Защо се преувеличава с тея заплати? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо се преувеличава с тея заплати?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 2725 пъти
От няколко месеца преглеждам родни форуми и коментари. Нещо като "корона занимание", когато ми писне от работа и учене. Изгоря ми GPU-то, а сега излизат новите и ... забил съм там.

Та накратко:

Из върпосните форуми и секции с коментари, все се намира "IT специалист", които постоянно обясняват какъв рай е в България, как всички взимали по 7000 лева заплати, как стажантите зпаочвали с по 3500 лева, как имало стотици фирми, даващи средна заплата над 5500 лева.

И аз бях леко шокиран. Порверих заплатите в няколко сйата, коти водят статистика. После се опитах да свиря с познати и ...

Ами сйатовете са близко до това, което ми казаха. Само една група, без директорите взима "средните 5500 лева" и това са т.нар. IT архитекти, а тези позиции изискват специализирано образование, поне 5 години стаж и са доста млако като бройка. Други с запалта близка до 5000 лева, според сайтовете са "топ Python" специалистите, но това е малко измамно. Python е езика, който най-често се ползва за т.нар "Машинно учене" и финансови операции. А за тези неща е по-важно, да си добър с математика, статистики, наука, икономика и това, което проучваш, отколкот да си добър програмист. Пак трябва да си много на ти с писането на код, но също така, трябва да си мнгоо добър и в доста други неща. И тук говорим за "топ 10%", дето са стигнали там след докторантура.

Останалите? Ами да - има заплати по 4000-4500 лева, но са доста голяма рядкост и често изискват доста отговорност. Повечето варират от 2400 до 3000 лева, според град и раота, като има и такива с около 3500 лева средна заплата.



И това не би ме накарало, да си отделя от време, че да дойда и да пиша тук. Накара ме отношението на тези хора към другите. Беше арогнатно и на моменти просто гандярско.

Защо според вас е така? Защо лъжат толкова? Някаква сркита кампания на университети и програми ли е? Някой води някаква негова си кампания, да ни накара да си мислим, че е "добре" в България, спрамо останалата част от ЕС ли?
И защо са такива задници?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 10749aa7db
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много хора се радват в днешно време да имат работа, пък за такива суми много хора само си мечтаем...

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: c5a4560c7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Завършил съм МГ и повечето ми съученици са програмисти вече 12 г., някои дори повече, понеже започнаха като студенти. Почти всички са в София, има малко в чужбина и в провинцията. Поддържам връзка с повечето и честно казано не съм забелязал да са забогатели. Само единия, но той има частен бизнес. Не съм разпитвал кой колко взима, но останалите дори и жилище не можаха да си купят за толкова години освен един, но дори и той го купи едва на скоро и то с кредит. За единия знам, че взимаше едва 1500 лв преди няколко години, сега може и да взима повече, не знам.

Но мисълта ми е, че този факт ме кара да се съмнявам в общоприетото мнение, че масово се взимат 3-4-5 к. Ако взимаха още от втората-третата година тия пари, до сега всички трябваше да имат поне едно изплатено жилище в София и скъпа кола или поне 6-цифрени спестявания/инвестиции. А като ги гледам, не ми приличат на хора с такива спестявания. Дори единия в Германия се оплакваше, че трябва да живее със съквартирант, защото не можел да си позволи самостоятелна квартира. В крайна сметка се жертва, за да не търпи чужди хора и значителна част от заплатата му заминава за наем. Каза, че за собствено жилище не смее и да мечтае, понеже били адски скъпи там.

Не че нещо, ама аз без да съм програмист, съм си изплатил вече по-голямата част от жилище и то при положение, че се ожених рано и през цялото време съм гледал жена и дете, жена ми през повечето време не е работила. А те повечето дори са сами и пак не можаха да си купят жилище дори с кредит.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f4e5f60e8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Хората са казали - сития на гладния не вярва. Подобни заплати взимат една нищожна част от работещите в България. Много хора си мислят, че те като са добре и още няколко други техни приятели и колеги, значи всички са така. Ами, не са така. Заплатите у нас са супер мизерни и по-точно най-ниски в ЕС. Още по-точно, доста по-ниски дори от Румъния. В провинцията е още по-страшно. Там масово се работи за 600 - 1 000 лева, ако изобщо имаш работа.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b335ae6b8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Е, ми хората си имат различни "корона-занимания" :) Ти четеш по форумите, за да научиш нещо. Други се навъртат там, за да чешат егото и да избиват комплекси и така.
Наистина - повечето заплати в IT сектора са като започнеш от 1800-2000 за начинаещи, и да 3000-3500-4000 средни. Меринджеите са 5-5 и нещо, много големите шефове - 7-8.
На мен ми се събират към 7, но имам близо 30 години опит зад гърба си, разбирам математики, статистики, моделиране, машинно обучение и повечето неща, за които говориш, но не мисля, че съм добре със заплащането. Западноевропейски и американски специалисти взимат за тази квалификация и умения 100-150 до 180К в зелено или малко по-малко в евро... Ние сме им бачкери един вид.
Ама съм стар вече да се местя и преструктурирам.
Та наблюденията ти върху заплатите са долу-горе правилни, със съответните допуски, разбира се.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f86e28ccdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До 5

Аз не се съмнявам в моите наблюдения. Просот искам да разбера мотивите на хората, които редовно пускат такива кометнари и мнение, а като ги попитам как, избиват на "Тъп Ганьо, мноо си прост! Бачкаш за 700 лева и си прост и завиждаш!"

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f86e28ccdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 5

И според някой хора, ти си "начално ниво". Даже може и да нямаш 2 години опит.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 93fc77ad3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   То само да са ИТ специалистите... Имаше един, в един друг сайт, който твърдеше, че всяка чистачка взимал 1500, а рецепционистките по 2000 и въобще щом работиш за 1000 си малоумен, неграмотен и т. н.
Явно животът на някой хора е тотално забил и сега лъжат ли лъжат, че дано се почувстват поне малко значими. В тая криза, особено ако си без работа, е страшно и за това всеки поне онлайн се опитва да си вдигне самочувствието. А истината, често е много, ама много далеко от хвалбите как взимал 10 000.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 5252539161
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Към 4.

"Хората са казали - сития на гладния не вярва. Подобни заплати взимат една нищожна част от работещите в България. Много хора си мислят, че те като са добре и още няколко други техни приятели и колеги, значи всички са така. "

Сори за оф топика, но мисля, че това нещо ми отваря очите за мой проблем с увереността и постиженията като цяло. За уменията ми. И всичките работи, които ми помагат да изградя самоувереността си.. Мисля си, че всеки умее всичко което и аз, мисля си, че всичко, което ми е лесно или съм го постигнал, всеки друг може да го прави, защото "е лесно" и постоянно си мисля, че съм недостатъчен и че с нищо не мога да изпъкна. Фокусирам се върху нещата, които нямам и искам, но друг ги има. Това си е може би неизрастване по някакъв начин, нещо психологическо или подобно. Ще оценя ако някой ми разясни нещо по темата, искам да прочета и да разбера за това качество или липса на качество у хората.

Благодаря.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 07793c4274
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Не е лек филмът на IT сферата в БеГе
Ето ще ви пейстна малко размисли по темата:

https://www.youtube.com/watch?v=yJVxejEKxSc&feature=emb_title

На мен лично най ми допадна ето това мнение:

Nikola Kotarov
1 year ago
Значи не знам кой е лектора, ама ми звучи като човек който го е страх да си загуби порцийката ориз :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: df1dd99e83
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До 10

Приличат ми на порция извинения, оплаквания, оправдания и страх от бъдещето, примесен с доза конспиративни теории, обвито в много мистерия и недомлъвки.

Прав е коментаторът!

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: bc45fc97b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   В темата има два отделни въпроса: наистина ли масово програмистите вземат по 5000 лв. нетно и защо програмистите са толкова арогантни.

Значи, да започнем с първия. Ами съжалявам, брато, ако ти работиш за мизерни пари, но колкото и статистики да ровиш да докажеш, че програмистите не вземали чак толкова много, това ще оправи ли твоята мизерна заплата? Душевен комфорт ли ще ти даде?

Първо, програмистите ползват много облаги към заплатата си, каквито други професии могат да сънуват. Ваучери, безплатни фирмени закуски и обяди, карти за спорт, бонуси, тринайдесети заплати, допълнително здравно осигуряване а най-луксозен пакет - всички тези придобивки добавят към заплатата. Така че и тези, които вземат 2000 чисто, реално вземат повече. Един бачкатор може да си скъсва задника с тежък и вреден труд, и допълнително здравно осигуряване, когато му се сецне кръста ще види на найси.

Втора особеност, която не се досещаш е, че много от програмистите, които не изкарват 5000 лв чисто, не ги изкарват, просто защото са доволни на техните 2-3000 лв. и не им се занимава да си търсят по-високоплатена работа, да научат нов програмен език, да поемат повече отговорности. Толкова са разглезени, че дори не търсят целенасочено работа в индустриите, където има най-много пари (примерно финанси, хазарт, фармация, корабоплаване), ами каквото дойде, я от Линкдин покана, я от някоя обява за работа. Сравни това с други професии, където 2-3000 лв. е тавана ако се раздаваш и самоусъвършенстваш.

Трето, ти си гледал заплатие в България. А тези, които работят отдалечено за чуждестранни фирми или на свободна практика? Дали за тях 5000 лв. не е стартора заплата? ;)

Така че не ги мисли заплатите на програмистите. Ако някой не взема 5000 или 10000 просто няма амбиция. А тези, които вземат 1500-2000 ги вземат или стартово или са некадърни. Сравни със стартови заплати и заплати за некадърници в други професии ;) В програмирането можеш на една заплатка от 1500 чисто да имаш работа при доказан мързел и некадърност, а в други професии, въобще нямат да те вземат на работа. Сравни заплащане 0 със заплащане 1500 и после ми разправяй, че заплатите в сектора били преувеличени...

Относно арогантността на програмистите: не искам да се впускам в тази тема, защото е широка и с малко напън, човек може и сам да се досети от къде идва. Но не ми се коментира, най-вече, защото е безпредметно да гледаш в паницата на програмистите. Добре, мухльовци са като характер, реално са тъпо и некадърни спрямо това, което се изисква за квалификацията им, вземат толкова пари на късмет, но те ли са ти проблема, че да се хващаш за тях? Ами корумпираните политици, чиновници, калинки? Толкова ли не те притеснява колко тона паразити смучат на гърба на народа по общини, РЗИ-та, МВР-та, министерства, агенции и хем крадат, хем и тормозят бизнеса, рекетират за подкупи, назначават некадърници, нагласяват обществени поръчки, съсипват човешки съдби... Той до програмистите опрял.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 8e42ea7af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Заплатите в IT-сектора са едни от най-големите заплати в България в частния сектор /като средна величина/. Информацията, с която аз разполагам, е че като прохождащ програмист започваш на 1000-1500 лв. нето, в последствие след поне 2 години получаваш заплата от 2000 до 3000 лв. Средните заплати в сектора са около 3500-5000 лв., като най-скъпоплатените програмисти стигат заплати от 8-10 хил. лв. месечно, но това е след поне 5-10 години стаж и умения...

В София са най-високите заплати в IT сектора.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 0eae643ed4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До 13 - Да! Тези работи са вече казану от автора. Пита се, защо има такова изхвърляне из интернет, когато се загвори за заплати в тоя сектор. Аз онз ден видях същата глупсот, но сега вече станата пачвал с 5000 лева, а заплатиите по 10-12 000 били, като най-добтире и по 20 000 лева правили. Ако беше вярно, из Бзнес пакра, щяха да ссе разкарват 55 килограмови "батнки" с много пъпки, но облечени с разни палата от норки, големи фесори и по 2 кила златно по тях, возещи е в Бентлита с по няколko момичета ;D

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 6be941ef88
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Преувеличава се, да. Много започват с 1500 лв. и след обучения и стаж зяпочват да взимат тия заветни 5к
Никъде не дават 5к от вратата само, защото IT секторът е високоплатен в сравнение с други сектори.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker