Трябва ли въведем някой промени в закона, при наемането на работници? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121005)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18476)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Трябва ли въведем някой промени в закона, при наемането на работници?
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 1461 пъти
Притеснявам се, че местните закони дават прекалено много сила на работодателите, за да злоупотребяват с полжението на хората и да им дават по-ниски заплата. Вярвам, че трябва да имам легална защита, при наемането на работа, за защита от следната информация, които ще изброя, както и кратко обяснение, защо вярвам, че са огромен проблем.

- История на заплататата. Въпросът "Колко изкарваше на предната работа? " е тотално неетичен, защотото не мога да отркия прична в него, освен опит за злоупотреба с финансовото състояние на работника. Компанията може да реши, че ако работникът е получавал 1/3 от това, което тя е била готова да плати, то спокойно може, просто да откаже, да му дава повече пари. Особено проблемно става, когато работникът има сериозни финансови затруднения и е бил дълго време безработен, което ме води до следващите точки.

- Пълна работна история. Работодателят е в правото си, да наеме даден човек, на базата на опит, умения и интервю, но също така е право на работника, да посочи само тази работа, която желае, за да покаже опитът си. Ако работникът е бил безработен в последните месеци, то работодателя може да се възползва от този факт, като му предлага многократно по-ниска заплата. Същото важи, ако се види, че последната или сегашната работа на работника е била в, да речем, ресторант за бързо хранене, които са известни с това, че дават ниски заплати. Колкото до това, защо такъв човек ще си търси работа там, а не другаде, искам да кажа, че колкото по-добра и високоплатена дадена професия е, толкова по-трудно се извършва самото наемане. Има места, където минаваш през няколко интервюта, които понякога са през седмица, че дори и две и чакаш за отговор по 10-20 дена след това. А другото е, че ми се е случвало да кандидатствам за работа, която започва след два и половина месеца. В този момент решавам, че е добде, да работя каква да е работа, само и само, да изкарам и да не се прибирам при родителите си на 28 години.

- Имотно състояние.

- Доходи, било то странични или от сегашната си работа, освен ако няма явен конфликт на интереси. Примерно - продавам книги онлайн, но искам да работя в Amazon.

- Адресна регистрация

- Семейно положение. За мъжете - доакто някои виждат това, че мъж има жена и деца, като някакъв морален показател, то други виждат човек, който не може, да си позволи да си изгуби работата или дори да напусне, че да си търси друга. Особено, ако е единственият работещ в семейстовто. За жените е още по-лошо - жени в детеродна възраст, ако са наскоро омъжени, бе деца, може да накарат повечето работодатели, просот да ги прпуснат, като евентуални кандидати. Има, разбира се и други сценарии - самотни родители, възрастни хора, помагащи на собствените си деца, които са самотни родители и прочие.

Работодателите могат да притискат хора в бедствено положение, на базата на всичко казано до тук. Човек, който има финансови затруднения, има деца, живее е беден квартал, е много по-лесно, да бъде склонен, да работи за 1200 лева, примерно, отколкото за 2500, които специалист като него би взимал. Особено неприятно е, ако те заключат с 12 месечен договор. Това е просто злоупотреба с човешкото нещастие. Също така, може да не се хареса и "невъзможността", на работник да работи в извънработно време или да поема екстра ангажименти (особено с короната, да ти дадът "домашна" за събота и неделя, взе да става често явление).

Не само, че не трябва да нямат достъп до подобна информация, но работодателите не би трябвало да имат и правото да ПИТАТ за нея или да зават подвеждащи въпроси, освен ако не искат, да могат да бъдат глобени, при това и да дължат обезщетения на кандидат-работниците.

Сега, много хора могат да кажат, че така се нанасят евентуални щети на бизнеса, но аз лично не вярвам, че човешкото състояние и благополучие струва повече от печалбата на бизнеса, които просот не биха съществували, ако ги нямаше хората. Вярвам, че трябва да се подпомага и беизнеса, особено малките начинания, но това е друга тема.

Ако някой има мнение, моля да го даде. Ако вече има такива защити в закона, то аз не съм запознат с тях, но от опитът си знам, че или ги няма или просто никой не се интересува от тях, така че и това е проблем. Също такта, ако тези неща са или станат част от закона, как мислите, че работодатели биха се опитали, да ги заобиколят.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 219e6ff5cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Забрави да допълниш за подвеждащи въпроси от рода на: "Къде се виждаш в следващите 5 години?"....

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: ab64030bc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Е добре де, аз не разбирам без тези въпроси по какъв принцип искаш да те предпочете работодателя? Напълно нормално устройство на живота - всеки търси подходящия за него човек. Ако кандидата иска да работи в ресторант за бързо хранене, шефа би искал да работи с човек, който има опит или поне представа.
Ако предишната ти заплата е била ниска, за него е ясно, че ще си има работа с човек с ниско самочувствие и дори ще бъдеш по-бързо нает, защото на всеки началник му трябват такива. Или да отхвърли мечтателите, които на първа работа в живота очаквана заплата казват "1500лв".
Казва се пазар на труда - продаваш се възможно най-добре, не разбирам кое т тревожи. Ако си имаш специалност и доказан опит, не само,че не ходиш на интервюта, ами дори се състезават за теб. Ако не си интересен на този пазар, ще се задоволяваш с каквото ти дадат.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5cf80eab6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   До 1 - Не съм забравил. Този въпрос може да е дразнещ, но не го считам за проблем. Човек трябва да отговори, какви са му професионалните планове, нищо повече. Едно "надявам се, да съм на по-добра позиция, защото ще имам повече опит и умения, по възможност в тази компания" е правилният отговор.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: c689fb2f5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Комунизъм си отиде сега робувайте на капиталиста и бъдете благодарни ако ви плаща.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: b393477096
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Никой не те задължава да си даваш адресната регистрация, семейното положение и да казваш предната си заплата. Ако на интервю те попитат за нея, винаги можеш да кажеш, че е фирмена тайна. В сивито си не си длъжен да записваш всичките предни местоработи, нито обучителни курсове, които си минал, а само тези, които касаят въпросната позиция. В момента даже да си безработен, можеш да кажеш, че работиш като някакъв фрийлансър по сцециалността си или се обучаваш за нещо самостоятелно благодарение на интернет, което впрочем е хубаво да правиш така или иначе.
Но при всички случаи не ти трябва некоректен работодател, защото винаги ще намери начин да ти намали заплатата, да те примуди да напуснеш, да ти намали заплатата чрез глоби, стъжни живота както си иска, ако е такъв. Интервюто е двустранен процес, ползвай въпросите, които ти задават и реакциите на интервюиращия, за да добиеш някаква представа за евентуалното си бъдеще в тази фирма. Другото е казал номер 2.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5cf80eab6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   До 3

Това, да кажеш какъв опит и къде имаш в дадена индустрия, не противеоречи на нито едно от нещата, който аз намирам за проблемни. Идеята е, да не се злоупотребява с положение.
"Каква заплата очаквате?", също не е проблемен въпрос.
И не - това че ти пращат по 12 покани в LinkedIn-a, а понякога пращат и "подаръци" с агитационни материали, купони и продукти, не значи, че ще те вземат току така. Но на мен ми трябваха 9 години, за да стигна до това ниво. И съм късметлия, че живея в тези времена и професията ми се отдава. Не всички имат моето семейтво, моите възможности и моят опит. Много често съм бил на милиметри от провал, но само късмет ме е спасявал. И аз съм минал през период на откровенна злоупотреба и страдание, породено от нея. Ако някой счита тези неща за нужни, то аз не съм на същото мнение.

До 4

Всъщност, много от тези правила са вече наложени в САЩ, а никой не казал, че са някаква библейски заповеди, които не може да се оспорват и променят.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a4059c5b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   законите трябва да осигуряват баланса между работодател и работник. Когато се оплакваш от нещо, се постави и от другата страна и помисли какви въпроси би задал ти на служител при интервю, все едно наемаш човек за някаква работа.
Това е въпрос на търсене и предлагане. Важно е колко си ценен на работодателя с уменията си и колко лесно би те заменил. Ако можеш само да редиш стоки по рафтовете, има много като теб, защо да ти дава повече пари, когато може да мине и с малко? Ти ако можеш да наемеш майстор за банята например за по-малко пари, ще му дадеш ли повече? Едва ли. Ако обаче имаш специфични умения, които не се намират лесно и си съвестен, ще се постарае да те задържи.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5cf80eab6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До 7

И къде е баланса? Като кажеш "работодател и работник" и после ми говориш за майстор на плочки, съжалявам, но все едно говориш индивид и индивид, а не "корпорация X за 10 000 000 000 лева и индивид, чията индустрия на местно ниво бива диктувана от корпорация X".
И съм бил от другата страна. И съм чувал какви решения са взимали хората в различни ситуации:

- Ако живееш в "лош" квартал, няма да те вземат, защото ще се изнесеш от там и ще искаш повишения и ще напуснеш. Буквално имаше човек, чиято задаче бе да контактува с брокерски агенции, за да държи под около цените на жилища и наемите по адреси.
- Ако си примерно такто с две-три деца, ОСОБЕНО ако и жена ти не работи, бувкално ти връчват договор, който е с 30% по-ниско от това, което биха давали. Другото е, че не ти дават никакви бонуси. Знаят, че на предната работа си взимал примерно 2000 лева, но сега, за двойно повече работа, ще ти дават 2400 лева.
- Надушват, че си болен, че си на зор за пари, обещават ти голям първоначален бонус, да си платиш, с някак МНОГО СМЕШНА ЗАПЛАТА и те заключват с договор за 2 години. Това е най-близкото нещо до робство, което съм виждал и чувлал в Европа.
- Не дават договор на нито една наското омъжена цена. Да кажеп, че си омъжена и че нямаш деца, означава 3-6 месечни договори, който някак си се прекъсват със задна дата. Готови са, да ти вземат здравето по съдилища, само и само да те откажат, за да ти предложат 3-4 заплати компенсация, на един път, за да се откажеш. И си имат "фонд" за тези пари, така че и това е предвидено.
- Не наемат млади кадри, които не са от "добри семейства". Има много снобарски колективи. Как ти звучи - "Оооо, баща му на тоя е музикнат некакв ... какъв човек ще е това момче?". Надявам се, не добре, защото на мене ми стана лошо.
- Не наемат млади кади, защото СА от "добри семейства". Казват, че защото тоя е млад, имал хубава диплома и живее при майка си и баща си, ще иска повече повишения и няма да му е проблем, да напусне по-всяко време и няма да го е страх, от компенсации.

А да не ти казвам, как още в началото бях чул:
- Абе там не са ли само помаци и цигани? - коментарите са излишни.

Сега, за плочкаджията - ако плочкаджията има нужда от нови бъбреци до една година, но не му достигат 10 000 лева, аз спокойно ще му кажа:
- Слушай какво, плочкаджия - ще те взема за 610 лева ... Ееее не ми се муси. Ще те звема от утре и ще плащам извънредни. Да! По 6 часа на седн, всеки ден. Ще ги докараш 1500 лева, споко. Е сега, дру за толкова труд, ще вземе 3000 лева ... ама на друг не му трябват не му трябват нови бъбреци, нали? Ко? Ааа друг работодател ... ем търси си. Аз ще ти давам работа две години, без прекъсване. Утре може да няма работа. Тея бъбреци нема те изкарат дълго. Еммм... да не ми беше казвал. Какво си мислиш - че ще ме умилостивиш. Решавай сега иначе изгаря шанса.

Мдам ...може и така да направя. Знаеш ли?

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: f7922a5acb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Олеее, още насилници, искащи насочване на държавния пистолет срещу (уж)свободни агенти на пазара, които, ако живеехме в свобода, щяха да могат да предлагат на когото си искат каквото си искат при каквито искат условия - ако другият свободен агент е доволен от условията - приема, ако не - продължава нататък.
Като не си доволен, това не ти позволява да насочиш пистолет към другия (уж) свободен агент и да го задължиш за условията.
Аман от комунистически, социалистически или просто завистнически насилници! Вън държавата от икономиката, вън пистолета и принудата от икономиката!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 3e4717fe60
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   По принцип подкрепям №2 и 5, защото и на работодателите въобще не им е лесно да изберът работник и никога по физиономия и държание не се знае даден човек наистина ли може да върши дадената работа или послъгва за уменията си, мързелив ли е да се подпира и цял ден да гледа часовника си, кога ще дойде време за почивката, муден ли е или обратното прибързвайки често прави непоправими грешки, дали осъзнава, че ако дадена работа се върши възможно по бързо и качествено работодателя ще е доволен и евентуално ще даде и бонус.
В същото време не мога да си отговоря на въпроса, как да преживяват хората, ограничени в уменията си, със супер ниските заплати, все пак не всички се раждаме с талант и не всички се раждаме в семейства, които подпомагат развитието на децата си. Понякога дори да се родиш умен, може да се родиш в семейство, което не държи да те праща на качествено училище, не желае да влага пари в допълнително обучение, липсват разговори за развитие, не развиват интересите на децата си и не ги подкрепят.
Обаче се питам и какви ще да са тези специфични умения, които не се намират лесно и за които работодателите се борели да запазят работника при себе си.
Питам се и как да натрупаш опит, като току що завършил гимназия, след като никой не взема хора без опит по специалността, която са завършили в училище, защото са наясно с нивото на българското образование. Нима някой в България спокойно ще наеме или ще даде за поправка колата си в ръцете на младеж завършил ДВГ този месец /май месец е/? Ако някой от родата на този младеж няма автосервиз, вероятността той на 19г да си намери работа като монтьор... абе невъзможно е в България, без връзки, е невъзможно да си намериш първа работа по специалността, за да натрупаш прословутия опит.

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a4059c5b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   8, просто дадох пример, защото не всички хора са били от другата страна и да участвали в подбор на хора. Ти цитираш някакви крайно снобски случаи, дето чак семействата на хората проучвали и кварталите, където живеели. Какво ме интересува къде живее и от какво семейство произлиза? Ако си върши работата, идва в приличен вид и е сериозен, ако ще и под моста да живее. Е, ако има много подходящи кандидати, при равни други условия може и да се проучат допълнителни детайли.
номер 7

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 100ddf512d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Местните закони не определят условията на труд, те са на национално ниво. Абсолютно всичко, което си написал е абсолютно клише. Работил съм в много средни и големи фирми и навсякъде политиката е да се дава определена заплата за определена позиция, никога не съм виждал на един оператор да се даде 600 защото живее еди къде си и 800 защото живее еди къде си. Заплатите в една фирма се знаят от всички и няма как един човек да работи с друг едно и също и да получава по-малка заплата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5cf80eab6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Преди да отговора, искам само да посоча мисъл, на едн приятел.

"Отдел човешки ресурси, няма за цел, толкова да организира работниците, за да подпомага работния процес, колко да върси най-евтиният възможен вариант и да предпаза интересите на компанията от работници и местните закони."

Може да е цинично, но е нещо, с което се съгласявам.

До 12

" Ти цитираш някакви крайно снобски случаи, дето чак семействата на хората проучвали и кварталите, където живеели."

Няма нищо общо със снобарщина, а с това, да не ти плащат повече.


"Какво ме интересува къде живее и от какво семейство произлиза? Ако си върши работата, идва в приличен вид и е сериозен, ако ще и под моста да живее."

Точно! Не те интересуват тези неща, следователно не трябва да пташ за тях. Но ти мислиш, като човек. Сега нека ти кажа, как мисли корпорацията:
Човекът под моста, ще е готов да работи по 12 час за теб, за 1/3 от парите, на човека с голямата къща и спестяванията, ще работи само за 8. Това е значението. Дргото е, че човек в бедствено положение, би се навил на дълги договори с невероятно кофти условия, само и само, да се махне от улицата. А за тези договори, трябва да има отделна тема. Другото е, че човек с по-малко връзки и познати, е по-малко вероятно, да "прави проблеми", акот си търси правата по съдебен път. На корпорацията иначе ѝ е все едно.



До 13

Съжалявам. Употребих "местните закони" за на национално ниво, без да взема под внимание, че често означава "общински", когато говорим за местно ниво. Идеята ми беше "българските закони.".

Не съм съгласен, че "абсолютно всичко" кото казах е "абсолютно клише" (моля за допълнително разясение над това изказване), защото не са често срещане, камо ли обсъждани практики в България, както сам можеш да потвърдиш. Разбира се, това е лично мнение. Може и да е популярна тема.

Иначе не сме работели в същите фирми. Моят опит е основно в чужбина, както и вързките ми са с всякакви хора, най-вече в това, което на Запад му викат "корпоративен ад". От онова, което виждам и чувам, считам, че скоро и България ще придобие подобен облик. Неизбежно е, докато сме с ЕС и САЩ. Дори и да пеминем към Китай, па не вярвам, че ще има особена промяна, но това са геополитически върпоси, така че няма да ги коментирам повече.
Всичко, коеот описах е нещо, което съм видя и изипитал на свой гръб. Вярвам, че след годни ще стане реалност и в България. Виж само броят на младите хора, работещи в кол ценрове, аутсорсинги, IT компании и прочие. Даже и родните компании започват да оперират така. Ако преди беше "странно", днес е норамално и след години, ще е единствената добре платена работа, за повечето хора.
Освен това, съм казваол "сбогом" на няколк колеги, които са били увонявани, защото посто са се интересували, какви са заплатите на другите, което е недопостимо според договорите.
И само да добавя, какви "уволениние" съм виждал. Викате на една от много рутинни срещи, само че вместо някой менаджер или човек от твоя екип, пред теб седи HR-a. Междувременно, двама ти събират нещата от офиса. После забелязваш, че има двама от охранта, да чакат на вратата. Учтиво ти казват, че "нямат повече нужда от услугите ти" и че се налага "да се терминира съвместната ни работа, предварително". Опцийте са ти две:
1 - взимаш си 2 до 6 заплати обезщетение, ако имаш натрупани някакви бонуси, може и тях, но подписваш, че нямаш нищо против това уволнение. Това може да звучи много добре, с малкта разлика, че си бил току що уволнен от голяма компания и е много вероятно, да имаш клаузи от рода на "няма да работи за конкуренти и да използва умения, придобити чрез вътрешните обучителни програми на компанията, чрез работната дейност или придобити от трети страни, свързани с работният процес, дори и да не са платени от компанията, за педиод от 6 (но може и до 12) месеца". И познай какво - реално си прецакан зверски. Да, може да си поживееш на почивка за 2 месеца, но реално погледнато парите ти ще свършат бързо и имаш много лоша "дупка" в CV-то.
Която и от двете опции да бъде избрана, предаваш си телефона, картата и автоматично ти се спират всички акаутни (дори и фитнес карта да имаш, чувал съм, за опти да си искат парите от нея, въпреки че са останали само 6 дена за месеца) след това охранта те ескортира към най-близкият асансьор, като дори не ти дават да си кажеш чао с вече бившите си колеги и подбират времена, в които няма никой в коридорите. В лобито вече са ти събрали всички личи вещи и разписваш бланка, че нищо не липсва и че се водиш материално отговорен, за всякакви липсващи материали, собтвеност на фирмата. Разбирай - за един химикал, ще заведът дело срещу теб, което няма да спечелят, но ти ще загубиш много повече в личен план, отколкот ще загубят те.

И това е, защото онзи ден, някой е чул, как си казал "Чудя се колко взима Пешо. Стой до късно и бачка яко, сигурно взима доста бонуси! Някой да има идея?". А и да ... забрави да си търсиш правата по съдебен път.

И това, идва към България. Освен ако няма някаква "абсолютна" промяна, просто е неизбежно. Затова искам, да има поня НЯКАКВА защита за хората, за да не бъдат дискриминирани, за това че не са родени богати, че имат деца, че изпитват финансови затруднения и прочие.

Само да кажа - лобитата им са много мощни. По-лесно е да им забраниш, да ти се качат на главата, отколкот да ги свалиш от там.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: e26473434d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Мисля, че темата е грешно зададена. Отвори си Кодекс на труда или Закон за държавния служител и виж колко стерилни са нормите уреждащи интервю или конкурс. Тук ти говориш за наложен модел на поведение, който не е разписан в закон.
И да, имаш право да отговориш или замълчиш.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5cf80eab6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   До 15

Забранена е дискриминацията, но за съжаление се случва и е трудна за доказване.
Обаче, такива въпроси не са забранени, нито се носи някаква отговорност, ако биват задавани. Да, можеш и да не отговаряш, но реално им казваш това, което им трябва, за дискриминират.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker