Преди изобщо да ме поканят на интервю искат да им свърша голям обем работа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Преди изобщо да ме поканят на интервю искат да им свърша голям обем работа?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2712 пъти
Здравейте,

Става въпрос за позиция "редактор и селектор на книжни заглавия" в родно издателство. Кандидатствах през джобс-а, един месец по-късно ми пише някакъв господин с молбата да прочета прикачения .pdf файл (книга, която предстои да се публикува на българския пазар) в размер на около 400 страници. Та, след като я прочета, да напиша рецензия и анотация на цялата книга и да му изпратя написаното. Всичко това за 3 раб. дни. Ако му хареса, тогава, евентуално, може да ме поканят на интервю. Тоест аз да се бъхтя да чета и пиша доброволно в рамките на някакъв безумен срок (предполага се, че нямам друга работа, след като кандидатствам за тази), за да пратя на въпросното издателство труда си, който първо, че не ми гарантира дори интервю и, второ, могат да използват по тяхно усмотрение.
Нормално ли ви се струва да жертваш толкова време и след това да си изпратиш писанията ей така? Изглежда ми, че тези просто си търсят разни баламурници, които да им вършат работата, представяйки го за "тест и проверка на качествата за позицията". Обичайната практика е да се прати някакъв малък текст, по който кандидатът да работи - до 10 страници макс. То е ясно, че после ги използват дори и да не те одобрят за мястото, ама 400 страници за 3 дни?! Дори за стаж не мога да си го напиша това, защото едва ли някой ще ми отговори нещо различно от: "Благодаря за вниманието, ще се свържем с Вас, ако решим, бла-бла". Айде по-сериозно... Тия съвсем са ни сметнали за идиоти. Страшно побеснях и му сипах на наглеца с големия черпак. Надявам се, че не съм била само аз и всички са им отказали. Още на първата стъпка от евентуалните ви съвместни отношения се държат изключително нагло и гледат веднага да изкярят. Вие как бихте постъпили? Издателството е "Ера".

Бъдете здрави,
Н.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: f3cb28bdc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   На мен тия дори не ми отговориха на кандидатурата. Като гледам и по-добре. От Андрюс Фешън ми искаха да им изготвя препоръки за сайта. Не ме наеха, но ги използваха. Офис Уан суперстар искаха нещо подобно и дори не им отговорих. Последно от Института за изследване на демокрацията искаха да им напиша бизнес проектно предложение с насоки. Не минах втори кръг, но със сигурност ще използват насоките. Съветът им изобщо не прави нищо гратис. Поискай граждански договор с хонорарче, ако не - да духат супата. Добре си постъпила.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f04a3fe27c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Случвало ми се е. В друга сфера съм. Помислих, помислих и се отказах. Не смятам, че е коректно.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5a1abe148e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Мисля, че си постъпила правилно. Интелектуалният труд е нематериален актив и има авторски права върху него. Не може да се използва без заплащане. Те на практика придобиват нематериален актив в баланса си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: fac12bd655
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Не знам дали съм прав, но някак не си представям такива хора да са коректни, дори да те наемат. Ако им свършиш някаква работа е редно да има някакъв договор - граждански или трудов на изпитателен срок, че да може, ако те махнат, поне да имаш право на някакво възнаграждение срещу този труд и най-малкото времето, което си отделила. Дори да е нещо минимално, поне да покаже сериозно отношение от тяхна страна. Това да те карат да им вършиш работата безплатно, не говори за сериозно отношение.

Така че дори и да те наемат случайно, не съм убеден, че си заслужава да работиш за хора с такъв робовладелски манталитет. Че те ако за едно кирливо интервю (и то евентуално), те карат да правиш това за такъв срок, представи си как ще те гърчат, ако ти плащат.

Като се замисля, това е идеалния начин да накраш някой да ти свърши работата безплатно. Ами те като разхвърлят всяка книга на по няколко кандидата, ето ти готова свършена работа. За какво им е въобще персонал?

Между другото убеден съм, че не малко кандидати са я свършили тази работа.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 913014cfb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз нямам висше, обаче и на мен навсякъде където отида ми искат да работя три дни в цеха за да видели как се справям и тогава да вземели решение дали да ме наемат и каква заплата да ми предложат. Колко пъти съм хвълил по три дни безплатен физически труд ей така и после ми казват смешна заплата, за да им откажа аз.
Некултурно било да питаш за размера на заплатата, трябвало да видят как работиш преди да те наемат, в карйна сметка се оказва че им работиш 3-5 дни безплатно на наглярите.
В момента работя в фирма която пак ме излъгаха, но нямам избор. Предложиха ми заплата 1200 чисти, харесаха ме, казаха да ида в офиса да подпиша договора, а на договора пише заплата 800лв, и всички колеги и счетоводство ме увещават че всъщност другите пари се изплащали като бонус, пак се плащали осигуровки върху тях, ама договора на 800лв бруто.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: fac12bd655
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   5, ако имат такава практика, най-малкото би било коректно да те уведомят предварително. Ами ти пък може да не си съгласен така. Оделно тия бонуси чакай да ги дадат, като няма черно на бяло нищо подписано за тях. Може и да ги дадат, ама може и да не ги дадат някой месец. После върви ги съди и доказвай, че ти дължат пари. Да не говорим, че при евентуални болнични, борса, а и при пенсиониране след време, ще си сериозно ощетен.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: fa3c3e2eda
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Дори на стажантите се плаща! Ако те обучават през тия три дни, то пак има договори за обучение по Кодекса на труда и съответно трудът се заплаща дори и да е на по-ниска от обичайната ставка. Една позната беше пратила лого с предупреждение и препратка до адвокат, че ако й използват труда безплатно, ще ги съди. Е, нямаше нито по-нататъшно интервю, нито посмяха да ползват труда й. Такива тарикати трябва някой да ги стресне!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: fdbea14d4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   1, наистина ли са те накарали да напишеш проектно предложение за тоя дето клати гората??? Баси наглеците!
Авторке, за мен е нормално да ти поискат портфолио, за да видят какво си работила, ако е приложимо, разбира се. ОК е също да ти дадат дребна задача като част от интервю. Обаче да те накарат да свършиш голям обем работа си е използвачество и правилно си отказала.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: fa6607d683
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Бг работодателите ще изстискат всяка възможност за безплатен труд от служителите си (дори ако е преди да ги наемат). В случая, пий една студена вода и въобще не се ангажирай с такъв тип обяви. Този труд, който остава невъзнаграден може служи за портфолио при бъдещи кандидатствания.

И в другия случай не е по-добре. Аз намирам клиентите си сам, което е още по-трудно за намиране на качестени поръчки. Болшинството от клиенти искат безупречна работа, за без пари, ама и от днеска за утре.

И в двата случая съм бил пряк свидетел на всякакви к**венски номера.
Неизбежно е.
Независимо дали търсиш работа или клиенти, трябва да гледаш собствения си интерес.
И е неизбежно да се задавиш няколко пъти с вода, докато се научиш да плуваш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 166cba7e98
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нищо ново, игнорирай ги такива помияри. Това се прави и в ИТ сектора - напиши им направо цяла нова операционна система, безплатно, за 5 минути, па после да видим дали ставаш. Да, а направо ние да им плащаме на тях за нашата работа? Не си прави труда, защото дори и да те наемат, кой знае какво още ще изскубят от теб.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 74b0510fc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Пичове, след като виждате, че ви използват, има два варианта: да ги нахраните едно хубаво и да ви мине или да им дадете такъв безплатен подарък, че да се чудят откъде им е дошло. Просто разпространявайте наред имената на експлоататорите и нека всеки, който кандидатства при тях да им даде толкова отвратителен продукт, че да не могат да го ползват! Рецензии с простотии и правописни грешки или дори налудничави твърдения, можете да добавяте по вкус, но не псувни! Идеята е все пак да ги погледнат, защото ако още на първия ред обяснявате какво да направят с леля си, какво вие ще направите с майка им и т.н., ефектът ще се загуби - ще видят реда и ще го изхвърлят. Постарайте се използвачите не само да нямат полза от това, но и да почетат малко преди да забележат как ги пускате по пързалката!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8923a22df2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Публикувай предложението (копие на ориганала) на господина с името на издателството, навсякъде където можеш.
Трябва да бъдат разоблипавани публично такива.
Като freelancer за предложената "проба гратис" ще ти платят поне задължителен минимум.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 791adc7ca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Много благодаря за коментарите! Очаквах повече несъгласие, но съм приятно изненадана, че толкова хора държат на достойнството си и не позволяват да ги използват безцеремонно.
Уви, аз също мисля, че бая народ се е навил да им свърши "задачките", след като продължават да ги въртят подобни номера. Или е от глупост, или е от отчаяние. Също се изненадах, че е толкова честа практика и то на всякакви нива... явно отдавна копаем дъното. Подозирам, че в една организация, която обучава кучета-водачи, до известна степен, правят нещо подобно. Не ми е приятно да го пиша, тъй като дейността им е съвсем благородна, а и се издържат предимно от дарения, но "интервюто" беше да покриеш 24-часова смяна, която включваше пране, чистене, разходка на животните и изобщо всичко, което прави един гледач на кучета. Ясно ми е, че е тежка, мръсна и отговорна работа, но да те сурнат едно денонощие да чистиш, миеш, подреждаш и прочее, ми се вижда много. Половин ден око да види, ръка да пипне, да се запознаете, кое-как - разбира се, но не повече.
Явно това е целта - масово ни държат в несигурност и мизерия, за да им се връзват хора, които се надяват да си намерят работа. Много низко, но нищо ново... Решението е в нашите ръце - когато се запънем и 9 от 10 души им откажат, тогава и те ще спрат.

Поздрави,
Н.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 69694bd4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   И после такива работодатели реват, че няма кадри.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f0b70c714e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   13 ех и аз кандидатствах за тази фондация с кучетата. С моето сиви и образование не ме взеха. Пуснах им фалшиво сиви със снимка на човек от Като две капки вода със сценичен грим. Без образование. И искат телефон за връзка. Смях.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 791adc7ca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Забравих да допълня, че казах на всичките си колеги, приятели, познати и роднини за тия селски тарикати. Писах и във фб групи, сложих им ревю в Гуугъл и навсякъде, където се сетих. Съществото, което се свърза с мен, е Михаил Дечев, продуктов и финансов анализатор в и-во "Ера".
Номер 11 е дал много добър съвет, ще го имам предвид.

- авторката

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f0b70c714e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   А за Сайтел и Owliance колко мога да изговоря. И двете са гнездо на оси.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8923a22df2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Много добре си постъпила, авторке! Поздравления!
Нека знаят и други кандидати и дано така си вземат залък самочувствие и реагират по същият начин!
Публикациите (ревю) Ви по темата в гугъл т. н. факти, без лични емоционални епитети. Никой не може да обори факти с доказателства, само могат да реагират на "епитети"... коментирам за всеки случай.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker