Работа за човек с увреждане (физически нормален) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120988)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Работа за човек с увреждане (физически нормален)
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1694 пъти
Здравейте!
Първо няколко думи за мен. Момче на 31 години съм, бакалавър по "Международни отношения" от УНСС. Владея английски отлично и испански на прилично ниво. Свиря на пиано като странично хоби и се интересувам и слушам много музика. Работил съм над 5 години по европейски проекти и преводач, както в държавния сектор, така и в частни компании. В момента с коронавируса не работя. Опитът ми от всичките места, на които съм работил, е свързан с негативи от какво ли не естество, въпреки че съм си вършил работата съвестно - просто не бях доволен на повечето места и търсех по-добра реализация, която така и не успях да открия. Ето защо се замислям за свой бизнес - като идея, знам, че не е лесно. Имам по-голям брат, който не може да работи тежка физическа работа или пък на осем часов работен ден - има проблеми (с нервната система - но е спокоен и всичко е овладяно, с много добър характер и много познати), но би могъл да помага с нещо дребно - почистване, преместване - просто да се чувства полезен. Миналата година имаше някакви промени в Закона за хора с увреждания, които да насърчават работодателите да наемат такива хора, но когато попитах една моя началничка, която се занимаваше с тези неща, отговорът й беше: "Нямаш ли някой познат с фирма да го назначи? " Аз ако имах познат, нямаше да питам - нали за това са тези закони. Другото, което е, е, че работодателите предпочитат да си плащат глобите за ненаемане на хора с увреждания, отколкото да ги наемат - явно им пречат в бизнеса и не ги долюбват особено. Аз искам хем да работя за себе си, ако мога, хем и него да го въвлека в това нещо, а и да се чувства полезен, че е сред хора, че изкарва някой лев. За момента има кой да ни помага финансово и на двамата, но в един момент вбъдеще какво правим?
Ще се радвам, ако споделите какво мислите по моя проблем, какво бих могъл да предприема, защото наистина, ако аз не помогна на себе си, а и на него, няма и няма да има кой да го направи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: b03f15b869
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не се назначават инвалиди и хора с отклонения, защото като се окажат некадърни закона ги пази и не можеш да ги изгониш от работа.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 53d258e10a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На 31 години момче? Момче на 31 години? Господи...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c237d3c132
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   До номер 2:
И на 50 години може да си момче, важен е духът на човек. Ти, ако се мислиш за голям мъж, си ми ясен. И жена да си, пак си ми ясна. Като не можеш да отговориш по същество на въпроса, не ми пиши глупости, хич не ме интересува мнението ти!

Номер 1, мерси за отговора!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 29a726a30b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Всичко зависи от работодателя, но в повечето случай не искат да наемат човек с ТЕЛК, тъй като според закона е защитен, но те не осъзнават, че дори човека да е с ТЕЛК могат да го освободят в изпитателния срок, а изпитателния срок е до 6 месеца и за този период всеки работодател ще разбери този човек дали си върши работата добре или не. Аз лично съм с ТЕЛК- ДЦП засегнати ми са левите крайници по рождение, но това не ми пречи да работя и за двама. Имам две магистратури. Счетоводител съм. В момента дори поех и работата на колежка, която е в майчинство и която е допускала много грешки, които аз ги оправих и дори мога да кажа, че в момента не могат без мен, макар да няма незаменим човек, но има хора навсякъде където някои не си върши съвестно задълженията и други, които се стараят всичко да е идеално, независимо дали са здрави, или с ТЕЛК, Наистина много е трудно човек с ТЕЛК да си намери работа, аз самата си намерих първата работа много трудно- на много интервюта и тестове съм била. Работодателите трябва да разберат, че хората с ТЕЛК вършат работа, дори понякога по-добре и от здравите и не трябва да се страхуват, че уж закона ги защитава, тъй като винаги работодателя може да намери вратички, ако човека с ТЕЛК не му върши работа да го освободи. В изпитателния срок от трудовия договор хората с ТЕЛК, както и бременните служителки, закона не ги защитава . По закон всички фирми, които имат над 50 работници трябва да има има поне 1 работник с ТЕЛК, а над 50 е повече, но не помня наизуст, който се интересува ще намери информация.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c237d3c132
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Благодаря, номер 4, много полезна информация! Поздравявам Ви за борбеността и желанието! Желая Ви здраве и същия ентусиазъм и занапред!

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2531730ca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Има и други причини за не наемане на инвалиди. Една от тях е че инвалидите, ако са инвалиди от деца образованието им е много по занижено. Младежите с инвалидност биват приети в елитни гимназии без съревнование по оценка или без изпит във ВУЗ, просто защото е диабетик или асматик влиза в икономически техникум, езикова или математическа гимназия с тройки от матурите за 7 клас. За висшите учебни заведения важи същото. От деца се научават да използват инвалидността си за причина за действията си, или за не свършена работа, или за да ги съжалят. Те винаги са невинни, болестта им излиза виновната, а тях трябва да съжалим. От там идва и проблема с ниското им качество на образование, може да имат добри оценки, но обикновенно реалността от знания е доста занижена. Диабетик на 25г завършил счетоводство, наемаш го за счетоводител, той не може едно банково платежно да попълни сам!? Какво да го правиш?
Друга причина е че инвалидите имат право на по голям платен отпуск по закон, аз имам право на 28 дни платен годишен отпуск, заради инвалидност, в предприятие, което колегите ми имат право на 20 дни отпуск. Много по често излизаме в болничен, а всеки път първите дни от болничния се плащат от работодателя. Излизаме в болничен както за болестта си, така и защото сме изнежени и настиваме по често. Отделно обръщаме внимание на всеки новопоявил се симптом за болка или неразположение, докато здравия работник няма да иде на лекар докато не го заболи жестоко някъде.
Това го пиша въпреки, че съм инвалид с ТЕЛК, на мнение съм че трябва да си казваме истината за да осъзнаем, защо работодателите постъпват така. И мисля че те са прави, защото реалността е че закона защитава инвалида, той по извършена полезна дейност обикновенно не може да се сравнява със здрав и най лошото за работодателя е че инвалида си знае и търси прваата, а най- често здравия не си търси правата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 29a726a30b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От номер 4 до номер 6
Не съм съгласна с теб номер 6. В сегашната фирма вече работя над 1 година и 7 месеца, за този период не съм ползвала нито един болничен. През тази година съм ползвала 9 дни платена годишна отпуска, която ми е от 2019 г., т.е. не съм ползвала от 2020 г., тъй се налага все някой да замествам кой се е разболял, кой детето си гледа поради ковид и т.н., все се съобразявам с някой друг. Единственият плюс при висшето си образование, че не съм заплащала такси,а всичко друго е, както при другите, явяла съм се на кандидат-студентски изпити, изкарах 5, 94. Чаках класиране и ме приеха на първо желание, което беше финанси. А относно отпуската да по Кодекса на труда всеки с 50 или над 50 % с ТЕЛК има право с 6 дни повече, т.е. на 26 дни платена годишна отпуска, но какво от това. Никога не съм чакала нищо на готово, трудя се дори повече от другите. Не казвам, че няма хора с ТЕЛК, които гледат все другите да са благосклонни към тях, но и то и при напълно здравите е така, ако някой може да се скатава от работата си, друг да я върши, а те да взимат само заплата. Не трябва също да се забравя, че човек с ТЕЛК, не е само със заболяване по рождение, а прав здрав човек може да претърпи инцидент или да се разболее и за това да мине освидетелстване с ТЕЛК. Нима човек с ТЕЛК, ако може да работи не трябва, а да мизерства с инвалидната си пенсия, която в повечето случаи е 130-250 лева?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2531730ca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   №7 кой е говорил за теб? Темата е общо за инвалидите, и аз съм инвалид и не съм описал себе си в коментара, колко съм по по най от другите. Но стоя зад думите си в №6, че повечето са такива, не казвам че няма изключения, като теб №7, но със сухото гори и мокрото.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 29a726a30b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От номер 7 до номер 8
Аз не казвам, че си говорил за мен, просто ти давам пример. Както ти казваш "със сухото гори и мокрото", т. е. има изключения и то не са малко, както навсякъде в живота независимо дали даден човек е напълно здрав, или с някакъв здравословен проблем. Казвам просто, че не може да се съди по това дали си напълно здрав, или не, че дадения човек ще си върши работата, за която е нает. Т. е. не трябва работодателите да се страхуват да наемат хора с ТЕЛК, тъй като в много случаи те вършат повече и по-добре задълженията си от някои напълно здрави хора, и не трябва да се забравя, че здравето не е гарантирано, днес си здрав, а утре може да не си. Никои не иска да е болен, всеки иска да е здрав, но това как се казва това е божа работа.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker