Къде бъркам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121304)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14375)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Къде бъркам?
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 1864 пъти
На 26 години съм, преди година бях пирнуден от колеги да напусна работното си място. От тогава не мога да си намеря работа.
Работех в сферата на автосервизните услуги. Въпреки че беше малко по специфично не точно леки автомобили и в официален представител( уж много утвърден), от което се предполага че имам много добра основа за напред( поне според мен и според някои хора в този бранш).

Работа, работни позиции и работодатели търся в популярния сайт за тези неща сайт( не знам мога ли да напиша името му).
Работните позиции за които кандидатсвам са идентични, а някои от тях са продължение, или кариерно развитие макар и незначително, така да се каже на позицията, на която съм бил.
За целта съм си изготвил 3 СВ-та, всяко от които е подходящо за определения тип работа. Не съм скрил или добавил грешна и невярна информация и в трите СВ-та.

Въпроса е че когато попадна на подходяща работна позиция, кандидатствам, като спазвам изискванията за самото кандидатстване, т. е ако изрично е казано СВ, мотивационно писмо, и снимка, изпращам и трите. Ако е указано само СВ изпращам само него. На някои от обявите добавям и кратък текст към СВ-то ми, като много набързо обяснявам качествата ми и причините да кандидатствам за позицията.

И какво се получава?
Обикновено покривам всичките изисквания на дадена обява, т. е
имам опит, знам език, имам необходимите дипломи и квалификации и познания в областта.
НО одобрение така и не получавам( говоря за одобрение за интервю).

И така това продължава вече една година. Принудих се и започнах да правя опити да се свържа с различни сервизи и работодатели чрез техните сайтове и телефони за контакт, и дори чрез страниците им във Фейсбук. Но и от там в 95% от случаите не отговарят или категорично отказват( въпреки че имах случай в който има активна обява, а чрез ел. поща ми беше казано че категорично не търсят кандидати).

В много малкото случаи, в които работодатели са се свързвали с мен след кандидатура от моя страна, обикновено провеждаме разговор, обещават че ще се обадят за да кажат одобрен ли съм или не. Но така и не се обаждат и аз трябва да чакам според мен поне 3-4 седмици да са се уверя напълно че не съм одобрен.

Дори бях препоръчан от част от бившите ми началници в една трите най-големи транспортни компании в България. Проведох 2 разговора с тях и те ми вързаха тенекия, и сега не си вдигат телефоните.

И тук имам още един въпрос. Дали да не бъда по нахален и да не изчаквам толкова много време, а аз да ги търся за да получа отговор.

В тази връзка да попитам: Преди преди 4 месеца и половина се свързах с HR мениджъра на една фирма, като ми беше казано че в близките 10 11 месеца не търсят хора, но тя поемала ангажимент да ме потърси когато набират нови хора. Съответно добра идея ли е да я потърся отново и да напомня или да чакам и да се надявам че някога ще се обадят?

Ще се радвам да отговорите на въпросите ми и да изкажете мнение.
И когато напускате мислете добре, че да не изпадате в моята ситуация :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3d66905c83
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ще ти кажа къде бъркаш. Търсиш точно определена работа, в това време седиш безработен. В днешно време много малко хора работят каквото искат. Почни някаква работа, докато намериш желаното място. Иначе може дълго време да си безработен.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: bc630aed09
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Въобще не си губи времето. Само ще те помислят за отчаян. Това са учтиви подходи за утешения на хора, към които няма интерес. Ще тръгне някой да ти се обажда след 11 месеца! За какво, като всеки месец хвърлят новоизпратени CV-та в кошчето? Ако тръгнат да се обаждат на всеки от миналата година, то няма да имат време за друго. Ти пък ако 1 година не си си намерил работа и още чакаш да ти се обадят, това какво говори за теб? На мен ми говори, че се луташ в омагьосан кръг и съответно цената ти много пада.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 855c5aea50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   А дали пък точно бившите ти работодатели не са ти подляли вода? При какви обстоятелства се разделихте? България е малка, никога не можеш да знаеш кой в какви отношения с кого е... А преди да те покани някой на интервю, често звъни на последния ти работодател...
Друга причина, която ми хрумва, е, че CV-то ти не става. Имах близка приятелка, магистър по Право, която, като ми прати своята автобиография, ме остави бе думи - не можех да повярвам, че е толкова глупаво и неграмотно написана. Понякога и това е проблем. Помоли приятел да погледне обективно какво си подготвил, може пък там да има някакъв недостатък.
Третата последна причина, която ми хрумва, е, че пазарът е залят с по-добри кандидати. Дори да е така, имаш някакви шансове, стига да не си твърде агресивен спрямо потенциалните ти работодатели. Отиди и в агенция за подбор на кадри, може пък там да имат нещо за теб. Не всички обяви се публикуват в джобса.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 87bb37d159
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Човеееек, не искам да ти се присмивам, ама звучиш много наивно.
Пращай по 100св-та на ден! Без да подбираш фирмите! За една седмица може да се докопаш до 3 интервюта. Но 1 е прав. Създаваш си някаква комфортна зона, т. е. Почваш каквато и да е работа, докато си търсиш работата която искаш. Отнема не само време, но търпение, което очевидно нямаш.
Отговора който получаваш от ХР-те е автоматичен най вероятно. , А ти си се вкопчил за автоматичен мейл дори. Звучиш отчаяно, а това не е добре. Никой не иска да наема отчаяни хора. А ти си отчаян, защото нямаш препитание през това време.
Пращай си св-то всеки месец. Евентуално ХР-те ще ти блокират мейла или пък може и да си помислят, че си упорит и наистина искаш да работиш там, което говори добре за теб. Тук обаче е хубаво да вметнеш нещо персонализирано за фирмата, за да не ти изглежда мотивационното писмо като клиширан спам.

За първата добра фирма, за която работих съм кандидатствал всеки месец 3 пъти. Последната, за която в момента работя и е с най добро заплащане през живота ми кандидатствах 4 пъти(месеца). Даже един път ходих по погрешка във фирмата един ден преди интервюто. Те ми се смяха, че съм объркал датата. Сега съм един от най добрите им служители и аз, и те сме супер доволни един от друг.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 7e62efa424
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Започни нещо различно и ако работните условия не ти допаднат, винаги можеш да се огледаш за работата, която искаш.

И нещо много важно за всеки... Никога не напускайте една работа, преди да сте си подсигурили следващата.

Веднъж стоях година и 4 месеца без работа, защото напуснах ей така и ти го казвам от опит. Да не станеш поредния безполезен син.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3d850037a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Така, относно СВ-тата и подбора на фирми. Всяка фирма в която съм изпратил СВ съм я проучил по един или друг начин. Най-малко съм наясно с имената на управляващите я кадри към момента на кандидатстване.

Относно комфортната зона и временната работа: Откакто съм напуснал работя по един или друг начин в сивия сектор, като парите които вземам са колкото да съм сигурен, че ще мога да си позволя да отида на интервю, ако някъде ме викнат на такова.
Давам много прост, но много точен пример за "някаквата" работа: Ако искаш да станеш IT специалист не работиш на село У бакалията, ами търсиш максимално близка до желаната от теб позиция.

Относно това дали бившия ми работодател ми е подлял вода- не е изключено, въпреки че аз имах конфликт с двама мои колеги, а не ръководители, мениджъри, директори и т. н. С всички ръководни кадри останах в много добри отношения към момента на напускането ми.

За СВ-то също не е изключено да има някакви пропуски, но все пак при кандидатстване на около 15 обяви с 3 различно изготвени СВ-та, откликналите работодатели са едва 2-3.

За напускането на работа без осигурена такава, тук съм абсолютно съгласен. Повече тази грешка няма да я повторя.

Давам пресен пример от началото миналата седмица: Поканиха ме на интервю. Обсъдихме нещата. Работодателя в лицето на двама от ръководните кадри на фирмата, изкаха мнение, че шанса да бъда одобрен е 50%. Аз ги попитах колко време им трябва да преценят, като питах една седмица достатъчна ли е. Теказаха, че до края на седмицата задължително ще ми се обадят да ме информират, независимо от тяхното крайно решение. Още го чакам това обаждане.

Та може би по-скоро се чудя, защо работодателите постъпват толкова безотговорно?

автора

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 8bf3facb08
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе, сивият сектор не ти осигурява трудов стаж, а той е много ключов.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 03b542bcee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От моя опит ще споделя, че когато са ме харесвали за дадена позиция са ми отправяли оферта до 15 минути, 1 час или на следващия ден. Но никога 1 седмица по-късно.

Авторе, ако не са ти се обадили в рамките на обещания срок, или са несериозни или прекалено взискателни, или неопитни в подбора. Ако е третия вариант е добре.. Обаче ако са другите два, по-добре звънни и питай директно дали ще те оферират или не се занимавай.

Споделям личен опит базиран на поне 100 кандидатствания и 30 интервюта с фирми, със служители от 5 до 5000 човека.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker