти плаща добре, не си заслужава.

Иначе - нуждаеш се от опит. Направи всичко възможно, да натрупаш едни 3 месеца, преди да завършиш. Дали ще е почасова работа, дали ще е неплатен стаж при познати, дали ще е дистанционна работа, която вършиш през нощта (freelance и дистанционна работа, не са едно и също), уйкендите, дали ще е примерно само 2 дена в седмицата - важното е, да имаш стаж. Ако го имаш, ако имаш нужните умения, ще си намериш много бързо платена позиция.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: bfa37ffdfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   1 и 9, благодаря, имало и нормални хора в този сайт.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: e42cec26b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Софтуни не е легитимен университет, и не издава никакви дипломи.
Както и продават обещания - “завърши и ще ти намерим работа”.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 44a10c4292
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Имам висше по Информатика, но съм завършил Telerik Academy преди няколко години.

" Java, Javascript, OOP, MySQL, Spring, HTML, CSS."
Само с HTML и CSS работа няма да намериш, ще ти трябва и Javascript поне.
Java само може без другите изброени
MySQL е ситуационно, може да ти е плюс другите.

Важно е да не спираш, има основи като HTML и CSS, които не може сами по себе си да ти намерят хубава работа, че не знам дали може и дори някаква.

Важно е, като правиш проектчета, да се развиваш, че дори и да опитваш нещо ново от време на време, че дори и всеки път, така може да си кажеш, ааа искам с това да правя такива продукти, харесва ми, или аа обичам да правя website-ове с JavaScript, jQuery,HTML CSS, и нещо си други, или ааа не ми харесва сайтове с JavaScript и др. но е опит плюс това вече знам и на къде да се ориентирам по медота на изключване.

От Telerik Academy знам, колко хора се преквалифицираха, без никакъв друг опит само от академията си намериха работа за junior-и. Сигурен съм, че можеш да си намериш работа само като минаваш курсове от SoftUni, но не знам дали си компетентен да избираш курсовете, ти, нали ме разбираш какво имам предвид. Има ли там цели програми от курсове, няколко курса в една програма или нещо подобно. Може и да питаш някой от лекторите разни въпроси, дори и да не ти даде точен отговор, защото с начални въпроси няма точен отговор, то ще ти помогне да се приближиш към това, което искаш.
Трябва ти основа и знания в програмирането, те е възможно да не ти дадът работа, но след като ги имаш, да получиш знанията на по-високо ниво, които ще ти помогнат да правиш крайни продукти и да започнеш работа, не се притеснявай ако се изказвам подробно и тежко.
Например представи си един човек, който иска да прави Игри, той може да учи математика, с която ако е чиста математика няма как да започне някъде работа в Game индустрията, като програмист нали, но след това този човек като научи например C , може да си прави крайни продукти и може и да го вземат на работа като C game developer примерно.
За теб тези, които си ги изредил, няма да е лошо да ги минеш тези курсове, не знам какво Spring, но ако искаш да се занимаваш с WEB програмиране, JavaScript/HTML/CSS ще ти трябват 100%, не знам дали някой пише сайтове на чист JavaScript и не знам дали курса с JavaScript преподават и библиотеки и други работи, но неща като jQuery например, преди години се използваше, предполагам и сега, ще ти трябва.
За мотивация ти казвам, да, може да си намериш работа като junior, стоиш си на старата работа, ходиш на interview-та и ако те харесат и ти ги харешеш и заплатата те устройва, скачаш. Ще трябва да работиш на старата работа да работиш по проектчета за програмирането за да може да си разширяваш опита. Ако си действаш стабилно и ти предложат доволна за теб заплата за junior, ще ти е щастие, поне да не правиш идвете едновременно, а да оставиш сегашната си работа и да се отдадеш на програмирането=
Не си казал на колко години си, но и не ме интересува. Виждал съм хора на по 50 години се преквалифицират към програмисти, и мисленето им не отстъпва пред мисленето на младите(зависи какво програмиране де, но го има), важно е да искаш и да не се отказваш, това е.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker