Има ли някой, който обича работата си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Има ли някой, който обича работата си?
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 2239 пъти
Работила съм различни неща, но почти всичко е било в производствената сфера. Бачкала съм зверски много и сега отново бачкам. Не ми пречи толкова физическият труд, колкото психическото напрежение.

Вчера започнах нова работа и още тогава, на първия ден, дойде една змия на средна възраст, която въобще не бях виждала и дойде да се заяжда и да си придава важности, които всъщност няма. Накрая каза нещо от сорта на "Аз съм най-старата служителка тук. Ако се справяш добре, ще те похваля, ако не, ще ти правя забележки. Такъв човек съм." Държа да отбележа, че дефакто нищо не бях сгрешила, а дори и да бях, онази не ми е никаква, че да ми се перчи. Все пак не съм в нейна фирма. Днес, когато си издавахме смяната, говорих с друга колежка и змията дойде да се меси в разговора и да се репчи още по-остро. Видимо жената е много, много злобна, банална и най-вече проста. Чула, недочула, неразбрала, но се звери. Не съм от хората, които правят циркове, ненавиждам подобни маймунски изцепки (скандали), но и не съм без достойнство. Мога да се защитя - и с думи, и със сила, в случай че се наложи, но както вече казах, не искам да правя сеири, още повече сега, когато съм нова. Не искам да стоя без работа, съответно и пари заради долни, завистливи, комплексирани кучки. Добре, че поне е в другата смяна. Вие как бихте процедирали на мое място? "Ама винаги има такива", не е отговор. Има ги, защото има също овце и овни, които им позволяват да се държат така и онези като змията са се научили, че могат да си правят каквото пожелаят.

Завършила съм средно специално образование с мениджмънт. Бях записала и университет, но, уви, рецидивира една стара болест и се наложи да прекъсна. Въпреки това не съм проста, нито мързелива. Имам се поне за поне средно интелигентна, работя много и се старая. И двете по много. С шефове досега не съм имала проблеми, всички са били доволни от мен, основно само на приказки, не на пари, но това е друга тема... Уморих се вече от тази помиарска система. Бедна съм - ок, затова бачкам яко, трябват ми пари и то много. За нов живот далече от България, за лечение и просто, за да живея спокойно и да знам, че парите ще ми стигат за нужното. Да, ама с бачкане не става, поне не с честно бачкане. Макар че имам знания, стажове, умения, чужди езици, все работя нискоквалифициран труд. Също и градът е малък, нямам особено богат избор. Хубавите постове винаги ги вземат роднини и приятели на началници, от друга страна в нискоквалифицираните сфери, колегите често ти подливат вода, заяждат се, обиждат, всячески се мъчат да ти отровят живота. Отделно са малкото пари и това, че нервите не ти ги плащат.Е, кажете ми, моля, какво и къде да работя, за да оцелея физически, да спестявам и да няма кой да ме дразни. Просто не издържам. Главата ми не може да побере, как може да съществуват толкова долни и тъпи хора като змията, за която вече споменах. И не е единствена, а поредната. Вече им загубих бройката. На 5 места съм работила, заедно с последното и винаги се е намирало кой да ми трови живота. Някои пъти даже не е бил един, а много.

Замислям се вече, и то сериозно, да започна някаква работа за себе си. Искам да работя с желание, удоволствие, да ми е спокойно. Искам да съм влюбена в работата си и за мен въобще да не е работа, а наслада, която, разбира се, да ми носи пари. Хубаво нещо са мечтите, само че и в този случай съм прецакана от съдбата - нямам средства за курсове и обучения, нито време, което да губя в чакане на дипломи. На свободна практика бих могла да работя само фризьорка, козметичка, аниматорка, "наемница" за чистачка/камериерка/сервитьорка на повикване, гримьорка, сватбен агент (да организирам нечия сватба от А до Я), фотограф, редактор на текстове. Със сигурност има и други подобни, но в момента се сещам само за тези. От изброените реално бих се справила и работила с желание само последните три... За тях, обаче, ще трябва в началото да работя на минус, докато си създам име и името започне да работи за мен. Тук пък има и друга спънка и тя, е че искам да избягам от тази гнусна държава. Име тук не ми трябва. Вземи здравето и психиката. В чужбина поне бих имала по-голямо поле за изява и избор.

Интересно ми е, вие какво работите, има ли дразнители около вас, обичате ли си работата, за себе си ли работите или сте на заплата? Ако сте на свободна практика, какво работите? Ще радвам да прочета мнения, идеи по всички абзаци. Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: fa4fec7a74
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е, разбира се, аз я обичам, медицинска сестра съм. Във всяка работа, ще има нещо което или не ти харесва или даден човек. Моята шефка също, има ужасно моменти, нервна е и си го изкарва на персонала...

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 75d3c01a9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Номер 2, извинявай, но имаш типичното овче мислене. Заради такива като тебе е пълно с шефове боклуци и колеги от същото боклучарско тесто. Докато позволявате да ви мачкат, все така ще е, даже и по-зле.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 74b89e88fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Номер 2, номер 2 си ти. Каква ирония на съдбата!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: aacf33370d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да, обичам я! Но не живея в България и мисля, че няма подобна длъжност там. Във всеки случай такъв институт/център няма в България- има (подобни) в няколко държави в Европа.
Длъжността ми се води Технологичен лидер - анализ на данни, но не е като подобни длъжности във фирма, а в един интересен институт, или по-точно център. Не е съвсем изследователски, но работим по проекти с различни учени от различни научни сфери, ние предлагаме ИТ знания и умения и крайният "продукт" е софтуер за изследователски цели. Финансирането е от държавата.
В този институт съм от 2013та, а в държавата (Западна Европа) от 2003-та. Тоест аз съм от по-старите служители, но пак има отвреме на време някой да ти опъне нервите... Но това е рядкост - тази година не се е случвало още ;-). 90% от колегите ми са със защитена докторска дисертация (и аз включително) и двама от шефовете са професори. Така, че говорим за високо образовани и интелигентни хора. Около 40% международни и 60% местни. Много съм доволна - сигурна, креатива работа, където все още научавам нови неща вече 7ма година (е, смених и 3 позиции), но много съм учила и работила, за да достигна дотук. Завършила съм ТУ София- компютърни системи, а дисертацията е защитена в друга западноевропейска държава. Нямам никакви финансови притеснения, даже се чудя какво да правя със спестяванията си...

Но тази информация как ти помага на теб? Освен, да те насърча да потърсиш работа в чужбина с личния си пример?

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: aacf33370d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Номер 2 се обръща сам(а) към себе си??

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 75d3c01a9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 2 съм, хъхъ. Исках да напиша 1, но вместо 1 съм написал 2. Голям смях.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 74b89e88fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   6, няма случайни неща. Виж какво нещо е живота и как ти дава знаци.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: c25ae3ac07
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   На първо време, не се дръвчи на змията и подходи със спокйствие и хумор.
Второ, средно образование не е кой знае какво, па макар и с нам каква си специалност. Това и до някъде определя твоята среда.
Езици?
В малък град, мисля, че няма да просперираш много. Замисли се за местене. И си завърши образованието.
Здраве ти желая!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 564d0f5272
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Номер 2, номер 2 си ти, много добре се характеризира.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 035893b34f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Посредствени коментари за една актуална и стойностна тема.

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 564d0f5272
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   10, автора ли си, че се изказваш като гуру на темите? Или си Black Sabbath?

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 6d24fd8fa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Да, да и отново - ДА. Вече 4 години работя като балерина в театъра и не мога да си представя живота по различен начин. Не работим за много пари, изтощаваме се до предела на силите си, но това което ти дава - безценно! Живот и здраве, за нищо на света не бих тръгнала в друга посока в съзнателното си съществуване

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 196da58072
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   2 всички знаят за отношението, ноо като нямат лекари, няма да направят нищо. Хората, дето не търпят си тръгват, останалите също някога... Според теб каква е тактиката? Има хора с отвратително отношение и характер...

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 219d9685d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Знайш ли кво, вземи се в ръце и се стегни.
Вземаш една тухла , скриваш я но да ти е под ръка щом змията ти дойде, само отговаряй нагло и предизвикателно докато я вбесиш, щом се обърне и прас в глават отзад на змията.
На делото си признай вината, кажи че много съжаляваш , било ти е много много лош ден, болестта ти се е усилила много и от тормоза на тази змия, не си издържала психически, паднало ти е прдето, грабнала си нещо и без да искаш си го хвърлила в пристъп; и си слабо платена.
Даже и някоя година ефективно, няма да ти е във вреда, даже и ще научиш някои неща, пък и женския въобще не е нещо кой знае колко страшно.
Приеми го като един вид гурбет, почти същото е.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 02d64d1501
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Да, и двамата със съпруга ми обичаме работата си. И двамата сме държавни служители. Работата е сигурна и спокойна.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 11c6712388
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Аз съм преводачка и това страшно много ме радва. Превеждам основно специализирана научна литература, но не отказвам и документи, понякога съпровождам в Европа дами с арабски, пущуни, урду и фарси за медицински и възстановителни процедури. Доходно е и богатите жени мюсюлманки са много интересни хора, общуването с тях ми дава дтуг поглед върху живота.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: d2a6ef773c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Да, определено си ми харесва работата, но на моменти, когато се изморя, колкото и да ми харесва си имам нужда или от почивка, или от друго занимание и е това е съвсем нормално.

Има и други моменти, в които можеш да обичаш една работа, но заради фирмата или шефа ти, да започнеш да я мразиш - дали от лошо отношение, дали от не вдигане на заплатата, както се получи при мен. Не ми беше вдигана заплатата и в даден момент започнах да ходя с огромно нежелание на работа. Сега, безработен и с някакви малки спестявания, ми е малко по-леко, но осъзнавам, че и това да имаш работа дори и за по-малко пари пак е нещо, особено когато има риск да останеш гладен.

На Номер 1 искам да кажа, че докато хората позволяват да им се качват на главата, ще им се качват. Не знам къде си медицинска сестра, но в големите градове нещата са много различни. Който има бизнес и качествени хора, малко или много си ги цени, защото знае, че няма да има бизнес. Преди години хората бяха съгласни на всякакви гаври, защото за едно работно място се бореха по 100 човека. Сега не е така. Работливи и качествени хора не се намират навсякъде. Младежите на по 18-20 години си нямат и на идея за какви гаври ставаше въпрос само допреди 7-8 години.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: fc5780563b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Много си харесвам професията и не мога да си представя да работя друго. Аз съм уеб дизайнер и фронт-енд дивелъпър (правя дизайн на уеб сайтове и кодирам). Понеже се занимавам с две неща не ми доскучава. А и всеки проект е различен.
Работила съм на няколко места като някои от тях бяха наистина токсични. За щастие не се задържах дълго там :)
Иначе от време на време все се намира някой да ме ядоса - било клиент или колега, но нищо фрапантно към момента (за щастие).
От началото на пандемията разпуснахме офиса и работя от вкъщи, което има плюсове и минуси.
Бих могла да работя и на свободна практика, но това изисква търсене на клиенти и интензивно общуване с тях, а аз в голяма степен съм интроверт и подобно общуване ме изморява.

Мога да те посъветвам, ако имаш възможност започни да работиш нещо, което ти харесва извън работата, на която си наета. Например като редактор - търси си работа на проект (има групи във фейсбук за фрийлансъри, дистанционна работа и т.н.). Когато обема на работата се увеличи, ще можеш да напуснеш и да се отдадеш на професията, която ти харесва.
Така хем няма да оставаш без месечен доход, хем ще вървиш в желаната посока. В началото ще ти е тегаво, но пък вярвам, ще си струва.
Успех
Ж31

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 0ad5b072a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Аз. Но проблемът е, да си намериш работно място, в което можеш да си обичаш работата. Поради някаква причина, когато заговориш за култура на работното място, повече загубени селяни си мислят, че имаш предвид, да се окачват ренесансови картини по стените на таолетните или нещо такова ...
А когато някой ми каже "То тва не е важно! Ти си там, само и еднствено, за да работиш!", просто си личи соц. разбирането за работа - да имаш присъствие и да правиш една и съща работа 30-40 години, до пенсия.

А иначе, за справяне с токсични колеги:
- Отрежи им крилете. Когато се опитат, да комуникират с теб, просто пирай строснато: "Това свързано ли е с работния процес".
Ако не може, да ти дадът адекватно обяснение, ще започнат с "Яяя, виж го тоя", а ит продължи строснато с "Губиш ми времето! Трябва ли да говоря с началнците!". Когато е не е натоварено на работа или сте в почивка, като дойде, дати мели на главата, просот отговори с "Не ме интересува и не искам да те слушам". А ако се меси в разговори - "Извиняйвай, но тук провеждаме личен разговор, ако имаш да кажеш нещо, кажи го после!".
Мнгоо вероятно е, да започне да се репчи и да нервничи. Тогава отговаряш с "Това поведение е недопостимо! Ненормално!" - Изкарай ги някакви диви психопати, ако трябва. Аз съм стигал до ситуация, в която са започвали да ме псуват и да се "пенят", а един дори се опита, да се бие с мен. Няма да ти казвам, че след тея провинения, или се кротваха ТОТАЛНО и повече не им се чуваше гласчето или ги гонеха от работа, а "бияча", беше уволнен дисциплинарно и след годин разбрах, че е бил трайно безрботен, преди да стане нащна охрана някъде.
Аз поне, така си осигурявам спокойствието - да, по добре е един тежък конфликт, отколкто 5 години тормоз и мизерия.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 956be3724c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Важно е какви умения имаш, а ти имаш много умения. Също и знаеш чужди езици.
Не се примирявай с ниско квалифицирана работа.
Търси постоянно нова работа, докато работиш на сегашната си работа.
Хубавите места в малките градове често се заемат с връзки, но за някои места трябват умения и там няма, как да назначат човек с връзки.
Според мен щом можеш да организираш сватба, то можеш да си отвориш сватбена агенция. Много хора, ако се женят не искат да се занимават с организацията на сватбата.

Работил съм различни работи. В момента работя висококвалифицирана работа.
През живота ми само един път съм работил ниско квалифицирана работа за месец и нещо и шефа ме уволни и ми каза, че нищо няма да стане от мен.
Тогава се ядосах понеже шефа не показа никакво уважение към мен. Отнасяше се зле с мен. Но сега съм му благодарен понеже след месец си намерих висококвалифицирана работа.

Работя във фирма, която търси хора за работа в чужбина.
Доволен съм от тази работа.

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 97af56798a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   12 можеш ли да ми разкажеш как да кандидатствам и аз, има ли имейл.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1f9a4dd270
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Номер 12, прекрасно, че си харесваш професията, но е до време. Като навъртиш годинки ще трябв ада станеш треньор или там както се казва учителя по балет.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1720e53ebb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   До Номер 16: В кой град работиш като преводач? Фирмата, ако искаш не и пиши името, но би ли разказала малко повече? От колко години си преводач? Ако може възможно повече информация, стана ми интересно.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: e07bf45b2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Където и да работиш, в която и държава, колкото и квалифицирана работа да е, интриги и мерзости ще има! Трябва да се научиш да се защитаваш, а не да трупаш нервно напрежение или да се чудиш как да избягаш. Замисли се защо шефът си затваря очите пред тази змия? Не знае за поведението й, или е зависим от нея за нещо или сам го подхранва? От там започни.

Както са ти дали съвет, по-горе, скърши й крилата. Прави се, че не я чуваш като ти говори, задавай й глупави въпроси какво е имала предвид, заплашвай я как ще я злепоставяш пред шефа, коментирай нейната работа с постоянни нападки и т. н. Нека да й стане неприятно въобще да се навърта около теб. Какво е най-лошото, което може да се случи - да говори нещо пред шефа за теб и той евентуално да те уволни. По-добре този хипотетичен риск, пред това да си тровиш нервите. Здраве после не можеш да си купиш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker