Отваряне на заведение, някои идеи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Отваряне на заведение, някои идеи
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 3825 пъти
Привет на всички, момиче на 21 съм. Следващата година планирам преместване в София и искам да си стартирам някакъв собствен бизнес. Искам да е кафене, малко и уютно, може би на самообслужване...? И искам да е там или поне в Пловдив. В Пазарджик където съм хората доста намаляха и няма работа по заведенията, още преди корона кризата. Имам спестени към 10 000лв., Докато мине пандемията догодина ще спестя още толкова и ще станат 20 000 и ако трябва ще изтегля и някакъв заем. Представям си го от типа на Линдо в Пазарджик или като Старбъкс. Освен стандартните напитки ще предлагам и Лате Тирамису, Солен карамел и подобни. Ще сложа витрина с различни торти, кремчета и пудинги. Ще правя свежи тостери и сандвичи. Може и принцеси. Ще вкарам и щанд с бисквити, крекери, соленки. Ще е добре да е близо до училище. Смятам да си го работя сама, работя бързо, била съм 4г сервитьорка, 2 барманка и 1г в МакДоналдс на МакКафе. Мога да правя всичко. Така ще сведа риска персонала да ме краде до минимум и ще спестя пари. Ако потръгне ще си намеря и друг човек да се въртим. Ако вечер няма работа ще съм само аз и ще го затварям към 5-6. Ако е спокойно и няма работа направо ще излизам да им сервирам. Мислите ли, че би потръгнало, сядате ли в такива заведения? Смятам, че по този начин направено заведението ще привлека главно деца и млади хора до 18-20. Не ми е целта огромна печалба, просто искам да инвестирам парите си, да не седят просто така и да ги яде инфлация. Дори и 1000лв да ми стават чисти за мен, ще съм доволна. Стремя се да не съм зависима повече от шефове. Какво мислите, реалистична ли е идеята, би ли просъществувало?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 250b5ddd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Не искам да ти разбивам мечтите, ама по-добре забрави да създаваш ресторант/кафене :) Коронавируса или по-точно казано мерките и ограниченията няма да отминат никога, това ще е новото нормално!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 71c4a2b9f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   ако искаш инвестиции с минимален риск просто си купи биткойн и не се занимавай с бизнес който отдавна е окрупнял а тези твойте пари са доста дребни за такъв успешен, познавам доста хора пробвали се и в крайна сметка всеки от тях за година е на минус 5-15 000 лв в зависимост къде е и колко работа има, недей забравя данъците постоянните проверки от данъчни и всякви други държавни твари, защото ти не си МакДоналд вкарала милярди в икономиката че никой да не се закача с теб а си пикла още летяща в облаците. Мисли на едро или по друг начин казано мисли глобално а действай локално. Ще станеш поредната издоена, сама казваш хората намалят заведенията се увеличават и в момента целия сектор е в практически банкрут и се подържа от неизвестни финансови потоци. Също недей забравя имаш ли фирма и бачкаш ли осигуровки счетоводител наеми сметки всеки месец а това са доста пари които излизат от джоба ти и с 20% надценка ще изкараш пари никога и по добре инфлацията да ти ги яде, слез от облаците и се огледай колко от хората въобще имат доходи сега и колко ще имат след година като всичко се срива съвсем умишлено.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 3a9dccc1b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Потърси в интернет помещения под наем, които биха те устройвали, да се запознаеш с цените. И тогава отново прави сметка. Няма да можеш да го купиш, със сигурност. Трябва да си предвидиш според мен поне 6 месеца наем, сметки и работа на загуба стока, която ще изхвърляш, защото ще се разваля, докато го разработиш и те научат хората. Допълнително предполагам, ще искаш да си го обзаведеш ти. А в момента и мебелите страшно са вдигнали цените си.

Преди 2 месеца ми се наложи да търся двоен диван с лежанка из София... ами то под 800лв няма сносен. А на теб минимум, ама минимум 5000лв ще ти отидат за обзавеждане, витрини, освежаване, декорация и тн. Даже в 5000 ако се вместиш ще е чудо.

После - да отвориш фирма, да намериш счетоводител, да си купиш касов апарат, да минеш РЗИ, там също отиват някакви пари и става не особено бързо.

После да търсиш фирми доставчици, да поръчаш стока, витрини и за тортите и за напитките. За да вземеш витрина на кока-кола примерно или на Девин си длъжна първия път да заредиш по 1 стек от всичко, което дадената фирма предлага. И т.н и т.н.

Не се опитвам да те откажа, идеята ти ми харесва, а и си личи, че имаш силна мотивация и голямо желание, което е най-важното. Просто ги имай предвид тези неща, проучи ги. Проучи пазара. Проучи всичко до най - малкия детайл и накрая тегли чертата отдолу и виж колко пари ще са ти нужни (при най-добрия сценарии). Направи една груба сметка, за да добиеш представа с какво се захващаш. И искам да ти кажа, че от газирани напитки и сокчета примерно, не се печели много. И нямаш голяма възможност да лавираш с цените. Там на продукт печелиш по 20-30ст средно.

Не се отказвай, просто се подготви психически и се информирай. А иначе, аз с удоволствие бих седнала в едно такова заведение. Хората вече все повече ценят спокойствието си и го търсят навсякъде, а това място, което си описала, звучи като идеално място за отмора.

Успех, миличка :)

Ж22

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: b33e611317
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Малкия и среден бизнес в България и по света ще бъдат почти напълно унищожени,така че по-добре не си прахосвай парите.Иначе поздравления за идеята,личи си,че имаш мерак,но в момента начинанието ти е ,меко казано неадекватно на ситуацията и времето.В момента прозорливите хора с пари напускат градовете и се устройват доколкото могат по селата,правят си малки производства на плодове и зеленчуци за лична консумация за да се измъкнат от примката,която ще се стяга все повече и повече.Скоро в градовете ще стане АД.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 37f936b1a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Давай смело,ама как си го описала по скоро клиенти ще са ти предимно възрастни хора сутрин за по кафе ,чай и евентуално с внуците по парче торта.Короната да не те плаши ще правиш за навънка кафе и готово просто няма да се седа вътре.Обаче забравяш че наемите са скъпи.Ще се местиш в София къде ще живееш ако е под наем имаш два наема на кафето и там където ще живееш ако нещо се обърка трябва да имаш и странични да не вкарваш всичко в кафето

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 245da5f830
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Какъв опит имаш като шеф? Как си представяш един работен ден?
ЕТ ли ще е фирмата, ООД ли, ЕООД ли? Изобщо знаеш ли как се учреждява фирма?
Как ще наемеш персонал , или сама ще си бачкаш от стиснатост? Бизнес не се прави като се стискаш. Колко време ще издържиш да бачкаш сама? Колко месеца?Приказваш за доста богат асортимент от храни и напитки, които посмъртно сам човек не може да изпълни всеки ден. Освен ако не ги доставя от някъде, но и това са разходи.
Ами счетоводството кой ще ти води, без това не можеш. Или ще вършиш 10 дейности ,защото не искаш да плащаш? А познания по счетоводство имаш ли, дори минимални? Законът за туризма и нормата за категоризация на заведенията за хранене и развлечения чела ли си ? Колко звезди ще е кафенето? Знаеш ли, че всяко заведение е определена категория звезди и за това си има изисквания, за да съществува и се плаща?
Ей, това малките сте опасни. Без никакви познания ще върти бизнес. Много филми гледате. Вземи попрочети някой закон да видиш как се търчи по институции , за да узакониш и колко неща ще ти искат. Ами доставчици за напитките? Ами уреди, подръжката им? Ами наем, ток, вода и другите консумативи? Ремонт на мястото, закупуване на мебели?Реклама ще има ли и къде? Вестник, интернет? За това също се плаща.
То не става хоп-купуваш и вече си милионерка. Наистина слез на земята и прочети някой закон.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 227f72fa76
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Този бранш не е за всеки особено пък за хора, които хал хабер си нямат от ресторантьорство! Помисли си добре да не стане след време да викаш Манчев да ти оправя бакийте. Първо трябва да имаш капитал, за да регистрираш фирма в търговския регистър, да наемеш помещение, персонал, да преценяваш колко стока ще ти е необходима за деня и в какво количство да поръчваш, да наемеш персонал, да им плащаш заплати, да наемеш счетоводител да ти води сметките. Не са едно и две неща. Топно защото Сульо и Пульо тръгва да прави заведение без да знаят какво правят повечето в бранша са на трагично дередже и после се налага да викат Манчев да им оправя кочината. В един от по - старите сезони на "Кошмари в кухнята" две братчета бивши сервитьорчета мислещи се за много разбиращи понеже са били сервитьори така бяха разработили ресторанта си, че имаха 200 места градина на кухня с два котлона. Резултатът беше забавяне на поръчки и недоволни клиенти и кака няма не може да направиш голяма градина и огромно меню и да разчиташ на 2 котлона. В миналия сезон друг неграмотни с големи претенции, че е образован не беше инвестирал грам в ресторанта си, хората работеха с 10 посуда от предните собственици, отнасяше се зле с тях и предлагаше на клиентите храната на съседните заведения. Накрая дори Манчев вдигна ръце от него и той затвори. Най - добре НЕ СЕ захващай с нещо, от което не разбираш!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 245da5f830
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Откъде младо момиче на 21 има 20 000 лв.? Доста съмнително.
Иначе страшно нереалистично, даже чиста фантастика. Сам човек ще пече, прави торти, засукани кафенца, че и ако останело време, ще сервира? ! То робот да си, ще се скапеш след седмица.
Първо- искаш да пледлагаш чужди идеи за напитки в твой обект, което е чисто плагиатство. Измисли нещо свое, прояви креативност. Като крадеш идеи от предишните си работни места, просто не правиш нищо, само крадеш. Второ-бачкала си, ама с бая персонал, който е вършил всичко това, което смяташ, че ще можеш сама.
Трето-смяташ да не плащаш на хора, защото ще ти се свиди, следователно става ясно, че за бизнес не ставаш. Бизнесмени намират кадри, обучават ги, знаят, че винаги има рискове, но без персонал не може. Поемат рискове, за да имат печалба. Работникът още не си го видяла, и вече решаваш, че ще те краде и ще е некадърен.
Просто си още малка за тия неща.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 227f72fa76
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Още нещо, мила миналата година една от управителките на едно от заведенията от веригата където работех напусна и направиха на нейно място сина на ръководителя на кухня майка управител а той беше горе долу на твоите години без никакъв опит като управител и идваше да иска съвети от бившата ми шефка. И знаеш ли какъв беше резултатът от неговото управление фалит на ресторанта. Затова помисли си пак и преди да се захванеш с нещо, от което си нямаш понятие. Номер 7

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 3e5d13e364
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Защо така нападате момичето, натрупала е някакъв опит, има спестявания, защо да не опита? Ейпъл за започнали от гараж, Зукънберг стартира фейсбук на 20. Според мен е супер идеята и трябва да пробва. Аз лично имам познат, на 25 почна с една будка за тостери и пици, без никакъв опит. Не мога да определя конкурентното му предимство, в съседство е пълно с подобни будки, но след 5 години купи 3 съседни будки и един съседен денонощен магазин. Той казва, че оборотът му е 3000лв на ден, а печалбата му е 1000лв. След това опита на още 2 места, нищо не стана и затвори.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: fcad7bed70
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Мисля че, в актуалната обстановка повече ще ти провърви с домашна храна за в къщи. Можеш да пуснеш и малко маси за желаещи да хапнат на място или пият по нещо, но основното ще ти спести много време, вложения и евентуално според цена и качество ще хванеш постоянна клиентела ако се насочим към нуждите на средния българин. Работещи хора, със средни възможности на които можеш да спестим време за приготвяне на обяд/вечеря така че, да им излиза подобна цена ако бяха си го сготви ли у дома, но с екстрата- време. А тъй- като ти ще готвиш повече порции наведнъж ще печелиш не от надути цени, а от стокооборот. Ако включиш и салати за вегетарианци ще хванеш и от там редовни клиенти.
Към меню за двама да речем можеш да включваш подарък две палачинки (примерно). Така определено можеш да работиш и сама или с един готвач/ка.
Няма да се върнат ония времена когато всички свободно висяха по барове и заведения въобще... мисли с поне няколко месец напред.
Аз съм на принципа "няма начин да няма начин" винаги има :)
Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8a4a5fef10
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Малко наивно подхождаш.
Да се направи интериор за заведение не е евтино. Аз работих при хора похарчили повече от 20 хиляди в малък град, предлагаха наргилета, лимонади, шотове.. Няколко години по-късно го продадоха, дори не знам дали са си избили парите.
Когато аз работех това място печелеше само петъците и максимум събота. (Някъде по 200-300 лева за вечер оборот в петък вечер, тогава нямаше пандемия и в тези дни работихме до 1-2-3 през ноща като бар) През останалите дни от кафета и сокчета не се избиваха дори заплатите на мен и тогавашната ми колежка, защото беше почти празно. Случвало ми се е да стоя цяла сутрин и следобед и да нямам и 10 лева оборот. Т.е 2-3 кафета някое сокче за цял ден.

Единствения логичен според мен начин е да го направиш по-малко с големината на някой гараж и в стил "take away". Т.е готини напитки, които можеш да си купиш и да тръгнеш където си искаш с тях, в центъра на града. Защото като е по-малко ще плащаш по-малък наем. Максимум 1-2 масички пред заведението, една вътре.. нещо, с което да не могат да ти кажат " от другата седмица затваряш", защото при всичките затваряния на държавата никой не го интересува кой колко и къде е инвестирал. Т.е да може да мине като "Магазин" дори и да е кафене.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8233aaf72f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Прочети коментар номер 4 още веднъж. Много е прав.
Ж22

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 245da5f830
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   10, едно е да си сервитьорка, барманка, друго е да си управител и да въртиш бизнес. Будка е едно, заведение е друго. Този твой познат е имал явно солиден гръб.
За да върви един бизнес, не трябва само да имаш спестявания и опит като служител. Служителят си тръгва след смяната и не знае нищо за вътрешните неща, за цялата документация и отговорност. Обслужването на клиенти и оправяне на каса е едно, отговорност съвсем друго. Не от всеки става управител и бизнесмен.
Трябва правилно да се подбере мястото, да няма много подобни наоколо. Доста наивна е цялата представа за бизнес на момичето. От началото и 1000 лева оборот на ден. Фантастика. Поне ще е 100-200 лева в първите 1-2 месеца, може и 300 да е. Все пак нов обект, докато научат хората, да се заформи клиентела-минава се време.
Работила съм в хотел и 1000 лева не може всеки ден да се изкарат, а сумите са доста по-високи от тези в заведенията. И то не става въпрос за нов хотел.
Не е определила дали ще са високи цените, дали не. Ако примерно същата стока на друго място ще ми е по-евтина, ще отида там. Цените са страшно важен фактор.
Просто идеалистична представа за нещата. Иска изведнъж да скочи на нивото на световноизвестни вериги и на седмица да изкарва 10 000 лева оборот. Тези марки са на пазара с години.
Ако има познат управител някъде, поне да и разясни какво реално значи. За всичко е той. Ремонт, заплати, жалби от клиенти, разправя се с институции и куп други неща. Отделно ще трябва солиден счетоводител.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 227f72fa76
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Защото номер 10, това че е била сервитьорка не означава непременно, че разбира цялата същност на бранша! Много хора си мислят така даже в по - горните коментари дадох пример с двама участници в "Кошмари в кухнята" бивши сервитьори изнвестирали в градина, но не и в кухня и после "Олеле, Г-н Манчев елате ни на помощ". Ами не може да обслужваш с 2 котлона градина с 200 места и голямо меню.. То не е само да отвориш заведение първо трябва капитал, после счетоводител, защото без някой да ти води счетоводството няма как да разбереш дали си на печалба или не, да наеме персонал защото няма как да бъде едновременно и готвачка и сервитьорка и миячка и барманка. В един момент ще грохме защото няма как да върши 100 неща едновременно както тя си мисли. Освен това всеки ден трябва да преценява колко стока и в какви количества да поръчва. И на доставчиците също трябва да плаща. Имаш ли си на престава колко голяма отговорност е това? Защото ако нямаш аз имам бившата ми шефка постоянно беше изнервена като управител, отделно когато някой напуснеше се налагаше да работи и по другите звена, за да запълни ли спите и понякога се случваше да не попвиа с месеци, не че нейния 1 ден почивка в седмицата з в който пак се интересуваше какво става в ресторанта вместо да си гледа удоволствието можеше да се нарече почивка. Знаеш ли колко тежат касите с безалкохолни и бира, кеговете за наливна бира, кашоните, в които пристигат вината? Вече не работя в бранша, но от това мъкнене за цял живот ще си имам плескит за спомен, добре че на друго място не ме удари например в кръста. Как си прествяш едно младо момиче да върши това? Как си представяш едно младо момиче да върши цялата работа в ресторант и физическа и управленска, при положение, че на жена с години опит като бившата ми шефка се е случвало да и идва в повече всичко и напусна след поне 15 г. в бранша? По-нагоре съм дала приемер с младо момче малко по - голямо от авторката станало управител на заведение без да има грам опит. И познай докъде докара ресторанта до фалит.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 3e5d13e364
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   14 и 15. Погледнете най-богатите българи и чужденци. Колко от тях са имали опит и образование да правят това, което ги е направило богати. Как един счетоводител(завършен курс, не образование) като Рокфелер става петролен магнат? Никой не казва, че е лесно и че задължително ще се получи, но ако виждаш само рисковете, тя цял живот ще си остане сервитьорка. Даже и да фалира това пак и дава опит, след време може да опита нещо други, в крайна сметка даже Тръмп е фалирал. Погледнете най-богатите българи, колко от тях са имали опит-Марешки, Домусчиев, Ганчев, Божков.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b06a776ac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Авторката съм. 14, не съм казала 1000лв оборот на ден. Ти сериозно ли? Да не съм малоумна? !? Знам как се изкарват 1000лв на ден и колко хора трябва да се извъртят. И кафенето ми ще е с максимум 5 маси, 1-2 вътре и 2-3 вън. И ще е малко, най много 20кв. помещение. Казала съм, че и 1000лв на месец чисти да ми остават като платя всички разходи в началото, пък и по-дълго време, пак ще е добре. Знам, че ще работя години, за да си избия инвестицията, но аз го искам и заради мен, не само от гледна точка на печалбата. И не държа да си работя сама от стиснатост, както се е изказал някой, а за да си спестя разходи на работници, докато потръгне. Цените, ще са нормални, в града в който съм едно кафе е между 1. 30 и 1. 50 в кафенетата със сервитьорки. В тези на самообслужване от тоя тип който описвам не знам колко струва, защото не съм ходила от цяла година. Ако е с мляко или сметана 20 или 30ст. Фрапе от 2. 20 до 2. 50. Нещо такова ще е и при мен. В големите градове е по-скъпо може и аз да вдигна повече цените, но все пак да ги запазя една идея по-ниски. Тортите ще са за начало две или три, пудинга шоколадов и най-много още един вид. И ще взема по няколко, не 100. Освен кафемашина, хубав блендер, машина за фрапе и преса за фрешове, не ми трябва друго по-специално оборудване. Ще взема един хубав по-голям тостер, един голям парти грил и това е. Ако има търсене евентуално и една фурна, където да загрявам франзелите за другите сандвичи, които мисля да правя. Фурната я имам вече И ще е масово take away. За деня 300лв оборот са Ок. За ремонта ще ми трябват повече пари, но ще го декорирам сама, за да е уникално. И знам точно как, за да не личи, че е евтино. Имам и излишни хубав телевизор, лаптоп и тонколони. И с повече търсене може и по-евтини мебели да се намерят. Касите сама съм си носила, кегове съм сменила десетки, била съм барманка и готвачка, докато се точи кафето редя уши на скарата и слагам картофи да се пържат. Докато правя поръчките на бара съм си навивала аларма, защото знам всяко нещо точно колко време му трябва да стане и да не го изпусна. И това беше цяло лято, защото на шефовете не им се плащаше на готвач за първа смяна. И правихме по 300-400лв оборот с колежката само двете, докато съм и в кухня и на бара. Ако живот и здраве потръгне и имам повече от тези, ще си наема персонал. Освен това, при по-слаба работа витрини се зареждат два пъти в седмицата. Мога и без склад. Виждала съм и това, витрините наблъскани на максимум и 3-4 каси зад бара и това е стоката... това във заведение, съществуващо от 16г и лятото е лудница на поне 15 маси и си работят без склад. Само с бумащината не съм запозната, но защото още не съм започнала да питам и да проучвам. И защо да е съмнително че имам 10000лв, като работя на две места и взимам над 2500лв чисти пари, освен като не ни затварят. Не живея под наем, не харча много... Дори мисля, че има кой да ми нареди гипсокартон без пари и да ми измаже, аз само трябва да купя материалите. Имам и икономичен климатик, който не използваме и зимата ще отоплявам с него на първо време. Даже като се замисля имам и гърне тоалетна чиния ползвано само няколко месеца. Имам още време да обмислям, докато събирам пари и ако видя, че не излиза сметката ще се откажа или ще се пренасоча към друго. И последно по въпроса с краденето на идеи-това са стандартни напитки, които се предлагат на адски много места. Може и мои да си измисля. Все едно да кажеш, че чийз кейкът и чийз кейк Орео, който беше хит миналата година, като се предлага къде ли не, значи е крадено. Има си класически напитки, които се предлагат от години навсякъде. Плюс, че имам и 2-3, идеи за мои напитки.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 82bd9d7601
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Вярвай си момиченце, че без опит като управител ще се справиш, като ти се наложи да оставаш до никое време да оправяш документация друга песен ще запееш! Змаместик управителят и понастоящем управител в бившата ми работа често оставаше до 2 - 3 през нощта да приключва отчетите за деня. Вечно беше изнервен и недоспал, бившата шефка и тя ходеше непрекъснато със сенки под очите. Разбери няма как да се справиш сама с толкова много отговорности в един момент ще ти дойде в повече да работиш всеки ден без почивка! Няма как сама да понесеш цялата тежест да си на 100 места едновременно. Познавам една такава кръчмичка направена набързо с минимум персонал и интериор от кол и въже ами не просъществува дълго фалира. То не е само ремонт трябва и РЗИ да те проверят и да преценят отговаряш ли или не на изискванията им, разходи за режийни, наем, заплати, плащаш и на счетоводителите, защото без да имаш счетоводител няма как да стане дори да имаш павильон.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 245da5f830
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   17 от 14
Колко звезди ще е? Всяко заведение е определена категория звезди и като такова трябва да отговаря на определени изисквания. Това става като се прочетат наредбите и се ходи напред-назад по институциите. Кафене ли ще е? Закусвалня? Кафе-сладкарница? Сладкарница? Бистро? Нямаш точно изградена визия какъв ще е обекта- хем сладко, хем сандвичи, хем кафенца. Искаш да подражаваш на големите вериги, но не си уточнила какъв точно ще е обекта и към колко звезди се стремиш. Вероятно ще са 1-2.
Как ще се води фирмата-ЕТ, ООД, ЕООД? Наясно ли си с учреждяване на фирма? Нещо закони, а-у? Начален капитал?
Счетоводител намери ли? Без счетоводител как ще работиш? Касов апарат, НАП? Или специална програма, която също се заплаща?
Едно е да сервираш и да се усмихнаш за бакшиш на клиенти, друго е да си управител.
Електричар имаш ли, ако има нужда от ремонт някой уред? Ако уредът е лично твой, е по-зле, защото нямаш сервиз и ще трябва да се блъскаш сама. Иначе звънкаш телефонче и от сервиза идват. Ако има някаква ел повреда някъде? Дори и нещо леко да е кой ще ремонтира?
Водопроводчик?
Ще трябва да плащаш и за подръжка на витрините плюс зареждането. Плюс продуктите, за които също трябва да си водиш отчетност. Да подбираш изгодни доставчици.
Искаш сама да въртиш сто уреда и да печеш, ще капнеш на първия месец. От стиснатост, за да не те крадат служителите. Сама го написа в темата. Още не си шеф, но вече мислиш като такава. Какъв е проблемът някоя приятелка да ти помага? Ама ще ти се свиди заплата, това е.
Реклама ще има ли и къде? Или ще разчиташ някой случайно да се спъне пред вратата да влезе? Как ще рекламираш обекта? На приятели, съседи, роднини? Обява във фейсбук?
Нещо не ми се вярва, че от сервитьорстване си спестила толкова хилядарки, освен ако няма нещо под масата и на тъмно. Чак толкова добре да са платени тия сервитьорки в тая държава? ! Че чак 2500 взимали? ! А масово обявите навсякъде са за 700-800 лв.
Управителят е за всичко. Ако клиент се жалва за нещо и като разбере, че тази дето прави кафето и сандвичите е управителката, няма да му направи добро впечатление. Ще си каже : " Каква е тази фирма от един, нещо съмнително има. " Направо си е несериозно служителят да е управител и фирмата да е от един.
Пък и управителят е лицето за всичко- доставчици, сметки. Каквото и да стане, той е на топа.
Наистина вземи поразпитай някой познат, ако е управител някъде какво прави. Не е лошо, че искаш да въртиш бизнес, ама не се прави от един човек печалба. Нито пък успешен продукт. Най-много да станеш на разногледа с клиенти и другите отговорности.
Имаш идеи, но е голяма плетеница в главата ти относно какво искаш да правиш. Имаш изградена розова представа от филмите и от веригите, където си бачкала, че само отваряш и клиентите се сипят ли, сипят.
Не от всеки човек става управител и бизнесмен. Някои хора са просто родени за служители. Ти искаш сам-самичка да въртиш обект, което си е равно на самоубийство. Сам човек не може да прави абсолютно всичко по даден бизнес. Нито в първите дни, нито после. Ако не го вдяваш, си обречена.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 70be08e53c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   "Ей, това малките сте опасни. Без никакви познания ще върти бизнес. " - не са опасни малките, опасно е безполезното ни и малоумно образование, което дава на малките нищо полезно за живота, поне в насока честно изкарване на доход.

Аз лично се възхищавам на момичето, че има желание, хъс, трудови навици и пр. и в крайна сметка, амбиция да направи нещо градивно с живота си.

Не знам една година по-късно какво е станало, моята прогноза е, че ако нещо е станало, е било по чиста случайност. Има много пропуски в идеите й, но тя не е виновна, защото никога в училище не са й казвали нужните неща.

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 1b4e2f4796
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   21, не е виновно образованието, а че имат нереалистични очаквания, че бизнес става с малко усилия и сам човек да го върти. Зяпат влогърки и инфлуенсърки и си мислят, че това е живота. Бачкала във вериги, които са от много години на пазара и иска бързо да скочи до нивото им.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ece5c01d79
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   До 21 - Абсолщтно вярно. Повечето хора се правят на добронамерени, като ти казват, че не тярбвва да парвиш нищо и да не опитваш, просото зщаото се чувстват добре, че си един от тях. Ако толкова искаха да помагат, щяха да попитат, кдъещ е е заведенеито, дадодат да пият едно кафе или сок там.

До 22 - Съгласен съм, ноняма нищо лошо, човек трбява да пробва и да се учи а опитът е най-добрият учител. Предпочитам да мам 100 проваа, пред това, да не съм оптиал и веднъж. Поне аз съм така. И все пак - говорим за кафе, която вероянто ще е някакъв гараж с 5 маси и разни женско-хипарси изпълнения. Няма да отвара конкуренция на Joe & the Juice.

А знам, че е сраро, но просто трябва да кажа нещо за:

"Направо си е несериозно служителят да е управител и фирмата да е от един. " - Да, за мързеливите или родениет с пари е несериозно. Останлите трбява да почваме така. Аз съм от 4 години управител на фирмата, в която съм служител. В последните няколко компании, в които бях, "управителите", често работиха с другите, докато фирмата не наббна с поне 15 души. Налгедал съм се на достатъчно стратъпчета, търгнали от гараж или харизна маса в ъгъла на някой офис, да станат компании с по 50-100 човек за 3- години да стурват дестки милиони. Да, има и много провали, но интересното е, че последния ми шеф имаше 4 провала зад гърба си, преди да има свръуспешно начинание.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 1b4e2f4796
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   23, мадамата иска всичко тя да върши. Други да няма, за да не плаща заплати. Това е забавното.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c0b89cf0c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Помисли за това, да правиш някакви продукти, (примерно торти) които да продаваш по заявка онлайн. Много по-малко разходи и съответно рискове ще имаш. Много ме кефи енергията и мечтата в теб! Стискам ти палци! Най-важното е да успееш да предложиш нещо, по уникален начин, който да се откроява от останалите и да остава в съзнанието на хората. Прочети малко за психологията в изграждането на маркетингов план. Усеща се, че имаш огромен потенциал, мисли практично, не се изхвъряй и действай с малки стъпки за да не изгърмиш и това да те демотивира. :) Успех! Много ме зарадва!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 99486337e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   ЗАщо не помислиш за бар? Алкохолът се продава по-скъпо и има по-дълъг срок на годност от повечето неща в един ресторант или заведение за хранене и печалбите са по-големи. Е, трябва да се занивамаш с пияници и да има охрана, но дори и с тях печалбите са по-големи. Само помисли - една бутилка за 10 лева в заведенията може да е 15 или 20 лева, докато с готвене повечето хора не печелят много.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 7fa987df14
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Не мога да повярвам колко злобни, нещастни и завистливи хора има. Момичето има хубава идея и търси съвет. Нищо смислено не е написано, а само глупави нападки. Колко от вас коментиралите имате свой бизнес? На колко от вас им е стискало да предприемат такава крачка? Щом вие не можете, значи и тя не може, така ли? Отвращавам се от такива хора и коментари. Колкото до авторката, успех, момиче и ще се радвам да споделиш какво се случва. А вие останалите си живейте жалките животи!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker