Какви са ми правата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какви са ми правата?
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 1634 пъти
Здравейте! От Декември месец миналата госина до сегашен момент работя в фирма която първоначално беше много коректна. Заплащането е доста добро, но дойде момента в който дойде проверка от НАП. Остановиха, че имам 80Лв+ в касата. От там шефовете ме задължават да заплатя всичко, но ще започна от там защо всъщност имах 80лв +. Магазина ни отваря в 10:00, а 15 минути по - късно се появиха и проверяващите давайки ми едри пари на които аз нямаше как да върна (защото предишната смяна не си беше направила труда да остави дребни пари за да връщам, нито работодателя ни снабдява с такива дребни) И така неволно бръкнах и извадих мои лични от портмонето за да мога да оправя разликата от самата сметка и от там данъчните помолиха мен и колегата ми който беше дошъл да прави ревизия да затворим помещението за да могат да си свършат работата. Така съставиха протокол в който беше описано, че нямаме график и че касата е в повече. Отшумя всичко за една седмица и се оказа, че са подкупили с 500 лева данъчните и сега ги искат от мен. Защото вината е моя. Да тя е моя заради това, че съм извадила пари от личните си, но на всеки му е ясно че ще си ги взема както и да е. След около няколко дена бях направила едно закъснение. Първото ми за периода от 7месеца защото обърках графика си. Не бях почивала 11 дена и по погрешка бях видяла, че съм почивка в този ден. Заради това мое закъснение ме лишиха от един месечен %. Който никък не е малък. До колкото знам никой работодател няма право да ти възлага парична глоба, а само дисциплинарно, или директно уволнение ( което е за мое предпочитане от колкото да ме лишът от труда който им дадох един месец без почивка поради епидемичната обстановка за да не плащат две заплати). Въпросът е, че даденият % не е вписан в договора ми, но имамчерно на бяло имейл от фирмата която ми казва, че аз ще взимам % на месечния оборот на магазина. Така днес ми преведоха заплатата без % имам ли шанс да обжалвам моя % и часовете изработени от мен за 2, 3 месеца назад. Договора ми е на 8 часа, а работя 11 часа на ден по 8, 9 дена бе почивка. Другото което е, че ме пращат да работя и в другия магазин за който аз нямам договор, но имам черно на бяло график в който пише, че съм работила там. До сега не съм получала писмена или елетронна форма с реални изработени часове на седмица/месец. Не съм и получавала фиш към заплатата си която се превежда по банков път. Водя се продавач консултант, а не управител в правото ли съм си да не отговарям на проверяващите органи ако управителя го няма или не си вдига телефона?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: 30d615063f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен, ако искаш да продължиш да работиш там, просто се опитай да поговориш с шефовете по тези въпроси. Ако смяташ, че няма да има чуваемост, започни още от сега да си търсиш друга работа и просто напусни. В Б. ългария тези неща трябва човек да ги отнесе до Профсъюзите, но у нас те са фалшиви.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: daf3c9b962
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Прочетох всичко два пъти и не виждам за къде можеш да се хванеш да ги съдиш /обжалваш/, а и морално няма за какво да се сърдиш. Били са коректни с теб преди ти да сгрешиш, дори минаваш тънко благодарение на това, че данъчните корумпирани, иначе и за 1 лв в повече в касата, глобата е над 2000 лв. Като човек работещ на каса трябва да го знаеш и да го спазваш това.
Сама си се съгласила да вземаш процент, който не е вписан в договора, имейл работа не ти върши, защото не е официален документ. Нещо което го няма в договора не са длъжни да ти го дават. До колкото се разбира работодателя ти не те глобява, само не ти дава процента, който не е вписан в договора, доказателство за глоба нямаш. А и те не са сгрешили с парите в касата, грешката е твоя.
Имат право при затруднение на фирмата да те задържат да работиш по повече часове за даден период от време, обаче трябва и да ти го заплатят, а и ти доказателство, че си работила по 11 часа нямаш, дори да успееш да докажеш 11ч труд, те имат доказателство че докато си работила по 11 часа са ти превеждали повечко пари от основната заплата, могат да кажат че е било бонус, могат да кажат, че е било заради удължено работно време.
Имат право да те преместят на друго работно място в същото предприятие, като запазят длъжността и размерът на заплатата /в другия им магазин/. Чети КТ чл 118.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: fe041fe0b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   "Като човек работещ на каса трябва да го знаеш и да го спазваш това. "

8 години посеавах касово училище и съм запознат с цялото законо....

АБЕ АЙ СИ ГЛЕЙ РАБОТАТА БЕ!
Работа е на работодателя да си обучи служителите за тези неща.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 2999badf20
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Моят съвет е да пуснеш жалба срещу фирмата, след като има толкова нередности в трудовия ти договор - те ще трябва да ти платят, колкото и да не искат!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker