Полагат ли ми се няколко дни отпуск? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Полагат ли ми се няколко дни отпуск?
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 1217 пъти
Здравейте! Работя почасово, на 4ч по трудов договор, реално работя 5 по мое желание, като със заплащането всичко е точно засега.
На тази работа съм от 29. 02. Искам евентуално юли месец да си взема някой ден почивен, тъй като нямам възможност да мръдна и да се видя с родителите си дори. Студентка съм и ми е невъзможно да се прибирам както преди всяка седмица, да не кажа, че не съм си ходила от повече от месец.
Другото, което не ми е ясно евентуално ако ми се полага отпуск, как става процедурата, трябва ли известно време преди това да известя?
Ако не ми се полага отпуск или ми откажат, мога ли няколко дни да не ходя на работа и да не ми ги заплатят?
Притеснявам се, тъй като на тази работа е малко сложно, малко хора сме и се работи по 6дни в седмицата (всички магазини на този собственик са така) и ме притеснява ако реша да си взема да речем 3-4 дни и после да трябва да работя без почивка. Една колежка остана под карантина вкъщи за 14 дни и после трябваше да работи 2 седмици без почивен ден.
Не искам да си създавам неприятности на работа, тъй като планувам да остана на това работно място до септември.
Благодаря Ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 14185a7d2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Би тр да има десетина дни на 4ч работен ден. Питай в работата, зависи и каква е, много неща не ги спазват навсякъде. Може и болнични да вземеш.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 5c7df428c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да зависи каква е работата наистина, номер 1 е прав, иначе според Кодекса на труда си имаш права, все пак казваш че си на трудов договор. Трябва да спазват Кодекса на труда за отпуските и др. неща щом си на трудов договор. Разрови се в главите за отпуск би трябвало да има някакъв отговор. И аз съм работила почасова работа, но тя беше съвсем по друг начин, буквално със смени по няколко пъти в седмицата, ако желаеш да вземеш. Така че никога не съм ползвала отпуск, но мисля че имаш право, нещо ми се върти че от предната ми работа, че имаш право по принц.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: d127ae43d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ако е първа работа, първите няколко месеца нямаш право да се възползваш от право на отпуск. Преди беше 6 месеца, но сега покрай ИП решиха да намалят май тоя срок. Иначе би трябвало да си имаш право на 20 дни годишен отпуск /заплащането ще ти е като на тия 4 часа/, но има много работодатели не го спазват. Не можеш ли да се уговориш по няколко дни да вземаш по две 4-часови смени и така да ти се освободят няколко дни, в които да си пътуваш към вашите. Помоли се на тоя, който прави графиците и евентуално, ако става да се комбинираш с колега, който е решил на същия принцип да се възползва от няколко дни почивка. Принципно винаги съществува възможност и да си вземеш неплатен отпуск, ако са склонни да те пуснат.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: b54ebd534a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има ли значение от колко време съм на работа? Защото една колежка ми каза, че за да ползвам отпуск трябва да имам 6 месеца на тази работа.
Авторката

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: d127ae43d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Принципно в КТ преди имаха предвид първите 6 месеца от трудовия стаж. Т. е. реално тая разпоредба важи само за първата ти работа, в началото на трудовия ти стаж. След всяка следваща работа не би трябвало да се позовават на нея. Сега виждам, че по някое време са променили въпросната разпоредба на 8 месеца. Т. е. това е условие само за първите 8 месеца от въобще началото на трудовия ти път (все пак много отдавна съм ги учила тия неща и като не ми трябват, не ги следя). Ти ако вече имаш общ трудов стаж при предишни работодатели над 8 месеца, то сегашният ти работодател не бива да те плаши с тая разпоредба на КТ (е точно с тоя въпрос, доста колеги ги късаха едно време в университета). Друг е въпроса с натрупаната отпуска. Обикновено при последния работодател зануляват дължимата натрупана до момента на напускане отпуска, като ти изплащат парично обезщетение към последното възнаграждение. А при новия започваш наново да трупаш право на отпуска /в случая натрупаното право на отпуска явно е само няколко дена; 20 дена е за цяла година, а ти си там само от 2-3 месеца/ НО счетоводителите и работодателите нямат капацитет и тълкуват закона, както им е удобно!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker