Има ли смисъл от повечето офис професии? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Има ли смисъл от повечето офис професии?
преди: 4 години, 28 дни, прочетена 2276 пъти
Учители, мед. сестри, чистачки, шофьори и доктори получават по-малко от телефонисти в кол център само с език и компютърни оператори, които обработват данни и проверяват за грешки. Но само първите имат смисъл за обществото и допринасят с нещо. Вторите могат да бъдат лесно автоматизирани.

С какво е допринесла една административна калинка, лелка в държавно учреждение, един кол център оператор, т. н. бели якички? И аз съм от тях и всеки ден се питам това ли е живота - скапана работа без смисъл, без да твориш, създаваш или поне да поддържаш обществото да не закъса. И съответно колегите са с нисък морал и озлобени.

Нима поетът, актьорът и танцьорът не са важни? А защо на тях никой не плаща? Нима не бяха повечето ни революционери поети и писатели? И защо на незаменимите: боклукчиите, чистачите, сестрите и докторите им плащат малко? Защо един никакъв тийм лидер или “мениджър” в кол център (като на водопад) получава повече от уни преподавател с научни трудове и медик скъсал се да учи или чистачката дето се вре в боклуци и ни чисти л@йнста на работата да не хванем някоя зараза?

Уж техническата революция щеше да ни освободи време за хобита като изкуствата, пък реално създаде куп излишни дейности, чрез които раята да е на сигурна заплатка, нищо че естеството на работата е тип не произвеждам и не допринасям с нищо на обществото. А иначе много офис хора се смятат за много издигнати и се подиграват на учителите, медиците, шофьорите, чистачките. Ама като стачкуват шофьорите и реват. Тази система не е честна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 28 дни
hash: 7a1196b6c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   ". Нима поетът, актьорът и танцьорът не са важни? А защо на тях никой не плаща? Нима не бяха повечето ни революционери поети и писатели? "

Айде ДЕ! Плаща им се, но просто има прекалено много бездарници, дето искат и на тях да им се плаща. И не, "повечето" ни революционери не са били писатели и поети. Струват ти се повече, защото за тях се учи в училище. Представите ти са сбъркани, защото виждаш всичко като кол центрове.

 
  ...
преди: 4 години, 28 дни
hash: db6d1de781
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Заплатата се определя от търсенето и предлагането, не от ценността на извършваната работа от работещия за обществото. Например много хора биха казали, че проститутките не допринасят с нищо за обществото, и не е справедливо да взимат повече от учителите. Истината обаче е, че много хора биха предпочели да дадат пари за проститутка отколкото на учител, за да научат чужд език. Хората дават и много пари за наркотици, алкохол и т. н. вместо за лекар, психолог и т. н., и така влияят на търсенето и определят проститутки, дилъри и т. н. за по-ценни. Ти изхождаш от мисълта, че хората са рационални и интелигентни, но огромното мнозинство, не са, макар че е обидно това да се казва.

Също, в кол центровете обикновино работят като съпорт, щом ги държат на работа, значи от тях имат нужда клиентите. От друга страна, раждаемостта в България рязко намалява и има повече училища и учители от колкото е нужно. Затова и цели училища бяха закрити през последните години. Като се обърнат нещата и има по-малко учители от нужното, заплатите ще скочат.

 
  ...
преди: 4 години, 28 дни
hash: 6e273e7a45
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Потокът на парите не го интересува нашата логика. Кол центровете генерират добри пари и затова дават високи заплати, като се има предвид, че няма много изисквания да почнеш там. Докторите в частните болници вземат високи заплати, защото там се лекуват богати хора. Хората на изкуството пък винаги са били в двете крайности. Едните правят супер много пари, а другите едва, едва свързват двата края. Учителите и професорите могат да си докарват допълнително пари с частни уроци. Имах един асистент в университета, който даваше частни уроци. По 10лв на час, ама всеки ден и то по няколко. Въобще нещата не са черно-бели и като цяло не бива да търсиш някаква логика или честност. За финал ще ти кажа, че има момиче, което направи 40k за един месец продавайки сески снимки и то в ерата на безплатното порно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 28 дни
hash: 9e631d165c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   3, а има ли възможност да работиш две работи - например професор, а в свободното време актьор, модел или хип хоп танцьор?

 
  ...
преди: 4 години, 28 дни
hash: 7a36459685
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Защото на "работодателя", бил той държавата или частник, не го интересува какви са заслугите и важността на длъжността на служителите му. Повечето офис професии и особено ИТ - просто повечето обслужват и чуждестранни фирми, които са нови и има търсене. А и в чуждестранните фирми по принцип плащат повече. Или са малки фирмички, където печалбата се разпределя доста равномерно.

 
  ...


...
преди: 4 години, 28 дни
hash: 7a36459685
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако имаш добри доходи, но ти е писнало и искаш да си полезен с нещо на обществото и България - можеш да направиш някакъв свой бизнес/инвестиция, да осигуриш работни места и да плащаш на служителите си справедливо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 27 дни
hash: 03658a0a36
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Колко пъти още ще четем за кол центровете? Явно са голям трън в з*дника на някои хора.
Аз пък мисля, че всяка професия е важна сама по себе си. Когато съм болна, важен ми е лекарят, в свободното си време пък оценявам добрия певец, танцьор, актьор и т.н. Живот и здраве, когато имам деца, ще са ми важни учителите и изобщо служителите в училищата. Операторите в кол центровете също помагат на хора в дадена област, нямаше да съществуват, ако не беше така.
Кой колко получава като заплата - не знам, аз си гледам в моята паница. Но ако някой смята, че трудът му е недостатъчно оценен, може да потърси друго поприще. Обикновено обаче, когато нещо ти е призвание, дори да получаваш по-малко, отколкото си преценил, че заслужаваш, това не е такъв голям минус. Удовлетворението, че помагаш на някого и вършиш това, което ти е присърце, компенсира по-ниската заплата.

 
  ...
преди: 4 години, 27 дни
hash: 1e5bcc904f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Заплатите на администрацията трябва да са по-високи, защото и отговорностите им са много по-големи.
Примерът ти с поетите и художниците, ами по-несигурни и несериозни хора от тях няма. Творци...

 
  ...
преди: 4 години, 27 дни
hash: 52ef2a980e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Лалето Лили, ти ли си? Ами стани медицинска сестра, какъв е проблема? Докторите и сестрите са добре платени, но не и в БГ. И как изобщо можеш да сравниш танцьор с лекар, дори и с някой с бяла якичка? Този с якичката поне стои наказан 8 часа, а танцьора не носи никаква отговорност, само се забавлява и върти баджака.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 26 дни
hash: 9e631d165c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   10 да, бе я опитай да танцуваш като Фред Астер и Джинджър Роджърс да видим дали е лесно. Или още по-добре - като Ross Sisters. Това си е доста труд, кърски пот. А щом някой е толкова глупав, че да работи безслислена работа, в която ще седи като наказан за 8 часа той не заслужава са му се плаща повече.

 
  ...

...
преди: 4 години, 26 дни
hash: 7a1196b6c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 10

Кви работи приказваш, бе човек?

 
  ...
преди: 4 години, 25 дни
hash: 0b8e4cfa3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Номер 10 съм, танцуваш, танцуваш ама си е физическа работа. По-трудно е да си офисен плантон по 8 ч нажден. И да наказан си на един стол по 8 ч. Не можеш да разполагаш с времето си, следователно си точно наказан. Даже и да пръднеш не можеш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 25 дни
hash: 416e1a2dbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   защото не си запознат с историята, нека те светна, че техническата Революция ни освободи МНОГО време за хобита. Едно време селяните са работили от моментът, в който изгрее слънцето, до моментът, в който то залезе, просто защото няма как да работиш на тъмно. А в осветените градове по фабриките 16 часовите работни дни, 7 дни от седмицата са били норма. Чак в началото на 20 век така в българските политически кръгове, разбира се с десетилетия закъснение от запада, се обсъжда идеята да има лимит на работните часове - 16 на ден. Да караш един човек да бъхти "само" 16 часа на ден на времето се е приемало като революционна, крайна, застрашаваща благосъстоянието на цялото общество идея, за която хиляди са платили с живота си. В англия едно време деца работници са имали задължението с един дълъг прът да блъскат по прозорците на работниците по тъмно в 4 сутринта, за да ги будят да ходят на работа. Представяш ли си каква лудост е било всеки ден да пристигаш на работа по тъмно в 5 и да тръгваш пак по тъмно в 10? Целият ти Живот преминава в фабриката, а собственият ти дом е една стая с едно легло, в която просто преспиваш преди поредния работен ден. Едно празно съществуване, вечна борба за следващия залък хляб. А дори пенсии е нямало: предположението е било, че докато станеш твърде стар,за да работиш,
вече ще си мъртъв.

Aвтомацията ни освободи от безкрайните работни часове, но нова вълна от автомация ще е нужна, за да се освободи значителна част от населението от труда изобщо, а тя няма да дойде скоро време, тъй като нови, специализирани работни места постоянно се създават. не се и надявай на "ранна пенсия".

 
  ...
преди: 4 години, 17 дни
hash: 7a1196b6c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   "Едно време селяните са работили от моментът, в който изгрее слънцето, до моментът, в който то залезе, просто защото няма как да работиш на тъмно."

За около месец и нещо в година ...

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 9e631d165c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Разликата е, че в офисите работят хора със свръх засилено его и дтават дрязги, интриги и конфликти, каквито няма в по-свободните или индивидуални професии. Затова най-добре е 100% работа от вкъщи, те повечето офис професии може да се вършат от вкъщи.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 7a1196b6c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До 16

Ела в някоя кухня, театрална трупа, или просто музиканти, дето свирят на различни места през вечер и ще видиш, особено при креативните, 5 пъти повече его. Иначе си прав - особео ако изкарват 10 пъти повече от всички останали. Всеки става много голям. Ама нормално - до вчера си бил скъсан келеш, дето му се е подавал дъртия пръст от обувката, а сега си някакво костюмирано парче с прическа за 200 лева и нов мерцедес.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 7a1196b6c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   "В англия едно време деца работници са имали задължението с един дълъг прът да блъскат по прозорците на работниците по тъмно в 4 сутринта, за да ги будят да ходят на работа. "

Добре е било! Сега малкит нехранимайковци само гелдат телевизия, телефони и играят на компютръни игри!

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: dad0466ac8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   До автора,
изброените професии от теб са държавни служители.
Бг държавата е фалирала тотално.

Колцентровете са някакви чуждестранни инвестиции. Заплащането ще е ествено по-високо.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 133849185a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Привидно изглежда, че няма смисъл от доста длъжности (не професии, а конкретни хора сложени някъде). НО ако се замислиш за дребните пари, за които работят по-голямата част от хората получаващи заплати, то за работодателя си струва да има отделен човек за дадена дейност. Това, че в целия колектив ще има несправедливост и едни ще вършат напрегната работа за почти същите пари, за които друг ще стои и скучае по цял ден - това не е проблем на работодателя. Даже е плюс, да има за какво да мислят и говорят хората или да се натискат с връзки за да ги сложат и тях на кроткото място.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker