Лекар или мед.сестра - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Лекар или мед.сестра
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1705 пъти
Ясно е, че за лекар е по-добре да се учи, но когато усещаш, че след две деца, слугинаж вкъщи и две висши плюс високо ниво на език, няма да имаш силите да учиш за лекар цели 6 години, струва ли си според вас да се учи за сестра? Имам много силен интерес към медицината, който развих докато се грижа за децата си. Когато бях по-млада, макар и с отлична диплома, никога не съм мислела да уча за лекар. Въпросът ми е, според вас дали човек би получил същото удовлетворение ако учи и впоследствие работи като мед.сестра/лаборант? Моля хора, пишете. Благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: b6f6f5b8a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей,

Щом ти харесва медицината, има много неща които трябва да имаш в предвид.

Медицината не е това което звучи на пръв поглед. Независимо дали за Мед сестра или за Лекар - ще научиш много. Всъщност ще разбереш че каквото си си мислила преди за медицината, всъщност е нещо много по-голямо.

Каквото й да избереш - смело напред.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3fda5528e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм мед. сестра, смените ме устройват, трудно е учението, заплатата ниска. Но имаш работа до дълбоки старини...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: de086f5148
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   В нашето отделение сестрите взимат 1000-1100 лв, лекарите масово 1500. И това е едно от най-платените отделения в България. Малцина са тия, които взимат 2-3-4 к. Това вече са най-най-добрите специалисти и обикновено с частни кабинети. Но това и да стане, става обикновено на 40-50 г. и нагоре.

Обаче има голямо НО. Сестрата учи 4 г., завършва на 22-23 и започва да работи. Има време да изгради семейство и като цяло да води един достоен живот. Лекарите учат до около 30 и нагоре с всичките специализации и тем подобни. От там нататък те продължават да учат, явяват се периодично на изпити, за да са в крак с развитието на медицината и да им се актуализира квалификацията. Въросните курсове, изпити, разноски за път, ношувки, си ги поемат те. Общо взето при тях е цял живот работа на 2-3 места, учене и никакво семейство и личен живот.

Масово са разведени, с незаконни деца, любовници и какво ли не. И в крайна сметка повечето не са забогатели, само единици. Един кардиолог ме бъзикаше - и двамата сме 86 набор. Каза ми, че той цял живот бачкал и учил буквално денонощно, без да има грам личен живот, тепърва ще взима специлност. Дори няма сериозна приятелка още, а той искал да има семейство, деца, любяща съпруга. И за кога? Той е на 34 и тепърва трябва да си търси жена, да се жени евентуално, да прави деца. Тези деца ще ги прави на 40-50. А аз съм била негов набор, а вече си имам професия, работа, семейство, успешен брак и деца, които вече са почти самостоятелни. И изобщо в неговите очи моя живот вече е изграден и тепърва ще му се наслаждавам, а той тепрва на тази възраст ще трябва да мине през това и не се знае дали изобщо ще успее с толкова ангажименти.

За мен лично едни 500 лв отгоре заплата не си заслужават липсата на личен живот.

Така че е въпрос на гл.т. с кое можеш да направиш компромис и кое ти е наистина важно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3fda5528e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3 Лекарите работят и в кабинети и отделения, парите едва ли им са само толкова. Вярно, че нямат толкова свободно време. Мъжете днес се женят късно.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: de086f5148
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   4, тези, които имат кабинети, са малко. Повечето работят само в отделения. Само опитните и доказани специалисти имат частни кабинети. А само в отделенията колко мислите, че им е заплатата на повечето? Повечето не взимат повече от 1500. Колко мислите, че взима един лекар специализант, каквито са тези до около 30, че и 35 г.? А след това нали тепърва трябва да трупа опит и име, че да взима повече и евентуално да е достатъчно известен, че да има и кабинет. Ако не е известен, да не мислите, че ще му се редят на опашка в кабинета? Всеки първо разпитва кой лекат става кой не става и тогава отива. Никой не ходи при лекар, само защото има табела пред кабинета. А за да се натрупа тази известност трябват бая години работа по отделенията. Не става от днес за утре. А те стават лекари чак на 30-35 и от там нататък трябва да трупат име, че чак тогава да изкарват пари от кабинет. Кабинета и той си има разходи, не е ей така. Пак си трябва оборудване, наем се плаща, на сестра се плаща, осигуровки и данъци има. Не можеш да поддържаш кабинет с 5 пациента на седмица.

Въпросното име много лекари изобщо не трупат цял живот, а други го трупат, ама повечето вече са на 40-50, а до тогава са работили за 1500 лв и то след 30 г., защото до тогава са учили и не само не са вимали пари, а те са плащали, за да учат.

Повечето хора си мислят, че да си лекар е ей така лесна работа. Работиш за 2-3 к, отваряш кабинетче и от там още толкова и си свиркаш. Да, ама не. Това не е професия, това е призвание. Трябва да си загърбиш общо взето целия живот ид а се посветиш само на това и то без гаранция, че дори ще изкарваш някакви прилични пари.

Аз ви казвам реално как стоят нещата. Това за мен е хамалска работа. Цял живот учене, работене на 1000 места, без личен живот. Викат ги по спешност и 3 ч през нощта. Този човек все едно денонощно е на работа. Той не може спокойно да се прибере и да си налее една ракия, защото може след 10 мин да го викнат пак. Това за мен не си е работа. За мен има смисъл най-вече за GP-тата, стига да имат пациенти, но и това не става от днес за утре. Малко са тези лекари, съумяли да наберат толкова пациенти, че да си заслужава. Иначе ако са ги набрали, си е сладка работа. Защото си знаеш днес си от 9 до 5 и си знаеш едни 5-10 бона според боря пациенти този месец. Даже можеш да си наемеш един фелдшер и 2 сестри и ти почти да не се вясваш и пак да си докарваш едни 3-4-5 бона, почти без да работиш. Но пак казвам - това не става от днес за утре.

Сестрата може да изкарва по-малко, ама тя започва да изкарва още на 22. А лекарят докато изобщо е започнал да изкарва някакви пари, сестрата вече е работила 10 г. и е изкарала 120 мес. х 1000 лв = 120 бона, преди лекаря изобщо да си е помислил да изкара и 1 лев. Отделно си е спестила сумати пари за обучение. И най-важното сестрата ще има личен живот. Има 12-14 дежурства в месеца и като и свърши дежурстовото, се прибира и си гледа личния живот и не я интересува повече нищо. Ако иска, си създава семейство, ако иска си обикаля дискотеките, вече кой как намери за добре, но има избор и личен живот, какъвто лекарите обикновено нямат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker