Да започнеш работа без трудов договор? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Да започнеш работа без трудов договор?
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 1375 пъти
2ра година съм в университета и си намерих работа като програмист в една международна компания и съм много радостен. Интервюто мина успешно, реших си задачите всичко точно. Проблемът е, че заради COVID19 работим от вкъщи и директно ме натовариха със задачи и до там. Интервюто беше online и всичко е Online. Няма сключване на договр, няма нищо? Как така?
Казаха ми, че първите 6 месеца съм на изпитателен срок без предупреждение, а след това ще мина на безсрочен с едномесечно предизвестие. Ок, обаче как изобщо мога да бъда сигурен, че нещо от това ще се случи? Вече работя при тях а нямам никаква сигурност. Така ли е в софтуерните фирми?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: df321f55c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не се хващай на подобна въдица. Спокойно могат и да не ти платят и нищо не можеш да направиш.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: cd3faf6f57
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не. Само ако везе си на ръба на оцеляването и нямаш друг ичбор, иначе не се хващай.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 20bff2a03b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Може да си програмист, но няваш никакви социални умения. Просто питаш, кога ще подпиша договор? На кое число поредица ще си получа заплатата. Има ли аванс? Всичко това според българското законодателство го има. Много елементарно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d2f77194c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами не питай нас, а тях. На грешно място си задал въпроса. Как ще работиш така? Има вероятност да им свършиш работа и да не ти платят. Плюс това е незаконно.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 24bca9d013
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Между другото ако ти си мълчиш и си работиш така без договор, също подлежиш на санкция. Така че да не стане на края да не ти платят, а за сметка на това да дължиш огромна глоба.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: f0570e7abe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ако не те повикат на място за подпис на трудов договор, трябва поне онлайн да ти пратят такъв, да ти поискат трудовата книжка най-малкото и т.н. Питай ги, нормални неща са това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 32497ba493
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Повечето български работодатели са големи измамници, да знаеш. Това ти е първата работа най-вероятно, но ще имаш още много. Ще работиш за по 12 часа и ще те осигуряват на 4. Ще закъсняват с плащанията, ще има много неплатен извънреден труд. Ще те скъсват от работа за мизерни пари. Общо взето повечето българи се сблъскваме с тези работни проблеми, малко са тези, които са честни работодатели и ти изплащат всички осигуровки, осигуряват те на поне 8ч. и т. н. А пък, колко има такива, които ги назначават отначало и си работят така без трудов договор, шанса да ти платят е много малък, ако си попаднал на такъв тип работодатели! Да, има ги и тези, които назначават така 1-2 месеца на изпитателен срок и после чао, ще дойде нов и така компанията няма нужда да плаща заплати, осигуровки и т. н.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ea909aba46
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не се стягай, работи си. У нас почти на всякъде е така. Трябва ти да добиеш поне някакъв първоначален опит. Почти е изключено, че някой ще ти сервира договор веднага. Вярно е, че са тотални измамници българските работодатели, но ... свиквай. Аз самият в момента работя без подписан договор. Последният отказах да го подпиша. Тихомълком ми пробутват на минимална заплата. То било само заради данъците, иначе щяло да е (много) повече, плюс бонуси. Усещам, че се опитват да ме пързалят, но алтернативата е ... да си стоя в къщи. Това за законните права дето го пишат някои тук е, щото си нямат руга работа, а не че те самите са си ги отстоявали. Тръгнеш ли да си търсиш правата още "от първия" ден, просто ще си безработен ... за дълго.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ad94ca3a42
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Човек не трябва да гледа толкова първоначално какво ще получава като здравни осигоровки и размер на заплата, макар че това също са важни неща, както и работното време, ами това какво ще извлече като опит и знания. Приемаме, че в България има такива и всякакви други работодатели. Има значение дали какво човек ще постигне, в противен случай си остава в графа ''работници'' и такива хора освен цял живот да чакат на заплати и да се оплакват къде било по-лошо и по-добро, друго нищо не постигат. Пък с вашите здравни осигуровки като че ли ще имате идеална пенсия.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 5778a9b101
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не е така в софтуерните фирми. На повечето места те взимат на обучение за по-малко пари, но с трудов договор и след като станеш специалист започват да ти дават крупна сума пари, а ако си добър може да им извиваш ръцете за още пари, защото конкуренцията само чака подготвен кадър. И още нещо. Надомната работа е уредена чрез кодекса на труда. Когато интервюто е онлайн, пращат договор и често служебна техника по куриер. Тази твоя работа е менте, търси друга, не им се връзвай. В този бранш има много работа и специалистите не достигат, но не губи време с мошенници.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker