Защо работим толкова много? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо работим толкова много?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2946 пъти
Здравейте. На 26 години съм, ако това изобщо има някакво значение. Работя от 15 годишна, започнах от шивашка фирма в най-ужасните условия за много малко пари, а много часове работа.
След това съм сменила доста работни места. Търпях всичко, защото нямам необходимата квалификация. Работех много, да да се "изуча" и да си осигуря по-добро бъдеще.
Преди няколко години завърших висшето си образование, но положението е същото - къртовска физическа или психическа работа за малко пари и много часове.
Вечер като се прибирам наблюдавам хората в трамвая, изтощени, намръщени, чакащи навярно следващия мъчителен работен ден...като мен.
Млада съм, а нямам личен живот, пазарувам само най-необходимото, плащам сметките и до там, а дори и да имах пари за "развлечения", нямам сили и време, в което да ги използвам.
Понеже наскоро смених работата, преместих се в друг град, по-голям и с повече възможности, на уж хубава позиция и отново ставам в 5ч сутринта и се прибирам вечер, започвам да се чудя и да осъзнавам, че май живота си е такъв и няма измъкване каквото и да правиш.
Според мен нормалното работно време е до 6 часа и то с 2 почивни дни. Може някои да каже, че съм мързелива и пр., но това е моето мнение. И без това повечето хора са продуктивни около 5-6 часа от работния ден, а другото време просто го "избутват" така да се каже.
За да не ставам досадна просто ще задам няколко въпроса, за да не се превърне това в оплакване.
Имате ли време за личен живот?
Изморени ли сте до краен предел вечер след работа или целодневно?
Имате ли стимул и позитивно мислене?

...или само аз съм отчаяна?
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 23c2c623e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Здравей да ти кажа всички сме така. Гледай да пестиш колкото се може повече и се квалификацирай в друга сфера. Не знам какво си завършила, но може да запишеш курс в ИТ сферата или да запишеш някоя медицинска специалност или педагогика. На учителите работното време е много по малко и имат много почивки и ваканции. Успех и бъди здрава! Ж21

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6f0b15b697
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Напълно съм съгласна с написаното. Излизаш в 8, прибираш се в 19 и само ако няма нещо допълнително да се свърши, защото никога нищо не е готово до 18 часа. Първите 6 месеца на 650 лв. нето, с клизма се вдигат на 800 и край. Пари нямало, клиенти нямало, не знам си какво. Става въпрос за коректор, офис организатор и прочее в преводаческа агенция. Чистачките и продавачките взимат повече без да се изискват почти никакви умения. Но така е в сферите, в които няма търсене... всичките ми познати, които са добри в ИТ, уеб и графичен дизайн, маркетинг и други съвременни професии, взимат от 3к нагоре. Голяма част дори не се вясват в офисите, а бачкат дистанционно я от някоя хижа, я от плажа. За тъпите бачкатори, като нас, изстискване до последно, това е. Но като видиш колко хора се навиват да гърбят за 540 лв., ти става ясно защо и заплатите са такива. Аз, ти и още петима ще се размрънкаме, ама сто ще се навият, даже ще са благодарни.
Мога да си позволя да работя на половин ден, защото не плащам наем. Ако нямаше къде да живея обаче, щеше да е съвсем друго и изобщо не знам как щях да се оправя. Ако не си в голяма фирма, е почти изключено да взимаш над 800 лева. Даже това си е добра заплата за огромна част от малките бизнеси, като стандартът е 650-700 лв. В София не знам как се живее с тия пари, по-скоро се съществува. Никога няма да има нормални раб. условия в държави като нашата. Новото предложение на "бизнеса" е работниците да си плащат изцяло сами здрав. осигуровки, а не както сега - 40% работник, 60% работодател. Освен нормираният раб. ден да стане 14 часа и ние сами да си плащаме и заплатите, не виждам какво друго очакват. Опищяха целия свят, че мин. заплата станала 650 лв., ама с това се вдигна и всичко останало. Покупателната способност си остана същата. Голем праз... За обикновения човек без кой знае какви заложби това е положението.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: cee23b8caf
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Номер 1, майката на приятеля ми е учителка и сме тръгвали почти всяка сутрин заедно към училище. Аз се прибирах в 15:00, а тя се прибираше към 17:30 часа. Не знам как прецени, че учителите работят по-малко. Да, вероятно не всички са като нея, но тя има доста часове. Има и неща, които ние като ученици не виждаме/не сме виждали. Всички говорят за ваканциите на учителите, но не виждат, че през ваканцията те проверяват тестове, изпити и се занимават като цяло през почивните си дни с още много работа. Уикендите беше същото. А до преди години заплатата им беше доста ниска, сега също не е особено висока.
Сега по темата. Да, съгласна съм с теб на 100%. И преди съм мислила за това. Като се замисли човек, времето ни буквално минава само в работа, което е доста фрустриращо. Не сме създадени само за работа и мисля, че ние сме тези, които можем да променим това. Виждам в написаното от теб малко примирение с този факт. Винаги има начин човек да промени себе си, навиците си и дори работата си. Мотивирай се повече и дерзай. Успех

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 450aa2dcdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Аз съм икономист в частния сектор и е същата работа. И според мен като 1 зависи от професията - при даскалите и в държавния сектор е по-леко, има повече почивки, но и заплащането е по-ниско съответно. Мисля че работим и в пъти повече от преди заради технологиите (сравнявам как са били моите родители и баби/дядовци). Напрежението при нас е в пъти по-голямо, много повече работа, а накрая едвам купуваш апартамент на ипотека. Преди хора с обикновени професии си позволяваха да купуват земи и строяха къщи. Отделно от 20-годишни сме болни - кой очила, кой гастрит, кой хронична умора, синузит, главоболие, кръвно, захар, щитовидна жлеза, болки в гърба и тн. Ужас просто. Дано децата ни да са по-добре от нас.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 56a56aec81
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Аз завиждам малко на певците и ТВ водещите - имат най-сладката работа. Гала постоянно е на екран, прави си раздумки с приятели, Поли Генова и Рафи пеят и се веселят на сцената.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 15cc9cb2fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   5 нали, плащат им да си правят кефа!!!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5b14caacdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Който успее да отговори на този въпрос, лично аз бих го предложил за Нобелова награда! Защото не съм сигурен, че в момента някой има задоволителен отговор.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f6f14d3a18
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Да, в България 90% от хората са така.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1d651ba97f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   който както си го направи, въпроса е кой какви идеи има в главата и с какви хора общув, но едно е сигурно пътя към успеха от свободата е осеян с много препятствия.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: d0d9918bea
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мнението ми е, че не си открила истинското призвание в живота си и затова си недоволна. Не мога да ти опиша колко много хора не знаят своя purpose или призванието си и работят работа, която не желаят. Чете се в очите им. Намери онова нещо, което ще те кара да ставаш всяка сутрин и да помагаш на хората и ще видиш колко по-удовлетворена ще си. Дори да започнеш от ниско НЯМА вариант, в който да не се издигнеш рано или късно ако това е твоето. Ако е нископлатена работа, работиш на две места докато страстта ти започне да носи добри доходи, което неминуемо ще стане, защото го правиш с желание и хъс. Ако не те ценят - напускаш. Сменяш работата, града, държавата ако трябва (въпреки че за последното няма нужда ако си търсен специалист - но винаги може още и още). Говоря от личен опит - в момента съм магистър с опит и два западни езика и си харесвам работата и резултатът си е закономерен - Мен ме търсят, не аз тях.
В момента си леснозаменим ресурс и не те ценят, това е твоя отговорност да го промениш - не тяхна.

А ако все още не си достатъчно осъзната да знаеш кое е това, заради което си тук, можеш да избереш някоя високоплатена специалност, която максимално се доближава до твоя вкус и предпочитания. А ако тази специалност съвпадне с твоето призвание още по-добре. Успех.

Мъж на 27г

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 56a56aec81
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

11.   Ако питаш кокошките в БГ мама България е цъвнала и вързала и всички взимат 5000 лева заплата или направо не работят, а само ходят на шопинг. Там обикновени домакини се изявяват и се правят на кралици.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1aa4bfe995
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 3 аз много години живея да училище - малко квартално ОУ. Учителите идват към 7, 30-8, 00 и си тръгват 12, 30-14, 30, зависи от часовете. Следобед са занималните. През ваканциите се вясва директорката и по някоя учителка - и то далеч не всеки ден.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 963dc71074
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Така става, защото не се е ляла кръв когато трябваше.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1d20289403
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Бе вие не чувате ли, не гледате ли телевизия... Управляващите ни продъниха ушите да ни обясняват колко сме добре...
Мине, не мине някое време и току някой емигрант ни обясни колко сме мързеливи...
Някои пък работим на две места... И си караме 20 годишните кошници...

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e50f4c38ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Пробвай да намериш работа при коректен работодател, който ще ти плаща за всяка минута извънредно време и ще те осигурява на реална заплата. Например Кауфланд или Лидъл защото имат система за отчитане на времето. По закон всяка извънредна минута, над 8ч работен ден, трябва да се заплаща с 50% по-висока надница или да се компенсира.

И аз съм на мнение, че човек е продуктивен не повече от 5-6 часа на ден и тези 8ч норма, които като сложиш 1,5часа пътуване и 1 час обедна почивка стават половин денонощие :( Или 70% от будното ти време (т.е. без 8те часа сън). Но аз имам надежда, че светът върви в правилната посока тъй като все повече се налага идеята, че трябва да има баланс м/у личния живот и работата. До преди 30г в България и събота е бил официален работен ден, а в днешно време на все повече места петък следобед вече никой не работи. Не съм съгласна, че заради технологиите нашите родители са работили по-малко, напротив, работили са много по-здраво и много по-тежка работа от нас. Бабите и дядовците ни са работели от невръстни деца по полето, изключително тежък физически труд и то неблагодарен защото не е имало трактори, ефективни и безопасни торове и затраховки срещу загуба на релолтата...

Ж, 30г

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a0826a858b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Парите за повечето професии не се дават за определена свършена работа, а за продаденото време от живота ви. Тази работа, която е по-ценна за обществото, носи и по голямо възнаграждение

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c0895dcad2
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

18.   Уморена съм да, на теория работя 8 часа, 8, 30 с обедната почивка, обаче офисът ми е много далече и докато стана сутрин, докато ида и после вечер докато се прибера си стават 12 часа и отгоре! Сложи и времето за сън... и то какво ми остава само няколко часа, в които обикновено съм толкова уморена, че нямам сили и желание да правя нищо. Пък и мъжът ми работи толкова, ако не и повече, та в "свободните" часове трябва и да си приготвим и вечеря... Та какво остана накрая? 3 часа или по-малко. Поне заплатата ми е горе-долу прилична, за страната. Обаче аз живея в София, та тук заплата от 1300 не е ок. Исках увеличение, ама... както и да е, това е друга тема.
Днес е събота, едва преди малко успях да си отворя очите.
Толкова съм уморена... И за какво? За да имам храна на масата и да мога да си плащам сметките.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a4c26f1687
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Вижте поста на номер 18, представете си в картинката и деца. Сега по-ясно ли ви е защо майките не желаят да работят на пълен работен ден?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 08efd88389
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Ами, защото такава е целта. Ако се замислите и преди 1000 години е било същото. Крепостните селяни са блъскали като роби, а са получавали колкото да не умрат от глад. В днешно време кое е по-различно. Просто сега си роб на банките. Картинката е точно такава, каквато я е описала номер 18 - ставаш, ходиш на работа, прибираш се горхнал, ядеш и на следващия ден отново. По този начин хората се държат в стрес и напрежение постоянно. Нямат време да мислят за нищо друго, освен как да се приберат вкъщи, да си сготвят и да се строполят на леглото. Превръщат ни в биороботи, без вяра, без надежда, без любов и добрата. Ставаме като бездушни. Тези, които уж пък имат достигнат някакъв среден стандарт и реално не е нужно да работят толкова много, биват манипулирани чрез способите на консуматорството. Тоест, биват подтиквани да искат още и още. Излязал е нов модел телефон - трябва да го имаме, телевизорът ни е вече на две години - мислим за смяна, съседа си е купил по-нова кола - и на нас ни е ред, нищо че сегашната е здрава и не е толкова стара. Апартамента ни е вече малък - ще търсим по-голям, после искаме и вила и т.н. Познавам семейства с по над 15 хил. лева месечен доход, които дори не сядат заедно да вечерят, понеже всеки тича на някъде. Често работят докато са в отпуск от стаите на иначе скъпите хотели, в които почиват. В това нещо няма никакъв смисъл. Аз също бях залитнал в подобна посока и бях стигнал до това да работя по 10-12 часа всеки ден, плюс съботи и недели. Благодаря от сърце на Господ, че бързо ми показа, че това не е нормално. Ценете си времето, защото миговете със семейството и приятелите никой не може да ви ги върне, нито да ви ги плати. Пазате си и здравето също така.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6cb1b9c104
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Хубав въпрос! Аз смятам, че имам отговор:
Защото нямаме социалния, технологичния и научен прогрес, да получаваме това, което искаме с малко работа, не и когато говорим за цялото общество.

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a2bd20766b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Така си е. Работа много, време никакво.
Жените поне имат опция - уеб камери, Онлифенс и т. н.... Някои и само с Twich минават...
Но е така. Доста хора са така. И аз съм така.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 57de1a83ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Можеш например да си хванеш мъж или да живееш със съквартиранти или приятели и да си разделяте разходите. Или да продаваш неща в Olx, Bazar. bg и фейсбук групи, така за няколко дни аз изкарах 500 лв. Ако имаш късмет и продаваш хубави неща може и ти да си изкараш пари така и да си ги спестиш и да си купиш някакви дрехи или каквото ти харесва. Има и лесен начин, да си хванеш мъж, който да те издържа финансово и ти пак ако искаш можеш да работиш, но ще бъде по твой избор, не задължение и ще си спокойна, ще имаш сигурност, няма да се налага толкова да се мъчиш. Мога да ти дам и идеи как да ходиш на безплатни екскурзии до други страни. Можеш и ако имаш празен апартамент или кола, която ползваш рядко да даваш под наем. Трябва ти малко хитрост, това са само малко от начините по които можеш да изкарваш пари без да се бъхтиш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker