Мога ли да се реализирам със средно образование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Мога ли да се реализирам със средно образование
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 3041 пъти
Здравейте, завършил съм математическата гимназия в Пловдив, след това се записах да уча в техническия университет в града, но след 2 години "обучение" започнах да осъзнавам, че това не е мястота за мен. Предметите и материалът, който се изучава станаха много тежки и се съмнявам, че ще успея да завърша. Преместването в друго учебно заведение с друга специалност също не е вариант, така че се налага да започна работа, но не знам на къде да се насоча. Нямам никакъв опит и умения, не съм работил до сега. Преди всичко бих желал работа която ще започна да ми предостави сигурност и да мога да изкарвам прилична заплата на 5 дневна работна седмица. Моля за съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 690e8e9cec
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Зависи, то е и до късмет донякъде. То и с висше няма гаранция, че ще си намериш добра работа и по специалността, особено като знам вече какви специалности има и какво обучение... само да вземеш диплома там и да се водиш висшист.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 3389d2481f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хубаво е, че след 2 години си разбрал, че не е е за теб, а не след като завършиш. Не е гаранция, че ще си със сигурност успешен ако завършиш нещо. Онзи ден видях пост как момиче завършило икономика се смее, че работи в скара и продава там. Нещо което би правила и без образование.
Университетите не са държавни, те предлагат образование без значение дали после се търси или не, защото печелят от всеки студент. Как ще се справят студентите като завършат- всеки си избира сам


Ако искаш работа, която да ти стига да се издържаш - със сигурност може. Отваряш Jobs, виждаш в кои сфери би могъл да работиш и гледаш обяви. Може да напишеш едно CV или няколко, като гледай уменията които добавяш да са добре оформени и да са необходими.

Често каквито умения са необходими ги пише в обявата, по тях се ориентираш кое да добавиш в CV-то в което кандидатстваш. Няма смисъл да слагаш излишни неща. Работодателите се изморяват като преглеждат 10-20-50 CV-та на ден, гледай да е по същество.
Да имаш представителна снимка. Има работодатели, които предпочитат снимката да е направена с телефон на бяла стена, не в студио. Още повече ако е работа с компютър предполага се, че трябва да можеш да правиш такива неща. За други сфери това не е важно.

Ако искаш работа без никакви умения - може да се насочиш към барманство- ако е някое средно статистическо заведение могат да те научат, често не става въпрос за кой знае какви коктейли, а по-често е да правиш различни видове кафета. ( в елитните си искат хора които знаят кое как се прави)
Може да си продавач без кои знае какви умения.
Но моя съвет е да пробваш дори там където са необходими умения, защото докато си жив може да се научиш. Просто трябва да попаднеш на работодател който да е окей с период в който да те обучава малко.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21ffaefc3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Зависи къде искаш да се реализираш и какво разбираш под реализация. Щастлив можеш да се чувстваш и с основно - това за мен е най-голямата реализация в живота. Иначе, ако говорим за реализация в призната компания с принципи със средно няма как, понеже конкуренцията ще те смаже, ако не си супер талантлив в работата си де. Но и такъв да си, за да си на пост ще ти изискат образованието. Език също би те изстрелял по-нагоре, да не говорим за два-три.
Успех! М 22

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: da6c353834
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Младото поколение нещо много бързо се отказва и плаши от някое и друго препятствие и трудности. По средата си на обучението, защо ти е да се отказваш? Всеки рано или късно се налага да прави нещо, което не му харесва. Сега не ти харесват някои дисциплини, обаче да не мислиш, че като почнеш работа, няма да ти се налага да вършиш неща, които не ти харесват? Та цял живот ще се сблъскваш с такива избори... Редовно ще има хора, около теб, които не ти допадат, но трябва да работиш с тях. Често ще се налага да свършиш повече работа, отколкото уж са обещали в началото. Толкова често ще се налага да правиш компромиси, че свят ще ти се завие. И не си мисли, че това е лошо... ами просто се налага, ако искаш да оцелееш. Помисли си добре... Оцелял си 2 години. Намери сили да се пребориш и за останалите 2 години и да си вземеш дипломата. Довърши започнатото! Приеми го като начин да тренираш упоритост и целеустременост. Не слушай хората около себе си, които само говорят за отказване. Има и вариант да прекъснеш, но имай едно наум... после по-трудно се почва пак. Може и да има промяна в учебния план и да се наложи да изкараш повече допълнителни изпити.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 679c060ed5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Третата година става лесно. Така че не се издънвай в последния момент.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 2019c967d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Изключително ценен коментар от номер 4, но до моята петица, има две единици - много показателно...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 1b3ca80eb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Висше в повечето случай не ти трябва, а нещото което ще те поставя винаги пред другите е - опит! Освен ако не учиш нещо свързано с медицина, право, журналистика или например искаш да ставаш машинист. Преди време когато записах и аз се отказах още на първата година. Веднага започнах работа и постепенно надграждах с всяка следваща, трупайки опит близък до това, което в момента работя с кеф и то на висока позиция. Дори скоро започвам и страничен собствен бизнес.

Също така игнорирай и такива хора, като този от коментар N4. Те са от тези типове, които винаги правят компромиси за всичко. Робското има мислене е налагано още от малки. Затова и бАКо тИкВаТа продължава да ни е*е цяло десетилетитеч.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e3bc070fb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Няма гаранция, че човек ще работи по специалността си. Всъщност си има направени статистики. В такъв случай дипломата може да ти служи само като една извдка, заедно с още например два чужди езика и друг курс, който да се вземе под внимание при започване на каквато и да е работа от работодателя. Реализацията е твърде относително нещо вече, когато става въпрос за търсене на работа, за предлагане на вид труд и заплата. Всеки разбира различно. Като цяло човек без висше има 4, до 6 години преднина пред друг с висше и магистратура, ако е работил и се е развивал на друго място. Докато единия учи 4 или 6 години и после се подготвя удобно да си намери уж по-добре платена работа, то другия вече е поработил на няколко места, събрал е пари и опит от живота и дори може да е започнал собствен бизнес. Липсата на високи претенции от страна на средниста се предпочитат от много работодатели в не толкова професионални направления, които съществуват в България. Това пък от своя страна дава възможност за стаж, който се трупа следствие на смата работа. Да, едва ли човек ще стане по този начин незаменим специалист в реактивни двигатели или доктор -хирург, но ако се говои за пари и условия на работа, то може и да задмини всички. Свободния пазар няма правила или условия, които да определят кой какво заслужава или му се полага. Повечето бизнесмени не са учени, нито професори. От управление на сравнително прости неща, които не изисват висше, се вижда, че може да се получават доста по-високи доходи и стандарт. Ето това най-често постигат може би хора със средно, които не се движдат по отвърдена схема и някакви правила на система, която реално вече не съществува. И докато един инженер проектант получава 4, 5 хил лв след много години на труд и постижения за някоя от мега корпорациите или завиди, които най-вероятно, никога няма да бъдат негови, то за същото време един човек със средно може и да преуспее в бизнеса с продаването на сладоледи и да има цяла негова верига магазини, с които да е по-спокоен и по-щастлив, или просто да не е по-зле.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 9e1c9ef8f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Разбира се, че можеш. В магазините по моловете, ако си сериозен и работиш добре, за година или две можеш да получиш повишение и да станеш супервайзър или управител. По заведенията с бакшиша също можеш да изкараш изключително добри пари - много повече, отколкото ако работиш в някакъв офис от 9 до 5. Не се колебай, а го остави това учене - щом не ти допада, няма смисъл да се затормозяваш излишно. В крайна сметка е важно какво умееш и колко си добър в работата си, а не колко дипломи има в шкафа ти.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 49a390e7ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   То и с висше вече няма,така че по - скоро изкарай различни курсове езикови, ИТ или други и така.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 5f8e5158ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Имаш ли професия? Ако не-то трябва да научиш някоя. Ще видиш, че работата също е трудна, да не говорим, че често е и нископлатена.По-добре си изясни какво ти се работи в живота, защото на работа ще прекараш следващите 35 години. Другото е да се прехвърлиш в специалност, която пи харесва. Иначе ще си бачкатор за жълти стотинки.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 0c08e686a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   По добре завърши. Или влез в друг университет ако толкова не ти допада специалността. Ако толкова много искаш да работиш работи и учи. Но по добре да вземеш сега више от колкото кат си на 40 години и все още нямаш нито више нито хубава работа, а се бъхтиш за едвам 800лв.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 1f1f42967c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Според мен разгледай обученията в софт уни, за да запишеш специалност в ТУ, според мен са ти интересни нещата, свързани с компютри. Недей да се отказваш от идеята за прилична работа с напускането на университета. Липсата на университетска диплома няма чак такова голямо значение в живота. Може да си намериш работа в някой колцентър, там имаш опция да приемаш обаждания, които са свързани и с някаква техническа подръжка. Разгледай в джобса техническата сфера, различната работа, свързана с подръжка и колцентрове. Започни работа сега и работи, и учи. Не се отказвай предварително от нищо в живота. Рядко е нужно да си най-добрият, по-важно е да не се отказваш и да не хвърляш двугодишния си труд и средства на вятъра. Това е според мен.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 9a06f1e0a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

15.   То и да завършиш висше да не мислиш, че в България ще взимаш кой знае какви пари? Каквото и да работиш, най-вероятно ще взимаш колкото да преживяваш. При тези цени, за да живееш нормално, ти трябват поне едно 1500 лв чиста заплата, за да можеш да живееш относително нормално и да можеш да създадеш семейство някой ден. Казвам абсолютен минимум е това. С жена ми взимаме по 1200 лв, имаме само едно дете и пак ни е трудно. А заплатите в джобса масово са 800-1000 лв чисто. Гледай чисто, не бруто. Ако заплата е бруто, приспадни 23% процента, за да сметнеш колко ще взимаш реално.

Съветът ми е, отвори джобса и виж какво се търси и какви пари взимат и си реши коя работа и какво заплащане би те устройвало. Аз мога да ти спестя малко време, ако искаш. 99% от обявите са около и под 1000 лв, има дори не малко и за 600 лв, колкото и отчайващо да звучи. С тези пари само квартирата не можеш да си платиш, ако решиш да се отделиш. Единствените професии със заплати, които ти позволяват някакво нормално съществуване са тираджия (колкото и долно да им звучи на някои) и програмист.

Ако смяташ, че няма да се сдухаш с програмиране и ти отдава, изкарай едно софтуни дистанционно и за 1-2 г. яко учене си готов. После ще изкараш един стаж 6 мес. и започваш да растеш. След 2-3 г. вероятно ще взимаш 2-3 бона, може и повече. Обаче това е трудна материя и не е за всеки, освен това е много натоварваща психически и емоционално. Много вероятно е да развиеш депресия или друго психично разстройство след няколко години работа или просто да станеш сдухан. Казвам го като човек, който го е учил. Аз просто ен издържах, а ми се отдаваше, но е много затормозяващо. След няколко часа на решаване на задачи и търсене на решения, просто си смазан психически и без капка настроение. С времето се сухваш тотално.

Тираджията е лесна и доходоносна професия, не ти трябва и кой знае каква квалификация. За 2 мес. изкарваш ЦЕ категория и си готов. Обаче постоянно си на път, нямаш близки и семейство и цял живот си сам.

Третият вариант е чужбина. Научаваш език за 1-2 г. яко учене и бягаш. Повечето си мислят, че българите в чужбина само берат ягоди. Германия примерно дори с лека и спокойна работа като кетъринг (само да нареждаш чаши, чинии, салфетки по масите) можеш да взимаш 1500 евро чисто, с които можеш да живееш много по-добре отколкото в България с 1000 лв. Цените са същите като в България, само наема ти е скъп. Ще плащаш 500 евро, с още 500 евро ще живееш и с другите 500 можеш да живееш - да ходиш по почивки или да пестиш за хубава кола, жилище и т.н. Ако изкараш един сертификат за някаква професия с няколко месечен курс, можеш да взимаш и над 2000, дори 3000 евро и да си живееш като цар. В България няма да живееш, а ще оцеляваш, освен ако не си тираджия или програмист.

Последнията вариант е намираш си работа в България различна от тираджия и програмист, взимаш едно 600-1000 лв и оцеляваш с хиляди лишения цял живот и броене на края на месеца преди заплата дали ще ти стигнат за тока и от какво трябва да се лишиш, за да ти стигнат за храна.

Всичко това го казвам от опит. Иска ми се някой да ми ги беше казал тия неща, когато бях на твоята възраст. Аз ги начуих по трудния начин с годините.

А на номер 4 ще му кажа, че не младото поколение е виновно. Те просто нямат стимул. За какъв чеп ти е да завършваш, каквото и да било, като пак ще оцялва. Ако висшите в България почваха на 2-3 бона заплата, което пак е малко на фона на западния стандарт, младите щяха да имат съвсем друг стимул и желание за развитие и преодоляване на трудности. Но сега за какво да го правят? За да си броят после стотинките?

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 07be64eeaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Преподавател съм в ТУ-Пловдив и напълно те разбирам.Масовата логика там е нищо да не се показва на практика в упражненията,излиза ти един доцент съсипва те от информация,защото той го чете това от 30-40 години,на изпита трябва бясно зубрене да се добереш до тройка и така в магически кръг.Бих ти препоръчал,ако е възможно да се преместиш в Индустриално инженерство(на английски) или Индустриален мениджмънт,следването е леко и горе долу всички студенти се реализират.Успех.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e3bc070fb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   До номер 15.
Колко дълго време сте прекарали в Германия, за да обясните подобни заключения? 500 евро в някои от големите градове на Германия е едностаена квартира или гараж, отделно 1500 евро нето е доста повече от минималната, с която имигрант ще работи, ако няма професия сигурно. Ако висшите в България започваха с 2 - 3 хиляли, колко трябваше получаваш след 5 години стаж? Това го няма никъде.
И другото е, че не парите са най-големия проблем.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 926b1f80b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Щях да напиша мнение много подобно на номер 15, но виждам, че го е казал преди мен. Номер 4 пише глупости, нямащи общо с реалността.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21f8e5a898
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Какъв е смисъла от висше образование като един сервитьор взима 1500 лв ако работи в оборотно заведение :) Един готвач взима 1300 , барманите също. В чужбина с долнопробна работа си хващаш 1600/700 евро, а имаш 700 квартира и сметки, другото си е за теб. Какъв е смисъла да губиш 4 години от живота си ако след това ще работиш за под 3/4 хиляди лева? Живота в България не струва както и да го погледнеш :) да броиш стотинки всеки месец, да отделяш за ток, вода и т. н. и да се чудиш как ще се оправиш... съветвам те да бягаш в чужбина, колкото по рано толкова по добре. За 4/5 години ще спестиш пари за апартамент, купи го на "зелено", след година направи хубав ремонт и го дай под наем за 500/600 лева, след 4/5 години направи същото. Понеже това ти е един стабилен пасивен доход, каквото и да става за в бъдеще, и в България да се върнеш, и без работа да останеш си имаш едни пари които падат всеки месец, смятам това за най- лесното и сигурно решение, ако мислиш в перспектива, това ти е една инвестиция за която ще си адски благодарен за в бъдеще. Да не говорим, че в по малък град има апартаменти по 20/30 хиляди евро, а дори и за 15, така, че може да купиш дори 4/5 в рамките на 10 години, разбира се наема ще е по- нисък. И след 20 години спокойно можеш да излезнеш в една дъъълга почивка, понеже с 4/5 имота не мисля, че ще ти се налага да работиш каквото и да е. че има шанс стандарта в България да се вдигне, следователно наемите също. Та отивай да береш ягоди докато е време :) Това в рамките на шегата разбира се, има доста по нормални работи в чужбина които ще ти докарват достатъчно голям доход за да спестяваш 1000 Евро на месец, което е 24 хиляди лева на година :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a827f0c591
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Някой ден много ще те е яд, че са ти останали само 2 години и не си ги минал. Дори и да успееш да се реализираш без висше, с диплома винаги ще имаш повече възможности и ще бъдеш приеман по-сериозно. Аз се реализирах без диплома, но дойде момент, в който липсата й ме спъна чисто административно. Да не говорим, че всички колеги около мен имат висше и малко или много има едно глождене. А когато всичките ти подчинени имат дипломи, а ти не, става още по-забавно. Изкарай, после от теб зависи докъде ще стигнеш. Със сигурност няма да ти навреди.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 4dcdffdb72
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Мога само да кажа на автора, че ако се регистрира на трудовата борса, и види там списъците с обявените работни места, ше му направи впечатление, че повече от половината, да не кажа 90% от всички обявени, изискват само средно, или средно или висше!...Аз не му пожелавам разбира се да излиза на борсата, безсмислено е-всеки знае в тез бюра по труда каква е тя!...Не говоря за абсурдните там изисквания за опит, 2-3 годишен поне, което от млад човек на 23-24 просто не може да го очакваш, или за еди-ква си категория за шофиране да имаш, нам си какво...поне тука за Северна България са тъй нещата, той автора е от Пловдив, ама знам ли...Не се е насочил към нещо, и накрая като нищо може да стане клиент на бюрото по труда, а като е и неориентиран какво точно би правил, не е вината в него де, нищо подобно!...А номер 4 ми звучи като някоя бабичка с тез приказки техните, какво било в живота и разни такива, ма карай-вече България дотам е докарана, че човек и да иска, не може да има амбиции за развитие, желание и т.н., оставете това ами и вече и деца толкоз искат младите(аз съм същия абсолютно, и не ме е срам да си го кажа, да призная!), изобщо...още няколко години и просто нищо няма да остане, има още да се топим-както заради безпаричие и липса на реализация и въобще добри условия и среда за живот, така и заради управляващи, престъпници и продажници,и...Ма да видим,колко още й остава на тази територия,с тез гербаджии и всичките там изроди...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker