Заплати и разходи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Заплати и разходи
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 3701 пъти
Здравейте, скъпи читатели.
Пускам тази тема, за да разбера какво мислите за заплатите в България. Според вас колко трябва да е минимума заплащане, за да оцелееш, достатъчна ли е сегашната мин. заплата от 650лв.
Ще се радвам да споделите каква е вашата заплата, стига ли ви до края на месеца и колко процента от нея отива за автомобил, спестявания или странични разходи.
Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 6bd1eadc77
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Мислил съм по този въпрос и смятам, че предвид цени на храни, наеми и др., заплатите ни трябва да са като в Германия само че в лв, за да имаме някакъв нормален стандарт. Т.е. минималната да е 1200 лв чисто, за средностатическа работа заплатите да са около 2 - 2 500, а вече образованите като сестри, счетоводители, преподаватели и тем подобни да взимат 2,5-4. А още по-образовани като лекари, професори, както и такива, които са на някакви ръководни длъжности да взимат и повече. При такива заплати вече можем да говорим за някакъв европейски стандарт. С 1000 лв масова заплата сме в Европа, ама само географски. Че то в една Гърция, дето уж е в голямата криза, взимат по 2000 лв заплати при същите цени като тук.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 9b52c6fc8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Да стигат, обаче точно както ти казваш, за да оцелееш. С толкова пари няма да умреш гладен, и ще намериш къде да живееш, но за повече от това трябва да инвестираш в себе си. Какви коли, какъв стандарт с тея пари?

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 8471c20df0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   За метачка по улиците заплата от 650лв е напълно достатъчна, все пак за такава работа и основно образование не се изисква. За живот в гетото тази заплата е достатъчна. Но защо свързваш минималната заплата със собственост на автомобил и големи спестявания, не разбирам? Нима твърдиш, че всяка метачка трябва да може да шофира, да подържа собствен автомобил, да има спестявания или вложения в акции?
Проблема в България е друг хората със средно образование не се ценят въобще, разликата в заплащането им с метачките е незабележимо малка. Реално ако си учил 12 години и си завършил гимназия, работиш нещо, което си изисква знание и умения вероятността да ти плащат с 50лв повече от метачката, която е ходила на училище до трети клас и не може да си напише името, е голяма. Заплащането е разделено само за две групи 650лв за онези с до основно образование и по големи заплати за онези с две висши и три езика, средна класа липсва. В България приемат че средна класа са висшистите, това не е нормалното, да не говорим че има и висшисти с по 700лв заплати. Ако прочетеш малко обяви за работа ще видиш, че или не се изиква образование и заплатата е 650лв или се изисква висше и стаж по специалността.
Онзи ден мой познат ми се оплака ходил на интервю за работа в магазин за продажба на врати, имали изисквания и му предложили 700лв заплата и дори се похвалили, че ще го осигуряват на пълна заплата, представяш ли си? Искат да наемат човек не да мете магазина им, а да подрежда и да постига продажби, търсят и мъж да бил, за да може да мести вратите, да ги товари и разтоварва, да подрежда склада на магазина. Вярно е че е криза и врати се купуват по рядко от нормалното, но не е ли подигравка да предлагат на мъж със средно образование 700лв. И забравих да допълня работното му време щяло да бъде от 9ч до 18,30ч без почивка през деня, а събота от 9 до 14ч, искат 220 часа да заемат човек за 540лв нетна заплата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 9bba74105c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Взимам малко под 1000 лв и ми стигат. Но аз не харча кой знае колко и гледам да пестя. Не ходя по дискотеки и кафенета, купувам си евтини дрехи и ги нося с години, кола още нямам сега ще изкарвам шофьорските, така че не мога да кажа за кола. Ж21

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 498a049610
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Сега съм значително добре, защото ми дават бонус за работа с Ковид, иначе е малка. Според мен за да живееш добре, минимума е хиляда лева.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 8471c20df0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   №4 и на 21 живееш при мама или в жилище на родителите, сметки не плащаш, те ти плащат тока водата нета и т.н.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 3df7eb508c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Номер 1 го обяснил добре. При тези нива на цените, за що-годе нормален живот са нужни поне 1 200 лева чисто на месец и това е минимумът. Почти всички държави в Европа имат по-добър стандарт от нас. Изключения са може би Молдова, Украйна, Беларус, Албания, Сърбия, Македония, Босна, като поне за половината от изброените не съм сигурен дали не са пред нас. В Македония примерно, пенсионерите живеят много по-добре. Майка ми получава пенсия цифром и словом 300 / триста / лева и това с 50-те лева на Тиквата. А е работила цял живот. И като нея са 99% от пенсионерите.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 16a386c06a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Ако искаш семейство минималната заплата не стига.
Стига ако в живота ти е достатъчно да живееш в една стаичка и си доволен да следиш промоциите в магазините...
С 650 лева няма как да караш автомобил. Не говорим за цените на горивото дори. Проблема са ремонтите, защото всяка една кола се чупи освен ако не е чисто нова и в гаранция. Трябва смяна на масло, течност за чистачки, накладки и уж "малки разходи", но се събират.

В момента съм последна година студентка. Баща ми ми дава пари, живея със средно 400 лева на месец -общежитие храна. Нямам кола. Уж не са малко, но не са и много пари.. Правя си сметката, че ако плащам квартира и с 650 бих живяла както в момента с 400 в случай че деля наема с поне още един човек и пак не говорим за никакъв лукс.
Когато живееш отделно от семейството си правиш сметката, че парите с които живееш не са само за храна и дрехи. Тя и пастата за зъби е разход, дори и да е евтина. Има някакви неща, които се чупят/трябва да се ремонтират. Миналия месец ми се счупи стъклото на телефона, моя е среден клас (не е последен модел, Епъл или Самсунг), но пак за ремонта му отидоха 70 лева (стъкло смяна) питах на повече места, на някои дори не искаха само стъклото да сменят, а искаха да купят нов дисплей и да сменят> щеше да е много повече от 70 лева ако не бях потърсила навсякъде.


Лятото работих на морето за 800 лева стая в която да стоя и храна.
Това, което ще ти кажа е, че си направих сметките колко бързо заминаха спечелените пари през лятото без да съм купила нещо кой знае какво. Защото, за автобус до морето на отиване и връщане имах разходи, за медицинско, за свидетелство за съдимост > някакви уж малки неща, но бих могла да го кажа като разходи за започване на работа. И ако съм работила 2 месеца имах 2х800= 1600 чисто в ръката ми, от които махам 200 (лични разходи и разходи, за да започна работа) 1400 за 2 месеца.
Тогава си дадох сметка, че ако нямаш собствено жилище, а искаш да си купиш самостоятелно и не разчиташ на семейството ти да наследиш то тогава за нормален живот ти трябват 2000, не 650. За да имаш все пак откъде да спестиш. Защото от малка заплата не може да спестиш много. А дори и да спестиш като се счупи нещо неочаквано пак ще трябва да платиш.. а нещата не се счупват по твоя график, че на теб да ти е удобно да платиш ремонта им..

Така, че според мен, които иска да живее добре без да му мисли как да свързва двата края трябва да се насочи към това как да а изкарва повече.. а не как да изкара със 700 лева месеца. И ако няма как да имаш заплата, която да покрива нуждите ти.. по-добре и в чужбина от колкото в тази мизерна държава където дори не винаги те осигуряват на толкова, за колкото работиш...
700 лева са трохи.. Вярно, че и в чужбина наемите не са евтини, но продуктите в магазина са на същата цена. Аз за себе си реших, че не мога да си позволя да работя до 70 години за минимално заплащане и да се чувствам добре, а после да получавам минимална пенсия. Тук младите, които работят са много по-малко от пенсионерите и възрастта за пенсиониране се качва постоянно.
Да не си добре платен влияе зле на здравето (не можеш да си позволиш най-качествената храна и лекарски услуги) на самочувствието ти (започваш да мислиш, че не заслужаваш повече) и на щастието ти.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 4bd3d4b0d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Аз пък вземам 1600 чисто и ми се виждат малко.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 1015dd757f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не, работит се доста, парите са недостатъчно. Доходът за 4 членосемейство трябва да не е по-малък от 2500 лв. нетно. Малко хора в Бг имат такъв стандарт. Имам образование, човек се справя със всичко, но може и по-добре

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 1c0b268c5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   МРЗ не покрива даже линията на бедност, Примерът с чистачката е абсурден, няма значение какво работи човек, заплатата трябва да стига да не си гладен и да имаш ток, това е проблем и в ЕС, 10% са работещи бедни. МРЗ за мен трябва да е като в Румъния и Хърватска, ясно е, че няма да е като в Германия, те имат малко под 900лв.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ae3ed81726
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Минимум за един човек трябва да е 1500 лв. със средно образование, а с висше образование да е 2500 лв., но за съжаление действителността е различна дори в повечето случаи чистачите, които нямат дори основно образование, взимат повече или равно с човек с висше образование.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c93febb1f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Стига с това пораженческо мислене. Пари има за който е готов да се развива и работи. В собствената си държава да не можеш да се докажеш и реализираш говори за липса на воля и качества - ами няма как да стане. Хубавият и качествен живот не е за всеки, трябва да си го заслужиш.

Мъж на 27 години съм, с висше образование и два западни езика и получавам 2250 нетно % от оборота, което е страшно много за България като заплата. Не спирам да уча, да се развивам и да ходя по курсове за специализация. До 30 годишен целта ми е 4000 доход. Осигурявам се на реалния си доход. Тези пари се полагат на висшист с опит и езици. Вие говорите, че за средно образование трябва да ви ги снасят - пак ще кажа, че няма как да стане в България. Не и следващите 20 години. Къде хвърчите в облаците?? Ако искате такива пари ходете навън. Но където и да отидете няма да избягате от себе си.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 6bd1eadc77
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   13, чужденците да не мислиш, че по-малко от нас искат да се развиват? Ама там дори и със средностатическа работа, живееш като бял човек. А тук живеят добре 5% най-добрите в професията си. Това е разликата. А останалите 95% да мрат ли? Не може 100% да сме в топ 5%.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2202ab02a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   13 а какво работиш и как си намери работата? Защото и аз имам висше и два езика, но никой от обява в джоба няма да ми даде същите пари. За София говоря. Дори са намалили заплатите, имало криза. Като кажа скромните 1200-1500 лева и не се обаждат отново. То по-добре да отида в малък град в провинцията, там по можеш да станеш нещо. В София трябва да си гений или да работиш посредствена работа. А в малко градче мн по-бързо се създават познанства и контакти.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a568b939e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Ние живеем в неголям град около 50 000 жители, с приятелят ми, в собствен дом (негов) и не плащаме наем, но той изплаща кредит за ремонт и за обзавеждане на дома си и за кола, по 280лв още 10г. Заплатата му е 1100, понякога и малко повече. Моята върви между 1000-1300. Само с неговата заплата не се справяме, като си плати заема и остава с 800лв. Пробвахме да спестяваме повече пари и няколко месеца се опитвах да пестя цялата си заплата, а с неговата да си покриваме разходите, но не става. За храна даваме около 400лв, готвим си и рядко ходим по ресторанти. Зимата топлим само една стая и тока е около 150лв, ползваме бойлер и готвим на ток. Колата зареждаме с около 50лв изкарваме месеца. Градско я ползваме главно до супера, за да не носим чантите, през другото време пеш. За котката около 80лв за пясък и храна. А ако единият не работи ще ни е доста трудно. Но в момента и двамата учим, за да се преквалифицираме и да сме на по-добре платена позиция. Ако имаме деца мисля, че биха ми трябвали 3000 на месец за основните нужди, за нашият град, за почивки и глезотии доста повече.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e9d4142a2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   До 4

Не всички можем така. Браво, че се справяш.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e9d4142a2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   До 15

Сега ще ти каже, че не си достатъчно спИцЯлен.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c93febb1f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   От 13 до 15
Зъболекар съм. От голямо значение е какво избираш за висше - трябва да е добре платено, търсено и да ти харесва. Аз направих правилния избор за себе си и съм доволен. И не ми излизайте с оправдснията, че не може всички да сме зъболекари и ИТ. Всеки може и е длъжен да намери онова, което го влече. Въпрос на адекватни решения е.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 6bd1eadc77
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

20.   19, много си курназ, ама колко безработни зъболекари има? Това, че има 5-10% добре живеещи, не означава, че държавата ни е цъфнала и вързала, нали се сещаш? Когато изкарваш и ти е широко около врата, е лесно да плюеш по другите колко са некадърни, ама не всеки е имал шанса да има добра професия. Най-малкото има хора от бедни семейства, от села и т.н., които поради една и друга причина не са имали възможност да учат. Лесно е човек да се възгордее. То ако беше така, всеки щеше да е богат.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e9d4142a2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   До 15 от 18

Казах ли ти...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2202ab02a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   А зъболекарите са си добре. И да не са добри прибират по поне 50-100 лева. Но ако не си ИТ или зъболекар е много трудно.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 11d4c4932a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   В момента заедно с бонусите вземам към 2000 лв

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 4d60686425
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   В столицата съм на ръководна длъжност, скъсвам се от работа и получавам 1400 лв чисто на месец. Знам два езика, инвестирал съм в курсове и обучения, които са пряко свързани с естеството ми на работа. Но за момента никой не дава повече... А тук имам наем, сметки, храна, транспорт и евентуално два пъти в месеца някой ресторант или дискотека. Мой приятел барман (кръгъл идиот) взима 1200 нето в провинцията. Масово в столицата забелязвам смешни нетни заплати в джобса и то с много изисквания. Тук под 2000 лв чисто на месец си е чисто мизерстване :(

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0261137403
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Нашите нямаха пари да ме изучат, какви зъболекари.. Какви адвокати.. Ние нямахме и хляб да ядем.. Какво остава за яйца.. Салам.. Ток.. Вода.. Та за учебници ли.. Сега работя за 800 лв... И помагам на нашите, какво да правя иначе.. Гледам момичетата с чанти маркови за по 200 лв.. Ето.. съдба! Не че не съм искала да уча, искала съм.. Но ето.. Явно е съдба да израснеш в семейството на предали се.. Без човек да е находчив няма как да успее.. А да искам повече пари, мога ли, без ценз, без да разбирам от нещо.. Явно ще си бъда касиерка до живот! Дано съм жива и здрава да помагам на машите.. Ж, 34

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 57ffc19089
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   Коментари от сорта на "станете IT, адвокати, зъболекари и прочие, и ще имате пари" едва ли има смисъл да се коментират. Всеки човек с труда си, независимо какво работи, трябва да може да се храни нормално, да има нормален покрив над главата си, да си отгледа децата и т.н. От там нататък, ако вече иска да кара S класа или да има други глезотии, тогава може да му се каже "стани адвокат или зъболекар". Всичко останало е меко казано несериозно.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 57ffc19089
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Номер 25, не се връзвай на елементарни коментари. Няма никакво значение какво работиш, още по-малко пък какви дрехи носиш. Важното е да си човек. Много от тези с чанти за 200 или 2 000 лева не заслужават и 5 минути да им отделиш. Имам подобни в професионалното си обкръжение и едва ги изтрайвам. Не всички са такива, разбира се. Комплексарите обаче определено не са малко. Преди около седмица дори осъзнах, че много ми харесва едно момиче. Точно касиерка е в Лидл. Няма чанта за 200 лева, нито пък носи скъпи дрехи. Не, че изобщо това ме интересува. Достатъчно ми е само за миг да я зърна и направо се разтапям. Така, че да не ти пука. Няма смисъл да се товариш с простотии.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0261137403
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   От номер 25: Номер 27, Благодаря ти от сърце! Думите ти много ми харесаха, и там за касиерката.. :) Като магия го описа всичко.. Явно има мъже, които не гледат и как точно си облечена и какво работиш ако си с добро излъчване и душевна красота имаш шанс в любовта.. Защото другото е нещо супер преходно.. Днес имаш, а утре нямаш Пожелавам ти успех с нея! :) покажи й, че я харесваш.. Затова казват хората, имаме и очи, когато ни е страх да говорим, да го правим с тях. Тя по очите ти ще разбере! Успех :)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 738bd16fb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Биха стигнали, но трудно. Не трябва да се плаща квартира.
Тричленно семейство в собствено жилище
* В майчинство съм и взимам 700-850 лева ( зависи от работните дни в месеца. Преди майчинството работех и с бонуси та доста повече. Скоро ще мина на втора година майчинство и ще е тогава.
* Работя допълнително от вкъщи, но вече много малко ми плащат заради кризата. В момента 200. 00 лева заради затворените бизнеси. Надявам се да тръгне по-добре.
* Имам доход 400. 00 лева от наем на имот
* Мъжът ми работи много по-малко заради коронавируса и взима наполовината от преди. - около 700-800
*работи допълнигелно и изкарва още около 300 лева ( не всеки месец )
Ток, вода, парно, телефони, телевизия, Интернет- около 500. 00 лева
Храна и бебе около 600 лева ( всеки месец варира, но това е средна сума )
Кредит- 400. 00 лева за още 5 години ( ще се опитаме да го покрием по-рано)
Поддържаме една кола, която не ползваме всеки ден. Сумата за нея е всеки месец различна.
Успяваме да спестеваме на месец, но парите са предвидени за краткосрочни цели.
Имам спестени пари от преди да се съберем ( не ги пипам). Сумата е 10000 лева. Имах повече, но направих ремонт и покритие част от нуждите на детето ни преди да се роди.
Имаме още заделени 6000. 00 лева ( те са за 3 месеца живот ако се случи да нямаме доходи )
1000. 00 лева имаме заделени за бебето
Спестени пари имаме и за 5 вноски за кредита.
Трудно е, но се борим и успяваме да живеем горе долу добре с доходите ни.

Мими

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b7f9dff961
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Работя в офис. С Висше образование съм, 2 езика, шофьорска книжка, и всички там изисквания. Започнах на 1100 лева. След всеки 6м. заплатата ми се вдига с 100 лв. и за сега съм доволна. На 24 години съм. Повечето пари оставям за себе си, защото приятеля ми покрива повечето разходи.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a71c84ff47
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   Взимам чисто 1200 лв. Живея си в родния град, не плащам квартира, не плащам за кола, защото нямам, пари на жена не давам, защото и това нямам. Финансовите ми ангажименти се свеждат до това да закуся като отида на работа, а там е евтино, да си осигуря храна за останалата част от деня :Д, да си платя сметките и толкова! По кръчми, заведения и дискотеки не ходя, просто не ме кефи. Предпочитам да си прекарвам свободното време в по-спокойни занимания. Кредити, лизинги и тем подобни нямам. Парите напълно ме устройват. Стигат, че даже и ми остава доста голяма част от сумата в края на месеца. Общо взето събирам и харча отраз като направя някоя по-сериозна цифра (4-5к)

Поздрави от провинциален селянин, както гражданите от София биха ме нарекли!
М30

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 91be8534e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Авторе, не си дефинирал какво означава "да оцелееш". От там и цялата дискусия стана една боза, която на места няма общо с въпроса.

На всичко отгоре оцеляването не е едно и също понятие за различните случаи. Разходите за оцеляване на един раково болен са едни, на бременна жена други, на здрав и прав млад мъж трети и т. н.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker