Да стана ли фотограф? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Да стана ли фотограф?
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 2076 пъти
Здравейте!
Много обичам снимането. А сега ми дойде в повече от поредните глупости на работата ми и мисля да си дам предизвестието за напускане. Имам някакви спестени пари и мога да си купя някаква приемлива техника.
Не знам само какви пари вземат фотографите в днешно време? И има ли търсене на пазара? За да преценя дали си заслужава.
Мерси!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: fef3a9d6e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Дори и да ти потръгне ще мине време. А през това време трябва да се яде. Първо започни паралелно с работата, пък ако потръгнат нещата, тогава напусни. Защото какво правим, ако си напуснал работа и в същото време първата една година не изкарваш никакви пари от снимане (ако въобще някога започнеш да изкарваш достатъчно, за да се изхранваш), а в същото време си си изхарчил спестяванията за техника?

Иначе успех, каквото и да направиш.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 583e928b8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторе, напомняш ми за мен самия! Аз също всеки ден на работата си обмислям как да стана независим от системата.
Събота и неделя започват още повече да ме гонят тези мисли!
Вдъхновявал съм се от влогъри и други създатели на съдържание!
След работа гледам цяла вечер клипове и се впечатлявам от тези смели хора!
И аз имам спестявания, НО гледам и възрастните ми родители, та ако остана без работа да имам нещо заделено!
Още не съм се решил - мислил съм за стриймове, блог, или ютюб канал.
- Ютюб нещо го развалиха с тези правни норми (ще трябва и адвокат да имаш с тези приети нови правила).
- От блог пари трудно се изкарва нещо, защото има голяма веротност само ти да си го четеш.
- Стриймовете - друг вариант, за който ще ти трябва мощна машина, защото ОБиЕс е лакома програмка за стрийове.
Още... мисля... и мисля... и мился... И си ходя на работа да си се унижавам, ей така за спорта...

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 7b62722402
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Да ти кажа няма особено смисъл. Вече всеки 2ри е фотограф. Аз уча в НБУ и мога да ти кажа че познавам поне 5 човека които са 1 курс фотография. И са по 100-110 човека курс. Даже говорих с едно от момчетата и каза че даже преподавателя им казал че развитие в България с фотография няма. Вече куцо и сакато е фотограф. Изкарваш един курс за фотография купуваш един апарат за 500 лева и хайде готово. Я се стегни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 81f40f4c91
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз винаги съм искала да стана фотограф на пейзажи, на естественото и тематичното, но после се замислям как ли пък мога да си изкарвам хляба от това, особено в България? То на тези, които снимат хора им е трудно, какво остава за мен? Затова ще го запазя като хоби. Иначе би било страхотна професия и щях да работя с желание.
Ж20

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 50b307cfaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   До 4 и до автора на темата.
- аз съм на 50 и фотографията ми е хоби от малък. Пари с нея не съм изкарал.
- Фотография означава буквално преведено "рисуване със светлина". Нямаш ли дарба, ще рисуваш, но посредствено.
- Техническата страна на фотографията е 10%, останалото е изкуство. Не виждаш ли композицията, сенките, не предадеш ли чувствата, атмосферата..., ще си обикновен щракач, не фотограф.
- Номер 4 - и аз предпочитам пейзажите. Но и там важи: прави само едно нещо, но го прави по-добре от останалите. И тогава ще има и пари. В мрежата ще намериш един младеж от Бургас, казва се Евгени Динев. Има най-невероятните снимки на пейзажи на страницата си, не жали усилия и време, катери се по планините с 20 кг техника и палатка на гърба само и само да хване момента. Прави невероятни снимки и да, изкарва даже добри пари от тях.
Но такива са малко.
С две думи: фотограф е призвание, не "резервна професия".
Или го имаш или не.
М50

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: defcac578d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторе, мечтите са много хубаво нещо, но имаш ли нужното образование, дарба и ще имаш ли нужната техника, защото само с "приемлива техника" не става.
Аз цял живот се занимавам с изкуство, художествена гимназия, факултет по изобразителни изкуства и тн. Не се занимавам с фотография, но познавам много фотографи покрай художествените среди.
За това нещо се изискват доста познания, не е просто да натискаш копченцето.
Общи познания по история на изкуството, история на фотографията, цветознание, композиция, емоционален център, обща техника със служене с фотоапарата и неговите параметри, познания по фотошоп и редица други неща.
Имал съм един семестър фотография, и хич не е лесно.
Всички фотографи които познавам не си изкарват хляба само и единствено с фотография.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: fef3a9d6e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако се поинтересувате малко от бизнес и маркетинг страната на нещата, могат да се изкарват пари, но трябва да отделите време за обучение. Ето вие казвате трябвало някаква композиция да се улавя, невероятен талант трябвало и не знам си какво. Но замисляли ли сте се, че има и нетолкова талантливи фотографи, които изкарват пари и то доста? Те нямат невероятен талант да улавят светлосенски, а просто знаят какви снимки биха се търсили и са практични. Ето например аз ако имам блог, ел. магазин или просто сайт за котки да речем, мислите ли, че ако напиша статия примерно за котешки аксесоар ще ми трябват кой знае какви сенки, композиции и тем подобни? На мен ще ми трябва просто продукта да е сниман на бял фон и образа да е ясен, елементарна снимка и малко работа с фотошоп или дори онлайн приложение. ПОмислете колко души купуват фотографии, просто за да си я сложат в хола и колко за нещо практично, бизнес и т.н.

Най-малкото можете да си направите един ютюб канал, където да сте полезни на хората - примерно да им обясните как се снима, колко скъпа техника си заслужава да си купят, какво осветление да използват и т.н. Когато придобиете популярност можете да предлагате вече ваши снимки много по-лесно, можете да организирате курс по фотография, можете да продавате техника през афилиейт, можете да напишете книга или издадете албум с фотографии. Дои и в България вече има хора, които правят няколко хиляди на месец от такива неща и то не с невероятен брой абонати, а по-скоро с ангажиране на публиката.

Не е казано да работите за българи дори. Можете да се популяризирате чрез инстаграм директно в САЩ. Има си сайтове, в които си качваш снимки и ако някой я смъкне, за всяка смъкване получаваш някакви пари. От една снимка могат да ви капят пари години наред. Представете си ако във времето имате дори само двайсетина такива снимки. Ами ако всяка снимка се смъква по 5 пъти на ден и за всяка смъкване получавате по 50 цента, това са 50 долара на ден пасивен доход. Разбира се цифрите са съвсем примерни, но въпроса е принципен.

Начини има, но се поинтеерсувайте как стават нещата и какво се търси, влезте в кожата на търсещите снимки. Помислете, че най-известната може би снимка е един пейзаж на зелена ливада с облачета отгоре, която доста години я използваха като нещо като емблема на Уиндоус. Снимката е снимана съвсем случайно и спонтанно, докато човека е отбил от пътя, за ад си почина и просто му е направило впечатление и снимкал. Снимката не се отличава с някакъв невъобразим талант или светлосенки, но просто е такава, че на някой да му върши работа, разбирате ли?

Размърдайте си малко мозъка, има начини колкото искате. Ама ей така докато си седите и не се поинтеесувате и не помислите, няма да ви падне от небето. Ако щете дори в Ибей си продават снимките някои.

Фотографията е само едната част на нещата, но помислете малко и за другата. Вие може да сте да Винчи на фотографията, но нямате ли маркетинг и бизнес нюх, никой дори няма и да разбере, че някъде си там имало някаква снимка шедьовър, която си стои нечин апарат или сървър.

Помнете най-важното - създайте си аудитория, която да е свързана с вас емоционално и да се интересува от темата и най-важното давайте им безплатни ползи, те после самите ще искат да ви се отблагодарят, без дори да го осъзнават.

Ето давам ви едно примерно видео, което можете да публикувате просто като идея.

https://www.youtube.com/watch?v=IQUprWzRLgM

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: a7dd0798ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Може да си купиш някаква техникa, но вложи 50% само от това което си решил първоначално и като начало започни събота и неделя, когато не си на работа.
Първоначално за да свикнеш може да помолиш приятели/роднини да ги снимаш безплатно и да си направиш страница. Да отделиш поне месец в който всеки ден след работа да четеш статии или да си взимаш книги от библиотеката и да научиш някакви базови неща.

Ако е само да щракаш нещо там - всеки може. Но този който изкарва пари трябва да може повече от това. И ще ти трябва време. За това не напускай работа. Занимавай се с двете и сам ще решиш дали от фотография можеш да изкарваш достатъчно, за да живееш добре.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: a7d059990b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Всичко си изисква време и винаги има разходи. Даже не само за ядене, но и за други неща като квартира, сметки, а и малко да се живее, че без това не е живот.

Мога и в курс да инвестирам, ако толкова трябва. Не съм казал, че няма. Просто прегорях от настоящата си работа и ама хич не искам да почна пак същото ама на друго място.

Не знам до колко изобщо могат да се изкарват достатъчно пари точно от това. Би било страхотно ако може. Хем ще излезна от системата, хем ще се занимавам с нещо, което харесвам да правя.

Конкуренция има навсякъде. Просто ще се старая да съм от добрите, баш добрите и ако стане. Макар че сигурно всички си викат така.

Трудно ли им е на тези, които снимат? И аз сум чувал, че вземат добри пари. Ама не знам колко често се стига до това, нито колко от хората, занимаващи се с това успяват да го правят.

Никой от вас обаче така и не ми даде някакви цени за ориентир. А тези неща, дето чета в нета не знам колко са актуални и адекватни.
Това не е като с повечето професии при които отваряш джобса и гледаш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker