Толкова ли е трудно да се намери работа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Толкова ли е трудно да се намери работа?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 3723 пъти
Въпросът ми е свързан с намиране на работа, както се вижда от заглавието на темата.

Как успявате да намерите без препоръки и връзки? Става въпрос за работа, свързана с Маркетинг, в БГ и в чужбина. Езици говоря 5 с българския, 4 чужди, стаж по специалността имам 3 години, но в тях влизат и студентски практики в две държави в ЕС, които общо са около година и половина.

На мен от едно място ми казаха, че кандидатите били 90. Много ли са според вас? Сега е пандемия, ясно, че бюджетите са свити, но защо в LinkedIn и други социални мрежи постоянно мои контакти сменят работата и винаги са на високи позиции от рода мениджър и хед на нещо си, отдел и т.н.? Реално ли е? Или в тези мрежи хората лъжат? А не би трябвало, според мен.

Ще се радвам на мнения и предварително благодаря. Останете живи и здрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6866089ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

1.   В България е по-лесно да направиш собствен бизнес, отколкото да намериш работа.

Обявите в нета са само за проучване на пазара, реално не познавам човек, който да е намерил от там и да е доволен.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4e2f111658
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Опитай чрез платформата eures.eu
Можеш да се свържеш директно с работодали в различните страни, с трудови борси и съветници в съответните, с посредници за временни трудови договори т.н.
Направи си CV там, но не разчитай само това, а пиши на всички обяви които те интересуват и в страните в които би приел/а работа.
Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3c0135c38e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Не е невъзможно, но трябва постоянство в търсенето. Всеки ден гледай сайтовете за обяви. Бъди готова отначало и да работиш за по-малка заплата. Например, каква заплата искате може да кажеш между 1200-1500 лв. , макар за тази позиция да е около 2000 лв. Почти всеки работодател в България иска за съжаление да наема способен и знаеш служител, но да му плаща колкото може по-малко. Например между двама кандидат служителя със сходен опит и знания, работодателя ще избере почти винаги този, който желае по-малка заплата. Само не се отчайвай, бъди постоянна, от личен опит знам че има обяви, който действително търсят служители. Аз лично до този момент винаги сама съм си намирала работа без връзки или препоръки. Първата ми работа по специалността дори я започнах в друг град и с много голямо търсене около година, но аз по време на търсенето си учих втора магистратура. Заплата ми беше тогава 600 лв. Сега 5 години по-късно в друга фирма взимам 1500 лв. , не е много , но засега е толкова. Така че с постоянство и упорство се намира работа. Пожелавам ти успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 24d82ee099
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   За съжаление номер 1 е прав. И аз съм без работа от няколко месеца и почвам да се отчайвам. Претенции, изисквания и накрая 800 лв или няма шанс ако не си роднина или поне близък приятел на когото трябва. Само 2 пъти съм си намирала работа така по обява. На първата не беше зле, но заплащането беше жива подигравка и след години търпение и "влизане в положението" на шефа, че е криза, напуснах. На втората, заплата беше малко по-добре, но пък ту я плащаха навреме, ту не. А в последствие станаха едни циркове. Заради Covid ми предложиха да ме съкратят, но аз да продължавам да ходя на работа, а те да ми плащат на ръка. Отказах, защото работа е отговорна (става дума за международен транспорт и спедиция и то на опасни стоки) и ако стане нещо, а аз съм без договор, положението ще е страшно. Както каза мъжа ми, "после ще ти нося шоколад в женския затвор."
За това май ще потърся още малко и ако не стане, ще мисля за някакъв дребен бизнес. Лошото е, че нямам опит, а и покрай тази пандемия...
Направо вече се отчайвам.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6f284f543d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Къде кандидатстваш? Атхкой град си? Търси само големи международни фирми и не чакай обява, просто изпращай св-та. Извади голимите посредтически фирми ниво Адеко и изпрати. Ако го направиш ще ти ке обявят веднага сигурна съм. Така гледай едно интервю с едно младо момиче как отнаво заминава за чужбина, защото си търсила работа и започнала в някаква българска фирмичка с ниска заплата, вероятно и нереални осигуровки и после нямало работа. Ми ти къде кандидатстваш? Виж и организации и инициативи за връщащи ке от чужбина Българи за работа. Въпросът е какво виждаш. Знаеш примерно немски. Извади всички немски фирми, пиши на сдружението на немските фирми в България и искай съдействие и работа ше излезе. Ако глидаш само обявите какво очакваш?

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 83e708aee9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ами идва ли са почнали от мениджъри в началото на кариерата тези твой познати.
LinkedIn е добра социална мрежа за търсене на бизнес контакти стига да имаш социални умения.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 49a00aba96
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Търсиш реализация, която няма, маркетинг, използвай, че знаеш чужди езици, и търси работа, нещо като офис сътрудник с чужд език, човешки ресурси, подбор на персонала с чужд език, в сферата на образованието с чужд език. Маркетинг, ала бала, това не ти е САЩ пазар от 300 000000 потребители на стоки и услуги.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 807b8d7559
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От автора:

Благодаря на номер 2 за сайта, разгледах го и има доста възможности.

Към номер 3: Аз съм си намирала работа по обява в jobs.bg преди време без препоръки и извън София, но в кол център. Като цяло там изскванията не са високи и мисля, че ме взеха заради езиците. Не е лошо за временна работа, но не и за цял живот. Тогава още учех магистратура и ме устройваше.

Историята на номер 4 ме разтресе. Мисля, че все пак решението да не взима пари на ръка е напълно правилно. И на мен са ми предлагали да работя без трудов договор или на трудов с минимални осигуровки и останалото на ръка. Отново не е добър дългосрочен вариант и си е рисковано ако дойде проверка и в случая с опасни стоки.

На номер 5 идеята за списък с чуждестранни фирми в БГ е много добра. Преди време бях намерила няколко в София с техническа насоченост, но не посмях да кандидатствам. Сега мога да разширя търсенето към сферата, която ме интересува, примерно рекламни агенции. Сигурно има нови компании на пазара.

Номер 7 за жалост е прав за маркетинга. Но тази сфера ме влече.

Благодаря на всички отзовали се с коментари по темата!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d44d1c19da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не е вярно, че е невъзможно!
Работя точно като маркетинг специалист и намерих позицията си в сайт за обяви...Много е трудно, но не и невъзможно. Освен това много малки фирми за дигитален маркетинг, търсят начинаещи..

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 02ad1a93ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторке, работа у нас се намира с връзки. Не от онези, на които на запад им викат "контакти", а с връзки точно в родния контекст на думата. Ако имаш връзки, може и нито един език да не знаеш, да нямаш никакво образование, и пак да си на висока позиция. Това съм го виждал с очите си не един или два пъти. Изключенията от това "правило" са много малко. Особено пък за маркетинг, както каза номер - такова нещо у нас няма. Няма даже нормална икономика и нормален свободен пазар.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b86ff7cee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Като маркетолог е абсурд да се реализираш. Има работа единствено за счетоводители, пробвай с някой курс и се преквалифицирай. Като алтернативи бих ти казал учител или асистент в университет.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b9e68847f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Виж, щом искаш да се занимаваш с маркетинг, трябва да си наясно че LinkedIN е точно маркетинг мрежа. Функциите на платформата и това което предоставя са точно със фокус маркетинг - продажба на индивида и това какво / къде е работил, какво е правил и прочие. Има опции за качване на портфолио, за препоръки от хора с които си работил (маркетинг пак).

Тези които виждаш в LinkedIN правят точно това - маркетинг и се продават. Не само това, не става въпрос само за маркетинговата част на акаунта ти (или тези на други) с цел продажба (защото все пак маркетинга нали точно това търси да привлича и продава) Става въпрос и за контактите.

На високи позици най-вече става с контакти. Работа да си търси човек - най-вече става със контакти пак. Едно е да се познаваш със някого (имате вид доверие на някаква основа), друго е да не се познаваш със човека изобщо. Тези които ходят на интервюта без да познават никого за това влагат повече труд следвайки STAR ситуацията и опитвайки да изградят добро впечетление.

LinkedIn е добър за пазене на контакти с хора с които сме работили например и не искаме да се имаме във фейсбук. LinkedIn е за 'снобство'. Тази дума е мръсна в България, както и думата 'контакти, връзки'. За това ако се има някой в контакти с друг, хубаво е да си драсват някой друг ред 2-3 пъти в годината 'хей, какво правиш.. отдавна не съм те чувал, а се сетих за теб'. (Или каквото му е там на ум). По този начин човек не те забравя и не му ставаш чужд. Ако решиш да го питаш за работа или видиш че публикува позиция можеш да му пишеш директно.


Другото нещо е 'networking events'. Такива евенти си организират най-вече и обикновено бизнесите. Това е най-вече популярно във силно-капитализираните пазари където има вече доста развити бизнеси. (Нещо което на нащо село няма защото нашенци не учат бизнес и не знаят какво е капитализъм). Има го и на българските пазари. Всъщност такава инициатива може да се организира от всеки, включително и теб самият.

Networking event-a е събитие където отиваш с цел да се запознаеш с други професионалисти. Най-добре работят тези евенти когато имаш работа някъде вече, защото си им по-привлекателен. Всъщност ти би видял някого като по-привлекателен също когато вече е зает. Така са устроени хората, когато нямаш нищо да ги няма и тях, когато имаш нещо да имат интерес. Странно но факт. Ти също го правиш, просто не си осъзнал че го правиш.

Covid-a доста разтърси пазарите и всъщност много професии замръзнаха или спряха работа. Въз основа на рестрикциите се увеличиха професии на други места, което е парадокс защото хем казват 'не работете заради covid', хем после 'в момента се отварят но друг вид работни места (обикновено силови), работете тях'. Западните пазари се трансформират. Дигитализацията се увеличи. Там където бизнесите не желаеха да направят работните места и гъвркави (разбирай работа от вкъщи), насила ги накараха да го направят сега за да може да се научат на такова поведение. Covid изменя поведението на хората както маркетинга. Това е цялата работа около Covid. Автоматизацията се увеличава, като се изисква и преквалифициране и развиване на нови умения. Както преди, така и сега, работни позиции и професии се трансформират, модернизират или изчезват. Появяват се и нови професии.

От този Covid (който е истински но се използва като инструмент), печелят развитите капиталистически пазари. Българските политици дори верятно не знаят какво представлява ситуацията с Covid, та за това просто следват.

Маркетинга ти не знам какъв си го учил, ако е дигитален имаш цял свят за работа.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fbe7e44c60
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От автора:

Към 9: Браво на теб! В София ли успя да се реализираш? Доволен ли си от работата? Аз съм се занимавала с дигитален маркетинг и метрики в социалните мрежи близо година.

Към 11: Счетоводство и контролинг работих около година и половина и не ми е призвание. За учител и асистент съм чувала, че става най-вече с връзки.

Към 12: Благодаря ти за обстоятелствения коментар.

В LinkedIn получавам съобщения предимно от HR-и и от хора, работещи мрежови маркетинг, което не ме устройва.
Event-ите наистина са много добър вариант за създаване на контакти, била съм на 3-4 и като отмине корона кризата определено ще търся да посетя още.
Учила съм стопанско управление бакалавър и магистър маркетинг. Малко по-широк профил имам, може би затова е проблем. Търсят хора с 3 години стаж по специалността маркетинг, който не мога да докажа, защо преди това съм работила счетоводство и контролинг.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b9e68847f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   От 12 до Автора отновор,

Писах защото именно аз съм HR по професия не просто хартиени квалификации, а опит.

Ако имаш възможност да подготвиш портфолио би било добре. На интервю ако идеш, приготви презентация. Щом си маркетинг - продай се.

Трябва иновативност за да изпъква човек. Ако е интервю за продавачка в магазин не ти трябва нищо (където й да е по света). Ако е за нещо професионално - предай портфолио или презентирай нещо.Покажи им продукта (себе си и възможностите си), за да те купят (наемат). Едно е да идеш на интервю за маркетинг роля със проект, друго е да си чатите приказки. От тях нищо не се научава / вижда за уменията по маркетинг.

Ето ти пример за нещо които можеш да включиш за да остановиш интеграция между приемника на когото предоставяш информация (не само за интервю а по принцип в комуникацията с някого). Тези неща ги правиш ежедневно някои когато предаваш информация, просто не го правиш съзнателно. За интервю избери кои илементи искаш да използваш или комбинации от такива за да внедриш яснота. Това което ти е в главата си е в твоята глава. Човека от среща не знае какво е в твоята глава. Направи така че човека отсреща да види и разбере информацията която е в твоята глава.

https://www.startschoolnow.org/7-different-learning-styles/

Пазара се промени и може би някои интервюта се извършват онлайн в момента на доста места. За някои неща е по-лесно на място, за други онлайн.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: afc1715220
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Привет, а какво според Вас би трябвало да съдържа едно портфолио на кандидат за маркетинг. Аз имам близо 2 години опит и в момента търся работа. Масова практика е да ти дават задачи като втори етап на интервюто. И те за съжаление отнемат адски много време - от порядъка на ден-два за адекватно проучване и изграждане на стратегия. Това дали е правилно според Вас?

Ще се радвам да разбера дали и авторката е намерила работа?

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: afc1715220
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Как тръгнаха при вас нещата, намерихте ли работа в сферата?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker