Програмиране - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Програмиране
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 2031 пъти
Здравейте, хора. Първо няколко думи за мен и работата ми. На 27 години съм, мъж и от 5 години работя в сферата на производството. Работя през седмицата по 10 часа на ден и заработвам около 1200-300 лева чисто. Работата ми е тежка физически и сигурен съм, че има и други вредни за здравето ми характеристики. Не я харесвам. Има и хубави дни и именно те ме карат да имам смесени чувства за нея, но последните седмици съм взел категорично решение. Искам промяна и колкото по-рано се случи, толкова по-добре за мен. Когато започнах тази работа бях на 22години, млад и тъкмо завършващ бакалавъра си. В началото сякаш харесвах работата и не го мислех много. Но с течение на времето все повече и повече започва да не ми харесва. Вече съм на 27 години, не съм млад както когато я започнах и имам чувството, че през цялото това време седя и тъпча на едно място. През седмицата се прибирам изморен, изоставях хобитата си едно по едно докато накрая не ми остана само да пия по бира след работа, да гледам някое сериалче и да лягам, за да се наспа за следващия ден.
Не съм взел окончателно решение, но съм се насочил към програмирането. Харесвам компютрите, заплатите са големи и когато отворя сайтовете за работа такива обяви са ги изпълнили от горе до долу. Изглежда ми логичен и обоснован избор. Та въпросите ми са няколко. Имайки предвид доходите ми, свободното ми време и енергията с която разполагам към какво трябва да се насочва, академия с големи групи обучаващи се заедно, която би ми предоставила някакъв сертификат при завършване или някой частен учител, който да ми обръща индивидуално внимание? Знам също така, че има и различни видове програмиране. Те надграждат ли се или се занимават с отделни неща и нямат общо по между си? И последният въпрос, може би малко банален, но късно ли е тепърва да се захващам с програмиране на моите години?
Благодаря предварително за вниманието и отговорите. Твърдо решен съм да се променя, защото имам усещането, че не го ли направя по-скоро, може би никога няма. Не се чувствам на мястото си в момента, не харесвам работата си и това нон стоп ме човърка отвътре. Искам да направя промяната докато не е станало късно. Благодаря още веднъж!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 42ea5a197c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не ти е късно да започнеш програмиране. Трябва да пробваш да разбереш дали е за теб. Трябва да решиш към какво да се насочиш, защото разработката на сайтове, правенето на игри и на софтуер за автомобили примерно са различни работи. Във всички случаи започни съвсем в началото със основите ако не ги знаеш, без значение от езика.

Не ти е късно да започнеш с програмиране, аз на 29 започнах стаж като програмист. Ако имаш времето и парите някоя академийките и курсовете там са си доста полезни, въпреки мнението на разни гурута.

В началото търси стажове и недей очаква големи пари. Напълно е нармално да те скъсат на 4-5 интервюта, но не трябва да се разочароваш - папълваш пропуските и пробваш отново. Всъщност непрекъснато има какво да се учи в тоя занаят и работата не е винаги толкова приятна, но ако не ти идва отвътре, ако не се зарибиш и мислиш само за заплатата, нещата едва ли ще се развият добре.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 17359198fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   https://www.youtube.com/watch?v=__J7Sn4KJiU

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: becdded3e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Трябва ти 1 г. сам да се научиш, започни с python или c#, не се бутай на твърде специфични като ruby. Също не се занимавай с уеб глупости като php или ужасния javascript
След като имаш някакви знания направи си публичен гитхъб и направи, но сам, не да го откраднеш от някъде, няколко проектчета за лично ползване.
Никой не го интересува дали имаш дипломи от измислен курс, при нас тези от софтуни изобщо ги пропускаме, търсим някой, който е правил и учил сам, обикновено повечето са от Туес и после са работили някъде. По принцип след това се приготви да работиш около 1-2 г. в някоя малка фирма с малко пари и ще взимаш не много пари като джуниър - 2 до 2,5 максимум, но ще придобиеш опит и нещо за cv, след което вече може да попаднеш в някоя сериозна и голяма чужда компания, които ще ти дадат вече от 4 нагоре. Иначе не ги гледай тия бомбастичните обяви с 8-9 нето старт, там вече ти трябва много опит, ще се очаква да си един вид архитекта на проекта и да помагаш на продукт оунера с мнения и препоръки как да стане най-добре. И вече последната стъпка е след 8-10 г. опит. В големи компании да взимаш над 10-15 хиляди и да ти предложат дори нестинг (малък процент разделен на периоди по 1 г. за 4 години без първата да получиш процент, за да те задържат в компанията и проекта като много ключов и важен човек)

Според мен си струва ако имаш желание да учиш, защото познавам много хора, които от години са джуниър и не мърдат, щото не им се занимава или просто не е тяхното, единици са с големите заплати, и само 1 познавам, който мина през подобен нестинг в един стартъп.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d89931ec57
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пробвай още от сега и ми кажи дали ти харесва.

https://www.youtube.com/watch?v=Z1Yd7upQsXY

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d82e59615c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Не се лъжи, тази мода свърши. За начинаещи вече няма никакви обяви, всичко в jobs.bg започва от 2 , а напоследък вече и 3 години опит. Дори с отлична диплома и куп проекти в GitHub, колкото и труд да хвърлиш, без опит или евентуално връзки и приятели по фирмите, които да те препоръчат, никой няма да ти обърне внимание. Дори да се появи някое единично място за стаж/Junior, се изсипват 1500 кандидатури, ако не и повече (HR ми го сподели), и шансът ти да получиш мястото след дълги етапи на подбор, състоящи се от всевъзможни изпити, интервюта и домашни, е колкото да спечелиш от лотарията.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2778779046
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   До 5

Може би jobs.bg не е мястото за търсене на работа в тази сфера, защото всичко живо и баба им мина на LinkedIn преди 5 години.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 8cea9e9fe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5 а може ли човек да стане нещо в индустрията - производство на хардуер.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d82e59615c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   6, от LinkedIn също не виждам голяма полза за съжаление. Изискванията в обявите, особено стандартът за опит като цяло са еднакви навсякъде. Дори директно да контактнеш HR-ите в LinkedIn или fb, най-много от любезност да ти кажат да си изпратиш CV-то и че ще те имат предвид за в бъдеще, ако им изникне нещо за Junior. После не чуваш от тях повече...Съжалявам, че съм лошият вестоносец, мен най-много ме боли да призная, че действителността е такава, тъй като съм вложил 4 години следване плюс месеци наред в самоподготовка и проекти. Не ме разбирай погрешно, на мен най-много ми се иска да съм оптимист като номер 1, да те потупам по рамото и да те окуража, че да инвестираш много труд, търпение и упорство ще си струва и ще си намериш работа, но на мен самият вече ми се иска да имах друга професия, в която да започнеш първа работа след университета да не е такова препятствие. Стартовите заплати също вече са унизителни, защото работодателите знаят колко отчаяни са хората без опит в бранша, тоест трябва да се бориш дори за безплатен стаж, уви не всички можем да си позволим да стажуваме безплатно, особено като вече завършили.Дано да не съм прав, дано нещата само в момента да са така заради Covid и скоро да се оправят. Желая ти успех!
7, не съм запознат с производство на хардуер. Предполагам обаче, че не е така наводнено с кандидати като в софтуера
и с инженерна диплома по Електроника и подобни човек би трябвало да има добри шансове на пазара на труда.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 8352b17448
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 7

Дефинирай кое е хардуер и над какво искаш да работиш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 8352b17448
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 8

О уау ... не знаех че родният сектор е толкова зле. Звучи на умиране работата.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 443e83d237
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   7 г. самоподготовка, множество технологии и езици, множество проекти. Резултата 2г. кандидатстване на стотици обяви и нулев резултат. По горе са споделили и моите наблюдения, ако нямаш мин. 1год. а напоследък поне 2год. опит не проявяват никакъв интерес. Най - тъжното е че не ти дават шанс дори до интервю или тест да стигнеш за да покажеш какво можеш и знаеш. Аз също търсех отговори и в крайна сметка ми бе обяснено че съм стар и без опит.
Не забравяй че минаваш през HR и , а те от програмиране нищо не разбират. В крайна сметка си пазят мястото и подбират най удобните за тях а не за фирмата или теб CV та. И още нещо в момента има реорганизиране на ай ти компаниите , опитват се да си набавят опитни кадри заради стагнацията и позициите за джуниари сериозно намаляха.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3ec8a9d947
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много добре си се насочил към тази сфера, но има няколко много сериозни неща, които трябва да предвидиш и да решиш!
1. Като човек завършил 2ри курс в държавен университет специалност програмиране, но само по име категорично ти казвам бягай от държавните университети! Ти си се записал да ставаш програмист а от 40те предмета имаш максимум 5 програмиране. Дипломата не трябва да те притеснява, хубавото в тази сфера е че ситуацията на интервю е "хубаво ми носиш тези хартийки, ама ги остави сега настрани и да видим какво можеш и върху какво си работил", диплома може да ти се иска при някаква много висока позиция и пак не е сигурно ако имаш опит.
2. Много силно ти препоръчвам да запишеш една от двете академии SoftUni/Telerik, аз съм учил в софтуни и съм изключително доволен, няма база за сравнение с държавен университет, намерих си работа една седмица след завършването ми, колкото и на някои депресари (senior-и) да им е тъжно, че са изгубили 4 години в държавен университет и имат знания, които аз имах като junior, но за сметка на това те пък са учили "материалознание" XD! :)
-------------------------------
Това е което имах да ти казвам като съвети относно образованието и къде да започнеш...
От тук нататък ти казвам нещата, които трябва да имаш в предвид за да не останеш разочарован и не, не си стар, аз когато учих бях един от най-малките, да съм бил на 20 и масово хората бяха над и около 30.

1.Свикни с мисълта, че ЦЯЛ ЖИВОТ ще учиш нови и нови неща, това не е като да учиш туризъм и повече никога да не трябва да отвориш учебник (в тая сфера без учебници, но ме разбра). Свикни с мисълта, че постоянно ще има код и неща, които не разбираш и ще трябва да разбереш какво правят. Не е сложно, НО САМО ако нямаш никакви пропуски и вземеш нещата много на сериозно. Кажеш ли си един път "това не ми трябва, ще го скипна" ще има и втори и трети и КРАЙ

2.Ако мотива ти е заплатата и страхотните условия на работа, предимствата и бонусите и не ти пука какво точно е това, съветвам те дори да не пробваш!

3. Математика няма да ти трябва за да станеш програмист, аз самия съм завършил с 3ка поради една или друга причина (акъла ми е бил малко като ученик), но нямах никакъв проблем с програмирането, по-скоро ще ти трябва английски и логическо мислене, което се развива с решаването на хиляди задачи. Друг е въпроса аз лично исках да знам математиката и минах целия материал от 1-12 клас за половин година и ми помага, но въобще не е задължителна. Все едно да питаш дали е задължително да имаш ръкавици за да си вратар на махленски мач, не са задължително но помагат доста.

4. Ще имаш много безсънни нощи! От сега трябва да ти разбия мечтите ако си мислиш, че на ден като отделяш по 1-2 часа ще стане работата (говоря докато учиш). Аз като учих всеки ден отделях по 6-7-8 часа писане на код (без да броим 3-4 часовите лекции, когато имах писах по-малко код, но на следващия ден много мощно)

5. СофтУни за мен е топ мястото за да придобиеш знания и умения на програмист! Това какво говорят едни чичаци на по 40-50 години въобще не трябва да те интересува, нека си говорят, пазара и цифрите решават всичко :) Обучението е около 2 години (5-6-7 модула) по 2-4 месеца зависи.

6. Където и да решиш да учиш не учи всичко само по материала, в тази сфера се очаква че ако чуеш непозната дума вместо да питаш какво означава, трябва сам вече да си търсиш в гугъл дефиницията и как работи.

Друго за момента не мога да се сетя, но сферата към която си се насочил е много добра, дава ти заплата, която скотонаселението в БГ я има за научна фантастика, дават ти много предимства, бонуси и т.н. С 2 думи сектора е много благодарен, но иска също от теб насреща! :) Пожелавам ти успех, решиш ли, че ще станеш програмист, отделяш ли нужното време и усилия и тръгнеш ли право напред в тази посока няма кой да те спре освен ти сам :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 962967eb5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 11

Правиш нещо грешно. Пусни отделна история с проблемите си, защото от сега ти казвам, че това не е нормално.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d82e59615c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   12 ти изля типичната рекламна стратегия на СофтУни, като не пропусна нито една от мантрите - от държавните университети, през математиката (а той дори не знае дали те е страх от нея, но пак да каже за всеки случай) до уверението, че стига ти да си много „надъхан”, ще си намериш работа до 1 седмица - всичко е изцяло в твоите ръце и зависи само от теб и твоя труд! Всъщност разбирам напълно човека, който се постара да ти напише толкова - ако хора като автора се разочароват от пазара, какво би станало с всичките академии...Действително, авторе, най-добре пробвай, направи свои собствени изводи и след време сподели тук какви са. Последвай това, което те съветва 12 - и да загубиш, поне няма да е колкото хората, които сме завършили висше образование в областта, което за щастие с вдигането на изискванията като цяло влиза във все повече обяви, наред с 2 години опит за entrance на пазара... Все пак е силно вероятно положението само СЕГА да е такова и след Covid да се нормализира и възобнови търсенето на Junior-и. Затова искрено те съветвам да опиташ, щом имаш желание, и ти желая успех - на теб и на всички, търсещи работа в темата!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d89931ec57
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До 12

"2.Ако мотива ти е заплатата и страхотните условия на работа, предимствата и бонусите и не ти пука какво точно е това, съветвам те дори да не пробваш!"

Току що отказа 90% от индустрията.

Истината е, че всичко кеото си описал е опасно близо до "софутерно инженерство". Математика не ти трябва! Алгоритми също. Опазил Господ някой junior да си позлва мозъка и да спре да копира 1 към 1 от Stack. Или пък на "mid dev" или каквото му викат, да му се наложи, да напише алгоритъм. То ще се провъзгаласи за secior tech leader, нищо че квадратичният му алгоритъм забавя едната страница с 10 секунди. Вземе да измисли нещо, извън това, дето са му набивали в академията? Ще поиска да е CEO на Tesla.

A каква е яката работа? Ами с една идея над колдеска!
Четеш бизнес изисквания, прееждаш ги на лошия си езика, най-често React, ама според това, дето Дан Абрамов е казал, въпречки че не го разбираш, после се надяващ BD-то да е MongoDB, че е мнетално невъзможно за теб, да прочетеш документацията, а вместо това пращаш 8мб респонси и си "взимаш каквото ти трябва". За улеснение, пишеш NodeJS, че ако научиш повече от един програмен език, рискуваш анверизъм, а ML-а не се бара, защото са двама с доктурантури по физика, които просто копят проекти от Kaggle, а после пускат 20 страници репорти и огромни графики, пълни с безсмислен научен жаргон, но защото мениджъртие са много умни, всички клатят глава и се правят, че разбират.

Това е 75% от индустрията от 10 години насам. Тъпи уеб апликации, зад тъпи бизнес идеи. Но хей - капитализъм! Лесни пари! Ккаво значение има, че си забатачил 900 милиона евро, при положение, че останалтие 100 ти генерирата 3 милиарда, защото има олигофрени, готови да дават по 400 долара за сокоизтисквачка!!!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 970c11de65
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Здравейте на всички. Благодаря за отговорите и вниманието, което отделихте. За сега взех решението да разуча основите в домашния условие. Наистина има доста безплатна информация в интернет. Разгледах и сайта на СофтУни. Хареса ми че имат нещо като програма за начинаещи - двумесечна и без такси, за да можеш реално да се ориентираш дали това е твоето нещо. Мисля това да ми е следващата стъпка. Но реално наистина съм надъхан много. А колкото до това, че постоянно се учат нови неща, това само ми харесва още повече. 5 години стоя и тъпча на едно място и вече имам чувството, че мозъка ми почва да закърнява. Имам нужда от нещо прогресивно наистина. Ще следя все още темата и благодаря на всички, които имат желание да помогнат.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6f0493562d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Дали ще учиш в академия или университет за мен няма значение, ти винаги трябва да се развиваш самостоятелно и да не разчиташ само на взетия материал. Технологиите се развиват невероятно бързо и хич не им пука дали ние можем да смогнем. В университетите в България учиш прекалено много странични неща, които на един web developer едва ли ще му потрябват. Предимствата според мен на университета пред някоя частна академия е, че учиш повече неща от от най-различен тип - математика, електроника, различни дисциплини които ти развиват мисленето. Недостатъците са че материала и начина на преподаване (до колкото знам в някои университети се пишат програми на лист...!) са изключително неактуални за 2020 година. По мои наблюдения хората, които излизат от академиите имат доста по-добра представа за това какво ще се иска от тях на работа, доста по добре са с технологиите от хората, които завършват университет, нормално предвид обучението в университетите. Предимствата на академиите са, че те научават на нужното за започване на работа, научаваш много повече технологии от колкото ще научиш в университета и според мен лично предоставят по-реална обстановка на това което ще се иска учащите да правят на работа. Недостатъците им са че целта им е само и единствено да ти дадат минимума да започнеш работа (не знам дали е точно недостатък но..). Най-добре учи и в академия и в университет. На едното място ще учиш повече математика и странични неща които са полезни да ги знаеш, на другото място ще се развиваш по-добре като програмист и ще си актуален за 21 век. Според мен това е най-добрият синтез университет-академия, защото едното дава това което липсва от другото и взаимно се допълват много добре.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker