Добре ли са платени архитектите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Добре ли са платени архитектите?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2263 пъти
Дали може да имаш висок стандарт с архитектура?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 5d0a6e87cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Не. Трите най-велики професии са медицина, архитектура и право. За юристите нямам наблюдения. Но в България лекарите и архитектите работят за заплати под 1000 лв. Дори архитектите не могат и работа да си намерят, ако не са свои хора. В никакъв случай не омаловажавам другите професии, които също са сложни и отговорни. Да не говорим до къде са докарани различните инженерни специалности. В цял свят архитектите, лекарите, юристите, финансистите и инженерите са най-висшия слой на обществото. В България са автомонтьорите, барманите, фитнес инструкторите и търговците на коли. Така че пак на въпроса за архитектите. Не, не са добре. Добре са, ако са някои на някой си.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: df6192751d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   1, а в чужбина?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: ec6b237e2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   "Трите най-велики професии са медицина, архитектура и право. "

Лол ... кейййййй!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 95425b7d61
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Добре са платени, ако си партиец и ти дадат висок хонорар по проект.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 74a9d0ced7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не, в общия случай не могат да имат висок стандарт. Имам наблюдение върху мои състуденти, познавам и по-възрастни архитекти. Повечето дори не могат да си купят жилище на изплащане, карат кола н-та употреба. Някои архитекти успяват ако са с подходящите връзки. Например, най-често само с връзки можеш да станеш главен архитект в някоя община и оттам да вземаш проекти, неофициално, разбира се. Повечето проектантски фирми са малки, нови служители се назначават чрез познанства със старите. Въобще, навсякъде всичко е връзки и познанства. Но дори и да започнеш работа, те чака заплатка под 2000 лв. и това е в София. Какво можеш да направиш с нея?! Една фризьорка или един плочкаджия печелят повече пари. Не омаловажавам техните професии, но все пак се предполага, че архитектът трябва да е над тях, а не обратното.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 979c1afff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Тази професия е малко тип "музикант". Има една приказка - музикант къща не храни. Т.е. или си в топ 1% на най-известните, кадърните, връзкарите и изкарваш много много пари, или си в остананлите 99%, които не могат и тока да си платят зимата, остави да живеят нормално. Т.е. или си в едната, или в другата крайност - по-често в лошата. Средно положение почти няма.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 875908aab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Да, познавам много архитекти със заплата от 4-5 хиляди нагоре. Работят самостоятелно и живеят в хубави къщи и карат топ коли.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: df6192751d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   5 е добре какво може човек да работи в БГ, което не е с връзки и плаща добре? Само ИТ, тираджия и чужбина ли са вариантите?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: e6192727e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Професията е на доизживяване. Не само в България. Бъдеще само за някакви звезди с хипер оригинални идеи и за корумпетата по общините.

В интерес на истината плочкаджиите навсякъде са по-високо платени от редовите архитекти. За плочкаджия трябва да работиш, а не да пърдиш на стола пред компа и да се имаш за голяма работа, защото четири години си се шматкал като муха без глава.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 74a9d0ced7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От номер 5: Трудно е и малко архитекти имат висок стандарт, защото архитектурата е "бавна" професия и изграждането на всеки един професионалист отнема много време. Образованието у нас не е на особено високо ниво и има доста голяма дупка между университета и практикуването. Трябва да прекараш няколко години, за да се дообучиш в реални условия и още няколко, за да станеш добър може би.

Много проекти или са малки по обем и/или инвеститорът дава насоки в много отношения и за архитекта остава да измисли парапета на тераските или да изкриви драматично някой ъгъл на фасадата, ако въобще и това се случи. Затова той най-често се явява като поредното техническо лице в строителството, което извършва почти стандартна работа, съответно не особено високо платена.

За съжаление, това най-често го разбираш по трудния начин т.е. когато завършиш и се опиташ да се реализираш. И аз започнах някак лековерно, всички познати и роднини ме насърчаваха да ставам архитект, защото "печелят много". Сега, обаче, се чувствам разочарован и ми се иска да се преквалифицирам, но е трудно да измисля в какво.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker