Бихте ли инвестирали в такава компания? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Бихте ли инвестирали в такава компания?
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 2623 пъти
Здравейте! Бихте ли инвестирали в комания, която цели да изкупува масово жилища в София, Пловидив и Варна. Идеята е елементарна - трупане на множество имоти, постояннто отдаване под наем и причличане на клиентела, заради по-добре. подържани площи. Целта на компанията е да използва повечето от приходите си, за да има силно лоби, дазапочне да търси и изкупува имоти на хора в неплатежоспособно положение, както и такива на нередовни платци, каот сключи договир с банктие, да изкупува големи количества. При възможност, дори ще дава ниско лихвени заеми, на рискови палтци, за строеж и пкупка на жилище, като по-този начин ще има възможност, след време да земе жилището, на далеч по-ниска цена и пак ще им възможност а събиирането на дълговете.
Идеята е, че в един момент, като има значителна част от имотите в даден квартал или град, ще започне да вдига наемите на всеки 6 до 12 месеца. Тъй като продаването на жилища е трудно и отнема време, а също така се влияе и от кризи, то няма да е продава, а само ще се отдава под наем. Винаги, като се изгони нередовен платец, ще се намира нов, а в един момент, хората няма да искат да напускат, дори и на ниски заеми, защото компанията ще държи значителна част от сградния фонд.
А по времем на тежки кризи, дори се очертава добра възможност, защото компанията ще може да изкупува жилища на безценинац и да расте.

Първите 8-10 години, компнията няма да дава никакви дивиденти, но ще има постоянно покачване на цената на акциите ѝ, като след това е възможно, да се дават добри дивиденти, докато компанията продължава да расте. Такова нещо, спокойно може да дава 15-20% ръст в първите години и по 10% след това, като дава и 3-4% дивиденти.

Просто ми е интересно. Знам, че много компании го правят в САЩ, Европа и в Азия и просот искам, да изпреваря вълната, преди да стане масова практика в България и ми е чудно, колко метни инвеститори би имало.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: df7b355dc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Твърдо не. Наемите са много ниски, изключително ниски и не покриват първоначалната цена. Да не говорим, че ако вземе да печели, може да се случи нещо като с Божков или като с оня мустакатия.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: da7067d74a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не бих. Нечестно и неморално е.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8ca9279082
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Аз не. Първо в българска компания трудно бих инвестирал. Второ - щом са такива акули, най-вероятно ще имат такова към инвеститорите. Трето - няма абсолютно никаква гаранция, че ще плащат дивидент и че няма да инсценират фалит след няколко години.

Общо взето тия цифри и договори с банки са пълни глупости. Нито могат да знаят, ни цифрите ми е струват много реални. Дори и сам да си купиш жилище, пак доходността от наем ще ти е 3-4% след данъци и разходи. А те ще имат разходи по управлението и някаква печалба за тях. Силно се съмнявам да дават такъв дивидент.

И това, че щели да правят монопол и да вдигат наемите е пълна глупост. Ако има монопол в един квартал, наемателите просто ще отидат в друг. Не може да направят монопол върху цяла София. Да не говорим, че и джоба на наемателя не е безкрайно голям. Ако заплатите са ниски, той и да иска не може да плати такъв наем, а и няма и да му оттърва да стои в София. Те и сега са достатъчно високи наемите спрямо мизерните заплати и работещите едва смогват. Каква файда да взимаш 2 бона в София, ако наема ти е 1500?

Самият факт, че предварително говорят колко щели да растат акциите, колко дивиденти и след колко години щели да дават не буди никакво доверие в мен. Толкова неизвестни има, че никой уважаващ себе си специалист не би се наел да дава такива цифри.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 1996477748
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Само по правописа ти става ясно, че си шаран който иска да стане акула! Няма как да стане.
М 32

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 98a8d911b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Пичччч. Ти тва, което тепърва се опитваш да го направиш, аз вече съм го направил отдавна. Имам 30 апартамента, 8 магазина и 3 офиса. И всичкото тва е под наем. Не се майтапя. Наистина са толкова. Отделно сега мисля да взимам един ваканционен имот в Гърция и през AirBnB и booking да го отдавам за краткосрочен наем като отмине тая тъпа криза. И дати кажа данъци почти не плащам. Имам си начини да се крия. Сега няма да ти казвам пинизите, да не се издавам. Сам ще си ги откриеш. На апартамент взимам средно по 600 - 700 лв. На търг помещение 1500 лв. На офис към 2000 лв. Супер яка пара пада. Отделно имам и брокерска агенция. От недвижими имоти се печели най - добре.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 6127f4efaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ясна е работата. Пи-ра-ми-да. Измислят се всевъзможни легенди за безкраен бизнес, безкраен в смисъл, че са готови да приемат парите на всеки и ще изкарат още и още печалба. Сигурната част в цялата работа са 5-6 цифрените заплати на основателите-директори, а вложителите са наивни жертви. Забележете "и Варна" - Варна е меката на фараоните и пирамидите. Явно е местен спорт.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a5ffe4789c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 3

Самите "акули" са най-големите инвеститори. Освен това, инвеститор реално представлява и съсосбтвеник, освен ако нямаш родната идея за инвестиция "на ти едни пари, дай ми после печалба". Аз лично исках да инвестирам в една малка родна компания, казах им 10% от компанията първоначално, после ще има повече средства, за още дялове, в зависимост от представянето, а те решиха, че ще се справят сами и след 7 месеца изгоряха, поради недостиг на пари.

А иначе за " Не може да направят монопол върху цяла София. Да не говорим, че и джоба на наемателя не е безкрайно голям."

Не могат изцяло, но ще е върху достатъчно голяма част, за останалите наемодатели, ще последва цените. Малко хора, ще решат, да дават на половина, при положение, че могат да искат повече.

"Ако заплатите са ниски, той и да иска не може да плати такъв наем, а и няма и да му оттърва да стои в София. ""

И къде ще отиде? В друг гарад, в който е същата компания или нейни конкуренти?

Всъщност могат. И върпос - къде ще отиде наемателя? Идеята е, еч след 50 години, основният

До 4

Бахти гадния, майна! Защо е целият този негативизъм?

Не говоря за това, АЗ да правя компания. И компанията няма да е българска. Говоря за The Blackstone Group Inc - свръхуспешщни в САЩ, но започнаха да завзимат и навън.
Вече имат около 5% от всички нови имоти в Копенхаген и аз последните 10 години, печалбите им са огромни. Ако беше бъгларска компания, абсурд. Но ако ТЕ дойдат, с нов клон в България, ще вземат 20-30% от сградния фонд в големите гардове за по малко 20 години, а меснти инвеститори означава, че ще има и много местни интереси от успеха на фирмата. Вероятно ще са онсовно политици и по-заможни хора. И много добре могат, да се справят. Няма да има божков, защото всичко им е легално.
Не е пирамида (по вашата логика, Facebook, Google, Amazon, Tesla, Maersk, IBM - все пирамиди), а печеливш бизнес. Пирамидите разчитат на мулти левел маркетинг и такива шашми.

До 6 - Да - София, Пловдив, Варна и Стара Загора, защото са най-развитите и големи градове! В кое да се инвестира иначе? В Павликени? Силистра? Та тези градове, след 40 години може и да ги няма.


Това не е "схема", нито пирамида. Това е реланост, която се е случила вече в САЩ, случв се в Европа и скоро ще се случва и у нас. Просто се чудя, колко хор искат, да се присъединят. А и планът им е много хитър - вкарват достатъчно хора, за не е просто "голямата корпорация, срещу хората", а да има много хор с дялове там. Просто звучи, каот добра инвестиция. Пазарат на имотите върви кум окропняване.


До 5 - Сега се криеш, но онези ще платят на досаттъчно хора, да си псоветят живота на това, да гонят такива като теб. Те работят със закона, а ти против него. И са прекалено силни. И това е заключението ми.

Прекалено силни са и ще поемат целият пазар. Политиците ни няма да се противопоставят, а ще се присъединят и ще пазят техите, а не нашите интереси.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 1532d2add2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Идеята за такъв бизнес, които едва ли не ще извива ръцете на клиентите си (наемателите) е меко казано неморален и нокой нормален човек не би инвестирал в него. Едно време, когато учехме икономика в университета ни казваха, че един бизнес трябва освен печалба за собствениците (т.е. инвеститорите), трябва по някакъв начин да създава блага и за обществото (корпоративна социална отговорност се нарича). И според тебе каква полза имат другите (обществото) от високите цени на наемите. Аз не съм толкова наивен, че да вярвам че бизнесмените ги интересува нещо друго освен парите, обаче това което предлагаш отива в абсолютно обрарното на всичко приципно, етично и морално.
Освен това наистина прилича много на пирамида - дайте си парите сега, а ние евентуално, ако още съществуваме след десетина години ще ви дадем някакъв мижав дивидент.

Само за информация в Германия, повечето семейства живеят под наем, като жилищата които се отдават под наем в много по-голямата си част са собственост на фирми, а не на частни лица. И има закон, които забранява тези фирми да променят често стойността на наемите. Говорим за период от няколко години, например поне четири-пет години, дори и пазарните условия междувременно да се променили. Т.е. това е дългогодишен бизнес с малка печалба, но за сметка на това е сигурен за инвеститорите и най-важното има социална функция. Ако в България някой ден също има такива фирми, мисля че трябва за тях да се приеме подобен закон.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8ca9279082
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   7, от 3

Искаш ми мнението, казвам ти. Ако ще ме апострофираш, не виждам смисъл да питаш. Не правиш разлика между акционер и управляващ. Акционерът е просто инвеститор, който реално няма контрол над управлението. Онзи ако иска може да завърти схема и да си изтегли печалбата през друга фирма и инвеститора да духа. Тогава разбираш разликата. А и цялата идея е глупава и не говори никак добре за управляващия. Прилича много повече на пирамида отколлото на реален бизнес. При това зле измислена. Ако имаш излишни пари за селски тарикати, давай.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a5ffe4789c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-30/blackstone-sees-record-annual-fundraising-haul-of-134-billion

Ето ги. Реален бизнес. Топ инвеститори на световно ниво, се надпреварват, да получат дял. Тези начело, няма да "извъртят и да бягат". За такива суми се дават 30 годишни просъди. Освен ако не решат, да живеят в Северна Корея. Но то това си е наказание, само по себе си. Даже дават и дивиденти (аз лично, не искам да имам участие в компания, която дава големи дивиденти ... събаря цената на акциите). Компания която контролира над 571000000000 долара недвижимо имущество. И в момента са в процес на агресивно разрастване.

Преди месец, имаше статия в няколко вестника, точно за Германия, в която се псоменаваше, че се замразяват цени на наеми и дали би трябвало, да се прави и в България. Реакцията от българска страна беше пълна опозиция на такива закони. Масово всеки беше против. Това, заедно с корупцията по високите етажи е сигурна формула, че няма да има проблеми, за подобен бизнес модел. А както казах, тази компания вече успява да намира дупки закони и да прокарва лобита в страните, с най-здрава социална политика. Според вас, какъв шанс има родната общност, да ги спре? Никакъв.
А какво дават - ами отначало ще дават по-добри жилища, ще изкупуват стра сгради, ще ги събарят, ще има много сторежи. Но това ще е до един момент. После, ще дават апартаменти на обществото. Никй не е казал, че е "честно".
Така или иначе, тези способни да ги спрат, ще са най-големите им подръжници, така че ... ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях! Ще има добри печалби!

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8ca9279082
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   10, ми тогава инвестирай. Защо ни пита за мнението ни, като ти си си решил вече?

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 7b5d44fe3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не. Никога не бих инвестирал в подобни начинания. Имам няколко апартамента в центъра на София, отдавам ги под наем,и това ми стига. Сериозни хора с пари не биха се хванали на тази въдица. Някои балъци-може би, но те всъщност и на такива разчитат.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a5ffe4789c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 11

Защото е важн да знам. Ако има повече хора, готови да инвестират за странта ни, компанията ще е по-силна. Затова питам. Колкото до морал-орал ... това са глупсоти и го знаете. Важи са печалбичките :)

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: fb9c297c7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Ако оставим моралната страна на въпроса, аз не бих инвестирал, защото не мисля, че това ще донесе някакви особени доходи... пазара на имоти в момента е балон, който не отговаря на демографската ситуация... да, в няколкото големи града в България все още има положителен прираст, но в близко бъдеще и там ще започне намаляване на населението. Освен ако от Македония, Молдова и Украйна не се изсипят маса хора тук, но това едва ли ще стане, защото както каза автора тук е корумпирана кочина и няма много желаещи да живеят в такава. Дори в София много нови апартаменти се купуват само за съхранение на кеша, от който го има, даже не се пускат и под наем, а си стоят празни. Нали ги гледам в една нова кооперация в квартала от 1 година и повече всичко е изкупно, а вечер светят 5 апартамента от 30-40.
Аз ако някога реша да инвестирам в имоти. бих си купил апартамент, който сам ще го отдавам под наем, за какво ми е посредник, който да ми взима от печалбата.
Бизнес модела, който автора спомена, смятам че вече е пробван тук от ХИЛД (мисля, че беше), които също изкупуваха апартаменти от пенсионери на килограм, но после нещо се загубиха...

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 706835c87c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Не съм убеден, че в България наемите и цените ще растат дългосрочно. След 30 г. сигурно българи и цигани ше са 50/50. Не забравяйте, че сме най-бързо изчезващата нация. В момента 1/3 са пенсионери, а бебета почти не се раждат. Кой ще ги наема тия жилища? То и в селата не останаха млади да се местят в градовете.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 0f5f5aa035
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Ох, още ли има на света подобни наивни хорица? Ами не, не бих инвестирала! Ама ти давай, не се притесняваи, да не изтървеш "далаверата"! Хахах.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 92b452322d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Това вече ми прилича не на въпрос, а на реклама на начинанието :-) Все повече ми докарва на МЛМ :-)

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 2352152841
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Звучи обещаващо. Ако наложил монопол над пазар и не се притесняваш от разни антимонополни закони, реално ще можеш да таксуваш на максималната сума, която могат да си позволят и няма да има, къде да отидат. Мисля, че си струва!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8ca9279082
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   13, е, сега вече разбра, че хората са скептични и има защо. А и не ми се вярва в тия доходности, за които претендират. По-добре си купи ти имот и си го отдавай, вместо да се занимаваш с хора, които е твърде вероятно да са мошеници. Поне не носиш риск от евентуален фалит или измама от страна на управляващите.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 86445602de
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   А защо ще го правиш през някого? Някой беше писал за Германия, но там няма и сравнение с нашият пазар. Те печелят от наем, от съпътстващи дейности, като почистване на сняг, косене. Освен това нямат риск за неплащане на сметки, защото наемателя сключва директно договор за газ и ток, а не като в България, на името на собственика да е. Масово се живее под наем, масово наемите се плащат от държавата директно на социално слабите. Това значи сигурност. Доходите също са високи. Освен това, законово наемите имат право да ги качват на няколко години, когато правят някакви подобрения. На една от тези фирми оборота годишно е близо 4 милиарда евро годишно. И говорим за цели блокови, а не апартаменти на различни места.

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 0f5f5aa035
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Н 18, монопол можеш да наложиш евентуално там, където има ограничен ресурс на нещо, и другите няма достъп до него. А знаеш ли, колко хиляди строителни фирми има в България, които строят и бълват годишно десетки хиляди апартаменти? Кой ще ги спре да строят нови и нови жилища?Като се построят толкова, колкото пазарът не може да поеме, поради демографската криза у нас, и какво ще правиш после? Да си чул някъде по света да са се свършили апартаментите?Нито в Ню-Йорк, нито в Германия има недостиг. Нямало да има къде да ходят хората, и щели да наемат? Смях, смях!Има къде-в целият ЕС, в целия свят, който вече е отворен за всеки, който не го мързи да работи! А познай кой ще остане тук!Пенсионерите, мързеливците без доходи, неработливите роми с много деца, или богаташи със собствени жилища и резиденции, които обаче няма да се нуждаят от такива услуги. И на кого толкова ще даваш, та да направиш монопол? Ама използвайте ги тези глави и за друго, освен за пазене на равновесие, моля ви!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 344fbdd917
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Чудесна идея, авторе. Имам 5 милиона Евро и бих ги инвестирал в компанията ти

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d164bf5ab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   От написването на тази тема,оценката компанията е повишила оценката си с почти 44%. Браво! Пожелавам успех на автора!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 60bc4d93d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Преди няколко години гледах репортаж за такава българска компания, но с много малко апартаменти бяха и то предимно за по една две нощувки през букинг и airbnb. Сигурно в момента са фалирали. Тогава говореха едва за 4-5 % дивидент. Инвестиране в българска компания - извинявай, ама никога! Това ще е като с приватизационните фондове... някакви там си гласуват мега големи възнаграждения, несменяеми, ама направо наследствени длъжности на шефове и нула дивиденти на хората, които са си дали боновете при тях. Както писа някой по-горе, управителите на тая компания могат по такъв начин да извъртят нещата, че да източат парите от приходи или дори да фалират компанията, когото вече няма желаещи да инвестират. После оставаш с пръст в устата, защото нямаме съдебна система и правоохранителни органи на място.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker