Спестявания (Лева - Евро) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Спестявания (Лева - Евро)
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 3314 пъти
Здравейте! Моля, ако темата не е в правилната категория, модераторите да я преместят! :)
Напоследък доста се говори за преминаването на страната ни изцяло в евро. Някой по-запознат може ли да каже какво се случва с нашите спестявания? Аз например скоро си обмених всичките долари в български лева (20 000) и сега, ако ги обменя в евро много ще изгубя... питах в банките, нищо конкретно не казват... За мен това са доста пари и съм ги изкарал с честен труд и пот на челото, с безпочивни работни седмици... Но това е друг въпрос. Вие какво мислите по въпроса? Как процедирате с вашите спестявания? Ако преминем в евро българската валута ще се затрие напълно или ще се обезцени?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: cc480ac1be
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За съжаление, дори нямаме спестявания, които да обменим!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b3511f5073
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз това се питам, а уж съм финансист. Според мен валутата няма да помогне, защото ние така или иначе най-вероятно ще си влезем директно с фиксиран курс, т.е. инфлацията ще си е направо във валута, няма да е свързана с обезценка на лева. Но съм 99% сигурен, че инфлация ще има първоначално едни 10-20% поне ударно, най-малкото спекула ще има, дори и да не е реална инфлация. Убеден съм, че българските търговци няма да пропуснат шанса да си намерят повод да си вдигнат вкупом цените. Практиката го е доказала многократно. Когато се вдигне петрола, веднага цените се вдигат дори с по-голям процент, макар че петрола е само част от себестойността, обаче когато петрола поевтинява, никой не казва "абе на нас ни падна себестойността, дай на намалим цените към крайния потребител".

Според мен трябва да се обърнат парите в някакви активи, които се подчиняват в по-голяма степен на пазара в България. Не такива, чиито сцени се определят от международни пазари като злато например. Защото в България може всички стоки да се вдигнат спекулативно, но инвестиционното злато няма как да се вдигне, понеже цената му се определя на международните пазари. И без кредити, че и банките не се знае на къде ще ги избие и дали няма да вдигнат драстично лихвите.

Ако имотите не бяха надценени, щях да препоръчам тях. Но сега не знам. Може би земя. Хем може да се купят малки площи, т.е. с не много пари може да се купи актив, без да се ползва кредит. Ако можеш да се вредиш от мутрите де. Защото те в момента масово я изкупуват, къде що земя има. Отделно от земята ще взимаш и рента евентуално.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 26f4685318
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Купуваме злато или имоти, парите са просто хартия. Нещо което бързо може се продаде или ипотекира или рента да се взема, зависи какъв човек си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f8f5d3e377
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Облигации на държави от развиващите се страни във валути, различни от Евро и долар - напр. южноафрикански ранд. Стабилна валута, висока доходност, обзорим риск.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2ffef38211
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   и аз това се чудя, дали да не обърна поне част от парите си в евро. Те така или иначе стоят в сметка, но при смяната ще загубя известна част. От друга страна търговците няма да пропуснат да се опитат да спечелят от смяната, макар че левът е вързан за еврото и разлика не би трябвало да има.
Става дума за около 40000 лва, имот не смятам да купувам, щото няма и да стигнат, а и веднъж сгреших с 1 бизнес имот. За злато не знам, никога не съм купувала. В сейф в банка ли се съхранява? Не е ли трудно ликвидно? Кой ще го изкупи ако трябва?

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4dee1d9132
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   "Ако преминем в евро българската валута ще се затрие напълно или ще се обезцени?"

Ще се "затрие". Ще има период, в който БНБ ще са длъжни да обменят левовете в евро при фиксиран курс, като това ще продължи известно време след смяната на валутата, но след изтечането на този период, левът няма да има никаква стойност според българската държава, следователно, няма да имат и никаква пазарна такава.

А иначе за банките - ако държиш парите си в сметка в лева, още не се знае, защото няма никаква задвижена процедура и никой няма представа, какви ще са условията на подмяна. Възможно е, да е просто откриване на нова сметка, в която ти се прехвърлят левовете в евро, за много ниска такса или дори без такса, но тези неща зависят от конкретната банка, Министеството на Финансите, ЕК и МВФ, така че, няма как да гадаем.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: fb4edb873d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Какъв курс ти дават банките. Курс на банката продава не е толкова висок. За 10к евро да загубиш макс 100 лв и то едва ли повече от 70 лв. Аз си обърнах парите. Едно предоговаряне на курса с ЕК е риск, който аз не бих поел. Там разликата би била 15-30% девалвация. Малък, но риск. Ако не ни приемат в ЕРМ2, то пък някоя по-сериозна криза ще тласне лева към доста трагично обезценяване преди влизане в самата еврозона. А криза иде. Вижте цената на златото за последните две седмици. Скача яко. Изводите правете сами. И фактът, че от тв екрана казват спокойно та спокойно, значи е повод за притеснение. Вие вярвате ли им?

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b2e15daad8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Едно съм се убедил досега-предприеме ли се нещо грандиозно с финансов характер от страна на държавата винаги се облажават самите институции и големите играчи и спекуланти, а малките... да не употребявам квалификацията.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 93048a4f3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Много се спекулира с темата напоследък. Аз не мисля, че ще има някакви сериозни сътресения. Лева на практика е вързан към еврото от 20 години. Ако можеше да се случи някакъв катаклизъм с валутния борд щеше да стане още миналата криза 2008-2010 г.
Реално 100 процента сигурен начин за съхранение на спестяванията няма. Като накупите злато, кой ще ви го изкупи после обратно? Апартаментите на тези цени в момента ще има да се избиват от наеми следващите 50 години. Ако има изобщо кой да наема, защото с това бързо обезлюдяване, накрая всеки ще има по 3-4 имота дето ще стоят празни. Единствено земя си заслужава да се купува, обаче малки парцели не се намират. Не виждам какъв е и смисъла веднъж да си обърнеш всички спестявания в евро и долари и после обратно в лева, защото все пак стоките и услугите в България се плащат в левове. Отделно за приемането в еврозоната до сега няма такава държава дето да и се е съсипала икономиката от това или валутата и да се е обезценила или инфлацията да е скочила до небето. Разни кратковременни спекули са възможни, но положителните ефекти в дългосрочен план са много повече.
Българина не знам защо толкова лесно хлътва по разни конспиративни теории и откровени глупости. Като на пример това, че Норвегия била приготвила вече вагоните да ни вземе децата. То не бяха протести, то не беше паника, спиране на децата от училище... :D :D :D

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 8a8673968e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   На мен повечето ми спестявания са в щатски долари, но имах и в левове. Аз обърнах моите левове в евро. Говоря за 26 000 лв и малко отгоре и се получиха 13 023 евро. Аз ги обмених онлайн през интернет банкиране, защото имам 2 сметки - еврова и левова. Когато НЕ е кеш опрацията спредовете (т.е. курс купува и продава е много по-малък), т.е. те ми изкупиха левовете на 1.96. Смятах колко съм загубил и беше нещо от порядъка на 70-80 лв практически, което за сума от 26 000 и отгоре е нищо. Важно е да избегнем риска. Аз съм финансист и активно търгувам валути на финансовите пазари професионално. Има ли риск - бяга се. Нека да ви го обясня така, защото точно с това се занимавам - движения на валутни двойки. Българския лев, колкото и да излизат недоносените ни политици на прехода да говорят, че бил моля ви се - подценен е абсолютно нищо. Зад лева няма икономика, няма производство, няма абсолютно нищо освен корумпирана държава, политици и никакви чужди инвестиции.Левът е стабилен благодарение на валутния борд и на факта, че има/ше гърба на световна валута като еврото. Като да отбележа, че еврото като валута е в пъти по-лоша и уязвима от долара. През 2008 г. курсът EUR USD беше 1.60, онзи ден беше 1.08. Това е тежко обезценяване и на лева спрямо долара, т.е. ние сме тежко обедняли в световен мащаб, но това е друга тема, не искам да развалям илюзиите как сме забогатели в ЕС. Какво ще се случи? Левът без борда е като плячка за спекуланти, за такива правещи пари от движенията на влутите, но не в моя мащаб, а в световен - банки като Ситигруп, Джей пи морган, китайски банки, Дойче банк, Саксо - с това си вадят хляба. Те не просто търгуват, те спекулират. Имат трилиони долари заедно и често правят координирани движения спрямо валути, които са уязвими, а и не само. Пример ви давам в турската лира, когато тези големи играчи я удариха и още удрят жестоко от 2011 г. 1,5 лири за долар днес курсът е над 6 лири. Какво биха направили тези играчи при един свободен лев според вас? Ще купят лев и ще го изстрелят нагоре (както твърди финансов глупак като Муравей Радев)? Ще инвестират в левове при все, че лева ще бъде закрит 2 години след това? Не ви ли звучи глупаво и даже налудничаво? Но другия сценарий - разпродават лева спрямо долара примерно? При този сценарий БНБ се втурва с освободения резерв от 25 млрд. евро обезпечаващ борда да спира падането на лева - според вас БНБ може ли да се пребори с 25 млрд. капитал срещу банките които изброих имащи трилиони? Като те не е нужно да правят много, а само да инициират взрива, едно рязко падане, населението се втурва да обменя левовете в долари, евро, паундове и лева просто се срива под напора на спот разпродажбите на самите хора :). Така функционират пазарите, нищо лично, бизнес, за да спечели някой се налага някой да загуби. Само вижте какво направиха за последната 1 година с Австралийския долар. От 0.83 курс с щатския днес е 0.65. Не е съвет, но ви казвам - свободния лев има 1 посока на движение и нагоре не е една от тях! Т.е. мислете така - левът може да се срине, може и да остане 1.95558, но със сигурност няма да порастне :). Дали да държите левове е ваш избор от тук насетне. И впрочем не ви препоръчвам еврото като избор. Еврото пада и ще пада повличайки и лева докато е вързан. Щатския долар и швейцарския франк са по-добра опция от еврото или паунда - ако ви се рискува. При курс на паунда спрямо долара 1.25 големи банкови институции направиха вложения в паунда, сега курса е 1.29, а казват, че таргета им е 1.50 - т.е. бихте спечелили доста.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4dee1d9132
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   "Нещо което бързо може се продаде или ипотекира или рента да се взема, зависи какъв човек си."

Пояснение? И как смяташ, да вземеш нещо такова с 20 000 лева?

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b3511f5073
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   9, има си много основателна причина българина да е параноик, ако се замислеш. Той от десетки години е лъган, лъган, лъган и никога нищо в негова полза. Как тези хора да имат доверие и да не се паникьосват?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5e16bd39f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Спестявай в ИНВЕСТИЦИОННО ЗЛАТО, ако ти се спестява. (Или в дигиталният му аналог - биткойна. )
На бас, че след години ще има много по-висока стойност от всякакви левове, евра, долари и подобни боклуци.
Не се подвеждай и по "лихвите", които ти предлагат банките - едно че в момента са почти нулеви, а скоро ще станат и отрицателни. И второ - ако си мислиш, че ако на някого повериш най-милото си, той има интерес да работи и да го развива точно за тебе - жестоко се лъжеш.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b6436d38d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Силно се надявам да не стане поредната измамна схема, все пак като гледам политическият ни "елит", нищо чудно пак да ни ограбят.
Имам спестени 10хил. паунда, които увеличавам всяка година, защото още работя в Англия. 1 паунд ми е около 2.20-2.30 лева. Не ми се мисли ако трябва да ги обменям в евро. Пестил си, работил си за тези пари, и накрая х*й.
Дано не стане следният сценарий- От 1000лв. заплата, преминаваш на 500 евро. Хляба от 1лв. ти става на 1 евро.
Като знам какви тарикати има по нашите географски ширини, почти на 100% съм убеден, че бедният човек ще си пати най-много.
Едно е на хартия, друго е в реалния живот.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 57902a351e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   10, според теб, брекзит дали не би повлиял на достигането на този 1.50 таргет? На мен лично не ми се рискува с паундовете точно поради тази причина. Какво е твоето мнение

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2ffef38211
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   13, номер 5 съм. Може ли да ми обясниш някои детайли относно златото. В сейф в банка ли се съхранява, примерно кюлчетата са скъпи? Не е ли трудно ликвидно? Кой ще го изкупи ако трябва?

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f7428503dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Що за въпрос за лева, ако се въведе Евро, повече няма да има лев, естествено! Така стана в цялата Евро зона!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5e16bd39f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   16, няма никакъв проблем - отиваш в ПИБ, примерно и всеки месец си купуваш по 1-2-5 грама (има различни малки кюлченца).
Пазиш го... е, това е вече малко по-сложната част :) Може и в сейф, можеш да си наемеш такъв и в самата банка (където ти го гарантират в някаква степен, особено ако го обявиш). Аз съм си го разпределил на няколко места - в мазето на нашите, на вилата. Направим съм си тайници, в които на никой по никакъв повод не би му хрумнало (примерно в стар пън, в бордюрче, в резервоар с вода. Разбира се, направил съм и схема къде са тайниците, в случай че нещо стане с мен. Домашните ми знаят къде е схемата и как да я разчетат.
Няма никакъв проблем да го продадеш по всяко време, почти по борсов курс. Не са ми правили проблем и за количество отговарящо на 50 000 лв.
Ако смяташ да пазиш много големи суми, можеш да обръщаш и в диаманти - там буквално едно диамантче, голямо колкото грахово зърно, ти е един апартамент - слагаш си го в джоба, в портмонето или си го увиваш в кърпа около главата и пътуваш по целия свят. Евреите така правят. По летищата нищо не го засича - можеш и да го глътнеш. Но там вече много внимавай, че много лъжат. Трябва да влезеш в съответната схема, да имаш мнението на 2-3 независими един от друг експерта при закупуването и т.н.
Криптовалутите са също интересна алтернатива. там вече си има други правила. Забавното е, че парите ти са на практика навсякъде и никъде... в световната мрежа. Пътуваш си с ръце в джобовете и ги достъпваш от всякъде с една много дълга парола от букви и цифри, която можеш да си я запишеш и в телефона, и на листче, а ако си луд - можеш да я запомниш и наизуст! :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4dee1d9132
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   “ Като накупите злато, кой ще ви го изкупи после обратно?”

Всеки който иска парите си в злато?

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2ffef38211
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   18, благодаря!
19, да, това е ясно, имах предвид в банка ли се изкупува? Щото видях например сайтове, в които се продава (ето пример https://igold.bg/?gclid=Cj0KCQiAkePyBRCEARIsAMy5ScvI94pGakTqNvxL6ifmi37erAHfvUKC_reqzezw8pgsgQ2TANK4y9waAuogEALw_wcB), обаче дали ще изкупят обратно, ако се наложи?

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 8a8673968e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   10 съм. Относно паунда. В нашите медии се насажда като пропаганда, че ако си извън ЕС ще си беден. Нашите управници го разбират това като опорен лост срещу русофилията :). Няма такова нещо. Канада не е в ЕС, нито Австралия, нито Нова Зеландия, нито САЩ, нито Япония, Сингапур, Южна Корея - все супер богати държави със стандарт над този в ЕС. Британците са си направили сметката. Британия е държава с огромни традиции и влияние в целия свят, като все още е вид метрополия и получава пълна подкрепа от бившите си колонии в т.ч. и САЩ. Изобщо не говорим какви привилегировани отношение търсят с Китай и Индия. Това разбира се означава ръст за паунда в следващото десетилетие. Сега какво ще се случи - GBP има 1 дирекция, но 2 посоки. Ако не сключат споразумение с ЕС ще падне и после нагоре. Ако сключат - право нагоре. Паунда е подценена валута и винаги ще е скъпа. Защо? политика. Британия е страна вносител - трябва й скъпа валута, същата политика има и Япония - тези държави внасят ресурсите си, на тях им е нужна скъпа валута. Обратно - ако изнасяш ресурси (които се търгуват в долари) е по-изгодно да имаш евтина валута - австралийския долар, новозеландския долар, рублата - това са евтини валути корелиращи с ресурсите и индексите

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker