Навсякъде ли подмазвачите успяват? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Навсякъде ли подмазвачите успяват?
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 3319 пъти
Навсякъде ли хората, които се мазнят и правят интриги успяват да се издигнат, а амбициозни и можещи хора са на дъното и с години не им вдигат заплатата?

Напоследък взе да ми писва как всички реват за качествени служители и работници, а когато ги има в дадена фирма не се ценят по никакъв начин и дори шефовете се дразнят на тях, сякаш ще им вземат бизнеса или ще са нещо повече от тях. То нали в България шефа е много велик и по-голям от него няма.

Във фирмите, в които вие работите какво е положението? Ценят ли се хората или само интригантите, мързеливците и подмазвачите върявт напред?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: d2f14c9349
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Навсякъде успяват братле. На 22 съм, мъж, до сега на две места съм работил и на сегашното и на миналото подмазвачите и инригантите винаги са по-добре от другите. Аз ходя на работа само заради заплатата в края на месеца и гледам да работя, а не да се скатавам както някои други правят и много често виждам как ме гледат все едно се престаравам и се "опитвам" да се издигна или нз нещо от сорта, което ми е супер смешно, защото аз в нормална работа "издигане" не виждам. Мечтата ми е да започна собствен бизнес един ден или да работя нещо за себе си и ходя в момента на работа, защото все пак трябва да се изкарват пари. Каквото ми кажат в работата гледам да го правя и това е, поздравявам хората там и гледам да се държа човешки с другите, но ми е много смешно какви подлезурковци има, то чак не е за вярване. Да ти кажа това, което аз започнах да правя е да се опитвам да не мисля за това, защото както казах лично аз ходя на работа заради заплатата и нищо повече, но някои явно това им е живота, тази "работа" и нямат никакви други амбиции и желания в живота да прогресират.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 47be1ed3ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Да, интригантите и подлизурковците успяват тук.
Едно е да имаш добри отношения с шефа, друго е да стоиш на едно място докато некадърници биват повишени заради връзкарство.

Ако наистина си компетентен опитай в чужбина след тази криза или търси друга фирма или работи на частни начала или се примири със скапаното си обкръжение и липсата на признание на усилията ти. Явно работиш в стандартна нашенска боклучава фирма. Съчуствам ти, но не те съжалявам. Заслужаваш нещо по-добро ако си добър специалист. Търси си своето място под слънцето.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: bcb8bc39cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Изглежда, за да успееш в днешната работна среда е необходимо да търсиш някаква комбинация между Макиавелска политика (Принцът на Николо Макиавели) и висока доза междуличностни умения (социални). Вторите се ценят много повече от техническите умения за самата професия. Вмъкни и умение да отиваш при шефа с няколко възможни решения на проблема, за който искаш да го уведомиш и децата ти няма да останат без храна и подслон.

Но все пак никога не съм работил в България, поне за чужбина това важи.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e7fa00d2a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Да, в Сайтел, 60к, Модис, Дортъм, Съдърленд и Телус поне в Софийските офиси е така.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1bcda0d162
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   При нас, малка фирма, е нещо такова. Дойде нова колежка през м. март, която в никакъв случай не е глупава или некадърна, но ѝ е толкова под нивото да се занимава с това, за което е сложена, че е направо трагично. Непрекъснато прави грешки, излиза и я няма през 1/3 от работното време, като обедната почивка си е отделно. Прехвърля работа на останалите, та ако може да мине тънко и да не свърши нещо - най-добре. А и почти всички поръчки ги взима за себе си, от което трупа допълнителни доходи при положение, че поръчките трябва да се разпределят равномерно и всички служители да изкарат приблизително еднакви суми от тях. Така, откакто е тук, тя получава към 600 лв. към заплатата си, докато останалите сме с около 200. Обаче с управителя са си като дупе и гащи - ходят си на партита, излети, вършат си лични услуги, хили му се на тъпите смешки, вечно е готова за всичките му малоумни предложения и той страшно много си я харесва. Угажда ѝ за всичко - отпуски, плащания, дивиденти, отношение. Просто лъха. Не мисля, че спят заедно, но чичето иска да се докаже пред мадамата, а пък тя гледа да се намести удобно във фирмата и да граби.
Всичко това е обсъждано 1000 пъти с шефа, скандали сме вдигали, но той или отрича, или казва, че сме злобни и не може да се занимава с нашите "травми от детството и завист".
Иначе най-съвестната колежка я товари като магаре и се държи с нея като с парцал, ама така, заобиколно, защото си мисли, че сме малоумни и не се усеща. Кара я да идва през почивните си дни, за да може любимката му да ходи на басейн, понеже се присетила, че иска в последния момент. Аз отдавна спрях да си давам зор, гледам да си получа парите и толкова. Да правя нещо повече би било нелепо, загуба на нерви, време и разочарование. А работата е приятна и постъпих с желание, но...

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e4efe3c1ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   в България няма истинска пазарна икономика, затова не се ценят добре работещите хора Може в чуждестранните фирми у нас да е различно. Пробвай там.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: f322e0af1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: aa92111aac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Автора

Ми май ще е към чужбина, макар че знам, че там няма да станат нещата от раз и ще трябва пак да минат години, но каквото такова.

Номер 6, това за провинциална фирма ли става въпрос и защо колежката ти, която е съвестна се съгласява на това?

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 95d055efac
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Само шафрантиите успяват...
Няма значение колко си кадърен!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3fb9673697
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Където работата е безсмислена (95% от офисите), способността да интригантстваш е най-важното качество. Просто има прекалено много неусвоена енергия, която трябва да избие някъде. Навсякъде е така, просто на запад на мазненето му викат networking и социални умения. Ама като не искате да работите и искате да живуркате по офисите, няма как да стане.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d0a82fef39
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Да. Навсякъде успяват.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3818ebb953
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Категорично ДА! В подобна ситуация съм на работа, за това си взех и болнични, за да не си хабя повече нервите. На работа всички се облягат, мързелуват, а аз постоянно опъвам каиша и никой не го оценява, а даже и недоволстват. На шефа повече му харесват подмазвачите, тези които си говорят и му дават съвети за личния живот и т. н.
А аз, тъй като съм там за да работя, шматката аз даже отивам по-рано за да успея да свърша всичко на време... Не ми се говори с колегите ми за личния живот, а още по-малко мисля че някой от тях ще ми реши проблемите, така че колкото по-малко знаят по-добре. Еми да ама не се харесват тези които си вършат работата за която са наети, а тези които си говорят, подпират, клюкарстват...

24 г. Жена

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: fafaef3e9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   7, и в международните компании у нас е същата работа. Връзкари и некадърници са спуснати навсякъде и единственото, което правят е да смучат пари, докато си лежат удобно у тях. Лично на мен ми се случи в международна компания, за която бях изкарал стотици хиляди левове и то от дейности, които не ми влизаха в задълженията, да ми спуснат шеф, който нито разбираше това, което трябва да прави, нито имаше желание за каквато и да било работа. Това, разбира се не беше никаква пречка да стартира с двойна на моята заплата, а скоро след това стана и четворна. Още по-лошото е, че този човек цял живот беше работил по този начин - на високи позиции, без всякаква теоретическа и практическа подготовка. Просто всичко са вършели т. нар. му "подчинени", а той е обирал каймака. Разбирай нещо от сорта на счетоводител да стане ръководител на инженерен екип. Накрая приносът ми за компанията беше грубо около 1. 5 млн. лева, без да броим това, за което де факто бях нает и други по-дребни неща, които съм вършил между другото. Много си прав също така, че у нас пазарна икономика няма. Всичко е разпределено по мутренски и де факто на тях кадърни хора не им трябват особено. Трябват им работни пчелички за черната работа, на които да се подхвърлят жълти стотинки. Виждал съм толкова абсурдни неща и назначения, че не знам, ако напиша книга дали няма да се превърне в хит.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3a8fde437a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Подмазвачите успяват там където шефовете са им комплексари. Т. е. да, почти навсякъде.

За едно нещо, авторе, ще те коригирам. "Всички реват за качествени работници ". Всъщност в този пропаднал свят на никой вече не му дреме за нищо. И никой не му дреме за качеството нито на продукцията, нито на работниците.
Имам един приятел, който работеше в завода за кабели на Мерцедес, в Хасково. Пълно е с цигани, които си ядат баниците върху кабелите и ходят на работа когато си поискат. В днешно време, приятелю, на големите фирми им е позволено да съществуват, само за да намират работа на стадото мангали и първобитни хора по земята.

Предлагам ти два варианта:
1. Имигрирай в Япония. Не съм пътувал малко и това ми е любимата страна. Те продължават да ЖИВЕЯТ заради качеството във всяко отношение.
2. Отиди в някоя малка фирма, в която шефовете наистина ще те оценят, тъй като имат нужда от качествени работници за да оцелеят. Лошото при тях е че повечето сега са изправени пред фалит.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e7fa00d2a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   14 така е, в моя кол център имахме оперативен мениджър, който никога не е работил на телефон, завършил военната академия. Сиреч парашутист. Преди него пък една лелка циганка от Перник. Тоя Сайтел за нищо не става.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e7fa00d2a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   11 дай примери за по-смислена работа, сериозно питам защото вече се отчаях. Не искам вече да работя нещо безсмислено в офис.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 744910f204
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Принципно зависи къде попаднеш. Има много хора, които ги назначават понеже са на някой човек, има такива, които чрез "сприятеляване" с шефа успяват, но има и хора, който ги повишават, заради работата, която могат да свършат. Аз съм от последните, не съм от хората, които обичат да говорят много, дори напротив повече от времето мълча, не обичам да смесвам личният и професионалният си живот, върша си работата и гледам да съм коректен към работодателя си. Аз съм на принципа, че трябва да се докажеш. Трябва да си вършиш работата така че като не си на работа (болничен; отпуска; почивни дни) да се усеща липсата ти. Досега съм работил на 2 места (трудовият ми стаж е около 5 години и няколко месеца) и на двете са ме оценявали по този начин. Вярно не съм работил някаква високо квалифицирана работа ( хранителен магазин и във верига за бързо хранене), но не мисля че на другите места е по-различно. В хранителния магазин, който напуснах (работих 5-6 месеца), понеже нямаше как да го съчетавам с университета, ми предложиха да стана стоковед, а във веригата за бързо хранене след 1 година станах главен касиер, а от миналата година съм супервайзър.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 07d23991d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Автора

А защо тогава е това реване по медиите само до преди няколко месеца. Глад за кадри, глад за специалисти, нямало кой да работи...

Не знам какво ще се случи. Вече не ми е толкова гадно, но от време на време се сещам за това по колко гнусен начин бях накиснат от началника ми в предишната фирма и как ме махнаха. А с какъв хъс отидох там. Напуснах си старата уредена (но скучна) фирма, за да отида на едно уж по-добро място. Явно така е било предопределено.

Сега всеки ден се чудя какво да правя. Не върви да звънна на старата фирма, защото много категорично напуснах.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3a124e9120
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Подмазвачите на работното място са били такива още от училище, университет - пред учителката, пред доцента... Когато на хората се обръща този тип специално внимание, това явно сработва.
Когато започвах на предишната ми работа, шефката беше наела мен и още едно момиче, според мен за да ни тества и да прецени коя от двете ни да остави. Другата, явно по-комуникативна, съзнателно или не, много й се подмазваше - говореше й на малко име, комплименти, шегички. Мен това ме вбесяваше. Например колежката ме пита мен за нещо по работа, аз й давам отговора, а тя се провиква пред шефката "Ние установихме... ". Имаше моменти, в които си мислех, че ще остави нея за сметка на мен. Слава Богу, шефката ни възложи самостоятелна задача, докато е в командировка, и добре, че ни позволи хоум офис. Така успях да направя задачата без колежката нахално да ми гледа в компютъра, за да разбере как да направи и тя своята. След една седмица без да е свършила нищо по задачата, шефката ми като се върна я освободи. Едва тогава тя видя, че мога да работя много и качествено, изгради доверие в мен и дълго време работихме само двете. След това обучавах новите. Но двата месеца с подмазвачката ми се сториха като битка за оставане, която можеше да загубя.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ab0a9c649c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   За жалост почти всички шефове имат слабост да им харесва да им се подмазват. Дори правещите се на умни и сериозни се поддават. Въобразяват си, че виждат мазненето и едва ли не се смеят на мазниците, но не схващат че с времето започва да им допада четкането. И си плащат на мазниците за създадения комфорт. Нещо като придворни лакеи.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9c98ac763c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Тя рибагаъсе вмирисва от главата. В България няма йерархия и издигане, започнах по обява. Яг гърч. Останах редовно след работа, но ако закъснее сутрин 10 мин. заради трафика, разправии забележки. Шефове връзкари с никакъв нормален опит оснен, шефски. Е напуснах, после пак се повтори същото и пак напуснах. Не можех да се интегрирам. Незнаен какво е отпуск, вечно с телефонна. Е не става, годините напредват и с това темпо не става. Заминах за чужбина, работя в пъти по-никволифицирана работа, парите са достатъчни, спокойствието факт. Мои познат направи същото, години след мен. За съжаление се срина и физически и психически.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: aa92111aac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Автора

А защо тогава, когато им напуснат качествените служители се чудят какво да правят и реват, че нямало качествени кадри и опитни хора. И оревават света как едва ли не хората са им били виновни, а не осъзнават, че те ги гонят... или пък се сещат месеци след това, че трябва да си "задържат" даден служител обратно и му звънят да се връща...

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ab0a9c649c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   18, да не си "началник" в макдоналдс? Излагаш се.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 22d538b029
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Здравейте,
Наскоро завърших магистратурата си и имам големи проблеми в намирането на работа, като държа да отбележа, че кандидатствам дори за позици, на които спокойно би могъл да работи и някой, който има ОСНОВНО/СРЕДНО образование. Всичките ми или по-голямата част от колегите ми работят, като 90% от тях са на позиции, благодарение на това, че са близки с преподателите ни и получаваха информация и физическа подкрепа от тях за работни позиции и стажове. Аз, тъй като, не мисля, че подмазвачеството е правилният начин, съответно не успях да се включа в стаж или да получа работа от уредените. Не смятам, че с нещо съм по-малко заслужила от колегите си да си намеря работа - нито съм по-глупава, нито по-малко образована от тях.
Това е моят поглед и отговор на въпроса - ДА,подмазвачите винаги успяват.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6320cd1ad3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   И аз съмв същата ситуация.
Колежката ми е напълно луда. Незадоволена истеричка. Вика ,крещи по мен от деня ,в който стъпих в мизерния им офис.
Директоката е една застаряваща циганка, която се мисли за нещо повече от мен. Една кльощава, злобна и кичьозно облечена комплексарка. Не е нормално на 42 г , на този пост във финансова институция всеки ден да носиш бални рокли за девойки. Падам от стола всеки път като се появи с рокля за 18-годишна ,качила се на 20 см токове, накичена с евтини бижута. Черешката е вечерен опушен грим и на нейната тъмна кожа е като работничка от Кремиковци.
Едва си сдържам смеха. Никаква мярка няма. Всичко при нея е в тонове повече.
И като по учебник злобната колежка ,за да си запази местенцето започна да се кара с мен, да крещи по мен пред клиенти, ходи и ме топи на шефката. Убедена съм. Злобарката ми е като причетена книга.
Всички документи приети от нея са грешно попълнени. А седнала на мен да ми прави забележки. Самоука е , ни к ой не я обучавал. Ако й направят проверки ще я съсипят, а може и пари да дава.
Директорката сега ме заплашва да ми прекрати предизвестието. И да ме остави без работа.
Ми прекрати го , бе, срещу три брутни заплати ти казвам Сбогом. Не мога й гледам циганската физиономия. Иска да й говоря на „ВИЕ”.
Няма да стане, ха, какво ще ми направи.
Ще ме уволни, че не й говоря на Вие.
Ще й пратя и инспекторите по труда на тази самозабравила се измислена директорка.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e7fa00d2a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Така е навсякъде, но особено в офис дейностите и администрацията - там са такива интриги, че по-добре да отида да работя нещо с изкуство, там поне и да има интриги ще съм сред хора на чувствата и изкуството и ще правя каквото харесвам. Не виждам защо да страдам на офис длъжност без никакъв смисъл и полза за обществото.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: cb4dba2808
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   25, аз мисля, че бъркаш подмазвачество с контакти (нетъуркинг, дето му викат по модерному :-) ) Да поддържаш добри отношения с преподавателите и колегите не значи да им се подмазваш. Как иначе ще събереш опит, как ще вървиш напред? Всеки от успелите хора някога е получил шанс, защото някой е видял качества в него. Да стоиш отстрани и да чакаш някой да те покани не е печеливша стратегия, както вече си забелязала.
От страх да не те помислят за подмазвачка, си пренебрегнала напълно социалните контакти и си отишла в другата крайност. Контактите с хората са много важни, нали някой трябва да те препоръча, да те оцени, естествено е това да е преподавателят, който учи студентите. Преосмисли си позицията.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 22d538b029
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   До номер 28:
Здравейте,
Не мога да се съглася с отговора Ви, защото в случая не става дума за поддържане на контакти и помощ от страна на преподавателите в последващото развитие на студентите, а чисто и просто за подмазвачество с подаръци, постоянни комплименти (тип Кума Лиса). Вие считате ли за нормално преподавател да кани студентите си на кафе, защото си търси ПРИЯТЕЛИ или да коментира с тях, че си търси половинка? ! Може би просто моето възприятие на поддържане на връзка и контакт е различно от Вашето или на друг и оттам идва и несъгласието. Когато писах отговора си по горе, исках да стане ясно, че аз не приемам за редно на едни да се дава шанс, а на други дори да не се споменава за отворена позиция.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 9582a3c2f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   ДА. Така е и на Запад, и в момента е дори по-лошо от тук заради техните квоти за "многообразие" и политическата коректност. Всичко това е заложено в самата структура на фирмата - шефът не е подчинен на никого. Властта отключва всякакви комплекси, нарцисизъм, злоба и какво ли не. Привидно целта на шефа е да печели пари, на практика това е само едно средство към целта му - да му галят егото.

Разбира се, има различни степени на всичко това, както в различните фирми, така и в различните култури, но принципът си е един и същ. Тоест, можеш да търсиш поне да попаднеш във фирма, където всичко това е минимално. Но не си прави илюзии, че няма да го има.

Уви, попадал съм на много симпатични и като цяло стойностни хора, но заради едната заплатка и сигурност, се оставят да ги унижават, разиграват и същевременно не спират да се мазнят на шефовете, да правят мили очички, да играят театрални роли, грозна картинка... Поне не правеха мръсно на колегите си, но тази готовност за самоунижение и подмазването, отблъскваха...

Ако искаш да не си в такава среда, ориентирай се към някаква свободна професия, където си ти и клиента, а не ти и шефа. Или направи собствен бизнес, но не забравяй, че влезеш ли ти в ролята на шеф, ще дадеш простор на своите слабости, както въпросните шефове.

И много правилно някой посочи по-горе, че шефовете ужким се присмиват на подмазвачите, но реално им се гали самолюбието до небесата. Шефът може да се присмива на някой подмазвач и да го обижда за гърба му, но никога няма да го махне. А някой работлив и честен човек, ще го товари като магаре и пак ще му е трън в очите.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 6e6774872d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Автора

И пак много зависи. Аз бях свидетел как супер самовлюбен с болно его шеф, искаше да задържи колега, който не му се е мазнел никога по никакъв начин. Въпреки, че въпросния колега беше говорил с шефа как не харесва някои неща във фирмата. Индивидуално е...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker