Пътя на мизерията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Пътя на мизерията
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 2387 пъти
Да си представим лицето Х - младеж между 18-20 години, който няма абсолютно никакъв трудов опит и е с основно образование. Въпросният индивид е изпаднал в "черна дупка" и се е превърнал в огромен песимист. Депресията също е превзела неговото съзнание, но въпреки всичко продължава да съществува, и все пак се задържа на "повърхността на водата" и обмисля варианти за подобряване на своята ситуация. Той е самотен и без подкрепа, няма хора около него, които могат да му дадат полезен съвет как да продължи.
Вие имате възможността да дадете съвет на този младеж, а той би оценил всякакви съвети към този момент.
Каква работа би могъл да започне този човек, взимайки предвид неговото положение с образованието и опита, и също какъв съвет бихте дали на такъв човек за да излезе от своята "дупка"?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: c37555d582
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз лично в такава ситуация бих си намерил каква да е работа на първо време и паралелно бих изкарал някакъв курс за придобиване на квалификация. Готварство, електричарство, ВИК или каквото там ме влече. Между другото последните две биха могли да бъдат доста доходоносни. И после след курса бих си търсил вече някаква реализация. Вярвам, че когато човек се развива и вижда резултатите, започва да се чувства по-уверен, по-щастлив, по-оптимистичен и т.н. Разбира се, в началото ще е трудно и ще трябва да потърпи, но резултатите ще си заслужават според мен. Не е казано да стане от днес за утре, но ако прави дори само по 1 крачка на ден (колкото и минимално да е), след няколко години ще му се отплати. Иначе просто ще си тъпче цял живот на едно място и ще се самосъжалява, докато умре. Сигурно ще има и провали, може и да не стане от раз, но това не означава, че не трябва да пробва с второ, трето, докато успее. Просто търпение трябва и лека по лека все малко от малко ще се наредят нещата.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 43ce9649e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Подкрепям 1. Бях този човек преди десет години. На 18 започнах работа като общ работник на един покрив. Същевременно гледах уроци по фотошоп и уикенда ходех на курс по рисуване. Година по-късно си намерих работа като начинаещ уеб дизайнер. След време качих нивото и тн.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 960a2c7801
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Всеки човек, който не се е развил, а е здрав и прав - има само себе си да вини.

Лигочи.

Аз когато учех и работех за 500 лева заплата имах познати, които ми обяснваха как няма да се трепат за някакви мизерни пари и по-добре една бира на ден да пият и да не се занимават.

Отиваш на някоя бензиностанция, започваш да пълниш колите, ядеш хляб с домат всеки ден и започваш да заделяш за личностно развитие, като не спираш да търсиш развитието си.

В тоя живот по-лесно от това да правиш пари няма, стига да си готов да жертваш за това.



Братан.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 4b629213b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Научава занаят и си изкарва диплома. Може да е готвач, може да е фризьор, да лепи плочки или друго в строителството. Виж в местното Бюро по труда има курсове по квалификация също. Вече има много професионални обучителни центрове. Намираш каквато и да е работа, пестиш пари и се записваш за курс.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 4b629213b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Преди можеше задочно да се учи в техникум. Провери в някой техникум да учиш задочно. Хем ще имаш професия, хем диплома.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 26d6e23644
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Завърших 2009 година машинно инженерство и никъде не ме искаха на работа, за инженерни позиции искаха поне 3 г. опит, а за каква да е работа ми казваха-ти си инженер при първа възможност ще си биеш шута и така изкарах няколко години безработен или на много ниско квалифицирани работи докато почнах на полуинженерни позиции. Даже тогава супер много ме беше яд, защото виждах, че хора с основно без никакви проблеми почваха някъде, а аз се мъчих по интервюта и без доходи. Началото на трудовия път е винаги труден, трябва упорство и да продължава да учи(поне да завърши средно) и да гледа за курсове, както каза Н1.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c0323379f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Намираш си каквато и да е работа на първо време, след това непременно си довършваш образованието. Има вечерни училища, проверяваш как стоят нещата и започваш. Учиш, работиш, мизерстваш, но си гониш целта. Няма да е лесно, но то на кой ли му е лесно в тоя живот. Взимаш нещата в свои ръце, действаш, бориш се, другото е мизерия и депресия.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 0ef6ceb949
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Бих се преместила в София или на морето ако има туристически сезон. Ако трябва в началото и на улицата ще спя, все пак е лято още по-добре е ако лицето Х има кола в която да спи. Ще събера колкото може повече пари и ще замина за Германия. Ще почна да чистя някъде за около 6-10 месеца и след това ще отида на борсата за безработни, ако не става да се регистрираш там без да си работил, ако става ще се регистрирам веднага. Те ще ми поемат един 8-9 месечен курс по немски език и ще финансират живота ми през това време. Курсът има изпит по език и дава ниво Б1. С него ще сапиша да уча професия обикновенно продължава 3 години да изучиш занаят, но през тези години те ти плащат 600-1300 евро на месец, ако не ти достигат за живот държавата ще ти покрие разликата. И реално след 4 години ще имаш една професия от която ще живееш до краят на живота ти нормално. Водопроводчик, механик, фризьор, учител в детска градина или ясла и каквото се сетиш. От всичко което написах най-трудно събирането на пари в България, за да се измъкнеш от там.
В България ти казват колко си тъп и как за нищо не ставаш и затова ти обясняват как нямаш право на по-хубав живот, заплата, здравеопазване и т.н.
Стискам палци и се надявам един ден да пишеш отново и да разкажеш как си успял!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 28feec90b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много е просто момче. Всяка сутрин ставаш и си биеш шута. С едното отваряне на очите почваш да четеш обявите. Пускаш CV. Прави сметка парите които ще получиш да ти стигат за оцеляване на първо време. Това е минимума! Редуцираш си разходите умно. Работа в началото не подбирай твърде много. Да физически трябва да издържиш някак си. За това ще я съобразиш със себе си. Но.... ама била слабо платена, ама много часове.... ама.... ама... Без такива! И най -простата работа ще ти е трамплин. Ще отиваш на работа като гладен и жаден. Ще чуваш, ще помниш, ще учиш... Не само това което в прав текст ще ти кажат, а и. всичко останало. Поведение, стратегия сработване с колектив -но и без да губиш индивидуалност. Ще си е борба. Колкото с другите, толкова и със самия себе си. И да знаеш занаят се краде. Образованието е много важно. Но трябва да си и съобразителен. Има неща които не се учат в университет. Така се почва момче. Трудно е и депресията не си отива бързо. Таксувай всяка работа като обучение за което ти плащат. Доста работи се наложи да работя. Все си нов, все се учиш.... Не те третират както ти се иска. Така е в началото. Ама като си стъпя на краката, като се науча и думата ми се чува и заплата пораства. В началото си казвах - и какво, ако съм много добра в тая работа? Ползата ми? Не ми харесва бачкам колкото за парите. Не е мойта борба. Не че не се стараех ама мислех си " времянка". Да ама не. Добре че прогледнах бързо. Уменията от всяка предишна работа ми бяха полезни и при всяка следваща. При все, че често дори не бяха в сходна област. Опитът които ще придобиеш, трудовите ти навици, умението да си разпределяш работата и почивката. Контактите с всякакви хора. Погледът над това как функционират звената и отделните участници (преки ръководители <>подчинени, колеги <>колеги, служители<>клиенти )в тях е много ценен също. Въобще подхващай я от някъде и не губи време. Няма да е лесно няма да е бързо, но каквото си извоюваш ще си е твоя победа. И ето това е лекът за депресия. Да знаеш - всички не можем да сме директори. Но ако си директор бъди такъв които си върши качествено работата. Но и общак да си докъто си такъв пак я върши добре. И винаги гледай към следващото стъпало за да се развиваш. Следващото стъпало може в друга професия да е. Важно е да не се отказваш от себе си. Дано се изразих разбираемо. Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 0e4e856588
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Най-добре намира някоя сезона работа, я на морето, я в селското стопанство и от есента се записва да учи вечерно, че да завърши средно образование. И след това вече си търси постоянна работа. Защото на 20 имаш сили да работиш всичко, но на 50 без образование ще е страшно!

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 88277e6d4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Това, което предлага за Германия не е лошо, като идея, обаче има няколко проблема. За да идеш в Германия и да живееш там ти трябва адресна регистрация. За да я вземеш ти трябва договор за наем или трябва да имаш собствено жилище. Без адресната регистрация не можеш да се регистрираш в бюрото по труда и не можеш и да започнеш и работа законно. Освен това за да пребиваваш в Германия трябва да си задължително здравно осигурен. Като за начало можеш да се възползваш от ЕЗОК (естествено на практика не покрива никакви сериозни манипулации, а само евентуална спешна помощ), но след това ще си трябва застраховка в някоя от местните здравноосигурителни каси. За да имаш ЕЗОК естествено трябва да имаш непрекъснати здравноосигурителни права в България.
На практика без адресна регистрация ще можеш да работиш неща без трудов договор, т.е. ако някой си чисти къщата, да идеш да му помагаш с изхвърлянето на боклуците или сезонна работа на полето. Като последното не е много сигурно, защото напоследък има доста скандали с робски труд и се правят повече проверки по фермите и собствениците избягват да наемат незаконно работници.

Какво можеш да направиш, за да стане предоложеното от номер 9 факт?
Събираш доста пари (поне за един 18 годишен средно-статистически човек в България), едно 2 000 евро. Намираш си някакъв роднина или приятел, при когото можеш да живееш в Германия, за поне 2-3 месеца, докато си стъпиш на краката. Искате от собственика на жилището да те впише и тебе, като наемател (ако е възможно, защото има изискване за минимална жилищна площ на всеки човек в това жилище и тя варира за всяка провинция; за провинцията в която живея в момента е около 13-14 квадратни метра на човек). Но ако попаднеш на читава чиновничка в бюрото по регистрация може да ти направят и компромис и с по-малко (да речем с 1-2 квадрата по-малко). След като вече имаш адресна регистрация можеш да се регистрираш в бюрото по труда и да си отвориш банкова сметка. От бюрото няма да получаваш никакви пари, защото нямаш стаж в Германия преди това, но ще можеш да ходиш на курсове, както за квалификация, така и езикови. За езиковите сигурно ще наложи да поизчакаш, защото обикновено има много желаещи и има списък с хора, които вече чакат. Междувременно ще можеш да работиш напълно законно. Тук е момента да ти помогне роднината или приятели, при когото си отседнал с търсенето на работа. Парите от заплатите ги спестяваш, като не харчиш за абсолютно излишно - никакви дрехи, телефони, дискотеки, екскурзии до други градове. Само храна, транспорт и за наема. Така след няколко месечни заплати (3-4), би трябвало да имаш достатъчно спестени пари, за да излезеш сам на квартира (естествено в евтин и гаден квартал, но така се почва). Като разбира се, продължаваш да посещаваш курсовете - това трябва да ти основната цел, да придобиеш някакъв документ за квалификация. Като поработиш известно време вече ще имаш и право да получаваш и обезщетения при безработица. Това е. Звучи лесно, но е доста трудно на практика, освен това се иска и доста психическа устойчивост да можеш се абстрахираш от трудностите.
И когато се видиш с повечко пари, не ги харчи за кола да речем, а гледай да си намериш място за живеене в по-хубава квартира. Чак когато започнеш работа за това, за което си се обучавал можеш да му поотпуснеш края.
Дори и нищо да не излезе, само ако научиш немски хубаво е плюс, защото ще можеш да се прибереш обратно в България и да работиш в кол-център или в някой курорт.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: d529ecc100
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Спести пари за ц категория. Там заплатите са добри. С каквото и да се захванеш, какъв човек ще си и колко добре ще се приспособиш към живота зависи само от теб. Дерзай смело!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: aec90bd970
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Може да отиде в чужбина и да бере портукали.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c47e8c9417
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Хора, като пишете за Германия, поне пишете верни неща.
1. Правете разлика между обезщетение за безработица и соц. помощ. Първото обезщетение за безработица можеш да получаваш дори и да не си работил и един ден в Германия, но си работил на територията на ЕС. Не случайно много сезонни работници се прибират в Бъргария работили някъде и получават обезщетение в България, същото и когато сте работили в България и отидете в чужбина. Трябва за последните 2 години да има 12 м. трудов стаж.
Това се доказва с европейски формуляр PD U 1, който е валиден във всички държави в ЕС и независимо, че е на български не се превежда и легализира.
Соц. помощ може да се получава, ако понее 3 месеца е работило лицето в Германия
2. Ако започнете работа в Германия работодателя може да придвижи издаването на здравна карта или да го направите лично. Не е задължително в България да сте с непрекъснати осигуровки за да започнете да работите и осигурявате в Германия, но внимавайте, ако се регистрирате в Германия и не работите или не сте осигурен от някъде или чрез фамилна осигуровка, това става чрез брачен партньор обикновенно, за времето от регистрация до започването на осигуряването, ще получите писмо и ще искат или да си платите в Германия или да докажете, че сте осигуряван през този период в България. Това става с европейски формуляр Е 104 от България, като заплатите
в НАП посочените месеци и представете в Германия формуляра.
Дори и да сте работили в Германия и 20 г., ако напуснете по собствено желание, ще получавате обезщетение чак след третия месец, защото сте напуснали доброволно, като през това време ще имате само здравни и социални осигуровки. Същото е и ако имате срочен договор примерно за една година и три месеца преди изтичането му, не сте се регистрирали в бюрото по труда.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 0fcac81a4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Моят баща на времето не е завършил и е бил с основно. След казармата му е дошъл акъла и е започнал да ходи на вечерно училище. Едновременно с това е работил.
Влечали са го колите и големите машини. Спомням си, че имаше абсолютно всички категории. Карал е от такси до камиони с ремаркета, трактори, та чак и автобуси.
Преди да се запознае с майка ми е сменил няколко града, а иначе е бил от едно закътано село, отраснал в керпичена къща с брат и сестра. Буквално са спали на дюшек на земята.
Освен като шофьор, биваше го и в строителството и в поправянето на разни машини, електроуреди и подобни. Направо си разбираше от всичко и имаше златни ръце.
Не беше някакъв професор, не четеше кой знае колко книги, но винаги на масата имаше за ядене и като цяло беше работлив. Знаеше как да си изкарва хляба.
Щом баща ми беше успял (не е сред живите вече) значи и други могат да успеят.
Тези които не ги влече много-много ученето, могат да са по другите дейности- шофьори, заварчици, монтьори и подобни.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: b6a21e0c07
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   На първо място трябва да си изкараш средното образование. Има вечерни училища, а в бюрото по труда могат да ти намерят работа с основно образование. Санитар в болница, например. Аз на твое място бих се возила и на камиона за боклук. Дори и да нямаш средно образование още, може да караш курс за професия към Национална агенция за професионално обучение и образование. И с много труд за 5- 6 години ще изпълзиш от положението в което си. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 52cad766c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   До 3

И аз не се "трепах" за 500 лева, а си налягах парцалите и търсих изход от ситуацията, защото 500 лева бачканка... не е това изхода.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 84ee4ac2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Някакво обяснение за липсата на средно образование? Какво си правил през тези години?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker