IT програмист - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120986)
 Любов и изневяра (29662)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6457)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1648)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

IT програмист
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 2828 пъти
Здравейте,
Едва ли ще изненадам, но съм се насочил към ИТ сферата.
Причината също е прозрачна - по-високото заплащане.
Имам нужда от стартова заплата от порядъка на 1, 5 - 1, 7 к. лв.
И друго - ИТ уменията ще ми дадат възможност за квалифицирана работа в чужбина.
Проблемът - никога досега не съм се занимавал с подобно нещо.
Пълен лаик съм...
Затова съм си дал срок от 2 години за самообучение, обучение...
Въпросът ми е: откъде и как да започна?
Може ли да ми препоръчате някаква техническа литература за начинаещ, курсове на поносими цени...?
За сега съм се насочил към JAVA.
И по-конкретно книгата "JAVA за всички". След нея ще взема и книги за по-напреднали. След това ще се насоча и към някакви курсове/квалификация евентуално...
Така ги виждам нещата...
Ще се радвам на идеи и препоръки.
А според вас, ще се получат ли нещата? Ако 2 години усърдно трупам знания и се упражнявам?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: e9303411e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   СофтУни

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 815a35ddf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Избий си чужбина от главата. IT "уменията" са само за България. В чужбина заплатата ти ще е колкото на готвач. Затова IT-тата не емигрират.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 2bc14bded7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ха-ха, и аз обмислям да ставам ИТ специалист само заради заплатите, иначе си ме влече съвсем друго нещо. Както и да е. Ако учиш много усърдно и имаш хъс и постоянство, ще стане, разбира се. А защо не запишеш курсове в СофтУни или Телерик? Това също е вариант. Както решиш. Пожелавам ти много успех.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 406cc69e36
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Java е една голяма помия. Много тъпо е да се насочваш натам, след като хората се връщат така да се каже. Или мреш за пари.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: bc3d3fc154
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Аз съм IT и съм работил като програмист. Искам само да ви кажа, че заплатите са по-високи, защото професията не е никак лесна. От всяко дърво, програмист не става. Да си знаете. Не се захващайте с нещо, което не ви носи удоволствие и не можете да го вършите, само защото давали повече пари.

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 80b0668661
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Хората, които работят това само заради заплатата рядко стигат до тази висока заплата.

Не само че им е по-трудно ученето, ами и самата работа не им се отдава толкова, защото нямат естественото желание на програмиста да програмира, тъй като основно парите са им били мотивацията.

Това си личи по време на работа, особено когато има трудности в проектите или дойде нуждата от по-дълбоки знания, които се трупат с дълго допълнително четене.

Та пак ще взимат добра заплата за страната, но много малко биха постигнали онези големи и чести повишения, с които се слави сектора.

А за стартова 1500 при това положение на пазара по-добре не се надавяй, в момента е пълно с кандидати без опит, които не могат да си намерят работа.

Трябва да пребориш всички тях, а дори и да го сториш, трябва да си още едно ниво по-добър от тях, че да поискаш такава стартова. А и се конкурираш с новобранци от университетите и академиите, които също учат години и то повече неща, не само дадена технология за програмиране.

Дори и да имаш късмет до две години пазара да се възстанови на предишното ниво, желаещите да работят това се увеличават, няма да намаляват.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 6c3eca9c22
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Здравей,

Не се отчайвай от предишните отговори - нали знаеш вица:

"Американски форум: питаш и ти отговарят.
Руски форум: питаш и те питат.
Български форум: питаш и ти обясняват колко си ТЪП. "

На 2-ма приятели вече помогнах да влязат в IT сферата (отне им около 3 до 6 месеца да се подготвят, колкото да си намерят работа). На един от тях след 1 година здрава работа с Docker и Kubernetes сега му предлагат 4 000 лв. заплата.

Като цяло не ти трябва нищо платено (освен един лаптоп и интернет) - мани го SoftUni и др. платени академийки. Пишеш в YouTube "Telerik Academy" и ти излиза канал с видеота с 10 playlist-a за различни технологии. И на канала на "Soft Uni" има страшно много безплатни видеота.

Това което трябва да направиш е следното:

1. Почваш да гледаш лекциите и да правиш домашните след тях (за да практикуваш).

2. Като цяло за да ти е по-лесно да кандидатсваш за работа трябва да минеш следните теми:
2. 1. Основен език за програмиране (C#, Java или др. )
2. 2. Правила на ООП
2. 3. Бази Данни
2. 4. HTML
2. 5. CSS
2. 6. JavaScript
2. 7. Някъв web framework (ASP. NET MVC и др. )

3. Допълнително (не са ти задължителни за започването на работа, но са си , и ако ги знаеш ще може да те вземат по-лесно)
3. 1. Качествен програмен код
3. 2. Структури от данни и алгоритми
3. 3. Тестване (Unit Testing, Integration Testing и др. )
3. 4. Уеб услуги
3. 5. JavaScript приложения
3. 6. Angular (и др. framework-ци, примерно Vue. js, Node. js и др. )

4. Ако ти се дават и пари, но не много - купи си курсове от Udemy - гледай да са с висок rating, да са поне 8-10 часа (ако може и повече) понеже за да се разгледа добре една материя се изисква време, и ако може гледай да не се преподават от "индийци" (макар, че има и добри курсове от тях). Курсовете в Udemy са по 10-20$ (ако видиш че са по 100 $ изчакай няколко дни и ще ги пуснат в "промоция").

Ще ти го кажа право - за 3 до 6 месеца "програмист" няма да станеш. На мен ми отне година и половина сериозна работа в началото преди да мога да се нарека "програмист".

Но тези 3 до 6 месеца, ще ти дадат някакви теоритични и практични знания с които ще можеш да минеш интервютата за Junior Developer (или в най-лошия случай за Trainee), а от там нататък ще се учиш на работа.

За 2 години осърдно трупане на знания и упражнения можеш да станеш значително добър, но няма смисъл.

Аз така вкъщи си бях вдигал сървъри и изграждал мрежи с виртуалки с различни софтуерни приложения, които интегрирах и от които теглих и въвеждах данни. Отидох в реална фирма (уж "лидер на пазара") и колегите ми не знаеха за какво им говоря - оптимизирах им доста код, който не си бяха направили труда да разберат какво прави.

Та искам да ти кажа - не се блъскай 2 години. Седни за 3 до 6 месеца да научиш теорията и малко практика и почвай интервютата. Все някъде ще те вземат (още има глад за програмисти), а после ще учиш и ще ти плащат даже.

Поздрави и успех!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 455fb3413b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Поредният само гледащ парите. А дали наистина това е твоята страст? Това ли ти казва сърцето, интересно ли ти е или само заради парите? Защото има много нещастни програмисти и ИТ-та, които са влезли там само заради парите и мразят всеки момент. Ще издържиш ли 10 часа да търсиш проблеми или да коригираш кода на някой друг? Това като да станеш доктор, а да те дразнят оплакванията на хората, рано или късно ще ти писне.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 54bf7c84c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Към автора:

Започни още от сега с ученето, но Java не е език, скойто искаш да започваш. Не, че е невъзможно, просто последните 20 години имаше мааалко промени и някой неща станаха по-лесни.
Препоръчвам ти Python. В сайтове като Udemy има курсове със стотици хиляди студенти. Търси такива за Python. Можеш да ги намериш за по 10-12 евро, когато има намаление (то има през седмица, просто следи). Мини един такъв от началото до края и виж, дали е за теб. За 2-3 месеца, спокойно, бавно и методично. Не пришпорвай, защото не става бързо. Ако ти хареса, пиши пак.
Другият ми съвет е да запишеш специалности, като "Компютърни науки" и/или "Софтуерно инженерство", но пак да си учиш, паралелно. Ако си напънеш задника, до две години, вече ще си на работа, която плаща подобна заплата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 615c9fd595
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Хей! Авторе?

Надявам се, че си захапал някоя книга или видео за Pyhton/JavaScrip или нещо друго, сравнително модерно!

Така, още някаолко съвета:
- Не му викай IT програмист. Просто ще видиш много учудени физиономии. Но това е по-скоро закачка.

А сега за по-сериозните неща:
След като научиш някой програмен език, бази от данни, що е то интернет, сървъри, API и прочие, обръни малко внимание на т. нар. структури от данни и типове.
После те съветвам, да се огледаш, което е "горещо" в момента и ако ти харесва, да се насочиш натам. Ако не - намери и нещо, което поне ще ти плаща.

И след това, като решиш, че си готов, да търсиш работа с дадена технология, отвори любимата си търсачка и пиши "Common interview questions for [любимите ти технологии]". Гаранция ти давам, че на 90% ще се затрудниш да отговориш. Но спокойно - това е така за повечето от нас. Проучи ги, защото често са важни неща. От това, можеш само да станеш по-добър в тези технологии, а и програмист, като цяло.
Подготви се, направи няколко кратки примера, качи ги на GitHub (домашна - проучи какво е GitHub и verson control systems, като цяло, но не е толкова спешно в момента) и си готов, да търсиш работа.
Моят най-голям съвет е, да проучиш внимателно фирмата и да пишеш на всяка поотделно. Провери ги, я из форуми, я из публични регистри, дали изобщо имат пари. Внимавай с разни стартъпчета, дето се пръкнаха предния месец, защото е много вероятно, да ги няма на другия. Чети рецензии, защото има компании, които може да се опишат само с модерния термин - "токсична работна среда", където ще ти вземат здравето. Ако можеш да намериш контакт, дори да е от работниците, просот попитай, дали им харесва работата и дали си струва, да отидеш там. Повечето хора ще са откровенни.
След като си избереш компания - напиши едно кратко CV и мотивация. Повече от 50-100 думи са излишни. Никой няма да чете това. Кажи кой си, какво търсиш, какви са ти целите, защо тази компания (никога не казвай, защото ми трябва работа - НИКОГА! ) - Примерно "Вие работите с Python и Django и аз имам голям интерес към тази технология и желая, да се науча да боравя с нея, на професионално ниво".
После имах линк към GitHub, с проектиет, котио искаш да покажеш. По-добре е, да имаш 2-3 готови проекта, а не 180, от които 165 са "Hello, world". В read. ме файла, сложи конкретни инструкции, как се подкарва проекта, в слуай, че някой иска да го види. Ако имаш качен сайт или сървър (спокойно, ще се научиш), сложи линкове за там. Повярвай ми - всеки първо ще види, какво имаш, което работи, а едва после, ще ти гледа Git-a. Ако нещата изглеждат добре, очаквай позвъняване и интервю.
А и - не се спирай на една компания. Поне 10-15... на ден... всеки ден... Когато нямаш работа, твоята работа е, да си намериш работа!

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 378b3f924d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ето ти наготово опита на един самоук. Работа се намира на първо място със познат на второ с платен курс (изключвам университетите). Минал съм и Телерик и СофтУни и Удеми и Ютюб и най добрите книги в сферите който съм учил (на Телерик и СофтУни съм ползвал само материалите). На платените курсове няма да те научат нищо повече от това което го има безплатно в Ютюб но там ценното е връзките им с фирми, при добро представяне ще ти намерят работа. Относно познатите от първа ръка ти казвам някой пробута ли те вече в процеса на работа всичко се учи. Относно Удеми там те учат на трикове , взех уж най добрите курсове и от сегашният ми опит мога да кажа че има сериозни пропуски.
Програмирането не е за заплата трябва да те интересува, в него постоянно се учи защото постоянно се променя. Можеш да станеш кодър без математика, със вече имаш шанс за програмист.
Ето и фактите - започнах със C# и основите на програмирането ООП, след това реших да науча бъндела фул стак, html, css, js, php, mysql и в последствие трябваше и един куп други неща python, mongodb, react , react native и един куп библиотеки и екстеншъни. 20 давани като най добри книги, безброй часове видео , 10 Тина курса в удеми. Собствени проекти в гитхъб и работещ личен сайт.
Резултатът 1год. кандидатствах на всички позиции за който ставам и това преди кризата. Сумарно може би около 200 обяви нито едно обаждане от HR поне да се явя за тест.
В момента съм чрез познат QA с тенденция да кодя в скоро време.
Програмирането изисква много учене, както по горе написаха пълно е с уонабита и трудно ще изпъкнеш ако не си някакъв талант Ели в тази стагнация. За парите ме разсмя, стажант и джуниър тръгват от около 700 лв. и през 3 месеца актуализация след година може и да си на 1.5 или 2К. Това дето четеш обяви със заплата по 5,7 или 9К не се взимат със знания от курсове. Трябват солидни умения и минимум 5 години кодене в сериозни проекти.
Много смятат че ще запишат едно курсче леко по леко ще го научат и после ще започнат да те замерят с едни пачки. Да ама не, трябва много учене и още повече кодене и проекти, и само с Java едва ли ще се разминеш. А тия с курсчетат за по 2-3 месеца с лопата да ги ринеш.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: ef0d0bca29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 12

Бих ти препоръчал, да се насочиш само към една технология, вместо да препускаш така. И прави проекти, обаче знай, че на никой не му пука, ако имаш някакъв умрял код на Git или "личен уеб" сайт. Когато пуснеш CV-то, според моя опит, то пристига, минава през някакъв филтър, а след това се озовава в пощенската кутия (или някаква апликация), на някой който подбира персонала. Този някой, най-често пуска да види пътривте 5 реда от писмото ти и ако НИЩО не му грабне вниманието, преминава към един от следващия.
Това, което трябва да имаш е доказателство, че си годен за работата. Напиши им "Здравейте, казвам се Пешо и обичам да създавам уеб апликации с React" (примерно). Имай още отначало 1-2 линка към работещи уеб апликации, като примерно копие на Trello и някаква, която можеш да покзваш времето в различни градове (ползвай Accuweather, че имат стабилно информация), като и прогноза, па ако добавиш малко логика, кдъето в различните дни има различни картинки, според условията, градусите примерно са в "топли" и "студени" цветове, ще си супер. Дори и да не си одбър с CSS, то хвани малко базов Tailwind, че да имаш някаква визия (не е трудно), като не забравяш, да постнеш клинкове към GitHub или подобна система.

ТОВА се забжелязва. После продължи писмото си, като кажеш, че желаеш да подобриш уменията си, като работиш сред професионалисти. Ако имаш някакви други умения, напиши ги, но се ограничавай до 2-3, по възможност с някаква демонстрация. Никой няма да се хване на "Искам да съм стажант и владея 14 модерни технологии".

Не се страхувай от интервютата. Като се провалиш на 3-4, ще свикнеш за какво иде реч и ще си добре!

И ако се притесняваш - то попрегледай си типовете данни и алгоритмите и ще си добре. И 200 обяви за година? Пффф ... аз пра
ах на поне 60, а може би съм стигал и 100 на седмица и пак отне доста време. Споко - ще се справиш!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker