Искам да отворя магазин! Но как!? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Искам да отворя магазин! Но как!?
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 4131 пъти
Здравейте, искам да отворя магазин за дрехи (дамско, мъжко, детско) от всичко по малко, както се казва! Не говоря за голям магазин, нещо от сорта на 30 40кв. Смятам да предлагам по-бюджетни стоки. Може ли да ме насочите от къде да се снабдявам със стока, от производителя или от пазари? Всичко свързано с темата би ми било полезно. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: ee6cdc22f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Наеми си посещение и отваряй магазина.
Според мен много от хората пазаруват дрехи вече по нета и по-добре е да си отвориш онлайн магазин.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 03ad5fd4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Личното ми мнение е, че търговията с дрехи в момента е меко казано претъпкана ниша. В моя град Русе, почти всички такива магазини затвориха, вкл. и на пъпа на центъра, където едно време беше адски вървежно. Повечето ми познати си купуват от онлайн магазини и то предимно от Англия. Едни и същи марки в Англия и в България имат коренна разлика в качеството. Примерно като си съм купувал от HM в Русе, на втория месец дрехата е за боклука. Пак на HM от Англия я нося 2-3 г. и не мърда. Отделно в Англия правят до 90% промоция и тогава ми излиза дори по-евтино от България.

Колкото до онлайн магазините там вече има няколко големи играча на българския пазар и нов малък магазин много трудно би пробил там. Най-много да прави някакви дребни продажби за допълнителен, но не и основен доход. А и пак повтарям, че много българи изобщо не купуват от български сайтове. Имам познати, които започнаха такъв бизнес. Намериха си доставчици в Румъния, купиха големи количества обувки и дрехи, за да ползват голяма отстъпка. качеството не беше зле, но просто не можаха нищо да продадат. Правиха реклами, фейсбук станици, какво ли не, но пазара е пренаситен. Накрая ги пуснаха за по 7-8 лв на познати, само и само да се оттърват от стоката, защото иначе трябва да плащат и наем за склад. Поне си накупихме хубави дрехи и обувки на безценица. Общо взето стока за 50 бона отиде в коша.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: aca8f0345b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз купувам много неща онлайн, пазарувам така почти всяка седмица (храна, козметика, неща за домакинството), но точно дрехи и обувки никога не бих купила. Имам и други познати, които мислят по този начин. Не че не можеш да намериш качествени и изгодни неща, но дрехите и обувките трябва да се пробват, преди да се купят. В гардероба си имам маркови дрехи от S до XL, като и двата размера ми стават перфектно. Просто има големи разлики в стандарта на различните производители и трябва да се пробва наживо. Същото е и с обувките. Когато търся обувки, понякога ми става 39 номер, а друг път - 41. Брат ми така се прецака с едни скъпи кожени обувки, поръчани от Англия - уж неговия номер, пък му бяха прекалено малки и какво ли не опита, за да ги разтегне, естествено без голям успех. За мен олнайн е допустимо да се купуват само бебешки дрешки (въпреки че и при техните размери има сериозни разминавания) и неща като бельо или пък дреха, която вече си носил и знаеш, че точно същата ти става. Да не говорим, че във физическия магазин често са ми харесвали много неща, влизам в пробната и излизам с 1-2, защото останалите просто не ми седят добре, дори номерът да ми става. Човек трябва да съобрази всеки модел със своята фигура. С всички тези обяснения искам да ти кажа, че място за физически магазин за дрехи винаги има и винаги ще има хора, които ще пазаруват така, колкото и да са модерни и да купуват всичко друго онлайн. Това не пречи (дори е препоръчително) да имаш сайт или поне фейбук страница, където да рекламираш стоката си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 0bf95557df
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пазара е повече от наситен на такива ниско-качествени и евтини стоки.
По-добре да се насочиш към среден-луксозен вариант.
Замохните хора биха изкарали и 100лв. за чифт чорапи.
Ако гледаш 90% от населението и си мислиш, че имаш някаква печалба - жесотка грешка.

Хубавото е, че смяташ да е малък, защото можеш да продаваш и онлайн.

1. Регистираш фирма в твоят случай ЕТ. (регистрацята и всичките глупости около 200лв)
2. Закупуваш си касов апарт (officeo1-superstore) предлагат касови апарати регистрация в НАП всичко струва по-малко от 200лв. (не съм много сигурен), когато си отварях фирма предлагаха подобни усулуги. Правят ти и печат, взимаш си касова книга за да си очиташ оборота още около 50-100лв. и някоя друга дранкулка да си водиш резивия, сметки и т.н. - принадлежности като за офис. Тетрадки, химикалки, лепио да си лепиш касовият отчет, касови ролки и т.н. ти вече ще видиш на къде отиват нещата и какво ти трябва.Там се определя и работото време, за да си го лепнеш на вратата.
3. Наемаш си някой да ти води счетоводстовто - мисля, че в рамките на 200-300лв. на месец ще можеш да си го позволиш.
4. Наемаш помещение, плащаш 2 депозита и един наем за да влезеш (сумата е различна)
5. Закупуваш стока, изисквайки фактура (освен ако не си се разбрал под масата за по-ниска цена)
6. Закупуваш всичко необходимо за магазина - стелажи, закачалки и тем подобни, можеш да си ги купиш онлайн има големи разпродажби на големи бройки в alibaba и тем подобните им сортове. Чакаш малко, но си заслужава, защото ще ти служат дълго време.
7. Етикираш си всичко, цени и логото, името и т.н. на твоят brand ако искаш да изглежда по...хмм...готино?!
8. Отваряш и почваш да работиш с досадни клиенти.
9. Отваряш си Интернет страница, снимаш всичко и го продаваш на една идея по-високи цени, защото ще се ангажираш да ги докараш до speedy, еконт и т.н. , с 2-3 лева може и 5...та после да им правиш изкуствени намаления.
10. Поддържаш всичко, както трябва и се грижиш за доброто име на магазина (само не се вманиячавай много, че ефекта става обратен - 0 клиенти)

Силни препоръчвам да работиш ти първо там, а после ако имаш възможност да си наемеш служител.
Кофти тръпка е като цяло всичко, защото аз само ти нахвърхлих някой от нещата, а има още много. Ако искаш да ти напиша всичко доста по-подробно, изчерпателно и внимателно - кажи. :)
Като теглиш чертата сумата набъбва без да разбереш към едни 5-10 та може и 20 хиляди лева в зависимост от това какво точно искаш и ще правиш.
Повярвай...ако си мислиш, че можеш да минеш тънко с едното, то другото ще ти излезе на тройна цена.
Още по-голям съвет...недей да набиваш много пари вътре, но и да не изглежда така, че събираш опаковки и ги даваш на вторични за да припечелиш. Аксесоарите са доста вървежни - навсякъде, добра идея е да го обмислиш.
За сайт ако тръгнеш да си правиш, бая време ще ти отнеме, за това...facebook страничка е перфектно. Вече хората рядко излизат от facebook така, че е доста по-удобно оттам за тях, а и за теб. Също така и рекламата ще ти излезе за без пари.

В тези времена в момента не е особено добра идея, но знае ли човек...може би пък е ТОЧНО сега момента. :)
За кредити и т.н. не зная дали имаш достъп, но можеш да се възползваш от опцията (някой банки ги имат - аз се възползвах).
Изискваш от банката, с която твоята фирма ще работи POS терминал чрез който да се разплащат клиентите ти с дебитни и кредитки карти. Към този терминал ти дават кредитна карта за обортни средства (мисля, че при всяка банка е различно - при мен беше 1000лв. - уникредит) и с тези 1000лв. можеш да си ги теглиш, пазаруваш, когато ти трябва нещо за магазина, или за лични нужни, когато нямаш в себе си пари, хаха. Колкото вземеш-толкова връщаш. Лихвата май беше 1,3% де факто ако от тези 1000 ти потрябват 100 и не ги върнеш (в срок от 30дни) ти начисляват лихва 1,30лв., което е смешно и готино едновременно. Доста ще ти помогнат тези обортни средства. Мисля, че беше на определена дата...а не точно 30 дни, не съм сигурен - ще получиш повече информация в клона на банката.

Та...малко множко стана, ама то си е бая работа. На мен всичко ми отне 2 седмици и малко (при положение, че наема си вървеше - голяма грешка от моя страна). И чаках за едни разрешителни и от БАБХ да минат, че имах кафе-сладкарница, която в последствие продадох.
Ще се наложи да се отдадеш малко или много. Не се страхувай от фалита, контролирай си добре разходите и си води всичко по план. Недей и да се филмираш с клипчета от youtube, че ще станеш мулти-милионер/ка, но да не те спирам. Хубаво е да имаш собствен бизнес, много хубаво, още по-хубаво, когато върви с бавни, но сигурни крачки напред - от теб зависи. И да фалираш, след това ще знаеш какво и как да го направиш на ново, но този път ще си много по-подготвен/а :)

Не се страхувай...това са просто пари...де факто - нищо. Печатат се постоянно и нямат никаква стойност ако на човек не му трябват. Абстрахирай се от най-лошото. О, и не забравяй да има хубава и приятна музика в магазина ти...на теб ще ти е доста по-весело и приятно, а и ако си в добро настроение и клиентите ще го видят. А и сезона е подходящ вече. Купувай смело на едро, каквото не можеш да го продадеш го запази за следващият сезон или ги събери и ги продавай на едро на други магазини/клиенти ;)

Стискам палци, запзвам си темата в отметки - пиши как вървят нещата, защото не можем да публикуваме форма за контакт, което е кофти, защото би трябвало с твоето съгласие да можеш спокойно да се разкриеш. :) (има и други начини да се свържем)

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 2ed8144352
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   3, не съм автора, но ще може ли още информация, стана ми много интересно!

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: ff6a780aee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   N4, защо точно ЕТ хареса за регистрация?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f561e4e667
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора
Здравейте, благодаря ви за отделеното време.
До 4 - града ни е малък и по-луксозни стоки едва ли биха се продавали толкова добре. За това обмислям по-евтини артикули, които да мога да продавам лесно. (не съм сигурна дали е правилно, защото все пак скъпите стоки имат по голяма печалба за търговеца)
Според вас какъв капитал ще е нужен за стартирането на такъв вид дейност, как е най-добре да е подреден магазина, каква надценка е нормално да се сложи на стоките, какви са "триковете" с намаленията? Освен от Димитровград и София къде може да се намери такава стока? За пазара в Димитровград може ли повече информация?!
Благодаря, хубав ден!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9ae11cca1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Как ЕТ, бе, хора.....
ЕООД!!!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 04a9f85fd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 3

Само добавка - H&M за Европа са едни от малкото, които реално отговарят на размерите, стига, човек да си ги знае. Повечето поризводители са наясно, че повечето хора, особено жените, се въздействат от размерите. Преди време имаш "twitter скандал", затова как едва ли не H&M предразполагали младите жени към анорексия, защото разни мадами, свикнали да носят S, че даже XS, сега едвам се събирали в M, даже им се налагало да пробват L, кaтo пазарували в местния H&M.
Проблемът - повечето НАРОЧНО, не отговарят наразмерите си. XXL, става на L, L става ма M/S, М, ако е по-разтеглива материя, се пише XS. Клиентелата живее с илюзията, че пораснала жена, висока 175 cm, дори и с 90/60/90 е с тяло на 12 годишно момиченце и трябва, да се събира в XS, иначе е "дебела". А ако реално е много дебела, предпочита да е "среден размер".
И затова толкова малко отговарят на тези размери ...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 03ad5fd4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7, за това как да е подреден магазина си има цяла дисциплина, наречена мърчандайзинг. Малко несериозно и неинициативно ми изглежда да питаш подобни неща тук, след като трябва да попрочетеш по въпроса. Това са качества, скарани с бизнес уменията. В бизнеса никой няма да ти дава готови решения. Трябва да мислиш сама за такива, да се интереуваш, да четеш, да пробваш, тестваш. Дори и някой да ти каже някаква примерна подребда, може да е невалидна за теб, защото зависи от помещението, разположението, вида дрехи, от много неща.

"Триковете с намаленията" пак са цяла наука, наречена маркетинг. Чети, има доста информация в нета. Няма как наготово да ти смелят тук информация в 10 реда. Хората 4 г. учат и още доста години го работят, за да разберат тези неща.

За капитал ще ти трябват едни 1000 лв може би само за разрешителни, отваряне на фирма, регистрация по ДДС, касов апарат и др. административни разходи. От там нататък зависи какво помещение ще наемеш, в какво състояние, колко искаш да ремонтираш, дали искаш да го брандираш и т.н. Вероятно ще трябва да предплатиш 1-2 наема, може и повече, зависи. АКо е през агенция, трябва и на нея да платиш 1 наем.

Може би ще ти трябва бус, за да зареждаш стока. Не че не можеш да си наемеш транспорт, но ще ти изяде надценката. Първоначално зареждане поне 5 бона. И според мен си предвиди няколко хиляди за първиет месеци, докато се разработи магазина, да можеш да си плащаш наеми, счетоводство, осигуровки, ток, вода и т.н., все разходи, които си вървят, без значение дали си продала и 1 дреха. Защото ако нямаш такъв буфер, още на втория месец ще изпаднеш в незавидна ситуация и ще се колебаеш между затваряне и теглене на заеми за осигуровки, наеми и др., а на теб все пак ще ти трябват и някакви пари да живееш през това време. Аз лично бих си отделил поне 5 бона за такъв буфер.

Значи по груби сметки ще ти трябват:
- 5 бона буфер
- 5 бона за стока
- 10 бона за стар бус с регистрация и първоначално обслужване
- 1-2 за предплатени наеми, депозити, агенция евентуално (за малък град вероятно няма да е висок наема)
- 1 за административни
- според зависи - за ремонт на помещението, брандиране, оборудване, обзавеждане, реклама евентуално

По съвсем груби сметки 30 бона плюс пари за лични нужди за поне 3-6 мес., в случай че нямаш други доходи.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 04a9f85fd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 10

Би ли споделил литература и журнали по върпоса? Може би някой подкаст?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a5bd5ae1de
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не ти трябват няколко висши, за да отвориш квартално магазинче. За мениджър на международна верига може би, но има и по-лесни начини да се сдобиеш с идеи за добри практики. Първо - гледай конкуренцията. Обикаляй подобни магазини с добра клиентела и събирай идеи за обзавеждането и разположението. Второ - има всеобхватна информация в интернет, търси най-вече на английски и ще намериш всичко, което можеш да се сетиш.
Мога да ти дам няколко съвета от гледната точка на клиент. Погрижи се да има приятна музика и свеж аромат в магазина ти, а лятото може и климатик. Ти или който продава гледай никога да не пуши пред магазина. Като съм била на шопинг с мои приятелки и видим някоя с кафе и цигара пред магазина въобще не влизаме, защото обикновено продавачката ни гледа на кръв, че заради нас си е загасила цигарата и на всичкото отгоре нищо не сме купили. Може да направиш карти за събиране на точки при всяка покупка и накрая някакви отстъпки, за да си спечелиш постоянни клиенти. Може да продаваш евтини дрехи, но не за сметка на качеството. Има начини да се сдобиеш с преоценени маркови стоки (с дребни дефекти) от други държави. Не знам дали идеята да нагъчкаш мъжки, дамски и детски дрехи на такава малка площ е добра. По-добре предлагай само дамска мода плюс аксесоари като обувки, чанти, шалове и разни дрънкулки. До пробната може да предвидиш удобен фотьойл, където придружител или дете на клиентката да сяда. Не бъди досадно любезна, когато някой има интерес, ще те пита сам каквото иска. Достатъчно е да поздравяваш учтиво.
И сега най-важното - не влагай всичките си спестявания, а само сума, която си готова да загубиш. Не се набутвай с кредити. Ако магазинът не потръгне, трябва да имаш достатъчно пари поне за половин година (особено в тази криза).

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 736f626f42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   12, не беше ли редно да пропочете малко вместо да пита такива неща по форуми? Инициативност трябва за бизнес.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a5bd5ae1de
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Така е, N13. Авторката иска някой да й сдъвче и изплюе наготово цялото know-how за успешен бизнес. Струва ми се, че и понятие си няма от тази сфера, а това е голяма грешка при започване на собствен проект. Най-добре е да се насочи към нещо, от което разбира, за да не фалира още преди да е стартирала. Това се случва на голяма част от новоизлюпените собственици, които не са проучили пазара и ме разбират от това, с което се захващат.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 0bf95557df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   От номер 4 #

До номер 6 #
- ET, защото едва ли ще направи първата година над 50, 000лв. оборот, предвид, че е в малък град и едва ли ще има "цъкане" на всеки един продаден продукт от магазина.

Все пак оставам на мнение, че е по-добре за среден клас, ако не e възможно висок клас стока.

До номер 10 #
- Хубаво е това с буфера да го имаш на предвид. Да си заредиш достатъчно стока за да ти стигне до следвщата доставка.
Излишно е да казвам, че 30, 000лв. са извънземни пари за магазин в малък град. Да, добре зареден и стабилен ще седи през първата година-две може би, но ако накрая изгубиш 30 бона си е кофти тръпка.
Можеш да смъкнеш тези 30 хиляди на доста по-малко.
За да не си купуваш бус, а можеш директно да си закупуваш стоката от чужбина. Както казах, влизаш в alibaba, ebay и тем подобните им сайтове или даже има някой от българските. Влизаш, избираш и да ти ги доставят. Няма да се мъкнеш с бус, че и трябва някой да ти ги кара постоянно, да се ангажира 2-ри човек, та този бус все нещо ще му стане и поддържката... ти с логистика ли ще се занимаваш или с търговия? !
Доставка на адрес или до офис на Еконт, Speedy, Европът и т. н.
С голямо количество, идват и големите отстъпки. Можеш да ги препродадеш даже и само да играеш на едро.
Ако има къде да ги складираш, можеш даже да отвориш склад. Купуваш 1000 бройки от нещо на цена 2лв. (примерно) са 2000лв.
Продаваш ги за 4лв. бройката и ето ти 2000лв брутна печалба и оттам като махнеш оперативните разходи и тем подобни... със сигурност ще ти остане доволна печалба.

Как се оформя надценката... трябва да сметнеш какви са ти разходите себестойността на продукта и крайната цена се образува.
Пример: Закупуваш стока за 10бр. дънки за 200лв. де факто = 20лв. е бройката. Върху тези 20лв. добавяш разхода (месечният) процент печалба, който вече се оформя от теб. Около 20-30% от себстойността на продукта начислените разходи мисля, че е доста разумно. Освен ако не си взела нещо на "далавера" на много ниска ликвидивна цена и тогава можеш и 1000% да си сложиш надценка.
Случвало ми се е да взема от хранителен магазин, който фалирава. Безалкохолни за под доставната им цена. Кока-кола стъкло 250мл. при повечето доставчици е около 65-70ст. /бр. аз успях да се спазаря за 50ст. на брой. И цената им в сладкарнциата ми беше 1, 60лв. Даже пусанх промоция 3 коли 1 подарък и "промоцийката" ми излезе за без пари.

Ако на месец разходите ти са (наем, ток, осигуровки, данък 10% годишен, ДДС на продукта и т. н. - всичко!! ) е 2, 500лв. (разделяш го на работните дни) да речем, че ще работиш 6 на 1. Пон - Пет и съботата в по-малък диапазон от време - 25/26 дни зависи от месеца.

2, 500 / 25 = 100лв. /ден. < мин. чиста печалба.

В случая си представи, че правиш оборот от 350лв. на ден (средно).
350 х 25 = 8, 750лв.
Оттам махаме оперативните разходи - 2, 500. в
= 6, 250лв. оттук се махат себестойността на стоката, която си продала и ако наценката ти е фиксирана на 25% то тогава би трябвало да се получи следното (грубо изчислено, защото всеки един продукт има различна стойност и нямам как да се сметне на хартия толкова лесно, още повече, че в момента говорим за въображаем бизнес)

6, 250лв - 75% = 1562, 50лв. чиста печалба (което е г/д една средна заплата).
Оттук вече трябва да се замислиш... в малък град ще можеш ли да правиш хубав оборот и като теглиш чертата трябва да си решиш. Заслужава ли си всъщност всичко това?
Ако ще правиш по 1, 500лв. и ще си работиш там и всичко ще си ръководиш - Да, разбира се! Средна заплата, в малък град и ти сама си си шеф. Другото, което е трупаш много ценен опит. Имаш шанс да се разшириш като отвориш втори магазин и т. н.

Тук не добавих продажбите, които можеш да правиш онлайн, както споменах в миналият си коментар. Биха спомогнали доста, защото даже по 10лв. на седмица да правиш оттам. Това са 10лв. от някъде си, никъде... Пенчо си поръчал някоя тениска от твоят магазин, защото много му е харесал и не му се бият 200км за да дойде да си я купи от физическият магазин.

След като направиш всички изчисления накрая ще ти стане ясно. Имай предвид, че това са просто сметки и не всичко, което е на хартия ще се превърне в реалност. Като вариантите са два. Единият е... да е тотален ужас и да правиш по 50лв. на ден и да се откажеш още преди да си започнала. Другият е да си заложиш ниски очаквания и в последствие да стане така, че да правиш по 500-800 до 1000 в силните дни. Което за малък град (50, 000 души население) е доооста добре.

Родителите ми едно време имаха такъв магазин за дрехи. От София, Илиянци ги купувахме - качествени (до колкото може да се каже). Едни дънки бяха по 30-40, че и 50лв. говоря ти за малко преди 2010г. и то малък град, където сега ако им кажеш на някой, че си е взел дънки за 25лв. ще ти каже - ти луд ли си. И вървеше доста добре до едно време. След това вече много магазини като нашият се отвориха и се изпоизгубихме някъде. Сменихме го с магазин по "1-левче". Стоката се губеше, защото нямаше ред и всичко беше хаус в склада, но обората беше неочаквано голям всеки ден. Доста по-голяма хамалогия си е. Защото ако в магазин за дрехи на ден влизат по 200 човека, 100 се задържат, 50 пробват и се чудят и 20 купуват. То в магазин по едно левче... 1000 влизат, 800 разглеждат и между 500-200 купуват по нещо дребно.

Още веднъж... наблегни на аксесоарите и на неща, които можеш да вземеш за стотинки и да ги продадеш за десетки левове. Ако намериш гривни за по 0, 50ст. бройката... взимай голямо количество... продавай ги за 1, 50лв. бройката и прави някакви промоции от срота на 3 1. Има такива силиконови и те много се купуват от тийновете. Та има манияци, които се кичат с по 10, така че направи си target клиенти. Или с други думи... какъв е идеалният клиент за теб? ! Кой би влезнал в магазина ти да купи нещо. Вързастова граница, пол, стил, потребност, нужда, пари, които може да отдели.

Пример: Ако съм 32 годишен мъж, който има нужа от освежаване на гардероба и е вече лято и ти предлагаш нещо, което на мен би ми харесало на приемлива цена, бих ли си го купил?
И ако съм 75 годишна бабичка, която иска да си купи шапка, че много ми пече като съм на село на полето... ще намеря ли такава при теб?
Като споменах шапки... наблегни и на тях :D имах онлайн магазин, купувах ги от склад в Бургас и ги продавах в София (пак онлайн) направо на морски цени - лятото, хаха. Най-евтината ми шапка беше към 20-тина лева, а за нея плащах 7-8. Имах и такива по 50-60, които странно как, но се продаваха. Намираха се клиенти и за тях.
Искам също нещо да добавя тук. Това, че ТИ не би си купила даден продукт (дреха и т. н. )... по никакъв начин НЕ означава, че някой друг не би си го купил. Така, че като зареждаш магазина си с дрехи или с каквото и да е... не се ограничавай само в твоя стил/вкус. Разшири малко хоризонтите си, защото съм виждал собственици, които зареждат магазина си всеки път с почти еднаква стока и малко хора се излъгват да влзят за да си купят нещо.
Това е игра... стратегическа при това. Твоята цел е да вкараш парите на хората в твоят джоб. А, всичките неща "бизнес, маркетинг, проучвания, планове" и тем подобни щуротии за които хората учат с години са просто "похвати, стратегии" с които да го направиш.
Не става с кражба или измамни, нито с това да оставиш клиент с лошо преживяване от посещението в твоят магазин или използването на твоите услуги, защото той няма да се върне отново. И не трябва да го притискаш и да го "коткаш" до такава степен, че ще му светне лампичката, че нещо не е наред. Или на стоката или на собственика, хаха. Че съм виждал и такива, които още преди да си влезнал... Добър ден! Изглеждате страхотно! Оле, какъв омайващ парфюм имате! Имате ли си приятелка/жена? Как е майка ви? Искате ли кафе или да ви направя една свирка зад каса?
НЕ! Не прекалявай. Нито с едното, нито с другото. Направи си етикет, твой собствен и си го следвай! :)

Успех, следя, чакам други въпроси и НЕ бой се! Времето прекарано при живе е най-ценно. Всичко друго се обезсмиля, когато ти настъпи времето да си тръгнеш от този свят.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker