Какво представлява работата на един финансист/икономист? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какво представлява работата на един финансист/икономист?
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 2327 пъти
Моля без излишни коментари от сорта на "ми той изначално си е безработен". Интересува ме с какво се занимава един финансист. Прави пазарни проучвания и си пробва късмета на фондовата борса или съветва други в какво да инвестират и им създава портфолио ли? Или създава бизнес стратегии за развиването на бизнеса и максимизирането на печалбите?

Интересувам се от тази сфера и обмислям да следвам висше образование (евентуално не в България).

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 712e948d65
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От финансист до финансист има Балкан разлика. Зависи къде ще работиш. В банка ли, на борсата ли, в застрахователна компания ли, в предприятие ли, в инвестиционен посредник ли.

Аз съм финансист по професия. Първата ми работа беше като експерт финансови и стопански анализи в Топлофикация. Работата общо взето беше да правя екселски таблици. Примерно вадех от счетоводната програма вземанията и ги подерждах по падеж, разделях ги според времето, когато са възникнали или станали изискуеми и всякакви такива неща. Същото и със задълженията. Смятал съм и себестойност. Правил съм прогнозни парични потоци, участвал съм в решението на кои фирми да се плати според наличността по банковите сметки и всякакви такива сметкаджийски истории. Също и лихвени листи съм писал за просрочените вземания, бюджети съм правил по отдели и съм ги следял дали ги изпълняват.

Работих това 6 г., после се случи така, че се преквалифицирах. Абе депресираща работа. А в банките е още по-зле. Там освен скучна офис работа трябва да се занимаваш и с адски много идиоти всеки ден и като за капак да гониш и непосилни норми за раздадени кредити. Общо взето си между чука и наковалнята - между шефа и клиента. И двамата те ебат и ти трябва да си мълчиш и да търпиш санкции.

Основната реализация е това. Останалите са по-редки.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: c482ef2da3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1, кажи повече за преквалификацията - в коя сфера е? Доволен ли си?

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 712e948d65
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   2, ми случи се така, че Топлофикацията я купи нов собственик, който нямаше нужда от такива сметкаджии като мен. В същото време пък имаше една вътрешна фирма, чиято главна счетоводителка беше стъпила на криво. И стана така, че хем аз станах излишен с тия финанси, хем имаха нужда от гл. счетоводител. Само че фирмата беше много забатачена и трябваше кадърен счетоводител да оправи сметките.

Един ден шефката ни събра и каза, че и трябва нов гл. счетоводител за тази фирма. Ти искаш ли? Не. ти искаш ли? Не. Нико не ще да се хваща с такова нещо. В този момент аз бях с новородено дете, жена ми беше в майчинство, имах и кредит. Беше и криза и нямаше работа. Нямах хал хабер от счетоводство, обаче алтернативата беше да остана без работа и без доходи с малко дете и кредити. Казах си, това е момента. Станах и смело казах "Аз имам желание". Всички се обърнаха и решиха, че съм луд, защото аз никога не бях работил счетоводство, а искам да стана направо главен. НО аз нямах избор.

Мислех, че шефката ще ми се изсмее и ще ме изгони, но запазих самообладание. Обаче тя многос е впечатли от моята смелост, макар да знаеше, че гал хабер си нямам от счетоводство, само на теория. КАза ми "Добре, от днес поемаш фирмата. АКо има нещо, което не ти е ясно по работата, питай Румито". И аз като се зарових в документите на фирмата - няколко дни само гледам какво и как е правила преднаа, кяото дори я нямаше, за да ми предаде работата.

Къде питах, къде четох,къде използвах малкото си теоретични знания. Нито с програма бях работил като счетоводител, нито нищо. Няколко месеца беше ад, но оцелях. Сега 6 г. по-късно мога да кажа, че се чувствам удовлетворен от това, че се справих, но не мога да кажа същото за заплатата. Не че е лоша, но имах по-големи очаквания. И да ти кажа, не ти стига за кой знае колко нормален живот. Ако можех да върна времето назад, определено нямаше да мина по този път. Щя да избера друга професия. Доста е неблагодарна. Само нерви, стоене на стол по 8 ч., депресираща работа. Определено не съм щастлив, макар че според шефката ми се отдава и пред всички заяви, че за тия 6 г. съм надминал дори главната на Топлофиакцията. ОК, обаче не усетох това да ми се е отразило кой знае колко на заплатата. Иска ми се поне лятото да мога да ходя в чужбина на почивка да видя свят, но уви.

Най-голямата ми грешка смятам, че е това, че останах в България. Имах възможност след средното да следвам в чужбина, но аз си мислех, че в БЪлгария с добро образование, пак може да се живее добре. Е, аз поне не успях. Чувствам се разочарован, с несбъднати очаквания и определно излъган. Дадох много то себе си, но не усещам да съм получил същото в замяна. Иначе на думи съм номер 1, но като питаш за заплата, никой не плаща. В София може и да взимам повече, но не ми се ходи там. Не ми понася този град. А и като си платя наема, пак същото лайно, само с гъчканицата и стреса си оставаш. Предпочитам в чужбина. Понякога много се замислям да заеба всичко, да стана един куриер в Германия, да си взема семейството и да си гледам живота. Жена ми е медик, ще си намери работа веднага и то специалността. НО аз и не искам да съм счетоводител. И ми се струва, че още малко ще ги търпя и ще си бия камшика. А с медиците каква е гавра е в България, мога цяла книга да напиша. Даже мисля тия да почвам да уча немски. Не искам цял живот да бачкам, колкото да си изплатя панелката.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: c482ef2da3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От номер 2 - в интерес на истината аз също съм в тази сфера, но самата работа ми е страшно скучна и мисля, че е по-добре да се преквалифицирам (не мога да си се представя след 5 г. да съм на същото място). Доста истории прочетох за преквалифицирани програмисти и се замислям за там -2г. е обучението в софтуни. Въпреки, че пак е работа на стол и пред компютър ми се струва една идея по-интересна от счетоводството и финансите в България, а и там хората ми се струват по-отворени към новости и толерират гъвкавото работно време. Струва ми се супер тъпо иначе всеки ден да те следят дали си дошъл точно в 9 и си тръгваш в 6 от работа, както и да те наблюдават дали пък не правиш нещо на компютъра си, което не е свързано с работата (масов манталитет в повечето счетоводни фирми). Иначе при теб предполагам е поносимо, поне имаш семейство и можеш да им се радваш след работа, но си прав, че тук наистина не си заслужава работата, и се работи "по принуда". Дано скоро откриеш своето призвание.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 712e948d65
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   4, и аз точно като теб започнах а уча в Софтуни. Това да програмираш е същото като счетоводството с много повече мислене. Аз издържах 4 мес. курс и тотално аутбърнах и се отказах. Депресията в счетоводния офис ми се видя като Дисниленд.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: cecbff006f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До 5

Най-важното в тая сфера е да си научиш лимитите. За съжаление, малко хора ти го казват. Най-лошото е, че почти веки се научава по-лошия начин.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 9a9bd6471b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравейте!
Обръщам се към номер 3, тъй като прочетох, че определено има наблюдения за медиците в България.
Може ли да ми разясниш малко по въпроса, тъй като мисля да следвам във Варна, а освен ИУ и МУ не ми остават много опции. Благодаря предварително!

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 42c7dbef55
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   до 7

Аз лично ако бях на твое място, щях да уча медицина и паралелно немски и щях ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да специализирам в чужбина. За България е дълго за обяснение, но общо взето е един змиярник, вечно неблагодарни пациаенти, каквото и да направиш за тях, те псуват. Ако не си гербаджия, ще си изгниеш на ниска длъжност и на почти минимална заплата. В началото лекарите почват на изключително ниска заплата. За да изкарваш пари, трябва да си сред първите трима най-добри в специалността си в града, че да си отвориш кабинет. Но дори и да си добър, трябва да минат години, докато се докажеш, разчуеш и т.н. Общо взето до 40-50 опираш пешкира. Бачка се яко - на по 2-3 места, нощни, дневни, понякога 48 часа без прекъсване, само и само да свържеш двата края. Лекарите масово нямат семейства и личен живот. Държавата постоянно им обещава някакви пари и почти никога не ги дава, даже ги реже. Ето сега за коронавируса уж на първа линия 1000 лв, бла-бла, глупости на търкалета. Не само не дадоха 1000 лв бонус, ами орязаха и пътеките. Т.е. лекарите на първа линия, които си рискуваха живота и т.н. за май месец взеха само основната си заплата, която е нещо от сорта на 900 лв БРУТО. Говорим за първа линия. Държавата умишлено се подиграва с тях и това вече съм абсолютно сигурен, че е съвсем целенасочена политика. Защото не се случва за пръв път. Обещаят ли ти пари, значи ще те режат. Отделно дори след като завършат пак учат. Постоянно посещават някакви курсове и тем подобни, за да научат новостите, периодично полагат изпити и всичкот ова си го плащат пак те. Представи си, пращат те в София на такъв курс. Няколко дни освен курса си плащаш, хотели, храна, всичко изцяло на свои разноски. Продължаваш да учиш и държиш изпити до 65. И всичко това ако не си гербаджия да те направят завеждащ отделение или нямаш свой кабинет (не всички сцециалисти има как да отворят), бухаш цял живот за има-няма 1000-1500 лв и търпиш нагли мангали и селяни по цял ден.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: cecbff006f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 8

Аз бих препоръчал, първо да се научи немски и направо в Германия. Медицината е най-тежката специалност и единственото паралелно с нея за 6 часа сън на ден.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: d8cb435c52
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Финансист е завоалирано наименование на счетоводител. Ако те кефи да смяташ в ексел - давай.

Ако искаш да разбереш как наистина работи финансовата система и как да правиш пари от нея, влизането в университет е последното което трябва да мислиш. Финансовата система никой няма да ти я обясни как наистина работи. Да я разбираш е по-скоро занаят, в истинският смисъл да думата, а занаят се краде както викат. Училища и университети имат една цел - просто да те обучат да бъдеш работник за някой дрг.Т.е. за тия които наистина познават занаята и правят парите. В тоя конкретен случай - да им оправяш счетоводството, или да си фронт мен примерно в банка или застрахователна комапния.

Явно си гледал доста филми за борсата. Там образование не трябва, нито е до "късмет". Там е до големи играчи които движат пазара, разбиране как функционира, и вътрешна информация... няма що да се лъжем. Тези които наистина разбират, и без вътрешна информация се оправят не зле, но имат години и години реалем опит. Естествено не на нашата борса... Трябва да си в Америка, Англия, Германия. Там дето са парите. Най-добрият начин е ако мама и тате са богати, да те запишат в някое "бизнес училище", при богатите деца, и изградиш връзки. Иначе зор наистина да стигнеш кой знае къде. И счетоводител на някоя по-солидна фирма не е зле де. Обикновено там има тарикатщини, и добре се плаща на тия които са намесени. Ако не си богат, и се оправят добре с числата, това е далаверата. Аз не бих се занимавал да работя към банка или застраховки, или пенсионен фонд... Те са последните на влака.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker